Västerländsk hederskultur?

När ni hör ordet hederskultur vad tänker ni på då? Gissar på att majoriteten ser framför sig en svartmuskig man, muslim, som styr sin familj med järnhand, slår sig fru och hotar att mörda sina döttrar om de inte gifter sig med en man han utsett. Är jag helt off? Det är i alla fall så hederskultur beskrivs i media, filmer och det vardagliga samtalen. Hederskultur är något som bara finns i andra länder, något som ”importerats” med våra invandrare från muslimska länder, något ”de där andra” står för. Att det skulle finnas en väl inarbetad hederskultur även i vår västerländska kultur är liksom helt otänkbart. Så, därför ska jag spräcka denna världsbild och säga att JO, det finns en vit,västerländsk hederskultur som genomsyrar hela jäkla samhället.

 

Ok, först av allt har vi hederskulturen förklädd i ”den omtänksamma pappan”. Här följer några exempel på skämt som sanktionerar hederskulturen:

guns prom tisha

 

 

Texter och bilder som dessa må syfta till att skämta om hur pappor skulle skada unga pojkar som sårar deras dotter eller inte visar dem respekt. Faktum är dock att det inte alltid stannar vid just skämt. Även om det bara är skämt visar det på en rätt sunkig syn på både pojkar och flickor. Dels att flickors sexualitet ska skyddas (för det är ju vad detta främst handlar om) och det är pappans uppgift, dels i synen på pojkar som några som absolut inte går att lita på, som är sexuella vildar styrda enbart av sina lustar. Endast hotet om våld kan hålla dem i schack. Oftast ses dessa typer av bilder, skämt och synsätt som i det närmaste gulliga, eller som krass verklighet. Jag vet faktiskt inte vilket jag tycker är värst. Att det heller aldrig delas bilder eller ens verkar existera bilder om att pappor ska skydda sina söners sexualitet och känslor säger rätt mycket också om vad för syn detta bottnar i, var pappans heder ligger. Det är inte i sonens sexualitet som gärna får uttryckas ofta och med många olika, utan i dotterns sexualitet som skall hållas bakom lås och bom.

Edit: Tröjan med dejtingregler finns i en svensk version som lyckats med konststycket att vara värre än originalet:
image

 

Nu kanske någon invänder att det ändå är skillnad för i ”riktig” hederskultur är hela familjen inblandad. Ja, det är den här också:

 

brothers

”Don´t mess with her”  fotograferingar är mycket vanliga i USA, lyckligtvis inte fullt lika vardagliga här även om det förekommer. Det finns en oskriven regel att äldre bröder skall vakta sina småsystrar, stå upp för dem om killar är dumma och hålla koll på deras dejter. Finns inte pappan där är det liksom brödernas skyldighet att ta hand om sin syster för hon kan inte ta hand om sig själv. Vilket vid en första anblick såklart låter fint, men vi kommer hela tiden tillbaka till detta: Varför är inte mäns sexualitet, oskuld, värd att bevara? Varför är bara just flickor solkade om de haft sex?

 

Nu kommer då troligen invändningen istället att i en ”riktig” hederskultur är minsann hela samhället med på noterna och alla tror på detta. Jag säger såhär: Hederskulturen när den dras till sin spets mynnar ut i en annan rätt omskriven kultur, nämligen våldtäktskulturen. Hela mekanismen i hederskulturen där mannen (pappan) ska skydda kvinnan (dotterns) ”ära” (sexualitet) och därmed sin egen heder spelar nämligen in i våldtäktskulturen och hur den fungerar. För det första finns en syn på att kvinnor som är gifta, och som älskar sin man och vill honom väl inte är sexiga utanför hemmets väggar. Ex såhär:

tröja

 

Det syns också i hur det resoneras kring våldtäkter. Alltid ska kvinnans beteenden analyseras ner till atomer, hur var hon klädd? Var befann hon sig? Vilka var med? Var det hennes partner och hur hade hon då betett sig? Fanns det något som ursäktade våldtäkten?
Ett extremt exempel på detta från USA är det omtalade Steubenville målet där en 16 årig tjej blev full på en fest och däckade, därefter släpades hon runt av några killar mellan fester, våldtogs upprepade gånger, fotades och blev uthängd och hånad på nätet. Till och med amerikanska kändisar gick ut i media och frågade sig ”Vad har egentligen en 16 åring att göra full på en fest?”. När domen kom och killarna fälldes fokuserades bevakningen på hur deras liv krossats av ungdomlig dumhet, hur deras drömmar gick upp i rök för att en tjej var full och de bara gjorde var alla killar skulle göra. Rättens dom må ha varit fällande för pojkarna men samhällets dom var att allt var tjejens fel. I allt detta fick hennes föräldrar, och främst hennes pappa också mycket skit, varför hade han inte bättre koll på sin dotter? Här har vi hederskultur i sin renaste form. I Sverige har vi också haft liknande situationer, där hela samhällen vänt sig emot unga tjejer (Bjästafallet tex), ifrågasatt deras heder, ärlighet, hela karaktär för att de anmält en kille för våldtäkt. Deras beteenden analyseras, de hängs ut som lögnare och horor och det rynkas på näsan åt föräldrarna (papporna) som inte sett till att ha pli på sin dotter. Faktum är att det är vanligt att våldtäktsoffer tvingas flytta på grund av samhällets behandling av dem, medan förövaren kan bo kvar.

Utöver detta har vi även en utbredd hatkultur som främst visar sig på nätet där sexuell våld är ett ständigt återkommande tema i hot mot kvinnliga skribenter med ”fel” åsikter. Deras heder tros tas ifrån dem om män dels önskar dem våldtagna, dels talar om att de själva inte skulle röra dem med tång. Även detta är ett utslag av en hederskultur där kvinnans kropp och ”oskuld” är vad hon är värd, där all hennes heder ligger och även i förlängningen hennes familjs. Utan den hedersrelaterade synen på kvinnlig sexualitet hade inte män kunnat använda en kvinnas möjlighet att behaga en man som ett nedvärderande argument kring hela kvinnans karaktär.

 

purity

 

Även den västerländska kulturen vill ha hänglås på kvinnans sexualitet, hålla henne fast i ett beroende till mannen där hans åsikter och vilja är det som är prio ett. I tidningar riktade till kvinnor skriks det ut hur vi kan anpassa oss, sminka oss, klä oss och bete oss för att män ska vilja ha oss. Vad män menar när de säger vissa saker, hur de ska tolkas och hur vi ska svara. Allt för att forma oss efter mäns önskan och vad de gillar. Titta noga på den inarbetade västerländska kulturen, titta sedan på vad de ”riktiga” hederskulturerna kritiseras för främst ifråga om kvinno och manssyn. Likheterna är många och uppenbara.

 

Disclaimer: Jag påstår på intet sätt att hederskulturer inte förekommer i tex muslimska länder. Tvärt om är det ett synnerligen utbrett problem. Problemet är dock inte bundet till enbart en eller ett fåtal kulturer eller religioner utan finns i alla kulturer mer eller mindre öppet. Hederskultur är en patriarkal kultur och så länge världen är patriarkal kommer den finnas kvar i alla samhällen. Vi måste kunna se att dessa värderingar och tankar finns över allt och inte tro att det är ett problem som bara andra har. Vi har det också, här hos oss och har alltid haft. Dags att ta itu med all hederskultur nu, inte bara ”de andras”.

Edit: Som synes i kommentarerna är det många som hävdar att det inte alls finns en syn i Sverige eller väst om att papporna har ansvaret för flickors oskuld och att den är viktig att bevara. I dagarna kom denna reklam upp (och har nu även anmälts)

3267821_1200_675

Detta är ett exempel på precis det hela detta blogginlägg handlar om. Självklart är det negativt att våldtas, säger inget om det, men det är liksom lika negativt oavsett om en är oskuld eller ej, oavsett om ens pappa försökt skydda en eller ej. Det är inte mannens ansvar att vakta sin dotter som en hök och en flicka/kvinna som blir våldtagen är inte förstört gods utan precis lika mycket värd som en oskuld. Den enda som har ansvar är förövaren.

