Varför n-ordet faktiskt är problematiskt

Denna text skrevs av Niklas B i eventet ”Chokladbollens dag” som en beskrivning och förklaring till varför nedsättande rasistiska ord är ett problem. den har även postats i den rasistiska motsvarigheten ”n*bollens dag” eventet. Jag håller med i texten fullt ut och igenkänningen är hög. Eftersom jag tyckte texten var så bra bad jag att få posta den här på bloggen vilket Niklas godkände. Jag har dock censurerat n-ordet som stod utskrivet i original. Om en efter denna text ändå inte förstår varför Niklas, jag och många andra mörkhyade motsätter oss användandet av n-ordet vill en helt enkelt inte fatta. Varsågoda att läsa, begrunda och gärna dela denna fantastiska text!

10 691 personer (i skrivande stund) kräver sin rätt att använda ordet n*boll i gruppen ”N*bollens dag den 11 maj”. Merparten av dessa personer hävdar att det alltid har hetat så och ser inget negativt i ordet n*. Det dem dock alla har gemensamt är att de inte vet bättre. För de kan inte förstå och sätta sig in i hur ett ord som n*, svartskalle, bl*tte eller svarting kan påverka och trycka ner en person som är mörkhyad.

Men jag kan. Jag vet. För jag är mörkhyad. Och under åren har såklart även jag blivit kallad apa, svartskalle, svarting, bl*tte och såklart, n*.

När en person tagit dessa ord i sin mun, har det inte varit i en positiv bemärkelse, typ ”du n*, det var en väldigt fin lunch du lagade till. Jag är proppmätt. Tack så hemskt mycket.” Det har istället varit spridda, negativa kommentarer, typ ”n*jävel” eller ”din jävla n*”. Alltså i ett sammanhang där personen haft som avsikt att trycka ner mig genom att anspela på min hudfärg.

Den mest oväntade och chockartade gången var när jag i 16-årsåldern cyklade hem från skolan och passerade två yngre tjejer i 8-årsåldern. Just när jag passerar den ena tjejen häver hon ur sig ”jävla n*”. Jag borde ha stannat och pratat med henne men eftersom jag blev så chockad och förvånad cyklade jag bara vidare.

Det jag försöker förmedla till er som envist fortsätter kräva er rätt att få använda ordet n*boll är att det handlar inte om dig och vad du tycker. Det handlar om personen som blir nertryckt och hur denne upplever det.

För er som fortfarande inte förstår, se filmerna ”12 Years a slave”, ”The Butler” eller ”Amistad” (alla tre är verklighetsbaserade). Ordet n* (n*gger) används ganska ofta i dessa filmer. Se dem och tänk på HUR ordet används och i vilket syfte.

För er som skiter i allt jag har skrivit, tänk över detta scenario:
Vi har för vana att ibland ge våra vänner och bekanta smeknamn som kanske följer med dem en hel livstid. Oftast baseras smeknamnet utifrån en rolig, pinsam händelse eller hur personen ser ut eller beter sig.

Tänk om din bästa vän en dag säger: ”Du, jag vill inte att ni kallar mig för det längre. Jag tycker det är taskigt och nedsättande. Jag mår dåligt”. Skulle du då fortfarande säga:

Vadå, du har ju ALLTID kallats för det!
JAG tycker inte att det är så nedsättande!

7 reaktioner till “Varför n-ordet faktiskt är problematiskt”

 1. Kom på en sak till!
  Om inte FB lyssnar. Så kan man ju anmäla det hela till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
  FB är ju amerikanskt men i Sverige råder ju svensk lag. Har en anmälan tur så kan FB bli tvungna att anpassa sig och ta ta bort denna och liknande sidor.

 2. Hej!
  Jag är också emot användandet av kränkande ord, givetvis.
  En sak som jag undrar. Vem driver N*bollens dag? Den Facebooksidan är rasistisk tack vare namnet och tyvärr stödjer många det namnet. Men frågan är vad som är fabricerat och vad som är på riktigt.
  Jag hade en saklig debatt där. Jag tom anmälde sidan men fick svar från FB att den inte är rasistisk. Jag antar att anmälan var anonym.
  Därefter mailade jag till Nbollens dag.
  Följande: “Ja! Vi bestämde att det heter chokladboll fast ni lyssnade inte på majoriteten. Ni har förväxlat namnet igen inför 2015. Läs gärna detta! http://www.kristianstadsbladet.se/kronikor/article2153190/Vi-lamnade-grottan-och-negerbollen.html?fb_action_ids=758951367469950&fb_action_types=og.recommends
  Svar från dem “majroitetien sa negerbollens dag därför e det kvar”
  Det lustigt obehagliga är att när jag skulle svara så hade de blockerat mig från att kontakta den överhuvudtaget.
  De är inte seriösa. Kanske någon med nasistiska åsikter som skapat detta forum? Det borde anmälan av fler! Gör det ni också. Sidan på Facebook borde försvinna.
  Helt klart är att de censurerar genom att de blockerade mig från att delta sakligt i debatten. Antingen så såg de min anmälan av sidan eller så är det inte så många som mailar dem.
  Utan enbart för debatten på huvudsidan där inlägg från dem postas rätt ofta. Nu är chokladbollens dag över. Vi kan ju hoppas att sidan försvinner asap.
  Med vänlig hälsningar,
  /Per

  1. Ingen aning om vem som står bakom n*bollens dag, deras värdar är anonyma. Men de blockar alla och tar bort inlägg som är det minsta ifrågasättande. Eventet kanskw försvinner men finns även en sida på samma ämne som tyvärr legat uppe i över ett år. FB tar inte seriöst på det så den verkar omöjlig att få bort.

   1. Onda ting måste bekämpas!

    Tack för en bra blogg.

    Får ta och dela dina inlägg. Du skriver bra.

    Såg att jag stavade en av de värsta hemskheter, nazismen fel ovan. Skrev allt från mobilen men nu blev det rätt.

    Fortsätt skriva och ha det bra!

    Vår värld. Din och min och alla andras. Den ska vi allt få ordning på 🙂 Men det tar tid. Oerhörd tid!

    Bara att fortsätta att kämpa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.