Allt är rasism nuförtiden.

Eftersom jag redan har börjat svara på lite allehanda mer eller mindre genomtänkta argument från rasister som kräver att kalla chokladboll för något helt annat så tänkte jag fortsätta lite på samma tema och bemöta ett antal exempel som ältas till förbannelse i antirasistiska diskussioner. Dessa dras upp för att påvisa hur mycket det överdrivs i pratet om rasism och att ”allt är ju rasism idag!”. Nu är ju saken bara den att de exempel de själva kommer dragandes med är gravt överdrivna och förvanskade av rasister som försöker tjäna enkla poäng. Så med det sagt, dags att krossa lite myter!

1) ”Sverige är så överkänsligt, vi får inte ens ha med en svart docka i Kalles Jul!” – Denna har varit en riktig favorit sedan ändringarna i programmet julen 2012. Det som väl snarast visar på en överkänslighet och rejäl egocentrism hos svenskar är det faktum att så många tror att beslutet handlar om oss. Fakta däremot är: Kalle Ankas jul sänds i över 40 olika länder. I originalet finns inte den svarta dockan med, den klipptes in nån gång tidigt 50 tal, klipptes bort en stund i början på 70 talet, klipptes in igen på 80 talet och togs så bort igen. Kalles jul började visas i Sverige på 60 talet men den svarta dockan är med första gången 82. (Den som här vill gnälla nått om tidsaspekterna: Inslaget med tomtens verkstad är från en film från 38, så även om kalles jul kom först på 50 talet är filmen äldre än så). Filmen skulle restaureras för att få en bättre kvalité, i samband med det bestämde sig  amerikanska Disney (aka huvudkontoret) att det var lika bra att ta den tillbaka till den ursprungliga versionen utan svart pickaninny docka som de ansåg förlegad och rasistisk. Av alla dessa länder som sänder Kalles jul var det ett enda land som reagerade med namninsamlingar, facebookgrupper, omröstningar i tidningen och folkstorm. Gissa vilket? Just det: Sverige. Jag misstänker att ansvariga i USA (om de ens fick veta om det hela) garvade sig fördärvade över detta. Så en gång för alla: Det var inte Sveriges idé att klippa i Kalles jul!! Dessutom är det aningen skrattretande att just avsaknaden av den svarta dockan gör folk så upprörda, medan den vita dockan och dockan som är en stereotyp på judar som också klipps bort knappt rönt någon uppmärksamhet.  ( http://www.svt.se/kultur/film/disney-censurerar-i-kalle-ankas-jul )

2) ”De censurerar Tintin på biblioteken!” – Detta handlade om att ett, one, uno, 1, bibliotek valde att flytta Tintin böckerna från en hylla till en annan. De upplevde att dessa serier inte lästes i någon stor utsträckning och tyckte det var lämpligt att lyfta dem till en hylla för mindre populära serieböcker för att göra plats åt nyare och mer efterfrågad lektyr. I en annan version förklaras beslutet med att böckerna är rasistiska (vilket de är) och att de inte passar bland böcker riktade till barn och därför flyttas de till en sektion för vuxna. Eftersom det blev sådan enorm upprördhet över detta ack så hemska beslut tvingades biblioteket flytta tillbaka dem igen. De står nu där de alltid stått. Jag har nog aldrig varit med om ett sådant missbruk av ordet ”censur” som i detta fallet.
Edit: Som ni kan se i kommentarerna har jag blivit upplyst om att det handlade om att en avdelning på kulturhuset ville ta bort TinTin böckerna medan en annan hade dem kvar. Avdelningarna i sig hade inget med varandra att göra. Dock kvarstår att diskussionen om att _hela_ kulturhuset ville censurera TinTin är felaktig, det handlade alltså enbart om den verksamhet som riktas till barn/ungdomar under 13 år.

