Nazismen vs kommunismens döda

Får ibland frågan från andra på vänsterkanten varför jag är demokratisk socialist och inte kommunist. Samtidigt som högerfolk älskar att kalla mig kommunist, ifrågasätta varför jag skriver om nazismen som farlig men inte kommunismen och dra till med saker som ”kommunismen har ju dödat 10ggr fler!!”. Här kommer ett kombinerat svar på båda delarna. 
Kommunismen har dödat 4 ggr fler än Nazismen. Enligt boken ”the communist black book” som sammanställt antalet döda i världens alla kommunistiska stater uppgår siffran till 96 miljoner döda. Ofta avrundat uppåt till jämnt 100 miljoner räknat på att somliga troligen dog av ex svält utan att det räknades som något utöver det vanliga  (dvs att det hade skett oavsett styre). Den officiella siffran döda i nazismens namn är 25 miljoner (15 miljoner om vi bara räknar utrotningsläger och arbetsläger).  
När det kommer till ideologi är kommunismens mål att _avskaffa_ staten och att _inte_ ha en uttalad ledare utan en av folket vald grupp som sköter större saker såsom rättsskippning och sjukvård. Att ha en stark totalitär stat med en diktator är alltså tvärs emot vad den kommunistiska ideologin förespråkar och arbetar för. Kommunismen som ideologi förespråkar också alla människors lika värde vilket är varför det efter ryska revolutionen ex gavs fullständiga rättigheter till homosexuella och rösträtt för alla oavsett kön. (Vilket sen upphävdes när Sovjet bildades efter Lenins bortgång). Imo är kommunismens stora svaghet, och varför jag inte är kommunist, att ideologin är för lätt att utnyttja av en person som vill få totalitär makt och därför för lätt leder till diktatur. Kommunismen har också svårt att komma till makten utan våld, och det som tas med våld måste behållas med våld.

 

Nazismen å sin sida bygger helt och hållet på att människor har olika värden. Att den ”rena” delen av människorna skall styra över de andra och att de pga sitt högre värde har rätt att förslava, tortera och mörda de som anses mindre värda. Det vill säga totala motsatsen till kommunismens grundtanke. Nazismen bygger också uttalat på att våld är ett måste för att tvinga människor in i en homogen kultur och politisk åskådning. 


Med det sagt. När siffrorna ang döda jämförs behövs det tas i beaktande två saker.
1. Nazismen har hittills haft makt i EN stat, i totalt 12 år. Ändå hann de döda 25 miljoner människor. Kommunismen å sin sida har funnits i 27 stater i 100 år (räknat från Ryska revolutionen till idag).

  

Om vi räknar 15 miljoner dödade på 12 år är det i snitt 1.25 miljoner om året som strök med i koncentrationsläger och arbetsläger. Med 25 miljoner döda är det strax över 2 miljoner per år. Kommunismen har i snitt  1.4 miljoner liv på sitt samvete per år om vi räknar att alla dödsfall skedde under Sovjets tid. Slår vi istället ut det hela vägen till dags dato blir det istället i snitt 1 miljon per år. Nazismen dödade alltså med ungefär dubbel hastighet jämfört kommunismen.  
2. I kommunismens siffror räknas det in de som dog av svält och armod vilket i flera fall faktiskt uppstått pga krig med andra länder som försökt motverka kommunismen. I nazismens siffror däremot räknas inte svält offer in vilket det ändå fanns gott om i Nazitysklands ockuperade områden. 
Det är med andra ord helt irrelevant att jämföra siffrorna mellan Nazismen och Kommunismen bara sådär rakt av. Hade Hitler fått fortsätta lika länge som Sovjet och expanderat in i 27 stater hade siffrorna över nazismen döda legat på runt 140 miljoner istället för 25, eller 250 miljoner om det fortsatt in idag och ingen annan stat dödat med högre frenesi än Hitler.


