Nej tack IRM, vi behöver inte er ”antirasism”

Uppdatering 12/4-2015: Jag har omarbetat texten. Kontentan av vad som står är exakt samma som det som stått hela tiden. Skillnaden är att jag nu lagt till en hel rad med skärmdumpar för att ge exempel på just vad jag kritiserar. Vidare vill jag påpeka, då IRM/MrHenko påstår att denna text redigerats med stora ändringar 6 ggr att det är ren skär lögn. Det som tagits ifrån texten tidigare är 1. Ett påstående om Henriks föreläsningar som jag inte kunde styrka samt 2. Allmän reflektion om nyttan med IRM som jag tog bort eftersom det drog iväg och förstörde en röd tråd. Utöver detta har jag lagt till en disclaimer (den om varför jag skriver ”vita snubbar” i texten) samt redigerat språkliga missar. Ska vi verkligen räkna alla versioner av texten som blivit just pga språkliga missar etc så är texten ändrad över 20 ggr. Nåväl, rätt irrelevant.

Jag gör denna uppdatering med alla dessa bilder av en enda orsak: Jag är less på att IRM/Mrhenko försvara sig med att jag hittar på, att allt är ogrundat och felaktigt. Nu får ni bilderna istället så kan ni lättare göra en egen bedömning om huruvida ni ser detta som okej eller ej av påstådda antirasister. Jag kommer fortsätta skriva att detta gäller IRM som grupp av den enkla orsaken att ingen av de bakom IRM tagit avstånd från detta. Tvärt om har samtliga rusat till försvar. Jag har också fått kritik om att ”detta sker ju främst från privata kontot, det talar inte för IRM!” Eftersom MrHenko gillar att göra liknelser till SD så tänker jag göra det också: Sissodär 80% av allt material på IRM handlar om vad SD politiker gjort på sin fritid, uttalanden på deras privata FB konton, under anonyma nicknames på avpixlat etc. Så om vi nu ska hålla ”privata” konton utanför det hela får nog IRM kraftigt omvärdera sitt arbete. Slutligen, nedan finns bilder på MrHenkos uttalande om mig efter att vi bråkat i studion till SVT debatt. Han menar på att jag som varit med i P3 som ”alternativ makthavare” måste kunna ta kritik. Bör vi då inte rimligen kunna kräva exakt samma från honom, som suttit med i exakt samma program och dessutom har en många gånger större plattform än mig? Saker går åt båda håll så att säga.

Så, med det sagt, här följer den utbroderade texten med flertalet exempel och min fråga, ska vi inte kunna begära mer av företrädare för en av Sveriges mest kända ”antirasistiska” grupper?

För att vara tydlig, detta handlar (så vitt jag vet) om de vita snubbarna inom IRM, därför skriver jag som jag gör. Det finns två inom IRM som inte är vita (varav en tjej) och jag hoppas de har omdömet att inte bete sig så som vissa andra gjort. Dock har en del skett via IRMs FB sida eller twitter där det inte framgår vem det är som skriver så jag kan för all del ha fel.
Henrik från IRM besvarar delar av vad han anser vara fel i en kommentar nedan. Föga förvånande håller vi inte med varandra om vad som skett. Vad gäller twitterbilden: Om en inte vill ha med någon i en konversation är det en bra grej att avtagga personen från sina inlägg. Det går tydligt att se att så inte skett i svaren på bilden utan Chang Frick inkluderas i svaren också. Misstag eller med flit får var och en själv fundera på.

Sist: Anledningen till att jag skrev denna text, och uppdaterade den, är för att jag fått vittnesmål från flertalet rasifierade aktivister som vill men inte vågar säga ifrån för att de inte orkar med skitstormen som följer i att kritisera IRM öppet. Jag har tagit på mig att föra deras talan och ta skiten. Om andra har förtroende för IRM ändå är det upp till dem, jag säger inte vad någon ska tycka, alla gör som de vill

———————————————————————————-

Snubbarna bakom IRM har en hel del de behöver ta itu med för att kunna kallas antirasister. Det är svårt att riktigt veta ens var jag ska börja eftersom det finns så mycket att ta av så jag kommer i denna text bara ta ett fåtal exempel. Den som vill veta mer kan forska runt på egen hand.

Först av allt kan  vi ta den händelse som ligger närmast i tid. Efter sändningen av SVT debatt torsdagen den 9/4 valde MrHenko att gå på mig i studion för att ”konfrontera mig” angående den tidigare versionen av denna text. Jag ger er båda sidorna, min version som jag skrev samma natt när jag kommit hem, och MrHenkos som han skrev på sin FB nån dag senare.

debatt henko1 henko2

Ni får som sagt själva avgöra vad ni vill tro på.

