Västerländsk hederskultur?

När ni hör ordet hederskultur vad tänker ni på då? Gissar på att majoriteten ser framför sig en svartmuskig man, muslim, som styr sin familj med järnhand, slår sig fru och hotar att mörda sina döttrar om de inte gifter sig med en man han utsett. Är jag helt off? Det är i alla fall så hederskultur beskrivs i media, filmer och det vardagliga samtalen. Hederskultur är något som bara finns i andra länder, något som ”importerats” med våra invandrare från muslimska länder, något ”de där andra” står för. Att det skulle finnas en väl inarbetad hederskultur även i vår västerländska kultur är liksom helt otänkbart. Så, därför ska jag spräcka denna världsbild och säga att JO, det finns en vit,västerländsk hederskultur som genomsyrar hela jäkla samhället.

 

Ok, först av allt har vi hederskulturen förklädd i ”den omtänksamma pappan”. Här följer några exempel på skämt som sanktionerar hederskulturen:

guns prom tisha

 

 

Texter och bilder som dessa må syfta till att skämta om hur pappor skulle skada unga pojkar som sårar deras dotter eller inte visar dem respekt. Faktum är dock att det inte alltid stannar vid just skämt. Även om det bara är skämt visar det på en rätt sunkig syn på både pojkar och flickor. Dels att flickors sexualitet ska skyddas (för det är ju vad detta främst handlar om) och det är pappans uppgift, dels i synen på pojkar som några som absolut inte går att lita på, som är sexuella vildar styrda enbart av sina lustar. Endast hotet om våld kan hålla dem i schack. Oftast ses dessa typer av bilder, skämt och synsätt som i det närmaste gulliga, eller som krass verklighet. Jag vet faktiskt inte vilket jag tycker är värst. Att det heller aldrig delas bilder eller ens verkar existera bilder om att pappor ska skydda sina söners sexualitet och känslor säger rätt mycket också om vad för syn detta bottnar i, var pappans heder ligger. Det är inte i sonens sexualitet som gärna får uttryckas ofta och med många olika, utan i dotterns sexualitet som skall hållas bakom lås och bom.

Edit: Tröjan med dejtingregler finns i en svensk version som lyckats med konststycket att vara värre än originalet:
image

 

Nu kanske någon invänder att det ändå är skillnad för i ”riktig” hederskultur är hela familjen inblandad. Ja, det är den här också:

 

brothers

”Don´t mess with her”  fotograferingar är mycket vanliga i USA, lyckligtvis inte fullt lika vardagliga här även om det förekommer. Det finns en oskriven regel att äldre bröder skall vakta sina småsystrar, stå upp för dem om killar är dumma och hålla koll på deras dejter. Finns inte pappan där är det liksom brödernas skyldighet att ta hand om sin syster för hon kan inte ta hand om sig själv. Vilket vid en första anblick såklart låter fint, men vi kommer hela tiden tillbaka till detta: Varför är inte mäns sexualitet, oskuld, värd att bevara? Varför är bara just flickor solkade om de haft sex?

 

Nu kommer då troligen invändningen istället att i en ”riktig” hederskultur är minsann hela samhället med på noterna och alla tror på detta. Jag säger såhär: Hederskulturen när den dras till sin spets mynnar ut i en annan rätt omskriven kultur, nämligen våldtäktskulturen. Hela mekanismen i hederskulturen där mannen (pappan) ska skydda kvinnan (dotterns) ”ära” (sexualitet) och därmed sin egen heder spelar nämligen in i våldtäktskulturen och hur den fungerar. För det första finns en syn på att kvinnor som är gifta, och som älskar sin man och vill honom väl inte är sexiga utanför hemmets väggar. Ex såhär:

tröja

 

Det syns också i hur det resoneras kring våldtäkter. Alltid ska kvinnans beteenden analyseras ner till atomer, hur var hon klädd? Var befann hon sig? Vilka var med? Var det hennes partner och hur hade hon då betett sig? Fanns det något som ursäktade våldtäkten?
Ett extremt exempel på detta från USA är det omtalade Steubenville målet där en 16 årig tjej blev full på en fest och däckade, därefter släpades hon runt av några killar mellan fester, våldtogs upprepade gånger, fotades och blev uthängd och hånad på nätet. Till och med amerikanska kändisar gick ut i media och frågade sig ”Vad har egentligen en 16 åring att göra full på en fest?”. När domen kom och killarna fälldes fokuserades bevakningen på hur deras liv krossats av ungdomlig dumhet, hur deras drömmar gick upp i rök för att en tjej var full och de bara gjorde var alla killar skulle göra. Rättens dom må ha varit fällande för pojkarna men samhällets dom var att allt var tjejens fel. I allt detta fick hennes föräldrar, och främst hennes pappa också mycket skit, varför hade han inte bättre koll på sin dotter? Här har vi hederskultur i sin renaste form. I Sverige har vi också haft liknande situationer, där hela samhällen vänt sig emot unga tjejer (Bjästafallet tex), ifrågasatt deras heder, ärlighet, hela karaktär för att de anmält en kille för våldtäkt. Deras beteenden analyseras, de hängs ut som lögnare och horor och det rynkas på näsan åt föräldrarna (papporna) som inte sett till att ha pli på sin dotter. Faktum är att det är vanligt att våldtäktsoffer tvingas flytta på grund av samhällets behandling av dem, medan förövaren kan bo kvar.