112 reaktioner till “Västerländsk hederskultur?”

 1. Vill börja med att tacka för ett intressant resonemang kring begreppet ”hederskultur”. Detta laddade ord som jag tror många (väldigt felaktigt) främst förknippar med Mellanöstern.

  Det finns dock en risk när man ”klumpar ihop” alla uttryck för förtryck/kontroll mot kvinnans sexualitet och inte gör skillnad på ”partnervåld” och ”hederskultur”. Detta är två olika uttryck för samma synsätt (kvinnans underkastelse) och det är viktigt att rätt åtgärder riktas mot dem separat.

  Hederskultur involverar ofta en hel släkt (ibland flera 100personer). Kvinnor som män, systrar som bröder, alla förväntas bistå i det massiva kontrollorgan som omgärdar kvinnorna i familjen.
  * våldet har ofta en symbolvärde (ex. tortera, ”hormärka” genom att skalpera en fläck på huvudet, skada fötter så man ej kan gå ut, klippa hål på ”genanta” ställen på kläderna osv.

  Partnervåld har sin grund i personligt vendetta. Svartsjuka, makt, hämnd för separation/vårdnadstvist m.m. I detta fall är det en ensam förövare (oftast en man) som hämnas på sin partner å möjligen de som står henne nära.

  Jag applåderar alla försök att ifrågasätta det förtryck som råder kring kvinnors rättigheter. Det är dock kontraproduktivt att kalla alla uttryck för detta för hedersproblematik. Det skapar en förenklad samhällsbild där vi inte riktar rätt åtgärder i rätt tid.

  1. Jag menar på att allt i grunden ändå är hedersproblematik MEN, det finns grader i helvetet. Det finns exempel på svenska män som mördat sin exfru efter att ha hetsats av sin familj att inte låta henne komma undan med att förnedra dem genom att lämna mannen. Lika så är ju partnervåld något som generellt eskalerar och blir dödligt först när kvinnan bestämmer sig för att gå, och mannens kontroll och ”heder” därmed ifrågasätts. (Inbillat eller verkligt). Partnervåld där inte hela familjen står bakom är helt enkelt bara något steg högre upp i trappen. Vad som däremot är viktigt att ha i beaktande just när det rör sig om hela familjer är att stenhårt fördömande och totalt ifrågasättande av familjen snarare kan förvärra situationen än hjälpa.

   1. Jag tycker du har flera poänger i när du ser kränkt heder som en utlösande faktor när det gäller våld. Trots det är det väldigt ovanligt att en familj hetsar en ”hustrumisshandlare” till våld. Klart att det säker skett ( precis som att kvinnor ibland dödar sina män/barn) men det är relativt ovanligt.

    Då jag utrett båda ”typerna” av brott så anser jag dock att vid ”hedersproblematik” är det mkt svårare att identifiera det/vilka som ligger bakom. I fallet Fadime å Pela ex så ”lockades” de tillbaka av kvinnliga medlemmar i familjen. Samtidigt så var det deras systrar som ringde polis/valde att vittna osv.

    Därför måste en kvinna utsatt för ”hedersförtryck” tidigt separeras fr hela familjen så att en ordentlig analys kan göras. De som har kontakt med henne kan hotas av de andra att säga var hon gömmer sig m.m. Det hemska i detta är ju det trauma som kvinnan måste utstå när
    hon tvingas klippa kontakt med allt å alla hon håller kär. Fadime hade ju fått ”löfte” om att hon kunde återvända å då utförde pappan sitt dådet mot henne.

 2. *suck* Trött jag blir sånt här.
  Ni sätter bara ett använt namn på nåt som inte existerar och tror folk ska bry sig. Har ni inget bättre för er än att sprida sån här dynga. Jävla skillnad på en västerländsk ”hederkultur” där man vill skydda sitt barn från allt skit och en icke västerländsk hederskultur där ens barn behandlas som skit eller till och med dödas för vanhedrat familjen etc.

 3. Provokativ sörja… ja.. så var mina första tankar av ditt inlägg. Att hävda något så galet och plockat ur luften. Jämförelsen mellan den västerländska hederskulturen och en muslimsk ingrodd kultur kändes väldigt långt borta. Ända till det inlägget om din skolupplevelse med Jehova.
  För där är jämförelsen absolut. I en fanatiskt ingrodd kultur som liknelse och jämnförd med hårt troende muslimer är slående lik.

  Men i den vanliga Svenssonfamiljen? den ”jag tror på gud om alla andra gör det” kulturen. Där ingen vågar ha en annan åsikt än den som stora massan, press, vänner,samhälle genererar. Finns inget att kunna jämnföra med. En hederskultur med religös och troende grund kan bara jämföras med likvärdig.

  Att pappor oroas över sina barn. Eller pappor för den delen. Mammor som oroar sig för sina barn är inget västerländsk påfund. Föräldrar oroar sig.. så är det och kommer alltid att vara. Unikt västerländskt eller mellanöstern? Nej, absolut inte.
  tex Den brittiska kvinnan som för oro över pojkarna i kvarteret tar till kniv och mördar den 77:årige påstådda pedofilen. (dömda). Vad det klassas som?

  Mina döttrar har en pappa och en mamma som utan tvekan skulle gå in och lösa en konflikt eller stävja ett problem som uppstår.

 4. Så himla bra inlägg! Bara en grej jag tänkte på. Jag får känslan i inlägget av att budskapet är ”jorå, det finns minsann —tendenser— i väst också”. Vill påpeka att det inte stannar vid tendenser, utan den fördomen du beskrev i början av inlägget förekommer i sin fulla grad på många ställen- även i västvärlden.

  1. Åhå, då har jag verkligen inte varit tydlig nog, nej det är långt ifrån bara tendenser, våld fysisk som psykisk sker i hederns namn även i pursvenska familjer. Skriver mer om det i del två, samt i texten om våldtäktskultur och om ”ensamma galningar”. Kommer också ny text på temat snart 🙂

 5. Jag är en pappa med en son och dotter i tonåren. Jag växte upp i Norrland där jag lärde mig att man inte slår den som ligger ner, är svagare eller kvinnor och barn!
  Män som gör sånt är helt enkelt inte ”män”, bara fega råttor som förtjänar vad de får.
  Du kanske tycker det är hederskultur, men den som skadar min dotter får med mig att göra!
  Jag struntar totalt i vad du tycker om det! För mig får hon ha sex bäst hon vill, vilka pojkvänner hon vill, eller flickvänner, eller vad som helst.
  Men hon är en del av mitt hjärta och är hon lycklig är jag det. Gör någon henne illa gör de mig illa. Jag förstår inte varför jag inte ska backa upp henne, varför jag inte kan säga att jag alltid finns där eller varför jag inte skulle skydda henne?
  Du förstår inte hur en riktig pappa känner för sin dotter. Han skulle aldrig slå henne, låsa in henne eller bestämma vem hon fick träffa. Det är ingen riktig pappa.
  Det sagt, så räknar jag inte med att min son blir våldtagen, eller våldtar! Det första talar statistiken emot och det andra hoppas jag mina åsikter fått fäste och förhindrar. Men han har också en fysik som ger honom fördelar som min dotter inte har.
  Kalla det hederskultur om du vill, men i så fall är jag stolt över min ”hederskultur”!

 6. Sagan om Törnrosa. Handlar inte den inte om samma sak? Rosenhäcken är en allegori för pappan.
  Och Rödluvan?
  Akta dig för listiga vargar. Och får en varg tag i kvinnor så sprätter man upp’en.
  Sånt berättar man för små barn …

  1. Jo. I dessa gamla sagor har du ju också aspekten i att kvinnan aldrig själv är med på noterna. Hon älskar allt som oftast prinsen/räddaren i nöden men han är den som förför, lurar iväg henne eller ”tar” henne.