http://www.ajour.se/tintin-debatten-handlade-om-en-flytt-av-bocker/

http://www.svt.se/kultur/bok/kulturhuset-backar-tintin-blir-kvar

3) Nån har bestämt att Nogger är rasistiskt! – Nä, nogger går att köpa idag, den har inte bytt namn och den ser ut precis som förr. Ingen har någonsin påstått att Nogger är rasistiskt. Däremot för 9 år sedan tyckte dåvarande ordföranden för Centrum mot rasism att reklamen för Nogger black var på gränsen till rasistisk och påtalade för GB att de borde fundera på att ändra den. Utformningen på typsnitt/reklambild gjorde det nämligen allt för lätt att läsa ”nigger+ lakrits= sant” istället för ”nogger+lakrits=sant”. Jag upprepar: Reklamen ansågs rasistisk, reklamen, inte glassen eller namnet på glassen. Nogger black fanns kvar i 2 år. 9 år senare har folk alltså fortfarande inte släppt detta utan drar upp det gång på gång, dessutom om fel Nogger version. Skärpning, move on!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10578012.ab

4) Skolavslutningarna har flyttats från kyrkan! – Ok first off är det en seglivad myt att det skulle vara nån allmängiltig tradition som ”alla” varit med om, detta att fira skolavslutningar i kyrkan. Enda avslutning jag hade i en kyrka var min student, pga utrymme och de som exkluderades där var Jehovas, inte muslimer (som vanligen ges skulden för denna ändring). Det är på sin höjd 50-50 huruvida en haft skolavslutningar i kyrka eller ej under uppväxten för oss som är 20+ idag. I mina föräldrars generation (40 talister) är det ännu ovanligare att skolavslutningar hölls i kyrkan. Vilket jag faktiskt tror har att göra med att kyrkan var starkare då än nu. Idag är kyrkan relativt svag och folk verkar glömma att en kyrka faktiskt är en helig plats för de som är troende och ser den istället bara som en extra utsmyckad aula. När kyrkan hade starkare ställning däremot var skolavslutningar sällan i kyrkan just för att de inte hörde hemma där. Kyrkan var för andakt och tro, inte för osnutna ungar att fira att de fick vara lediga. Att kyrkor idag börjar fasas ur igen från skolavslutningar har inte att göra med invandringen, det har att göra med sekulariseringen. Eftersom stat och kyrka är helt separerade nu och skolan har gjorts konfessionsfri har reglerna också ändrats till att kyrkobesök eller dyl skall vara en undervisande del av skolan med tydligt pedagogiskt syfte, men inte ”bara för att”. Således: ingen avslutning i kyrkan om den inte kan hållas fri från religiösa inslag såsom tex bön, välsignelser eller andakt. Eftersom få kyrkor tillåter att lokalen används utan att en präst får tala och ofta ge en välsignelse eller bön går avslutningar i kyrkan bort. ( http://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/2.6125/skolavslutning-i-kyrkan-1.175509 )

5) Det är rasistiskt att sjunga nationalsången! – Ummmm……nej. Nej det är det inte. Går du runt i ”stolt svensk” tröja, heilar och sjunger nationalsången samtidigt kan det nog te sig en aning rasistiskt ja, men brister du ut i sång under flagghissning på nationaldagen tex kommer ingen bry sig ett skvatt. Om du skippar heilandet.

I de fall där det bedömts som rasistiskt har det i så gott som samtliga fall handlat om just nynazister som betett sig olämpligt i samband med sjungandet. Eller nån enstaka rektor som skippat sjungandet på grund av problem med unga nazister på skolan. (Som parentes, Du gamla du fria är fortfarande inte officiellt klubbad som nationalsång, vi har egentligen ingen nationalsång)

6) Vi har tom fått ändra svenska flaggan! – Svenska flaggan ser ut som den alltid gjort. I samband med fotbolls/hockey vm ( sportintresse noll, rätta mig den som vet) hade hejarklacken andra flaggor för att de ansåg det vara snyggare på läktaren. Något vi knappast kan ta som ett allmängiltigt direktiv för hela landet. Det är också helt ok att ha flaggor i sin trädgård, på huset, på sin bil osv. Flagga på. Kallar någon dig rasist har det troligen mer med annat att göra än din vurm för svenska flaggan.