Utöver detta har vi även en utbredd hatkultur som främst visar sig på nätet där sexuell våld är ett ständigt återkommande tema i hot mot kvinnliga skribenter med ”fel” åsikter. Deras heder tros tas ifrån dem om män dels önskar dem våldtagna, dels talar om att de själva inte skulle röra dem med tång. Även detta är ett utslag av en hederskultur där kvinnans kropp och ”oskuld” är vad hon är värd, där all hennes heder ligger och även i förlängningen hennes familjs. Utan den hedersrelaterade synen på kvinnlig sexualitet hade inte män kunnat använda en kvinnas möjlighet att behaga en man som ett nedvärderande argument kring hela kvinnans karaktär.

 

purity

 

Även den västerländska kulturen vill ha hänglås på kvinnans sexualitet, hålla henne fast i ett beroende till mannen där hans åsikter och vilja är det som är prio ett. I tidningar riktade till kvinnor skriks det ut hur vi kan anpassa oss, sminka oss, klä oss och bete oss för att män ska vilja ha oss. Vad män menar när de säger vissa saker, hur de ska tolkas och hur vi ska svara. Allt för att forma oss efter mäns önskan och vad de gillar. Titta noga på den inarbetade västerländska kulturen, titta sedan på vad de ”riktiga” hederskulturerna kritiseras för främst ifråga om kvinno och manssyn. Likheterna är många och uppenbara.

 

Disclaimer: Jag påstår på intet sätt att hederskulturer inte förekommer i tex muslimska länder. Tvärt om är det ett synnerligen utbrett problem. Problemet är dock inte bundet till enbart en eller ett fåtal kulturer eller religioner utan finns i alla kulturer mer eller mindre öppet. Hederskultur är en patriarkal kultur och så länge världen är patriarkal kommer den finnas kvar i alla samhällen. Vi måste kunna se att dessa värderingar och tankar finns över allt och inte tro att det är ett problem som bara andra har. Vi har det också, här hos oss och har alltid haft. Dags att ta itu med all hederskultur nu, inte bara ”de andras”.

Edit: Som synes i kommentarerna är det många som hävdar att det inte alls finns en syn i Sverige eller väst om att papporna har ansvaret för flickors oskuld och att den är viktig att bevara. I dagarna kom denna reklam upp (och har nu även anmälts)

3267821_1200_675

Detta är ett exempel på precis det hela detta blogginlägg handlar om. Självklart är det negativt att våldtas, säger inget om det, men det är liksom lika negativt oavsett om en är oskuld eller ej, oavsett om ens pappa försökt skydda en eller ej. Det är inte mannens ansvar att vakta sin dotter som en hök och en flicka/kvinna som blir våldtagen är inte förstört gods utan precis lika mycket värd som en oskuld. Den enda som har ansvar är förövaren.

112 reaktioner till “Västerländsk hederskultur?”

 1. Att applådera och ofta på ett sunkigt gränslöst sätt uppmuntra och lägga sig i sönernas sexualitet och mena att det bara är bra att de i motsats till döttrarna har sex ofta och med många är nog mycket vanligare inom vit ateistisk hederskultur än i många andra former av hederskultur.

  Att sönerna har sex ofta och med många partners de själva valt är inte alls något som betraktas som positivt eller något man skryter om i de fall jag känner till som handlar om andra hederskulturer än den i vita ateistiska helsvenska familjer. Tvärtom är det något rätt pinsamt som man inte vill att de äldre släktingarna får reda på även om det förstås inte alls betraktas som lika allvarligt som en dotters sexuella utagerande. Man kanske kan beskriva det som att sönerna egentligen inte heller får ha sex men att det ofta tolereras så länge det sköts någorlunda diskret och föräldrarna kan låtsas inför sig själva och andra att det inte förekommer.

  I hederskulturen i den ateistiska vita helsvenska familjen där pappan glatt sjunger om att ladda bössan kan säkert sonen stå i hallen och kyssa sin flickvän framför föräldrarna eller låsa in sig med henne på sitt rum och ha sex när föräldrarna är hemma. Eller sitta och kommentera kvinnors bröst när familjen ser på TV tillsammans.

  Något som vore helt otänkbart både i hederskulturen i den vita familjen som tillhör ett strängt frikyrkosamfund och i hederskulturen hos den icke vita familjen med rötterna i området kring Medelhavet, oavsett om de är muslimer eller inte.

  Det vore intressant att höra dina åsikter om det här. Det kan ju vara så att jag är helt fel ute, att de jag känner och har träffat inte alls är representativa och att det i själva verket är vanligare än vad jag erfarit att far och son även i icke vita och / eller icke ateistiska hederskulturer sitter och skojar om lakan som måste tvättas igen och liknande .

  Med ateistisk menar jag här helt enkelt en familj där alla själva definierar sig som ateister,vilket väldigt många vita svenskar gör.

