Eurovision,Conchita och vinsten

Igår var det Eurovisionfinalen i Danmark. I slutet av kvällen stod artisten Conchita Wurst från Österrike som vinnare, och som genom ett trollslag såg jag sociala medier gå bananas. I vissa fall i form av totala hyllningar kring denna person som närmast beskrevs som guds gåva till människan, i andra fall som en kufisk typ, ja tom äcklig, som inte borde fått tävla öht. Bland rösterna hördes också olika transpersoner som inte alls uppskattat den röst som Conchita plötsligt tillskrivs.

Såhär: Conchita är inte en verklig person, hon är en karaktär skapad av en snoppbärare vid namn Tom. Tom verkar inte definiera sitt kön alls men har pronomen han. Vad jag kan höra/läsa i olika intervjuer kallar han sig ”könsneutral” och verkar av vad jag kan döma vara en icke binär transperson. Tyvärr är det många som inte lyckas koppla detta att han _inte_ är en transkvinna och plötsligt tillskrivs han en röst, en åsikt och en position i transkampen han inte bör ha och heller aldrig gjort anspråk på. Lika ledsamt som jag tycker det är att han görs för symbol för något han inte är, tycker jag det är att så många vill skriva ned betydelsen hans vinst ändå kan ha för att lyfta frågor om diskriminering och rätten att vara sig själv, med motiveringen att han inte är en binär transperson.

Ja, Tom kan tvätta av sig sin roll som Conchita, han kan ta av sminket och då ses som en man. Detta betyder dock inte att han inte får motta hot, att han inte kan diskrimineras eller utstå våld på grund av sitt val att vara dragshowartist eller ”könsneutral”. Faktum är ju att vi såg en enorm hatkampanj mot honom under eurovision just på grund av att han är dragartist. Tre olika länder startade upp namninsamlingar för att få honom portad från tävlingen. Det säger rätt mkt tycker jag.

Nej, Tom kommer aldrig kunna förstå hur det är att vara binär transperson, han har heller aldrig påstått det. Jag hoppas verkligen att alla som nu gör honom till en ikon för transrörelsen stannar upp lite och inser att den position han har inte är i närheten av den verklighet som (binära) transpersoner möter till vardags. Jag hoppas att de som ser detta som en ”seger” över transfobi inser att transfobin är kvar, för oss som är transpersoner har denna seger inte ändrat något alls, faktum är att det för närvarande bara innebär mer lidande och kränkningar med alla transfoba uttalanden som följer i Conchitas segerspår. Det är värt att ha i beaktande när en hyllar denna seger.

Samtidigt önskar jag att de som nu går hårt åt Conchita/Tom med motiveringen att han inte är ”riktig” trans pga växlar mellan kvinnoroll och mansroll kan stanna upp och se att ja, det kanske stämmer men samtidigt finns det många av oss som är ickebinära transpersoner som oftast passerar som cis, och vi är lika mkt trans ändå. Att som ickebinär se hur andra transpersoner bashar på Tom/Conchita utifrån bitar som passar in på en själv gör ont, väldigt ont.

Jag hoppas vi kan glädjas tillsammans åt att en artist som flera länder försökte porta lyckades vinna ändå, samtidigt som vi inte skapar oss några illusioner om att detta skulle leda till en verklig förändring för transpersoner. Dana International vann för 16 år sedan, hon är öppet trans, ändå är situationen för transpersoner idag i många fall värre än det var när hon vann, så det visar ju att även om en vinst som denna är politisk och bra är det långt ifrån ett tecken på att kampen är på väg att vara avklarad. Det behövs mycket mer än en Eurovisionsång för att ändra samhället.

4 reaktioner till “Eurovision,Conchita och vinsten”

  1. Jag förstår att det måste vara svårt att ta den transfobin som blossar upp iom något sånt här. Men vill man kan man fokusera på det positiva, och det är att i de flesta europeiska länder finns många, många människor som accepterar personer som står utanför könsnormen. Conchita vann ju överlägset! Tänk alla människor som röstat för att stå upp för att alla ska få vara hur de vill! Det klart att det finns en lång väg kvar att gå, och jag tror inte att själva segern i sig kommer att, eller kan, förändra något. Men vi kan åtminstone ta den som ett kvitto på att vi är många som vill ha ett Europa som är öppet för alla, och det är absolut värt att vara glad över en stund!

  2. Egentligen tycker jag inte att Transfrågan har med saken att göra. För mig, som vanlig hetero blekvit kvinna tycker att det faktum att han utmanar det traditionella, det som är accepterat, gör hen till en, om inte ikon, så åtminstone till ett fenomen. Det är symboliskt stort att någon som dyker upp så udda, så plötsligt, så snabbt blir så accepterad att personen vinner ESC. Jo jag tycker det är stort. I ett Europa som inte haft så hårda högerextrema vindar sedan 2:a världskriget nu helt plötsligt ändå visar att det finns något mer, något annat. Det gör mig lite glad.

    1. Absolut stort oavsett och en sak att glädjas för. Problemet är att många som inte är trans omskrivit Tom/Conchita som transkvinna och förutsätt att denna seger kommer göra underverk mot transfobin. För närvarande har resultatet faktiskt blivit det motsatta med mer uttalad transfobi tyvärr. Men ja, oavsett är det kul att en så normbrytande person vann, ännu roligare att hon är mest lyssnad på Itunes i Ryssland 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.