På Twitter sker det mesta värt att kritisera. Först gammal bild av MrHenko skämatandes med en SDare. ”av misstag”.image image

 

Hur är någon då en bra allierad i kampen om en själv inte är direkt drabbad av rasism? Eller snarare, hur bör en inte göra? Jo såhär:
Att tex med härskartekniker och syrliga kommentarer ge sig på rasifierade som skriver om vithetsnormer och vitas privilegier är ingen vidare antirasism. Att dessa dessutom oftast är kvinnor lägger ännu ett lager av douch till det hela. Att inte kunna respektera separatistiska forum och ta sig rasifierat namn för att skriva på sidor där vita inte är tillåtna är ett annat grovt problematiskt och allt annat än antirasistiskt beteende. Att besvara kritik en får med överlägsenhet och härskartekniker är inte heller världens bästa agerande för att visa att en är seriöst med sin antirasism. IRM går helt enkelt in i diskussioner med rasifierade med utgångspunkten att de vet bäst, att kritiken som framförs är antingen obefogad eller överdriven. Språket som används är gärna högtravande och rena förolämpningar döljs bakom ”fina” ord för att hålla sin image som schysta. De vill gärna framstå som rationella och vettiga antirasister, men det IRM sysslar med är till största delen inte antirasism, det är en kartläggning av ”pöbeln” som inte fattat att SD är ett dåligt val att rösta på. Det absolut viktigaste som vit (man) inom den antirasistiska rörelsen behöver är lyhördhet, att kunna debattera på en saklig nivå och framförallt att kunna ta kritik. Rasismen drabbar rasifierade, inte vita. Det är mot oss rasismen är ett hot, inte mot vita. Då måste också vi vara de som definierar kampen, visar vilken väg vi vill gå. Att som vit gå in och försöka ta över, definiera hur saker skall göras och bete sig som ett svin vid ifrågasättanden och kritik är allt annat än antirasism. Alla inom IRM är inte vita, men flera är och det är ofta (som det verkar) dessa personer som tar en framträdande roll att skriva via deras kanaler i sociala forum.

Eftersom det efterfrågas mer konkreta exempel kommer det här:

* (vit)Person bakom IRM går in på sidan ”rummet” ett forum enbart för rasifierade och skriver kommentarer under namnet ”Ahmed” för att göra poänger om att inte använda separatism. Något som alltså har erkänts av personen i fråga men anses ”utagerat”.

* Flera rasifierade (även muslimer) ger kritik kring deras hanterande av hakkorsklottret i en moské, IRM vägrar ta till sig av kritiken, tar sig tolkningsföreträde och beter sig allmänt illa. Bilderna visar dels bilden som fick kritik, dels hur de agerade vid kritiken.
irmSkämt

För att läsa mer ur konversationen klicka på länken: http://twitter.com/vardagsrasismen/status/418849246373482497

* Letar upp rasifierade kvinnliga debattörer på bland annat på twitter och går på dem om hur ”fel” deras analyser är, använder härskartekniker och slutar inte gå på trots ombes att sluta. De har blivit blockade av flera olika rasifierade debattörer pga detta. Såhär såg det tex ut när en twitteraktivist ansågs ha fel åsikter. Lägg märke till liknelsen med SD, den dyker upp igen.

Sd2

* Får kritik från flertalet debattörer om varför n-ordet inte skall skrivas ut. Vägrar ta till sig och skriver istället såhär (samt fortsätter envist skriva ut n-ordet i sina texter) :

chokladboll chokladboll2

* Sist men inte minst, diskussionen som ledde till att jag blockade MrHenko eftersom jag inte accepterar att av en vit snubbe få SDs principprogram citerat med innebörden att jag skulle tycka som dem.
Börje Sd

Så länge personerna bakom IRM fortsätter bete sig på det sätt de gjort och gör mot både mig och många av mina rasifierade systrar och bröder kan jag inte se dem som en del i den antirasistiska kampen utan enbart som vita besserwissrar som vill visa att de iaf är mer pålästa än ”dumma” sverigedemokrater. Denna form av ”antirasism” är för vita, för rasifierade gör den bara saker värre. Detta är som sagt ett axplock, det finns mer att finna för den som vill. MrHenkos taktik som försvaras av övriga i IRM går alltså ut på att misskreditera aktivister vars åsikter han inte delar genom att likna dem vid SD, försöka vända det till att de är rasisterna eller på andra sätt är de med makten och de som bör vara tysta. Om detta känns okej så fortsätt för all del stödja IRM, om inte kanske ni får leta er vidare till andra, verkliga, antirasister att stötta.

12 reaktioner till “Nej tack IRM, vi behöver inte er ”antirasism””

 1. Du gör helt rätt i mycket din kritik av de vita snubbarna på IRM. Och självklart blir det helt fel när personer som aldrig kommer att drabbas personligen av rasism vill ha tolkningsföreträde i hur det är att regelbundet utsättas för rasism.