  1. Nä jag håller med dig. I kulturer där hederstanken hör ihop mycket med religionen så gäller det män också. Sex utanför äktenskapet ses som skamligt även för män men de ursäktas med sin sex drift så länge de håller det något sånär snyggt och inte skyltar med sina sexuella eskapader. Det finns även män som misshandlats/mördats i hederns namn tom i Sverige men det talas det sällan om….

 2. OTROLIGT RESPEKTLÖST MOT OSS SOM UTSATTS FÖR HEDERSKULTUR! Ni svenskar blir inte dödade elr utkastade av eran familj om den ni är kär i inte duger i familjens ögon. Ni blir inte bortskickade för att giftas med en främling.

  Sluta spela offer!!

  1. Det finns visst svenskar som blir utkastade från sina hem om den de är kär i inte duger, eller för att de inte agerar som familjen tycker. Sen finns det grader i helvetet, men det är sällan en tröst för ex den transsexuella tonåringen som bor på en väns soffa för att familjen slängt ut hen att de iaf inte ville gifta bort hen mot sin vilja. Problemet är att det alltid går att säga att nån har det värre.

 3. Och naturligtvis skall män(?) in och förringa allting och jämföra med annat som är ”värre”..
  Kan vi inte bara enas om att det är en pissig inställning att försöka måla en bild av kvinnor som offer som skall vaktas? Det här med vågskålarna, vad är nyttan med det? Stå upp för alla som behöver hjälp, men sluta behandla kvinnor som ägodelar med skyddsbehov.
  Belackare göre sig icke besvär..

 4. Du kan ju inte mena att den västerländska kultur som du beskriver som hederskultur står i paritet med den hederskultur utanför vädtvärlden som varje år bidrar till att kvinnor hålls instängda och mördas? Jag fattar – du vill så gärna visa på att alla kulturer minsann förtrycker, men det där är bara att greppa efter halmstrån. Istället för att utgå ifrån bilder tagna från typ 4chan så bör du se över statistiken. Hur många brott inträffar i anknytning till den ”västländska hederskulturen”? Och framförallt, hur uppfattar västländska kvinnor denna kultur? För dig som priviligerad kvinna i ett västländskt, demokratiskt samhälle att sitta och prata västländsk hederskultur (vara hela evidens ligger i två bilder på tröjor som går att köpa) är i det närmsta att betraktas som ett hån mot alla de kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld varje år.

  Det finns ett ord för det du gör – kulturelativism

  1. Paul!
   Är det inte du som relativiserar? Det första du konstaterar är ju att de uttryck som hon beskriver här ovan och som de facto finns i västvärlden (inte bara på några klädesplagg) inte ”står i paritet med den hederskultur” som finns i andra delar av världen! Innebär det att man inte får ta upp att det finns ett problem även i detta, här? … bara för att det är värre någon annan stans?

 5. Fast det ni vill kalla västerländsk hederskultur handlar ju inte om att förtrycka kvinnor, den handlar ju om att skydda kvinnor. Fruktansvärt stor skillnad. Tänk om, tänk rätt.

  1. Det handlar om förtryck maskerat i ”omtanke”. För när en kvinna inte tillåter sig att bli skyddad på mäns premisser blir hon straffad. Genom våldtäkt, horstämpel, trakasserier, exkludering och även misshandel.

  2. Muslimsk hederskultur handlar också om att ”skydda” tjejerna, tyvärr skyddar varken västerländsk eller muslimsk hederskultur tjejer. Det är exakt samma sak i olika förpackning.

  3. Det handlar om att ”skydda” vår sexualitet och våra kroppar. Att vi ska bevaras som oskulder eller att som kvinna ha ett aktivt sexliv blir lika med att man är en sämre kvinna än en som ”håller på sig”.
   Vi ska skyddas och helst inte gå ut efter mörkrets inbrott läser vi i olika uppmaningar. Men hur många gånger läser du uppmaningar till män att respektera kvinnor, att det verkligen inte är ok att tafsa mm? Nej vi kvinnor ska hålla oss inne och går vi ut och blir våldtagna så kommer kommentarerna i stil med ”vad gjorde hon där”. En kommentar som en misshandlad man aldrig får.

 6. Så här; för att förtydliga mig lite ytterligare

  Hederskultur handlar ALLTID om makt över kvinnans sexualitet

  Partner/familjevåld KAN oxå göra det men det uppträder i oändligt fler former. Kvinna slår man. Kvinna slår kvinna. Man slår barn osv. Mekanismerna här består av många olika faktorer. Den oftast närmaste gemensamma nämnaren är KONTROLL å MAKT/MAKTLÖSHET över partnern i NÅGON FORM. Jag känner igen det mönstret i alla de gärningspersonen jag ställts inför.
  Det som definitivt skiljer heder fr relationsvåld är dock att brottsoffren ofta pratar om att en hustrumisshandlare behöver ”hjälp”, att han är snäll innerst inte os, trots att han uppvisar klara tecken på kvinnoförakt. Sammanfaller lite med ”ensam galning” teorin faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.