7) Våra högtider är hotade, snart får vi inte ens köpa skinka i butiken längre! – Just detta har jag svårt att bemöta, det är liksom en så helt absurd tanke att en liten minoritet av landets invånare skulle bry sig ett skit om hur alla andra firar sina högtider så länge de inte tvingas delta mot sin vilja. Att de skulle bry sig så mkt att de tom får igenom lagförslag som gör att den stora majoriteten inte kan fira sina högtider som vanligt. Nä, det låter inte vidare troligt va? Sist jag var och handlade fanns det dessutom ”helgskinka”, något jag aldrig såg i butik som barn, så verkar snarare komma fler produkter från gris än färre. Fira lugnt!

8) Barn får inte vara pepparkaksgubbar på Lucia! – Jag har hört om två olika situationer som blossat upp i media angående detta. Fall 1 var på en skola där barnen fick rösta om vilka låtar som skulle sjungas i tåget, eftersom ingen låt som handlade om pepparkakor var med beslutade läraren att barnen inte skulle vara pepparkakor i tåget. Ett barn blev ledsen och hans föräldrar gick ut i media, han fick vara pepparkaka ändå. Situation löst. Det andra fallet handlar om några olika kyrkor som beslutat att Luciatåg som ska vara i kyrkan måste vara traditionsenliga enligt kristen tradition. I ett traditionellt kristet tåg finns egentligen bara Lucia och tärnor men de tillät även stjärngossar. Tomtar, pepparkakor och annat är hedniska inslag och var förbjudna. Märkligt nog handlade all upprördhet om pepparkakorna men inget om tomtarna… undrar varför? Det roliga är att i inget av dessa fall påstås orsaken vara att pepparkakor är rasistiska, det är något som hittats på av: Rasister.

http://na.se/nyheter/laxa/1.1909915-skolan-backar-mio-far-vara-pepparkaksgubbe

http://www.expressen.se/nyheter/tomtar-forbjuds-i-kyrkans-luciatag/

9) Men kritiken mot Lilla Hjärtat och Pippi då, DET är väl ändå överdrivet?- Kort svar: Nej.

Långt svar: Pippi är gamla vanliga Pippi, storyn, karaktären och Astrid Lindgrens berättarteknik försvinner inte av att ett ord som används, ja vadå, 10ggr totalt i hela boken, byts ut. Att modernisera böcker som ständigt får ny publik för att hänga med i språket osv är inget nytt, det görs ofta. Vad gäller Lilla Hjärtat tycker jag att debatten som rasade då rätt tydligt visade vad som var problemet. Syftet var att ge mörkhyade barn en karaktär att känna igen sig i, denna karaktär blev ritad på exakt samma vis som en PickaNinny. PickaNinnys är alltså rasistiska nidbilder som användes i reklam främst i USA framförallt under 30-60 talet. De hade som syfte att håna och förlöjliga svarta och på detta vis sälja antingen produkter till vita som kunde få se sig som överlägsna, eller kränga prylar till svarta genom att få dem att tro att det skulle öka deras status (ex blekmedel för hyn). Å detta tycker alltså Stina Wirsén var en lämplig utgångspunkt för en karaktär riktad till rasifierade barn. Jag tycker det är ganska rimligt att det i ett sådant läge påtalas att även om författarens avsikter var goda så klev hon rejält i klaveret. 3 bilder nedan, två klassiska pickaninnys, en lilla hjärtat. Den som inte ser de enorma likheterna bör kolla upp sin syn.

Healing-the-pickaninny-curse~~element55  lillahjartat Pickaninnysoap1910to1940

 

10) De tog bort kinesen på kinapuffar! – Ja till sist! Allt för sent dessutom om ni frågar mig. Den bild som var på kinapuffar tidigare är i samma liga som pickaninnys. En bild skapad för att nedvärdera inte bara kineser utan asiater i stort. Jag tycker de hade kunnat skippa rishatten som de lämnat kvar på förpackningarna också, men antar det är för mycket begärt.

11) Höll på att glömma den största myten av alla: ”Detta får en ju inte säga längre i det här landet!” – Har du sagt saken? har du kanske tom spenderat ett helt blogginlägg, debattartikel eller samtal med att prata om just den saken? Ja då får du uppenbarligen säga det. Att stå oemotsagt däremot är något helt annat, och det är något som inte är en rättighet. Så fort du säger ”men det får jag ju inte säga/tycka” så har du precis motbevisat dig själv då du just sa/tyckte den saken. Du säger ditt ,vem som helst får säga emot. Så fungerar en demokrati!

Nå som avslutning:  Kom ihåg att rasism var vardag i ännu större utsträckning förr än idag, att det ibland verkar som att det tjafsas om småsaker handlar helt enkelt om att sådant som alltid varit rasistiskt rensas bort eller kritiseras för att de som är utsatta nu har en större chans att göra sin röst hörd.

Det minsta du kan göra är att lyssna.

 

159 reaktioner till “Allt är rasism nuförtiden.”

 1. Håller med de är helt överdrivet om att snacka om rasism
  Snart får man väll inte sminka sej Heller
  Speciellt ( inte ) runt ögonen om man vill ha svart
  Ok säga ordet svart, nja inte rasism Heller för den delen
  Vem F-N tänker på muslimer om man pratar om svart färg eller annat ?

 2. Hej! Älskar din blogg osv.

  Vart kan jag hitta källa på att dockan klippts in och ut? det enda jag kan hitta är att den kom hit 82.

  Kram

 3. Plastre i forskellige nuancer?? Nu må i sgu holde op. I bukker og skraber for folk der er på flugt fra katastrofer /krig. De havde ingen problemer angående racisme i hjemlandet. Nu får de en chance til i et frit land og så begynder de at ændre det så det passer ind i deres religion, og i bukker bare hovedet og tager imod.

 4. Plåsterfrågan är ju verkligen för någon som inte har några värre problem i livet, vilket jag avundas dig för om så är fallet. Varför känner du att du måste ha genomskinliga plåster? Vem bryr sig om om plåstret syns eller inte?? Jag förstår att det är termen ”hudfärgad” som stör men man måste ju agera utifrån normen, hur krasst det än verkar. I andra länder kallas något mörkare för hudfärgat.
  .

 5. Jag har funderat mycket på en sak.
  Varför är det nästan alltid svenskar som blir anklagade för att vara rasister (ute i samhället till vardags)
  Jag har aldrig varit med om att en invandrare eller utländsk person blivit kallad rasist.
  Mitt barn blir retat i skolan, de säger att hennes familj är rasister!
  Detta är grundat på att vi föräldrar inte ville att hennes stora syster (13 år) tog med en kille hem över helgen (en kille vi inte träffat) han var svensk medborgare med utländsk härkomst, vilket vi inte visste då.
  Dessutom har våra barn fått höra ordet rasistfamilj massor av gånger för att vi har en svensk fasadflagga och en flaggstång i trädgården
  I mitt tycke så missbrukas order rasist dagligen

  1. Ja det är hemskt att rasister tagit flaggan som sin. Vi måste ta tillbaka den. Det är inte ett dugg fult att vara stolt svensk och älska Sverige. Vi tar emot miljontals flyktingar som kan starta sitt nya liv här i vårt, förhållandevis, välfärdsparadis.

 6. I Lgr 11 (grundskolans läroplan) är det särskilt utskrivet att elever ska känna till/sjunga Sveriges nationalsång. Så det behöver ingen oroa sig för längre.

 7. Som svar på rasismen blev det på 70-talet populärt att säga ”black is beautiful”. Visst, lyft fram det! Det är inte fel att vara svart. Jag tycker det har blivit så nu för tiden att vi så att säga ska låtsas som att vi inte ser att vissa är svarta.
  Ska vi säga till en svart att ”Oj, det såg jag inte, men nu när du säger det så! Fast du är inte sååå svart, bara nästan lite mörk.”
  Det är lika rasistiskt.
  En del är svarta och andra är vita, än sen då.

  /Skvitt

 8. Född uppvuxen i Gbg och alltid gått i kyrkan på skolavslutningen ända upp till 9:an likadant minansyskonbarnnoch kusiner och andra jag känner så att vi 40 talister knappt haft avslutning i kyrkan stämmer inte i alla fall inte i Gbg även mina syskonbarnsbarn som är födda på 2000 talet har haft sina avslutningar i kyrkan. Så den punkten.köper jag inte sen har flera gått ut och sagt klart och tydligt att de valt bort kyrkan för de haft elever som inte är kristna utan annan religion. Till och med invandrare jag känner tycker det är.löjligt att vi frångår denna tradition. Sen detta med att skolor inte längre firar nationaldagen och dkippatnflagga och sång är och pga det finns de som inte är kristna på skolan även detta tycker många invandrare är löjligt de tycker vi ska fira vårt land och va stolta över det. Om jag är muslim/jude/buddhist osv och väljer sätta mina barn.i en svensk skola som är byggd på kristen värdegrund för jag acceptera det el byta skola finns muslimska och judiska skolor.tex. Det är av hänsyn till andra religioner som vissa saker inte längre.Är som det varit och det upprör många visst inget fel i att utvecklas och förändras men vissa saker vill man ha kvar som tex skolavslutning i kyrkan som är väldigt.finns.t och en tradition för många varför ändra det.pga några få har en annan trosuppfattning? Jag är inte.praktiserande kristen ber inte till gud och kyrkan besöker jag väldigt sällan men den finns där och är en del i min uppväxt vid speciella högtider

  1. Poängen är som jag svarat i andra kommentarer att skolavslutning i kyrkan aldrig varit en allmän tradition i större delen av landet. Det är en lokal tradition ungefär som Mårten gås. Vissa firar den, andra inte men det går inte att påstå att invandringen ”förstör” en svensk tradition när det aldrig varit någon svensk tradition. I min skola firades inte högtider i kyrkan pga jehovas. Trots att de är kristna har de ju en annan syn på kristendom än svenska kyrkan och barnen till föräldrar inom jehovas var förbjudna att delta på besök i kyrkan. Den enda avslutning vi hade i kyrkan var studenten, och det var frivilligt för de som ville.

   Slutligen är den kommunala skolan konfessionsfri. Den har INGET med kristendom eller religion att göra öht och får per lag heller inte ha det. Således ska barn oavsett trosuppfattning kunna gå i den svenska skolan utan att avkrävas deltagande i kristna aktiviteter. Svenska skolan är inte byggd på en kristen värdegrund, den får inte vara det såvida den inte uttalat är en friskola med kristen inriktning.