  Men IRM bevakar ju inte enbart SD:s och dess trollsvans hat och krig mot rasifierade utan partiet i helhet. SD:s och trollsvansens rasism drabbar rasifierade och inte vita – helt rätt – men SD:s och trollsvansens agenda, åsikter och agerande i stort drabbar betydligt fler.

  Kvinnohatet, homofobin, föraktet mot demokrati , pressfrihet , yttrandefrihet berör och drabbar mängder av människor som inte rasifieras. Sedan har vi den mycket märkliga synen på Sveriges fem nationella minoriteter , som till en inte obetydlig del består av människor till och med SD själva betraktar som vita (om än inte arier )men som de likväl vägrar erkänna som svenskar och en del av nationen.

  Den aktiva kampen mot och kartläggandet av SD och trollsvansen inte bara kan , utan bör och rentav måste föras också av personer som själva inte drabbas av just rasismen men som har andra anledningar att personligen frukta ett Sverigedemokratiskt maktövertagande.

  Det ursäktar dock inte det beteende hos IRM-medlemmar som du kritiserar i ditt inlägg och i synnerhet inte gullandet med personen som har starka kopplingar till SD.

 2. Hej! Jag ville bara säga att Jag och Henrik gullar jättejättemycket med varandra. Han gillar att gulla med mig för att jag är rasifierad (min mamma e från Polen).

  Ville bara säga det.

 3. Henrik Johansson,

  Ditt svar är mycket otillfredsställande. När rasifierade personer kritiserar din organistion borde den självklara responsen vara att lyssna och ta till sig av kritiken, inte att försöka försvara dig själv och IRM:s rasism.

  Härliga härskartekniker du använder när du anklagar mig för att sprida lögner och underminerar mina känslor av att känna mig hotad. Detta är tyvärr en vanlig känsla som många tjejer erfarar när de rör sig i grupper bland manarkister och vänster-snubbar. Den rätta responsen hade istället varit och lyssna och ta till sig och att försöka göra sidan säkrare för kvinnor och rasifierade, inte att desperat försöka underminera alla argument mot er och anklaga era kritiker för lögner. Ni har inte tolkningsföreträde i dessa frågor vilket borde vara uppenbart för er om ni ser sig som aktiva i den antirasistiska kampen.

  IRM är en sida när vita snubbar kan sitta och vara snubbiga tillsammans och dunka varandra i ryggen och hitta på skämt om SD. Har sett så mycket kvinnoförakt, cissexism, funkofobi, klasshat och rasism på sidan att jag ser det nödvändigt att varna personer för att ”likea” er sida då mycket av det ni postar kan vara direkt triggande om det dyker upp på ens newsfeed.

  Postar min status här igen (vilket är en kritik av sidan, inte ”lögner”):

  ”En varning till vänner som gillar/kommer i kontakt med sidan Inte rasist, men(IRM) som säger sig granska Sverigedemokraternas rasism: Facebook-sidan innehåller obehagligt mycket rasism (samt andra problematiska saker). IRM postar aggressiva anti-sexarbetare-artiklar, använder rasistiska skällsord var och varannan post och försvarar aktivt kulturell appropriering. Kommentarerna är ännu värre och de kontrolleras inte. Sidan är full med vita självutnämnda ”antirasister” som tror sig äga den antirasistiska kampen. Sidan är en mycket osäker och våldsam plats för rasifierade.”

  1. 1. Det är inte kritik som presenteras här, det är lögner. Har gått igenom några av de här ovan och det behöver inte göras en repris på det.

   2. Läs noga nu Emmy, för här citerar jag dina ord:

   ”Jag skrev en status där jag taggade IRM och varnade för att platsen är en mycket osäker plats för rasifierade i och med den vidriga mängden av rasism och vita snubbar som tror sig har tolkningsföreträde och fick hotbrev efteråt (!?). När jag påpekade för IRM att personer måste lämna sidan på grund av säkerhetsskäl sa de bara typ: “lol vi klarar oss nog utan er”.”

   Vi har läst denna status och det är inte det du skriver. Ingenstans nämner du till exempel att du skulle mottagit hot. Det är allvarlig anklagelse och ett direkt lögn. Hade du kommit och sagt att du blivit hotad hade vi genast kickat personen från IRM. Vi har aldrig och kommer aldrig att tillåta hot!!! Och att du anklagar oss för detta helt grundlöst, det säger en del om ditt sätt att argumentera.

   Och för sista gången, att Fredrik Boltes har dreads är inte ”kulturell appropriering”. Du har fel.

