Tryggare kan ingen vara….

Vad säger lagen om hets mot folkgrupp?

8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.

Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).

I prejudicerande fall vet vi att bärande av nazistsymboler räknas in i detta. Kom ihåg det längre fram i texten.

Vad säger lagen om att beviljas mötestillstånd, eller kanske viktigare: om att inte beviljas tillstånd? 

10 § Tillstånd till en allmän sammankomst får vägras endast om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi.

(Min markering)

Vad jag vill ha sagt med detta är att det faktiskt finns grund i lagen att inte tillåta nazistiska SvP att demonstrera. Med lagen i ryggen kan det ges avslag med hänvisning till att ordning och säkerhet inte kan garanteras, och om möte ändå hålls kan (och ska) polisen ingripa vid hets mot folkgrupp, exempelvis om SvP har nazistiska symboler på sig. Om polisen vill se till att torgmöte genomförs till varje pris har de också rätten att bestämma att mötet får hållas på annan plats. Jag återkommer till detta senare.

Dessa bilder är från Malmö igår:

image

image

image

Polisens ridatack fångad på film

Detta är inte bilder från någon militärjunta som vill slå ner minsta motstånd, detta är inte bilder från en diktatur. Det är Sverige, 2014, där polisen istället för att flytta 5 nynazister med stöd i lagen väljer att med grovt våld slå ner på motdemonstranter för att skingra dem och tillåta nazisternas torgmöte. Ja, nazisterna hade rätt att ha sitt möte, men det betyder inte att det absolut måte hållas på den plats som bestämts om polisen gör bedömningen att annan plats blir bättre. Polisen måste på intet sätt gå in med våld för att tillåta några nazister att hålla tal. Det finns flera lagligs utvägar för att förhindra sådant.

När nyheterna rapporterat om det som skedde i Malmö har de valt nazisternas vinkling eller polisens som givetvis vill försvara sitt handlande. Här uppmärksammar twittrare arnstad en rätt intressant skillnad mellan vad reporter på plats direktrapporterar vs vad som sedan skrivs i tidningen:

image

Det finns många som försvarar polisen, ”de gör bara sitt jobb” , ”de måste agera vid hot”, ”klart demonstranterna gjorde något annars hade detta inte skett”, ”de får skylla sig själva, hur skulle det se ut om polisen inte gjorde sitt arbete?”.
Så låt oss komma tillbaka till starten av inlägget: Polisen hade gjort sitt jobb om de inte gav tillstånd till SvP, de hade gjort sitt jobb om de bytt plats på torgmötet i sista sekund, de hade gjort sitt jobb utan att attackera demonstranterna. Det kan aldrig vara ok eller försvarligt att Polisen, de som skall skydda oss, skickar 15-20 pers med skallskador till sjukhus när de ”gör sitt jobb”. Det kan aldrig vara försvarligt att polisen inte dödat någon av ren tur. Å hur en än vänder det kan det aldrig förvaras att en polis kör på en icke hotfull demonstrant! 

Oavsett det agerande som delar av motdemonstranterna eventuellt kan lastas för bör det för alla stå fullständigt klart att det agerande polisen uppvisade igår är bortom all rimlighet. Polisen har tydligt valt sida, samma sida som nazisterna. Sett till vårens händelser där medlemmar ut SvP bevisligen var med vid mordförsöket på ett antal vänsteraktivister, så borde det gett stöd nog för polisen att neka SvP tillstånd till gårdagens möte med hänvisning till den uppenbara provokation detta möte utgjorde. Istället kan jag inte annat än tolka polisens agerade som att de visste precis vad deras beslut att godkänna SvPs ansökan medförde och bestämde sig att ta till alla medel för att försvara det beslutet. Att jag säger att polisen tagit ställning för nazismen beror inte bara på hur de agerar mot motdemonstranter utan även hur de agerar mot deltagarna från SvP. De tillåts gå med fanor med nazistiska symboler. De tillåts vara maskerade när maskeringsförbud råder. De tillåts göra utfall mot meningsmotståndare och de tillåts skandera om ett vitt Sverige. Allt är förbjudet i lag, ändå blundar polisen och slår istället med batong för att skingra personer vars brott består i att sjunga psalmer.

Polisen skall vara vår trygghet, de vi kan vända oss till om vi utsätts för brott. I går blev polisens vår fiende, idag fortsätter SvP till Göteborg och jag vet att många som går dit är mer rädda för polisen än de är för nazisterna. Så skall det inte se ut i en rättsstat.

Tryggare kan ingen vara, än nynazister i Sverige 2014. Liberaler står bakom dem, polisen skyddar dem, media försvarar dem. Värdeförskjutningen är ett faktum. I den hastighet detta går upprepas historien och Hitlers välde inom en inte allt för lång framtid. Jag och många av mina vänner har börjat skissa på flyktplaner, på var vi kan ta vägen när Sverige inte längre är ett land för oss. När polisen så tydligt väljer nazismen är det dags att bli rädd, och det är vi många som är. Tryggare kan ingen vara….ännu lever hoppet om att nazismen skall krossas, vi ska inte ge upp utan fajt, no pasaran! Tryggare kan ingen vara….

9 reaktioner till “Tryggare kan ingen vara….”

 1. Reblogged this on and commented:
  Tryggare kan ingen vara. Jag blir mer och mer besviken för varje jävla dag som går. Vad gör dom? Vad gör vi?

 2. Polisens arbete kommer med stor säkerhet att granskas, och bedömmas av de som kan detta. Givet att vi defakto bor i en fungerande rättsstat. I de fall det sker övervåld, så finns det lagutrymme och annat som reglerar detta. Det är verkligen tråkigt att motdemonstrationer går överstyr. Speciellt i ett så prekärt ämne som att ”mota olle i grind” när det gäller Nazister och andra rejält knasiga element i samhället. Vittnes floden från tillfället, är mångfacetterad. Det var många vanliga motdemonstranter, som barnfamiljer, äldre och så vidare som ville visa sin avsky mot SvP. = BRA!
  Det var även aktivister som använde olika former av våld. Det senare är för mig konstigt, aktivism likställer jag med icke-våldsmetoder. Det betyder inte att man kastar gatsten, har med sig amoniak eller annat på en fredlig demonstration?! Risken med de som misstolkat aktivism, är att vanliga motdemonstranter ej vågar delta i viktiga sammanhang. Exakt samma som våldsivrare på fotbollsmatcher (huliganer).
  Åsiktsfrihet är lagstadgad, och något på vilken vår demokrati lutar sig. Även för knasbollar som SvP. Polisens hanterande kommer jag inte granska, utan bara konstatera att utfallet av deras arbete inte föll väl ut, när demonstranter blir skadade.
  Däremot, så glädjer jag mig åt att motdemonstrationen i Göteborg landade med fredliga massor som skanderade mot SvP, samt det fantastisk finurliga förslaget att bjuda på Surströmming (gammal Svensk maträtt) som allegori mot SvP och deras ruttna idéer. Att ge dessa (SvP o SD) lågpannade idioter så mycket media-utrymme är rent förkastligt. Bäst vore om de (SvP o SD) fick gå runt på en tom avsides väg och slentrian heil:a sinsemellan. (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19415607.ab)

  1. Jag avvaktar med att slå fast att demonstranter kastat sten och ammoniak. Jag vet att polisen påstår det men ger ärligt inte mkt för deras version då de såklart gör allt i sin makt att ge en godkänd grund för sitt handlande. Sydsvenskans reporter på plats vittnar om att han sökte på området efter demon för att finna tecken på kastad sten och glad men kunde inget finna. Andra på plats hävdar att ammoniak hälldes på marken för att förmå polisen att stoppa undan sina hundar men ingen som sett det kastas mot hästar. Polisens version och personer på plats versioner går redigt isär.
   http://www.sydsvenskan.se/malmo/sju-vittnen-om-handelserna-i-limhamn/

 3. Vill trycka upp denna text i ansiktet på dom som försvarar polisens arbete igår. Som säger att polisen gjorde en bra insats. Till alla som menar att alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Att visa dom som inte förstår vad som pågår. Dom som vägrar se verkligheten. Dom som anser RF vara ett större hot än SMR (alltså… don’t even..).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.