   1. Ja, det är en viktig reflektion. De ”västerländska” pappor du skriver om bär ju inte omkring på sin vidriga attityd ENBART på grund av heder, utan också på grund av dammiga, generaliserande, mögliga inställningar om kvinnors sexualitet. Ofta tror de säkert själva på att de vill skydda sin dotter från att bli ”utnyttjad”, trots att det rör sig om helt frivilligt sex, eller ännu värre, mot att bli ”sårad”.

    De kan eller vill inte inse att unga tjejer kan vara precis lika kåta som unga killar, att tjejer kan vilja knulla med någon de inte vill ha ett förhållande med, att tjejer också kan ta egna initiativ till heterosexuellt sex.

    Att deras eventella söner skulle kunna bli ”sårade” av att en tjej vill ha sex men inte mer än så med dem finns inte ens i deras föreställningsvärld, eftersom de verkar övertygade om att kvinnor är från Venus och män från Mars.

    Så ser ju nu inte verkligheten ut. Sexlusten skiljer sig mer åt mellan individer än mellan könen. Och att bli ”sårad” för att man har känslor för någon som inte känner samma sak är något i stort sett ALLA oavsett kön går igenom någon gång i livet.

 7. Äntligen en bra text om patriarkalt våld i västerländsk kultur! Stort tack till er, ska hänvisa till denna när (tyvärr inte “om”) jag träffar på folk som inte inser att det finns “hedersvåld” i Norden. Personligen så förstår jag inte varför vi inte bara kan ta bort det begreppet (hedersvåld) och ersätta det med sitt riktiga namn (patriarkalt våld). Tusen tack för en så bra text!

 8. Jättebra skrivet! En ny(?) och ovanlig reflektion som tyvärr inte gör en mindre illa till mods över vårt samhälle..

 9. Då är ju frågan hur vanligt det är att västerländska döttrar knivmördas eller tvingas hoppa från balkonger för att de haft pojkvän. Frågan är hur vanligt det är att den svenska släkten gemensamt kommer fram till att det mest förnuftiga för att rädda familjens heder är att dottern måste mördas. Vad jag vet hände inte det i Steubenville-fallet, det handlar helt enkelt om olika saker.

  Är verkligen t ex Fadime- och Pelafallen jämförliga med unkna och sexistiska skämtbilder?

  Jag tycker det här låter som kulturrelativism, där man underkänner upplevelserna och erfarenheterna hos alla de flickor och pojkar som växer upp under verkliga hedersförhållanden. Där döttrarna ska hem direkt från skolan för att passa upp på bröderna, där flickorna inte får vara med jämnåriga kompisar, där det är ett verkligt krav att vara oskuld till giftemål och konsekvensen av att bryta mot det kan vara döden.

  1. När jag gick i skolan hade jag vänner i klassen som inte fick umgås med någon av motsatt kön utan att det fanns vuxna med. Som inte fick göra aktiviteter efter skolan utan övervakning, som inte fick delta i religion och sexualkunskap, som var tvunga till viss klädsel. Visst de dödades inte av att bryta mot dessa regler men de försköts från familjen och fick inte längre prata med sina syskon eller föräldrar eller vänner från samma församling. Nämnde jag att alla dessa var vita, infödda svenskar med en i grunden kristen tro? De var Jehovas.

   Hur vanligt är det med knivmord eller död pga islamsk hederskultur? Pela dödades för 15 år sedan. Fadime dödades för 12 år sedan. När jag läser kommentarerna här kunde en tro att dessa saker sker ja om inte varje dag så iaf varje vecka. Det gör det inte. Det är extremt ovanligt även inom islamsk hederskultur att det leder till mord precis som det nästan aldrig sker inom den svenska eller västerländska hederskulturen. Å som jag sagt tidigare: När en muslim dödar sitt barn omskrivs det direkt som ett hedersbrott och kulturen ges som förklaring. När en vit infödd svensk dödar sitt barn är det alltid ensamma galningar i farten tydligen. Jag menar på att vi har fall där barn dödas av föräldrar för familjens heder men eftersom föräldrarna har fel tro och fel utseende kallas det annat än hedersmord. Vansinnesdåd tex.

  2. Jag håller med din kommentar, men skulle vilja hävda att de senare punkterna också är en form av våldsutövning. Isolering på grund av att de inte får umgås med motsatta könet, kanske lesbiska jämnåriga, eller utföra vissa aktiviteter efter skolan eller en viss tid på dygnet. Tyvärr är det vanligt beteende hos etniska svenska föräldrar också, men inte lika synligt då vi hör till vithetsnormen och inte lika “spännande” för media att skriva om.

 10. Jag gillar ditt inlägg och tycker att du sätter fingret på något viktigt.
  Men jag reagerar en del på hur du klumpar ihop svensk eller nordisk kultur med amerikansk under samlingsnamnet västerländsk.
  Det finns enorma kulturella skillnader mellan Sverige/Norden och USA på en mängd områden. Sverige/Norden har ofta och har framförallt historiskt sett haft fler likheter med Ryssland än med USA rent kulturellt. Det är egentligen bara under de senaste hundra åren Sverige influerats i så hög grad av USA. Ändå klumpas Sverige och övriga Norden betydligt oftare ihop med USA under begreppet “västerländskt”.
  Det kan väl knappast enbart bero på vithetskultur eftersom majoriteten av invånarna i f.d Sovjet och de europeiska länder som tidigare befann sig bakom järnridån också betraktas som “vita”.
  Men jag säger inte emot dig i sak om att det finns en hederskultur bland “vita” i Sverige. Den vidriga låten “nu har pappa laddat bössan” som var så populär är ett bra exempel.

  1. Hej!
   Just att USA influerat Sverige och Norden så mycket de senaste 100-150 åren gör att jag tyckte det var enklare att finna bildexempel som var USA influerade. Sen har vi ju även religionen, dvs är protestanter, gemensam med (grunden) i USA medan Ryssland är Katoliker. Det gör ju också en viss skillnad. Absolut hade jag kunnat ta mer exempel från Östkultur som också influerat, om än mer förr än nu, men resultatet hade blivit densamma. Möjligen då att kvinnor som mer aktivt driver hederskulturen är vanligare i ex Ryssland än här eller USA.

   1. Ryssland är ortodoxt, inte katolskt. Och att vi skulle ha sådär värst mycket gemensamt med Ryssland stämmer inte. Religiöst, kulturellt och språkligt har vi i Norden haft betydligt mer gemensamt med Tyskland och England än med Ryssland.
    Den amerikanska kulturen är dessutom ett hopkok av europeisk kultur, där bland annat nordisk kultur ingår (bara från Sverige emigrerade en miljon människor till USA).

 11. Märkligt hur somliga vill försvara ett dåligt beteende, eller en dålig “kultur”, med att andra individer och “kulturer” är så mycket sämre. Att alltid jämföra med det sämsta man kan gräva upp gör nog väldigt sällan saker bättre.
  Lite maktspråk hjälper kanske inte heller så mycket även om det kan synas så. Där fick ni en paradoxnöt att knäcka. (För att förstå måste man känna till vad maktspråk, ironi och självdistans innebär.)
  Bra blogg, men svårnavigerad, det tog mig ett tag att hitta kommentarerna och inlägg som inte syntes på förstasidan lyckades jag inte hitta.

 12. Så jag läste igenom artikeln och kommentarerna till denna…
  Så många kommentarer säger att det handlar om psykisk sjukdom inte hederskultur, till detta säger jag:
  Psykisk sjukdom och hederskultur tar nödvändigtvis inte ut varandra. Självklart så slår inte alla som är en del av den västerlänska hederskulturen sina partners men den kan vara orsaken till att mer instabila medlemmar i samhället gör detta.
  Det spelar ingen roll vilken kultur du tillhör du är lika “sjuk” när du misshandlar en medmänniska i alla fall.
  Men av någon anledning så väljer vi att kalla våldsamma muslimer för terrorister eller hedersmördare medans vi till exempel kallar Brejvik för psykiskt störd.
  Hederskultur finns och även om långt ifrån alla använder den som anledning att slåss så finns det de som gör.

 13. Jag saknar den historiska reflektionen om kopplingen mellan ett jordbrukssamhälle och hederskultur, där sexuell kontroll över kvinnor för att uppnå kontroll över jord och arv är central. Det var inte länge sedan Sverige var ett jordbrukssamhälle med en mycket stark hederskultur. Ett drygt århundrande av feministisk kamp, strukturomvandling i ekonomin och demokratisk ideologi har gjort en stor skillnad även om kulturen förändras långsamt som du visar. Jag rekommenderar Historiekern Karin Hassan Janssons avhandling: Kvinnofrid. Synen på våldtäkt och konstruktionen av kön i Sverige 1600-1800. http://libris.kb.se/bib/8755526

 14. Att jag har bröder som har avbrutit fysiska angrepp på min kropp när jag inte var kapabel till det själv på grund av fysiska skillnader är jag inget annat än tacksam för. Vem är du att prata för alla kvinnor om vad familjemedlemmar får och inte får? Att jag kan få känslomässigt stöd av män i min familj, män som inte har ett problem att ta argumentet med personer som inte bara är större än mig men även hellre argumenterar fysiskt än verbalt är väl inget negativt?

  Jag förstår hur det är ett problem och att något måste göras, men dra inte alla män över samma kant – och placera inte alla kvinnor i att fack där de inte är. Jag är inte mindre värd än en man om de hjälper mig stå upp för en åsikt. Jag är inte mindre av en människa för att jag är en kvinna. Varför ska vi måla upp hinder i en värld där dörrarna faktiskt är öppna?

 15. Reblogged this on Genusbönan and commented:
  Det här är så viktigt att vara medveten om!
  Den patriarkala maktstrukturen är starkt begränsande för alla och om vi inte är medvetna om de normer som vi är inprogrammerade med kommer det att ta oerhört lång tid att öka jämställdheten i världen.

 16. Håller med dig. Kan även tilläggas att många svenska tjejer blir utstötta, hotade och förföljda av familj och vänner för att de träffar en muslim/svart kille. Det är inte psykisk sjuka, det reflekterar en kultur

 17. Mycket intressant vinkling. Jag tycker att jag självklart ser sammanhanget. Det som skiljer “västs” hederskultur från “östs” är att vi kommit lite längre i allmänhet (grov generalisering). Men grunden är densamma – att män allmänt måste skydda kvinnor och att deras heder hänger ihop med kvinnors beteenden. Om män betedde sig mänskligt skulle inte kvinnor behöva beskyddas från dem (ännu en generalisering). Allt hänger ju på att män inte litar på andra män egentligen. När män uppträder på ett mänskligt och ansvarstagande sätt slipper vi ifrån all denna misstänksamhet. Frågan är när det händer.

  1. Väst har inte kommit längre när det gäller det ständiga trycket på kvinnor om att vara sexuellt attraherande för män. varenda veckotidning handlar om det. Denna översexualisering av kvinnan är ganska unikt för väst

 18. Dina argument är inte speciellt övertygande. Och att föräldrar vill skydda sina döttrar har en bakgrund. Jag vet inte vad siffran är i Sverige, men i USA har var 5:e kvinna blivit utsatt för verbalt eller fysiskt sexuellt våld.Själv har jag en lesbisk dotter som spran vind för våg när hon var yngre och tänkte att så mycket kan väl inte hända. Fel. Hon utsattes iof inte för sexuellt våld, men många år senare fick jag reda på att hon hade blivit misshandlad (blåtiror, nerslagen, upprepat) i båda av sina längre förhållanden, och när jag undersökte det hela lärde jag mig att misshandel i lesbiska förhållanden är vanligare än i heteroförhållanden. Så det där med “heder” är nog inte så dumt alls om det gäller någon man bryr sig om. Med rätt balans, förståss.

 19. Sämsta jämförelsen jag läst på internet sen jag började surfa 1996. Att skydda sin dotter från att göra fel val är alltså samma sak som att skydda familjens heder genom att mörda dottern när hon gjort fel.
  Nämn inte dina tankar för Fadimes minnesfond för det visar en otrolig brist på respekt.

  1. Skriver jag att det är exakt samma sak? Hedersmord och inte den enda aspekten av hederskultur. Hot om våld, misshandel, utstötning från familjen etc är andra, betydligt vanligare, bitar. Att det sällan sker att barn mördas pga heder gör inte att hederskultur inte är ett utbrett fenomen. Att tex vägra ha med sitt barn att göra för att ”vad ska folk tro?” Pga att barnet tex är homosexuell är också hederskultur.

   Att vägra se likheterna i kulturerna och istället lägga all fokus på en enda aspekt av hederslultur, morden, är respektlös för i det missas otroligt många (vita svenska) barn som far enormt illa pga familjens heder.

 20. Jag förstår inte hur skribenten får dessa exempel till hederskultur, även om det är otrevliga fenomen. Hederskulturer utmärks just av att människor strävar efter att upprätthålla sin och sina familjers heder och kvinnornas rättigheter inskränks för att de inte ska dra vanära över sin familj – gör kvinnorna detta riktas aggressionen mot dem snarare än mot en utomstående person.

  1. Ja, och det är precis sådana förlopp – där aggressionen riktas mot kvinnan som offer, snarare än den/de manliga förövarna – som skribenten har gett flera exempel på. Jag förstår inte den här bisarra önskan om att hålla fast vid sina illusioner av sitt eget samhälle. Verkligheten ser inte annorlunda ut bara för att du vägrar erkänna den.

   1. Med den nedlåtande och arroganta attityd du har till människor med annan uppfattning är du själv kommer du aldrig lära dig något från en diskussion med någon annan. En rimlig analys måste utgå från en diskussion av vad hederskultur är och sedan ett klargörande av hur olika exempel stämmer i på just detta. Lägg er energi på det istället för att försöka bekämpa alla som ni inte identifierar er med.

 21. Kallar du detta hederskultur? Det har inget med heder att göra, det handlar om att skydda sin familj. Skillnaden mellan detta och hederskultur är att dessa pappor inte slår ihjäl sina döttrar om de blir ihop med någon “opassande”.

 22. Jag tycker att det är bra att likheterna belyses, men jag tycker också att många felslut görs. Att kvinnor sexuellt förväntas hålla på sig mer än män håller jag helt med om (även om det kan vara värt att påpeka att även män kan anses ha en för vidlyftig sexualitet). Likaså att det riktas mycket mer energi åt att skydda och försvara kvinnor i sexuella sammanhang. Att dra likhetstecken mellan de här två tendenserna och säga att det rör sig om två sidor av samma mynt, och att det därför i grund och botten är samma sak som det som brukar kallas hederskultur håller dock inte.
  Då missar man nämligen att det även finns en kulturell föreställning om att kvinnor är sexuellt ömtåligare än män och därför måste skyddas från männens djuriskare (och i samhällets ögon lägre stående) sexualitet. När en pappa (eller mamma för den delen) beter sig hotfullt mot sin dotters pojkvänner eller ligg handlar det alltså många gånger om att de försöker skydda dottern från att bli sårad eller på annat sätt skadad. Det är närmast den raka motsatsen mot en familj som misshandlar eller slår ihjäl dottern för att denna har ”befläckat” familjens heder genom att leva ut sin sexualitet. I det förra fallet handlar det om att utöva våld eller hot om våld mot pojkar/män för att skydda dottern från pojkarna/männen. I det andra fallet handlar det om att utöva våld eller hot om våld mot dottern för skydda familjens heder från dottern. Resultatet blir förstås detsamma i den bemärkelsen att kvinnors sexualitet kringskärs, men bakgrunden till agerandet är inte densamma.
  En annan viktig skillnad är i vilken utsträckning beteendet är kulturellt accepterat. Visst finns det även etniskt svenska män som misshandlar eller mördar sina kvinnliga partners och/eller döttrar (och i rättsvisans namn finns det etniskt svenska kvinnor som misshandlar och mördar sina partners och barn också, de barn som misshandlas mest är för övrigt pojkar och inte flickor). Men den misshandeln och de morden är inte kulturellt accepterade, än mindre påbjudna. Vilket alltså är en enorm skillnad mot en kultur där föräldrar/äkta makar/syskon förväntas och uppmuntras utöva våld mot döttrar/hustruar/systrar som kränker familjens heder.
  Sedan vill jag också påpeka en annan sak. Det är problematiskt att försöka konstatera någon form av allmän kulturell acceptans för våldtäkt utifrån enskilda fall där en allmänhet stöttat en våldtäktsanklagad pojke eller man snarare än dennes påstådda våldtäktsoffer. Att man stöttar någon som står anklagad i ett enskilt fall betyder inte att man tycker att det brott denne står anklagad för är ok i största allmänhet. Det kan helt enkelt handla om att man, av någon anledning (t.ex. att den anklagade är någon man känner och/eller har hög status), tror på den anklagade. Alla som anklagas för någonting är ju inte skyldiga, även om den mediala dramaturgin kring våldtäktsfall närmast definitionsmässigt utgår från att den som är anklagad också är skyldig, någonting som för övrigt säger betydligt mer om vilken sida folk i allmänhet ställer sig på ifråga om våldtäkter. Samma beteende kan garanteras hittas i alla typer av brott, dvs att det finns exempel på anklagade som fått stöd från allmänhet och/eller nära och kära, utan att man för den sakens skull börjar spekulera i att detta skulle vara ett uttryck för att folk i gemen tycker att den sortens brott är ok eller att det är brottsoffrens eget fel att de blir utsatta för brott.

 23. Som feedback vill jag säga att skribenten använder och som på högskolenivå har en annan betydelse än till vardags och att yexten därför kan missförstås eller vidare citeras utan sin kontext vilket vissa kommentarer gör anspråk på. Det ord som slår mig främst är ordet kultur. Hade inte jag sporadiskt läst olika humanistiska kurser på universitet hade kag kanske också fäktat i blindo som vissa kritiker här i tråden.
  Vad jag vill säga är väl egentligen bara att tack ni som tänker och tack för att ni som är bildade har tålamod.
  Bra text och tack för uppmärksammandet!

 24. http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Hedersrelaterat_vald_och_fortryck/Hedersrelaterat_vald_och_fortryck__Kunskapsbankens_amnesguide_/
  (hänvisat från Nationellt Centrum för Kvinnofrid, en del av Uppsala Universitet)
  2009 gjorde det statliga organet Ungdomsstyrelsen en undersökning som visade att 70.000 ungdomar mellan 16-25 år var utsatta för hedersförtryck hemifrån. Dessa heter inte Anna och Kristina. De heter Fatima och Ayisha. Det är löjeväckande att försöka dra paralleller mellan dålig humor i Västerlandet, och islamistiska vanföreställningar med våld inblandat. Det är som att jämföra skumgummisvärd med k-pistar.

  1. Så det gör ondara för en Fatima att slås av sin förälder än det gör för Anna när hennes förälder pucklar på? Det gör ondare att kallas hora och slängas ur hemmet om en heter Naima än om en heter Helene? Det är trevligare att förskjutas pga vem en är kär i om en hetet Kalle och inte Hammod?

   Problemet är att det som kallas hedersvåld i andra kulturer kallas för enskilda händelser, tillfälligheter och ”enstaka galningar” här.

   1. Men motiveras verkligen våldet på samma sätt? Dessutom är ju pojkar mer utsatta för misshandel än vad flickor är, vilket gör det lite underligt att påstå att allt våld som flickor utsätts för är hedersvåld. Vad är då det våld pojkarna utsätts för?

   2. Nu har du skrivit flera kommentarer på rad och tyvärr hinner jag inte svara på allt och alla. I kväll kommer ett inlägg om våldtäktskulturen som en fördjupning på delar av detta inlägg, en hel del av det du skriver/frågar om besvaras där. 🙂

 25. Hederskultur behöver inte inbegripa mord. Det är den strukturella kvinnosynen som artikeln belyser. Och gör det mycket väl dessutom.

 26. Visst finns det ett liknande tänk i västerländsk kultur fast det handlar ju primärt inte om “heder” o att dra skam över familjen, det handlar snarare om sned syn på manligt-kvinnligt. Och den tar sig inte liknande uttryck. Hur många exempel finns det på fäder i västerländska länder som mördar sin dotter för att hon skämt ut familjen?

  1. Det spelar väl ingen roll att exemplen inte är desamma i västvärlden som på andra platser?
   Företeelsen är liknande och bägge kulturyttringarna är ruttna.

   1. Det spelar ju stor roll om man försöker hävda att det är samma sak. Då är risken stor att man kommer att försöka lösa problemet med fel verktyg. Ska man kunna lösa ett problem måste man ju förstå vad problemet består i, vad som är dess rot.

 27. Klart den finns här. Mitt ibland oss varje dag. Jag som storasyster har själv utövat den. Nåde den som skadar min lillebror. Helt könlöst sådär förekommer detta varje dag. Var sig du vill tro det eller inte.

 28. Hederskulturen är en självklar del av den patrialkala strukturen. Som så många redan påpekat. Intressant att se är hur denna tar i sig uttryck i de detaljer som styr våra liv. Som metaforen “mycket snack och lite verkstad” om hedersrelaterat våld — som i sin tur genomsyrar hela den mänskliga kulturen. Eller alla om någon vill dela upp den. “Verkstad” som metafor för våldtäkt och mord eller hot är måhända inte så ovanligt. Men det är just i dessa detaljer som strukturerna synliggörs och våra liv avgörs. En fin artikel. Tack.

 29. Att prata om “västerländska” fenomen på detta sättet är ungefär som att prata om motsvarande asiatiska. Det går helt enkelt inte då väst innefattar så extremt många olika längre och kulturer, precis som Asien. Ingen skulle få för sig att bunta ihop Afghanistan med Japan men att bunta ihop “Väst” är inte ovanligt.
  Det finns starka likheter mellan det som traditionellt kallas hederskultur och den kultur som går att finna i bibelbältet i USA, det är helt korrekt. Men för att den finns där bland vita så betyder den inte att den finns här bland vita.

 30. När det gäller västvärlden så är det sjuka människor men andra länder är det hederskultur. Detta känner vi igen i Stockholms syndromen. Alla andra har fel men inte vi, vi är bättre på all front. Om problemet inte erkänts så blir det svårt att lösa det. Sluta förneka det uppenbar!
  Väldigt bra text i övrigt, och tack för det!

 31. När jag träffade min brittiska tjejs farsa första gången sa han att om jag gjorde henne ledsen skulle jag få honom och min tjejs bror efter mig. Blev en rätt konstig stämning… Träffande text.

 32. Väldigt bra skrivet och borde ge oss en tankeställare……att skylla på psykisk sjukdom när c:a 20 kvinnor mördas varje år av män dom har eller haft en relation med. Det handlar om makt och kontroll precis som det gör i hederskulturerna. Så länge samhället bygger på manliga normer kommer det att finnas sådana här strömningar i samhället.

 33. Kulturen där mamman skyddar sitt spädbarn då? är det då inte hederskultur enligt detta resonemang!, var går gränsen!? Det är trots allt skillnad på att mörda sin dotter för att ha blivit våldtagen och besudlat familjens heder, mot att skydda sin 14 åriga dotter mot situationer som kan resultera i våldtäkt eller misshandel (och nej det är och bör inte vara hennes eget val att ha sex då hon inte är byxmyndig). Denna kultur är mer av en beskyddande kultur, vilket inte resulterar i internt våld.
  Problemet är inte att kvinnan inte tillåts leva ut sin sexualitet utan att män tillåts att ge fan i att hantera sin, om något så saknas det en heders kultur bland män och vårt förhållande till sexualitet. Jag förespråkar inte mera lössläppt förhållningssätt för flickorna utan en mer åtstramad kultur bland pojkar. Men under tiden tills vi har ett hälsosamt samhälle kommer jag inte låta min dotter festa med 35 åriga brats även om hon tror att hon vill (som super ner henne halvt medvetslös och sätter på henne då hon inte kan få fram mer än ett mumlande nej) lika så kommer jag inte låta mina söner jaga brudar och tro att ungdomstiden handlar om att lyckas få sig ett ligg och leva lite som man vill.
  Jag vill inte ha ett samhälle där flickor är objektifierade men heller inte ett samhälle som både pojkar och flickor är objektifierade. Så ta inte av “kyskhetsbältet” från flickorna utan sätt på ett på pojkarna!

  1. Bra sagt Hannes! Det finns tyvärr en alltför syn bland pojkar och män att det är ok att göra nästan vad som helst för att få ligga. För de flesta leder inte det till våldtäkt, men det är ju upplagt för katastrof. Min fru är gravid, och får vi en dotter kommer jag vara väl medveten om att det är större risk för henne att utsättas för sexuella överfall, än om jag får en son.
   Det kan i vårt samhälle för närvarande, om man har otur, bli en olycklig krock mellan kvinnors sexuella frihet och denna ofta förekommande manliga tendens att blir man given ett finger, tar man ofta hela armen.
   Jag vet inte exakt vad jag vill få sagt, men jag tycker Hannes satte huvudet på spiken. Det krävs att samhällets uppfostran av sina pojkar lägger ett större ansvar på dem innan man som far kan känna sig trygg med att inte behöva skydda sin dotter.

   1. Kommer du att vara lika medveten om hur mycket större risk det är att dina söner blir nedslagna på stan eller på krogen än att dina döttrar blir det? Kommer du att ha strängare regler för dina söner vad gäller att gå hem när det är mörkt ute än för dina döttrar, utifrån den faktiska överfallsrisken?
    Kommer du att ha hårdare regler för dina söner vad gäller alkoholdrickande än för dina döttrar, med tanke på den större risken för pojkar/män att råka ut för olyckor till följd av alkoholkonsumtion?
    Vidare, vad är det egentligen som händer när “män tar hela armen”? Att män våldtar? Brukar du själv våldta om en kvinna ger dig möjlighet, eller varför tror du att män i allmänhet skulle göra det? Och om det inte handlar om våldtäkt utan bara om sex, vad är då problemet? Om du inte tycker att kvinnor ska få ha sex när de känner för det (för det skadar dem på något sätt) så är du faktiskt inte alls för kvinnlig sexuell frihet.

   2. Det du skriver är ju andra sidan av myntet, generellt sett kan man ju se att män löper större risk att bli överfallna och nedslagna, där delar jag din syn på saken. Självklart kommer jag även uppfostra eventuella söner till att vara medvetna om de risker som förligger just dem.
    Att ta hela armen när man får ett finger är något som förekommer i den manliga jargongen när det gäller kvinnor. Dock formulerade jag mig olyckligt, självklart anser jag inte att en majoritet av män våldtar, vare sig genom rena överfall ute eller, det som är mycket mer vanligt, i hemmet. Däremot är det ett faktum att de allra flesta sexualbrott begås av män, mot kvinnor. Det finns även fortfarande ett mer eller mindre uppenbart förtryck och förakt mot kvinnor och kvinnors sexualitet som enligt min tolkning kan leda till den faktiskt högre risken för kvinnor att bli våldtagna.
    Kvinnor ska självklart få bestämma själva när de vill ha sex, vilket är hela min poäng. Problemet är inte hur ofta eller med hur många en kvinna har sex med – problemet är att som det ser ut i samhället just nu finns det en risk att någon väljer att ha sex med dem mot deras vilja.
    Ett bra exempel på att ta hela armen är intervjuerna med förövarna i gruppvåldtäkten i Tensta. Ska man tro intervjun med en av poliserna som hade hand om förhören (http://www.magasinetparagraf.se/kronikor/valdtakten-pa-15-aringen-i-tensta). Jag citerar en bit som illustrerar vad jag menar:
    “Även om ingen av killarna erkänner brott och alla hävdar att flickan gjorde det frivilligt, så träder också i deras berättelser fram en bild av en rädd och passiv tjej som mest ligger orörlig på sängen medan killarna väntar ”på kö” och den ena efter andra tar för sig.
    Hon tar inga egna initiativ, visar inte på något sätt att hon samtycker. Flera nämner att hon säger att hon inte vill, men sedan blir ”övertalad”.”

   3. Frågan var väl mer om du kommer att särskilt trycka på riskerna för dina söner samt att dessutom sätta striktare regler för dem (t.ex. att de måste åka taxi hem, att de inte får dricka så mycket, att de inte får vara ute så länge, att de måste vara särskilt försiktiga med främlingar osv).
    De flesta sexbrott begås av män, ja, men om man ska prata om risk så har det inte så stor betydelse. Då är det viktiga ifall det är många män som begår sexualbrott, eller om det är få män som gör det. Och det är få män, varför risken i praktiken är liten, inte stor. Risken att bli gruppvåldtagen är t.ex. avsevärt mycket lägre än risken att råka ut för en trafikolycka.
    Vad har mäns eventuella jargong med kvinnors sexuella frihet att göra? Varför är det kvinnors sexuella frihet ett problem pga vissa mäns jargong? Vidare, om det är så att det finns ett jargongproblem i dina umgängeskretsar så är det väl ett utmärkt ställe för dig att börja?
    Vad gäller den påstådda gruppvåldtäkten i Tensta så är det inträffade knappast särskilt vanligt eller representativt för mäns beteende i allmänhet, varför jag inte förstår hur denna kan exemplifiera en “manlig tendens” (på samma sätt som det inte är ett exempel på “mellanösterntendens” bara för att de anklagade pojkarna har rötter därifrån, eller underklass/arbetarklasstendens bara för att de anklagade pojkarna har den bakgrunden (och precis som män är överrepresenterade är även individer med invandrarbakgrund och arbetar-/underklassbakgrund överrepresenterade)).

  2. Jag förstår inte Hannes, vad är problemet med att människor njuter av sex? För det är ju trots att det du motsätter dig.
   Om du inte gillar sex ska du såklart inte behöva ha det, men varför vill du reglera hur mycket sex vi andra har?

 34. Tack för en grym text med pedagogiska förklaringar. Tyvärr finns det vissa som fortfarande kommer att blunda för likheterna och mena att i Sverige/västvärlden är problemen individuella medan de är strukturella i andra delar av välden…. världsfrånvänt.
  Visserligen tvivlar jag inte på att det krävs ett visst mått av individuell trasighet för att gå till handling, men det är likafullt en utbredd kultur av heder bunden till kvinnans sexualitet som ger dessa trasiga individer (världen över) skäl att agera med våld mot de kvinnor de upplever som ‘sina’, vare sig de är döttrar eller partners.

 35. Jag är helt med på att detta också är utslag av makt och kontroll över kvinnor och det skuld och skambeläggande som är ett tydligt tecken på förtryck.

 36. Jättebra inlägg! Kommentarerna här över mig med förnekelsen över att vi har hederskultur i västvärlden och Sverige visar på hur mycket vi behöver prata om det här. Återigen, bra och nödvändigt inlägg!

 37. Bra inlägg! Jag tänker på Magnus Ugglas låt, som jag inte minns titeln på men en rad är “Nu har pappa laddat bössan” och jag tror den går ut på att typ det är jobbigt att ha en dotter som är 14 år pga alla killar som kommer och vill ha sex.

 38. Jättebra text. Jag inte ens tänkt på att till exempel dessa skämt-tröjor/bilder är en del av den västerländska hederkulturen (även om jag aldrig tyckte att det var okej på något vis). Som en man skäms jag för att jag inte ser mycket av den vardagssexism som kvinnor tvingas stå ut med, som invandrare borde jag veta bättre då jag får uppleva subtil vardagsrasism dagligen och därför kunna dra paralleler.

  1. Najnajnaj. Det finns inget utpräglad hederskultur här i Sverige/västvärlden som trådskaparen/vardagsrasismen försöker få fram i texten. Finns vissa enstaka fall. Men oftast rör det sig om osmakliga skämt, mycket snack ingen verkstad, och i några fall psykisk sjukdom.
   Men absolut nyttigt att läsa. De som är på ett lägre plan i kunskap om detta område och/eller etiskt och moraliskt efter så är detta en mycket bra text.

   1. Benny. Det tragiska faktum att du panikartat klamrar dig fast vid din inskränkta och tämligen patetiska bild om det perfekta Sverige är tragikomisk och obildad. Våldtäkter och annan typ av misshandel (fysisk eller psykisk), ofta mot kvinnor, blir allt vanligar i Sverige såväl som andra västerländska länder. Detta till trots att just dessa brott har ett av de högsta mörkertalen. Nu är det säkert så att många som begår denna (och andra) typer av brott har en mental skada, citat “är sinnessjuka”. Det är dock långt ifrån alla dömda förövare som anses vara sinnessjuka. Min uppfattning är att texten på ett bra sätt lyfter fram aspekter i den västerländska kulturen där tjejer skall vara oskuldsfulla prinsessor. Vår kultur accepterar helt oacceptabla betéenden från män/pojkar från låga åldrar och det följer sedan med in i vuxenlivet. Att folk tar sig rätten att skylla en våldtäkt på kvinnan och hennes betéende/klädsel är något jag föraktar djupt. Kan vi vara överens om att det är förövarens skuld i alla lägen? Det finns inga förmildrande omständigheter, men tyvärr är det precis just det vår kultur lyfter fram. Så, istället för att inskränka oss till att vägra hederskulturen i Sverige kan vi väl tillsammans göra vad vi kan för att ta bort den. Ett bra första steg är att öppna ögonen och bredda sin definition av hederskultur från muslimska män som mördar sina döttrar.

   2. Ingen utpräglad hederskultur i sverige säger du?
    Jag vill veta hur många gånger du som man varit tvungen att stå ut med sexuella trakasserier som skylls bort som ”komplimanger”? Hur många gånger du som man varit tvungen att med näbbar och klor försvara din klädsel för okända människor för att de anser att ”om du går klädd så får du skylla dig själv”? Hur många gånger har du som man blivit ifrågasatt varför du går klädd på ”det där sättet” utan din partner i närheten? Hur många gånger har du blivit kallad ‘hora’, ‘slampa’ eller ‘slyna’ pga ditt eget val av sexuell aktivitet? Hur många gånger har du som man blivit lärd alla regler och knep som finns i boken för att undvika att bli våldtagen och inte tvärt om, att du har blivit lärd att inte våldta?

    Hur mycket indoktering har inte du fått av det patriakala samhället gällande att du ska ”skydda din kvinna”, ”ta hand om din kvinna”, ”skydda henne från alla andra onda män”? Helt ärligt nu, och jag menar verkligen ärligt, tänk att du har en dotter, en liten flicka, som du vill skydda mot all världens ondska som väntar henne utanför dörren. Denna flicka kommer med all säkerhet uppfostras med silkesvantar av dig, inte medvetet gör du skada utan omedvetet efter vad du själv som man lärt dig av patriakatet hur man ser på flickor och kvinnor. Om hon ramlar så kommer du springa fram som en riddare i vit rustning och trösta och klappa, för henne är det okej att gråta när hon slagit sig, det är okej att gråta för en flicka. När hon växer upp och blir tonåring kommer du som pappa vara extra orolig och vakande, lära henne att alla killar bara är ute efter en sak och att hon ska hålla på sig, för det är ju bara män som är sexuella till natur, tjejer är ju inte det? Du kommer ha mycket svårt att släppa iväg din dotter på fester eller uta och hänga på stan, för du har ju hört vad som kan hända och hur onda killar är, alla andra killar utom du går inte att lita på. Hennes oskuld kommer undermedvetet vara viktig för dig, att den inte blir tagen av någon random snubbe, eller av någon alls egentligen men det vet du ju att du inte kan hindra, så det blir det näat bästa….

    Tänk nu att du har en son, en liten pojke. En liten kille som du kan lära alla dom där sakerna en man behöver veta, hoppas på att han gillar fotboll och så, hoppas att han inte vill leka med dockor eller ha nagelack, att han inte blir ‘bög’. Om den lilla pojken ramlar så kommer du med all säkerhet att lära honom att ställa sig upp och borsta av sig, inte gråta, inte vara ledsen, inte visa att han känner… För en känslig kille/man är ju en svag man eller inte ‘en riktig man’. Hans oskuld kommer inte att skyddas eller oroas över, tvärtom kommer hans sexuella bedrifter vara uppmuntrade, han är ju kille och måste ju få pröva sina vingar liksom. Han kommer inte bli lärd att hålla på sig, han kommer inte bli lärd att behålla sin oskuld. Han kommer inte bli hökad över gällande hans partners av dig, han kommer inte bli lärd att kvinnor är farliga… Han kommer bli lärd att välja ”rätt” typ av kvinnor, dom där kvinnorna som håller den där perfekta balansen mellan ”hora” (i sängkammaren) och ”madonna” socialt. Han kommer lära sig av både dig och samhället hur en ”riktig” kvinna ser ut och beteer sig, att han ska ‘vara rädd om’ och ‘skydda’ dom där ”riktiga” kvinnorna, och me det lära sig att ‘slamporna och hororna är bara slit och släng, dom har ingen värdighet.
    Han kommer lära sig att inte visa känslor, att gilla det ”riktiga män” tycker om, prata genom pengar och materiella ting. Han kommer också växa upp och lära samma sak till sin dotter eller son som här ovan.

    Dessa beteenden är mer vanliga än ovanliga. Det är så vanligt att det inte ens är ifrågasatt eller ansett som konstigt, det är ‘naturligt’…. Det är indokterat i vår kultur. Och det är i högsta grad hederskultur byggd på våldtäktskultur skapad av patriakalstruktur.

    Första steget är att se det, andra steget är att agera emot det. Lära om lära rätt… Och en gör ingen förbättring genom att sätta sig på tvären och gå i försvar för ”fina, trygga, snälla Sverige”.

 39. Men kära du, det är ju sjuka män som gjort dessa handlingar. Det handlar inte om en kultur. Människan är skapt med ett visst mått av svartsjuka. För vissa går den överstyr… Men i hederskulturer är t o m mammorna införstådda med att man måste ta död på en dotter som ”misskött” sig…ingen stoppar det utan man (hela släkten och familjen) tycker att det är det enda rätta. Vad beträffar dessa skämtbilder från västerländsk kultur så är de inget annat än dålig smak. Ingen normal person skulle få för sig att gå så långt på riktigt…

  1. Det är sjuka män som slår och mördar i andra kulturer också. Ja många kvinnor byger själv på och ser det som det enda rätta men så är det här också. Vi har svenska kvinnor, misshandlade av svenska män, som vräks från sina hem för att de skriker på hjälp. Hela ”sköt dig själv” tänket är ett tyst medgivande av hederskultur och vida utbrett i samhället. Ofta är det så det funkar i de andra kulturerna också.
   Vi har tusentals hemlösa ungdomar i Sverige som flytt både från föräldrar mes utländsk härkomst och infödda vita svenska föräldrar på grund av våld. Det är inte ett dugg ovanligt med män som utsätter barnen för våld och kvinnor ser mellan fingrarna eller skyller på barnen. Det är inte ovanligt med det omvända heller, men mammor som slår pratas det knappt om pga synen på mödrar som den alltid förstående och omvårdande.

   Även skämt säger något om synen på samhället, vad som sker i det och vad som ses som ganska ok. Humor fungerar genom igenkänning. Om ingen känner igen och kan relatera till det som det skämtas om kommer ingen tycka det är roligt.

  2. Instämmer. Spot on. Helt korrekt. Osv 🙂
   Psykisk sjukdom vs kultur = helt olika saker. Som jag skrev innan “Lådis” korrekta synsätt/kommentar.

   1. Nej, verkligen inte spot on.
    Vad som är “psykisk sjukdom” är väldigt luddigt men framför allt är det helt och hållet kulturellt betingat.

   2. Det finns studier som visar hur man inom t.ex. vården och barnomsorgen bemöter människor olika baserat på vilken etnisk bakgrund personerna i fråga har.

    När barn med invandrarbakgrund på dagis beter sig illa eller ”annorlunda” brukar personalen enligt forskningen säga att det beror på barnets ”kultur”. Barnet är annorlunda för att den är uppvuxen i en annan kultur, där man gör saker på andra sätt än i Sverige och barnet blir därmed placerad i ett fack tillsammans med alla andra personer som anses tillhöra den kulturen.
    Samma sak har man funnit inom vården där patienter bemöts olika beroende på deras hudfärg.

    När ett ”svenskt” (alltså ett vitt barn) beter sig illa eller är annorlunda på dagis säger personalen istället att det är barnet som individ som är annorlunda. Här görs således ingen koppling till den svenska ”kulturella bakgrund” som barnet ifråga kommer ifrån. Rätt så tänkvärt.

  3. “Lådis”, observera att artikelskrivaren inte specifikt talar om Sverige, utan Västvärlden. Är du medveten om hur många länder = kulturer det inbegriper? I Västvärlden är inte “sjuka män” i majoritet, men de kan troligen räknas i hundratusental. De flesta kan utöva sitt förtryck, sin misshandel och t o m döda anhöriga kvinnor/flickor utan att det blir känt utanför mannens egen familj, för skräckvälde och hot är ett oerhört effektivt sätt att kontrollera andra. Det är så försvinnande få fall som blir kända av massmedierna och därmed för oss. Ja, kvinnoförtryck och framför allt hedersmord är ännu mycket vanligare utanför Västvärlden – men samtidigt är det fel att tro att _alla_ män i exempelvis muslimska länder anammar hederskulturens regler. Om vi vänder på det, så finns det i muslimska länder en hel del män som behandlar sina kvinnliga anhöriga väl, med respekt. Det blir alltid fel om man drar alla över en kam. Att hedersmord är så vanligt i muslimska länder beror på att männen från barnsben lärs upp av imamer och andra lärare, som läser Koranen som Fan läser Bibeln – dvs. misstolkar läran, ofta medvetet och av politiska skäl (ett separat ämne för debatt). Att andra kvinnor i familjen – och till och med mödrar – i muslimska länder ibland själva deltar i misshandeln och till och med dödandet av en dotter som dragit ‘vanära’ över dem, är naturligtvis helt ofattbart för den som ser det utifrån. Det finns dock främst två skäl till detta: Det ena är att även kvinnorna indoktrineras och hjäntvättas från det de är små – inte så mycket av lärare utanför hemmet som av män i sin egen familj. Det andra är att kvinnor som inte deltar i exempelvis en stening och t o m protesterar mot våldet, själva kan räkna med ett mycket hårt straff. Det krävs mycket mod för att våga sätta sig upp mot detta. Dock är det viktigt att vara medveten om att många kvinnor _och_ män i hederskulturens länder: de som haft möjlighet att studera i sekulära skolor, de som kunnat ta del av information i internationella massmedier, de som kunnat resa och jämföra sitt samhälle med andra, i regel tänker helt annorlunda och helt tar avstånd från hederskulturens kvinnoförtryck. I Västvärlden är det betydligt svårare att skylla alla “sjuka” mäns beteende mot kvinnor på ignorans, religiös indoktrinering, isolering… I Västvärlden handlar det snarare om (osäkra) män som bara känner sig som ‘karlar’ när de på olika sätt helt kontrollerar en kvinna, fysiskt och psykiskt. En kvinna som gör uppror hotar deras manlighet och i extrema fall kan det kosta henne livet. Skämtbilderna, förresten… Du säger att ingen “normal person” skulle gå så långt. Det skrämmande är att de två männen på bilderna betraktas som helt normala – och till och med som föredömen – av många i de samhällen där de lever, och inte bara bland vänner, grannar och arbetskamrater. Det finns även föreningar, organisationer och politiska partier som stöttar deras kvinnosyn. Dessa män finns tyvärr överallt, i alla länder oavsett ras och religion. Hederskulturen, med sina olika våldsamma uttryck, måste bekämpas där vi möter den.

   1. ” Det skrämmande är att de två männen på bilderna betraktas som helt normala – och till och med som föredömen – av många i de samhällen där de lever, och inte bara bland vänner, grannar och arbetskamrater. Det finns även föreningar, organisationer och politiska partier som stöttar deras kvinnosyn. ”
    Ja, fy fan för en kvinnosyn som säger “Sårar du min dotter slår jag ihjäl dig.” Ja fy fan. Vi borde sluta bry oss om om våra döttrar, eller söner för den delen, blir sårade.

   2. Bra Kicki, nu slapp jag dra den drapan. 🙂 Ett stort fel gör ju inte ett aningen mindre fel till ett rätt.

 40. Har dock inte läst speciellt mycket om något fall där en svensk fader har mördat sin dotter för att hennes pojkvän inte var av rätt sort. Några riktigt tragiska fall finns där utländsk fader tillsammans med bröder har mördat en dotter/syster på denna grund.

  1. Nej inte oficiellt. Däremot har vi ju sett fall av svenska män som hämnas på expartner genom att mörda gemensamma barnen, män som misshandlar barnen för att straffa fru/sambo för verkliga eller inbillade skador på sin heder, män som slår ihjäl sin partner för samma saker, flickor som haft husarrest etc. Allt det är också utslag av hederskultur.

   1. Ja men dessa är ju psykiskt sjuka. Skillnad på “individ med skev kultur som format individen” jämfört mot en psykisk sjuk svensk man som mördar sitt egna barn.

   2. Jag håller väl med om texten, klart det finns här med, men inte i samma utsträckning och mycket mer sällan att det tar sig så extrema vägar.Och enligt vissa religioner/kulturer och t.o.m. stater är det ju tillåtet med den typen av hederskultur. Där har du en stor skillnad.
    I övrigt är det intressant att du bara nämner män som mördar för att hämnas.
    Man ska inte prata om hederskultur som något som bara finns i andra länder, men när det handlar om morden, då pratar vi bara om männen? 🙂

    Jag tycker denna sidan är bra, men jag tycker att man måste prata om saker så som de faktiskt är.

   3. Skillnaden är också att det inte är accepterat av samhället. Hederskultur acceperas däremot indirekt av politiker som behandlar religioner med silkesvantar . Omskärelse på pojkar är tillåtet, religiösa samfund som skiljer kvinnor och män åt och som hetsar mot homosexuella får statsbidrag, vissa kommunala simhallar tillämpar könsapartheid vid vissa tider och barn har av religiösa skäl nekats delta i vissa lektioner. Att jämföra svartsjukemord med hederskultur är alltså ren och skär kulturrelativism och ren feghet.

   4. Statistiskt sett vanligare att kvinnor mördar sina barn för att hämnas på sitt ex. Sluta hyckla

   5. Fast det är fortfarande individualistiskt våld (heder) även om mordet är uttökat. Hedersbegreppet stöds av det stora kollektivet (hela familjen) deltar.

   6. Män, män, män.
    Christine Schürrer som mördade två barn och försökte döda Emma Jangestig i Arboga 2008 var dock ingen man…

   7. Män, män, män.
    Christine Schürrer som mördade två barn och försökte döda Emma Jangestig i Arboga 2008 var dock ingen man. Hämnd på expartner är hämnd på expartner, inget manligt och inget utslag av hederskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.