 9. Många ”goda själar” som vill väl men förstår inte mycket.
  1) Rasism är något som utövas av en majoritet mot en minoritet, där man begränsar/diskriminerar individers liv pga etnicitet. En struktur som råder, alltså är det mer än en individuell rasisthandling. (läs européer/vita/kaukasier, imperialism och kolonialism) Läs på.
  2) Således kan en utlänning mycket väl vara fördomsfull men ej utöva rasism.
  3) jag är född -78 och har ALDRIG sett/hört att man har förbjudit nationalsången, pepparkaksgubbar, Lucia mm. Alla helger och skolavslutningar har firats på det ”sedvanliga” sättet, utan hot eller grin.
  4) Så vitt jag vet har Disney tagit ansvar för sin rasistiska historia. Endast i Sverige har folk blivit i eld och lågor. Så snälla kom ner från era höga hästar. Läs på.
  5) ta ditt eget ansvar och förstå vad det är bloggaren pratar om. att hitta fel och ifrågasätta är bara ett annat sätt att säga ”SD har rätt i några frågor”. Svensk kultur är i högsta grad levande även i många utlänningars hem. Att skylla på att ”allt är rasism” eller ställa frågan ”är jag rasist” säger mycket om dig själv som person. Är du genuint intresserad så sätt dig in i ämnet. Dra inte upp att du minsann har ”bruna kompisar som tycker att ditt och datt är ok”…det är en usel ursäkt…
  Sist men inte minst, behandla alla med respekt oavsett ursprung. Har någon tagit illa vid sig? Förklara dig och tänk att du som individ har förmågan att påverka andra och samhället. Strukturen är till syvende och sist en mängd individers handlingar.
  God fortsättning….

  1. 1 ”Rasism är något som utövas av en majoritet mot en minoritet” – FEL! En minoritet med makt kan utöva rasism mot en majoritet; läs världshistoria (företrädesvis imperialism och kolonialism, som du ju själv tar upp) för otaliga exempel. Opiumkrigen utklassar nog alla uttryck för rasism, utövade av en minoritet mot en majoritet, i fråga om storleksfaktor mellan de båda grupperna.

 10. Vi är nog alla (Nåja, dom flesta) överens om att rasism ska utrotas. Men när du skriver att debatten om att få vara pepparkaksgubbe eller inte beror på två enskilda fall, vilka du så fint tar upp så är du ute på väldigt djupt vatten. I min sons skola får ingen i år vara pepparkaksgubbe enbart för att det i dag anses stötande av vissa kulturer som deltar i dessa firanden, alltså, rasistiskt. Där går jag i taket, sparkar bakut, ja vad fan ni vill, vi ska ha invandring, vi ska hjälpa människor som har det så svårt i livet att dom inte kan, hur gärna dom än vill vara kvar i sina födelseländer. Där finns ingen tvekan och jag är övertygad om att vi kan hitta både pengar och bostäder för att hjälpa dessa människor, men när våra traditioner, och här ska du akta dig nu för att komma dragandes med att det inte är tradition med pepparkaksgubbar eftersom det inte ansågs ok i ett traditionellt Lucia tåg, det har inte ett smack med saken att göra eftersom vi har klätt oss som pepparkaksgubbar väldigt lång tid. Min son ville vara just detta i år eftersom han fått berättat för sig hur andra äldre i släkten var just detta när dom var små, men si det fick han inte för då är han rasist. Att använda våra barn som medel i ett rasistisk debatterande är fel och om vi ska börja plocka bort traditioner, saker ur vardags livet och vad det nu kan vara enbart för att vi hjälper andra kulturer till bättre liv så ställer jag mig utan att tveka en sekund bakom SD`s ideal även om det tar emot så mycket att det gör ont i hela kroppen. Kommer man till Sverige som flykting och får all den hjälp man kan tänka sig samt ett varmt behandlande av folket, vilket dom allra flesta får, så ska man också acceptera våran kultur och våra traditioner annars är jag inte med längre. Att på ditt sätt använda valda delar som du gjort för att beskriva att ingen överhuvud taget sagt att något är rasistiskt är kvalificerat svammel.

