Vad betyder begreppen?

En lista med olika mer akademiska ord som jag använder i bloggen och som ofta används i dagens politiska diskussioner. Kommer allt eftersom länka till längre inlägg där jag beskriver vissa av begreppen lite närmare. Går det att klicka på ordet finns det ett längre inlägg om det 🙂 Finns det något ord du saknar i listan? Låt mig veta!

* Rasifierad – Beskriver hur sociala konstruktioner skapar fördomar om människor på grund av ursprung eller kultur.

* Internaliserad rasism – Rasism riktad mot den egna kulturen/ursprungsland/hudfärg. Exempelvis att en person med mörk hy tycker att hens hud är ful och önskar ljusare hy.

* Mellanförskap – Känslan som uppstår av att inte höra hemma i Sverige men heller inte höra hemma i det land en har sitt ursprung i.

* Vithetsnorm – Är precis som det låter ett ord som talar om att vita är normen i ett samhälles kultur.

* Omvänd rasism – Vad fördomar om vita ofta kallas av de som inte ser till maktperspektivet i rasism.

* Exotifiering – Att peka ut något hos andra som udda/avvikande/exotiskt på grund av kulturell tillhörighet eller ursprung.

* Kulturell appropriering (CA) – Att tjäna (pengar eller status) på att ta kulturella uttryck från en annan kultur och göra till sin när de som tillhör kulturen inte själva kan använda sitt uttryck utan att möta fördomar och nedvärderande bemötanden.

* Transperson – Någon som inte faller inom den vanliga tvåkönade normen där könsorganet avgör ens kön. Exempelvis män med snippa, kvinnor med snopp eller de som inte är man eller kvinna.

* Cisperson – Någon som ser sig som och är bekväm med det kön hen tilldelades vid födseln. Motsatsen till trans.

* Intersektionalitet – Ett begrepp som används för att analysera och erkänna att det finns flera förtryck som samverkar och att samma person därmed kan vara utsatt för flera förtryck samtidigt, tex klass, kön, ”ras”, sexualitet osv.

* Binär/Könsbinär – betyder att det finns en syn på kön eller annat som bestående enbart av två statiska motpoler. Exempelvis att det bara skulle finnas män och  kvinnor.

* Privilegium – betyder att samhället är byggt så att en i vissa situationer får det lättare än andra. Tex att vita med svenska namn har lättare att få jobb än någon med ett namn som klingar arabiskt.

*Tolkningsföreträde – Innebär att en person från en förtryckt grupp har lite mer att säga om hur det är att ingå i denna grupp eller vad som är förtryckande för denna grupp. Exempelvis att en mörkhyad persons åsikt har mer tyngd i vad som är ett rasistisk uttalande om mörkhyade än en vit persons åsikt i frågan.

* Cissexism – Att utgå ifrån att alla är man eller kvinna och att alla är det kön de tilldelats vid födseln. Kan inbegripa saker som att säga att alla med livmoder är kvinna eller att det bara finns två kön.

* ”Fobi” som i transfobi, islamofobi osv – Medvetet avståndstagande och kränkande beteende mot specifika utsatta grupper. Ex att tala nedsättande om transpersoner eller hatiskt om muslimer.

 

 

 

2 reaktioner till “Vad betyder begreppen?”

    1. Statistiskt säkerställda data. Exempelvis statistik om befolkning från SCB. Fakta är hårda siffror. Sen kan dessa siffror förvanskas och användas på sätt som inte är vetenskapligt så det är inte helt lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Inget är heligt.

NYANS

Feministisk true crime

MKLCRLSSN

Ett nödvändigt tankeflöde mitt i nuet

Politifonen

Idéer i skrift

%d bloggare gillar detta: