Död åt ”fula gubben”

Detta inlägg kommer handla om pedofili, jag vet att det är ett känsligt ämne så viss varning utfärdas.

Alla har vi fått höra om pedofiler sedan rätt låg ålder, att akta oss för ”fula gubbar”, att inte gå med okända när vi är ute, att ropa hjälp om någon försöker locka oss iväg någon stans. Pedofiler som utmålas som de hemskaste av moster, lurandes i varje buske och vrå. När jag ser filmer idag där pedofiler förekommer porträtteras de oftast som sluga enstöringar redo att våldta allt i sin närhet. Att skrämma upp barn kring ”fula gubben” är något som ses som en självklarhet, men för vems skull gör vi det?

Att se på pedofiler som annorlunda och hemska är ett bra sätt att få distans till dem, att riktigt peka ut dem som annorlunda både till personlighet och utseende och samtidigt göra sig trygg i att ingen i ens egna närhet kan vara pedofil för ingen är ju ”sådär som de är”. Detta är att lura sig själv. Det är dags att vi faktiskt på allvar tar itu med myten om hur en pedofil är, att vi på allvar faktiskt jobbar med att minska stigmat att vara pedofil (ja, du läste rätt, förklarar närmare snart). För om vi verkligen vill göra allt i vår makt för att skydda våra barn, ja då duger det inte med att tala om fula gubbar vid lekplatserna.

Först av allt vill jag göra detta klart: Nej, jag menar absolut inte att sexuella övergrepp på barn skall göras mindre stigmatiserat. Tvärt om. I en tid där företag i princip har barnporr som reklam skulle det snarare behövas mer fördömande av att sexualisera barn. Däremot behöver vi minska stigmat att erkänna att en har sexuella tankar om barn. Varför? För att med erkännande finns en möjlighet att få hjälp, och med det en minskad risk att personen går över gränsen och skadar ett barn. För det är såhär: Pedofili är inte samma sak som att ha sex med barn. Pedofili är en sexuell dragning till barn, sexuella övergrepp på barn är något annat. Faktum är tom att de flesta som förgriper sig på barn inte är pedofiler, de har ingen sexuell dragning till barn, de vill bara ha makt och barn är lätta byten men de kan lika gärna ge sig på äldre pensionärer eller någon de lyckas få kontroll över. De är så kallade opportunistiska förövare. Pedofiler däremot lider av en sexuell störning (nej, det är inte en läggning, pedofiler är hetero/homo/bi/pan som alla andra) som gör att de helt, eller delvis, dras till barn som ännu inte kommit in i puberteten. Det rör sig alltså inte om pedofili om en 40 åring tänder på en 15 åring, däremot handlar det om hebifili, men det är en annan story.

Det finns hjälp att få mot pedofili men i Sverige har denna hjälp nedprioriterats och troligen tas snart den sista instansen bort för att det anses ”för dyrt”. Att göra vad samhället kan för att skydda våra barn är tydligen som så mycket annat bara en fråga om pengar. Nåväl, vi vuxna får försöka det vi kan ändå genom att tala med våra barn, men hur? Först av allt: Tala inte om fula gubbar. Dels kan pedofiler ha alla kön, det är inte bara män. För det andra är de inte nödvändigtvis fula. Tvärt om är många väldigt karismatiska och snygga.  Att prata om personer som förgriper sig på barn som främlingar är en annan miss som tvärt om kan öka risken för övergrepp snarare än skydda från det. För faktum är att de flesta övergrepp sker av en släkting. Ingen av oss vill tro att någon i vår familj som vi håller kär kan utföra övergrepp på vårt barn men så ser verkligheten ut.

Samtidigt som vi vill lära barn att akta sig för de som kan göra dem illa vill vi inte skrämma dem för hela världen. Det är en svår balansgång att finna. Jag har valt att tala om hur mina barn har fullständig rätt till sin kropp. Att allt någon gör med dem skall ske på deras villkor och allt skall de kunna tala om med oss föräldrar. Om någon vill göra något med dem som de inte får berätta för oss är det något som är fel. Vi har även lagt stor vikt vid att det finns saker vuxna aldrig får göra på barn, någonsin. Pedofiler och förövare som utför övergrepp på barn är smarta, de vet hur de skall få barnet att vara med på noterna och därför är det inte lämpligt att prata med barn om att övergrepp bara sker mot deras vilja, gör ont eller är hemskt. För det gör att barnet kanske inte förstår att det som en vuxen gjorde var fel.

Även om det tar emot att se att en pedofil kan vara vem som helst runt om oss, en granne, vår pappa eller mamma, en farmor eller morfar, närmaste vännen eller barnets bästa väns förälder, så är det så det ser ut. Just därför får vi inte falla i fällan att blåsa upp pedofiler till att vara monster utan likheter med människor. För våra barns skull får vi inte se på pedofiler som ”den där skumma typen”. Vi får inte tro att bara män kan vara pedofiler eller att bara flickor kan vara offer. Om vi hela tiden talat med våra barn om att de som kan göra dem illa är främmande människor, skuma typer som ser fula ut. Ja hur ska de då förstå, och våga tala om, ifall den där fula typen visade sig vara en högt älskad släkting, eller ledare på sportklubben? De flesta pedofiler som kommer undan med massor av övergrepp under lång tid kommer undan just för att de har ett sätt och en personlighet som gör att ingen tänker att hen är märklig.

Jag säger det igen: Vi måste arbeta bort stigmat att vara pedofil, men öka stigmat av att sexualisera barn och begå övergrepp. Vi kan inte förbjuda tankar, och bara tankar kan inte skada någon annan, men en person som inte får hjälp för sina skadliga tankar kan skada andra. Våga tala om sex och vad som är ok och vad som inte är det i relationer med barn från låg ålder så det direkt får med sig en känsla för sin kropps värde och rätt, men även för andras. På så sätt kan vi förebygga att något sker, men även förhoppningsvis skapa en miljö där  barnet vågar berätta direkt om något trots allt sker. Lås oss tala nyanserat om pedofili.

13 reaktioner till “Död åt ”fula gubben””

 1. Jag har varit där och han som gjorde det arbetar som tränare till ungdomar i en kampsport och bor fortfarande i Göteborg. Han var en bekant till familjen och väldigt socialt accepterad i hela bekantskapskretsen. Jag har polisänmält men inget har hänt, jag har inte ens fått svar från polisen och han fortsätter med sina förehavanden. Jag kan tyvärr inget göra och nu är det så länge sedan så det är säkert preskriberat. Fin värld vi lever i!

 2. Jag blev varnad för godisgubbar när jag var liten. Men hade en man kommit och sagt att en hundvalp var skadad har jag gått med till världens ände. Ha ett lösenord – mamma är på sjukhus – lösenordet är: Morotssoppa! I USA lär man barnen att skrika ”I don’t know you” om det sker ett kidnappningsförsök. Och som sagt, de har inga horn. Jag har träffat en, gick på en av mina väninnors barn, ingen svärmorsdröm, men inget monster förutom vad han gjorde. Lockade med godis, sprit och pengar. Superintressant på YouTube om en pedofilkille (alltså tankarna, böjelserna, men inte utövare) som hjälper till att sätta fast sådana som våldtar. Heder åt honom! Stor skillnad på fantasier och att sätta dem i verket. Många pedofiler anser också (felaktigt) att en dag kommer de att vara lika OK:ade av samhället som lgbt börjar bli idag. Hoppas aldrig. Sådana skador, så länge, så djupt.

  1. Det där lät som ett intressant klipp, skulle du kunna skicka länken eller namnet? Jag är alltid intresserad av att förstå mer av världen och det skulle vara intressant att höra hur han tänker ^_^

 3. Ja precis så, det är en störning om det skapar lidande för den som har det. Men det du säger om att alla pedofiler mår uruselt för att de går runt och har sexuella tankar om barn tror jag verkligen inte stämmer. Att utagerande pedofiler (eller vad vi ska kalla dem) lider av en sexuella störning tror jag alla skriver under på. Men att utgå ifrån att även de som bara sitter hemma också lider av det tror jag är felaktigt, jag tror tvärtom många är ok med kunskapen att det inte är något de kunna leva ut. Jag vet inte om du läste den länken jag länkade till i mitt första inlägg. I de (typ) två-tre sista sidorna står det lite om varför man inte helt sonika kan kalla det för en psykisk störning eller sexuell störning.

 4. Just det, fair enough, det stämmer så klart. Men är vi då överens om att fot- och läderfetischism också är sexuella störningar? Eller gör vi skillnad på socialt accepterande (nåja) sexuella dragningar och betydligt mindre accepterade dragningar som pedofili?

  1. Definitionen på störning är om det skadar den som har tankarna eller någon annan. Således skulle tex läder eller fot fetischism också vara störningar om personen som har dessa sexuella tankar mår dåligt av dem eller skadar andra för att få leva ut dem. Eftersom utlevd pedofili aldrig kan ske på lika villkor blir det alltid en störning om det levs ut och generellt en störning för alla med böjelser då de flesta mår uruselt av att ha sexuella tankar de vet att de inte kan leva ut utan att skada en annan individ.

 5. Just det här är en av anledningarna till att jag starkt ogillar när man säger ”Män våldtar” inte för att ‘alla män inte våldtar’, det skiter jag fullkomligt i utan för att den meningen osynliggör så otroligt många offer. Barn, män och kvinnor som blir våldtagna eller sexuellt utnyttjade av kvinnor vet ju ibland inte ens om att de utsatts för något fel eftersom det är så inpräntat att det är just män som våldtar.

   1. Vad jag vet visar undersökningar annorlunda och dessutom är det väldigt svårt att vara säker på hur det faktiskt ser ut då kvinnliga pedofiler inte anses vara pedofiler utan istället skyddas av samhället. Så troligtvis är det väldigt mycket mer kvinnliga sexualförbrytare än vi tror och siffran 98% män stämmer antagligen inte när det gäller våldtäkt heller.
    Däremot är det antagligen fortfarande fler män än kvinnor och heterosexuella män är de som upprätthåller våldtäktskulturen vi har mot kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.