Å ska vi vara sånna förresten och diskutera ideologi efter vad totalitära ledare gjort och inte vad ideologin faktiskt strävar water så: USAs liberala ideologi har dödat fler än kommunismen om vi _enbart_ räknar de som dödades av nybyggare. Det är sällan nybyggarna från Europa som grundade USA ses som ideologiskt motiverade i sitt handlande men det var de. ”The land of the free” dödade ca 120 miljoner av den amerikanska ursprungsbefolkningen eftersom de ansågs vara ”vildar” som motarbetade deras civiliserade fria landsbygge. USA har f.ö av ideologiska skäl dödat nästan lika många civila som nazismen efter andra världskriget i sina krig (ca 20 miljoner.). Sååå….. När ska folk börja fråga vad som är värst: Liberalism eller nazism?

8 reaktioner till “Nazismen vs kommunismens döda”

 1. Ovanstående artikel om nazism och kommunism, båda lika vidriga, men ovanstående artikel måste ha skrivits av en ”ultra-/ ill-kommunist,” eller röd-gardist, så vedervärdigt vinklad/ tolkad, som denna artikel är!!!

 2. Hela Nordamerika hade endast 2-18miljoner ursprungsinvånare totalt så det kan inte stämma att så många dödats i USA även om det var fruktansvärt.

 3. Precis samma fråga som jag brukar ställa och argumentera kring – hur många har kapitalismen, liberalismen och väst haft död på? 120 miljoner bara i USA. Räknar vi med kolonialismen, ”gunboat diplomacy”, sydamerika, slavhandeln, Australien och närliggande öar… det blir rätt mycket lik där.

  Men där brukar det komma bortförklaringar och undanflykter.

 4. Fast enligt den kommunistiska ideologin ska inte staten försvinna på direkten, utan först ska du vara en period av proletariatets diktatur, där staten ska med våld slåss mot kontrarevolutionärerna och klassfienden,
  Till och med tvångsarbete kan tillåtas, och proletariats diktatur ska spridas till hela världen sen ska staten vittra sönder och sen ska ett paradis utan etniska skillnader, utan klasskillnader , utan religioner, där alla kommer att tänka lika dant. Staten ska under proletariatets diktatur bygga förutsättningarna för denna utopi.

  Alla människors lika värde? Som Bakunin sa blir det inte rätt att slå folk med en pinne för att du kallar det folkets pinne. Säg det till religiösa, tekniskt underutvecklade människor( de kommunistiska texterna talar inte så varmt om dem) säg det till de som är emot ideologin som med våld och brutalitet liksom via tvångsarbete ska slås ner. Säg det till klassfienden.
  Liksom viljan till en totalt enad värld på sådant vis kräver våld.

  Sen bygger ideologin mycket på Hegel som också påverkade fascismen och nazismen, Hegel var för totalitära metoder för att leda historien och historiens dialektiska strid framåt. Staten blir ett redskap för detta.

  Så jag tycker nog att problemet med ideologin går djupare och redan tidiga vänsterkritiker till Marx såg också detta problemet och varnade att i praktiken skulle Marx lösningar på kapitalismen leda till brutal diktatur.

  Sen lovar ideologin ett absolut paradis på jorden, något som få idag skulle hävda är möjligt.

  1. Jag kan tyvärr inte fördjupa mig hur mycket som helst i en text, det blir lätt längre än vad som folk orkar läsa. Anyhow så håller jag med, och jag är som sagt inte kommunist själv. Jag tycker grundtanken i kommunismen som ideologi är bra. Men som jag skriver i texten, det som tas med våld måste behållas med våld. Kommunismen bygger väldigt mycket på tanken om våldsam revolution. Vilket är varför styret sedan måste hållas med våld. I en sådant situation blir det närmast oundvikligt att det som ska vara folkets styre blir en diktatorisk stats styre istället. Pga våldet som användes för att få makten och våldet som krävs för att behålla makten håller kommunismen sig själv gisslan och kan inte ta sig vidare i det som egentligen är tanken: allas lika värde och självbestämmande. Å så har vi skapat en situation där maktgalna idioter kan få chansen att lägga vantarna på ett helt land och förtrycka dess folk.

   1. Den situationen finns ju i och för sig alltid – något som Trump, SD, Hitler och många andra visat och visar prov på än idag. Det finns tyvärr inget säkert system mot sådant. :-/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.