  2. 1. Det är inte kritik som presenteras här, det är lögner. Har gått igenom några av de här ovan och det behöver inte göras en repris på det.

   2. Läs noga nu Emmy, för här citerar jag dina ord:

   “Jag skrev en status där jag taggade IRM och varnade för att platsen är en mycket osäker plats för rasifierade i och med den vidriga mängden av rasism och vita snubbar som tror sig har tolkningsföreträde och fick hotbrev efteråt (!?). När jag påpekade för IRM att personer måste lämna sidan på grund av säkerhetsskäl sa de bara typ: “lol vi klarar oss nog utan er”.”

   Vi har läst denna status och det är inte det du skriver. Ingenstans nämner du till exempel att du skulle mottagit hot. Det är allvarlig anklagelse och ett direkt lögn. Hade du kommit och sagt att du blivit hotad hade vi genast kickat personen från IRM. Vi har aldrig och kommer aldrig att tillåta hot!!! Och att du anklagar oss för detta helt grundlöst, det säger en del om ditt sätt att argumentera.

   Och för sista gången, att Fredrik Boltes har dreads är inte “kulturell appropriering”. Du har fel.

 4. Hej Vardagsrasismen. Du ska få ett kort svar från mig då det är mig du avser.

  Du pratar om att vi i ett avsnitt i av åtta och säkert 6h material säger att vi INTE kommer att få ligga. Så ditt citat är inte ens rätt. Var det snubbigt, ja, var det poddens hela innehåll, nej.

  Killarna som driver podden har bjudit in 75% kvinnor och 25% män, de har jämkat tider och gjort allt för att få det att funka, men hittills har 90% av kvinnorna tackat nej, däremot kommer det fler under hösten då vi fått senarelägga inspelningar pga av scheman.

  Du lägger upp en bild och påstår att jag gullar med Chang Frick. 1. Du har inte fått hans bakgrund rätt, han är mer involverad i SD än du skriver. 2. Du påstår att jag ”gullar” med honom. Om du tittar en gång till på bilden så ser den med källkritiskt öga att jag inte ens svarar honom. Nu hade jag kunnat gjort det och har gjort det förr, men inte i detta fall. Jag har heller inte gullat med honom.

  Emmys kommentar som du hänvisar till, du känner inte för ditt eget anseende att du borde kollat upp den? Vi har iaf, fast vi visste att den inte var sann. Men hur som haver länkar jag diskussionen hon avser här nedan.

  I den kan ni själva se att det hon skriver är direkta lögner. Vi har kollat inkorgen på vår mejl, FB-mejl, inlägg på sidan. Inte någonstans berättar hon om hot. Och inte någonstans LOL:ar vi dessa hot. Skulle någon hotat henne hade denne genast kastats ut från IRM. Hot är allvarliga saker och fan inget vi godtar.

  Till sist en sak jag stört mig på ända sedan detta falsarium till text kom ut. Jag har ALDRIG sagt nej till LO om att prata strukturell rasism, jag pratar till och med om det på min föreläsning. Min kunskap är dock bristfällig, men det jag kan pratar jag om.

 5. Så himla bra inlägg! Så himla bra att ni belyser detta! Har slutat följa IRM för länge sedan eftersom de upprepade gånger betett sig vidrigt och tillåtit vita (oftast män) bete sig väldigt illa i kommentatorsfältet. Många har säkert erfarat detta, men som ni belyser i inlägget använder sig IRM och dess armé av vita, självutnämnda ”anti-rasister” sig av härskartekniker och hot för att tysta de som ifrågasätter dem. Ett till exempel: Jag hamnde i en stor fight med personer på sidan (samt IRM egna konto) om kulturell appropriering som ledde till att en hel ocean av vita kränkta antirasister gjorde allt de kunde för att totalt krossa alla argument (dvs att kulturell appropriering existerar och att vita personer inte har tolkningsföreträde i frågan!), sa att det var en icke-fråga samt stalkade min sida för att hitta saker att attackera och hänga ut saker de trodde skulle underminera argumenten. Andra bråk jag haft på sidan har handlat om deras sexarbetarförakt, funkofobi och klassförakt. Så mycket manarkister och brocialister på sidan att en vet ju inte vad en ska ta sig till aaarrrgh! Jag skrev en status där jag taggade IRM och varnade för att platsen är en mycket osäker plats för rasifierade i och med den vidriga mängden av rasism och vita snubbar som tror sig har tolkningsföreträde och fick hotbrev efteråt (!?). När jag påpekade för IRM att personer måste lämna sidan på grund av säkerhetsskäl sa de bara typ: ”lol vi klarar oss nog utan er”.

  Har mycket mer smuts att kasta på IRM om ni behöver fler exempel ifall det kommer bli en pågående dialog.

  Kärlek, respekt och solidaritet till er! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.