  1. Jag har aldrig mött en enda flykting eller invandrare som tycker pepparkakor är rasistiska. Däremot ett ytterst fåtal vita som fått nån jävla white saviour hybris och skriker rasism om vad som helst. Oavsett är det fortfarande enskilda fall, enskilda puckon som inte fattat grejen. Pepparkakor som företeelse är inte det minsta hotat, att klä ut sig till pepparkaka är inte hotat det heller. Får ungen inte vara pepparkaka på förskolan/skolan går det att klä ut sig hemma istället. Mina barn har flera pepparkaksdräkter. Idag var jag på citygross och de hade 4 sorters pepparkaksdräkter till barn och ett helt berg med pepparkaksburkar prydda med pepparkaksgubbar. Så det är lugnt. Ifrågasätt de som tror pepparkakorna är rasistiska eller klä ut er hemma. (Förresten,vad räknar du som ”väldigt lång tid”? )

 11. Jag vill påpeka att det upprepade påståendet att den svarta dockan i tomteverkstaden inte var med i originalet inte har nån pålitlig källa och ärligt talat är ett rätt absurt påstående. Varför skulle Disney lägga till en ny scen i filmen TJUGO ÅR EFTERÅT? Det faller på sin egen orimlighet.

  Dessutom skulle det innebära att hela scenen med den vita dockan och också flygplanet var nyanimerad, så det måste ha varit en helt annan scen innan, eftersom flygplanet är det som river ner alla leksakerna och paraden börjar.

  1. Detta har David Weinehall redan svarat på 15 Oktober.

   ”Jag tror att du missar nånting här: Visst, Silly Symphony-varianten i sitt original innehöll den bortklippta scenen. Artikelförfattaren syftar dock på den nedklippta versionen i det “paket” med starkt nedklippta versioner av diverse Disney-inslag som sänds i en mängd länder till jul.”

 12. Angående nr 6.
  Flagan har ändrats, men det oavsiktligt. När Sverige var och härjade i Polen tex så var flaggan mörkar i färgerna.
  Minns inte när, men de ville göra en färganalys och bestämma en färgkod så att flaggan skulle få samma färg hela tiden så hade de inga gamla flaggor här. Så de fick ta stycken ur flaggor som fanns i museum i Polen.
  De låg i burkar, och blev liggande så ett bra tag, tills någon upptäckte att bitarna bleknat. Då blev det bråttom och bitarna färganalyserades. Resultatet blev en blekare flagga.
  Det är ju som sagt oavsiktligt, men en liten kul kuriositet.

 13. Riktigt bra skrivet måste jag säga.
  Dock instämmer jag ej med fakta runt punkt 5. Har vid iaf 3 tillfället under mitt 37 år långa liv hört det uttalas av bland annat rektor på Alléskolan i Hallsberg 1997 att på Sveriges Nationaldag fick och skulle ej den sång som används som nationalsång i Sverige få sjungas. Du gamla du fria. Detta då för att vi ej hyllade de andra nationaliteternas nationaldagar och sjöng deras nationalsånger. För det skulle då vara ett segraterande beteende. Vi som ej var nationalister eller nasister eller rasister men fortfarande stoltserade över skolgården med fana och sjöng blev uppkallade till rektorn och varnade då vi gått emot hans beslut. Andra tillfället var under en nationell bilsportstävling då klubben blev anmäld för att ha spelat nationalsången trots det ej var flaggdag. Det jag menar är igentligen att min årskull från 1978 är bland de sista som ens kan texten till nationalsången.

  Att sedan allt blivit så stort och alla hänger upp sig på pepparkaksgubbar och Pippi beror enligt mig på att regeringen ej vågar ta ansvar för invandringen och ej heller ta i frågan fast samhället skriker att det inte fungerar med integrationen. När saker faller mer o mer samman i samhället man lever i så set iaf jag mer och mer till att ta hand om mig själv och mina närstående. Kan jag inte hjälpa mig själv kan jag inte hjälpa någon annan varelse (människa, hund, katt, osv ). Sedan tas ju inte andra aspekter upp här som skällsord. Blir jag kallad jävla svenne av någon med utländsk härkomst är det okej. Men kallar jag honom/henne för jävla utlänning så är jag rasist.

  Summa summarum tycker jag din artikel var välskriven och bra med fakta. Dock om lite förskönad.

  1. Min pappa som är arbetskraftsinvandrare och kom hit på 60-talet sa till min lärare en gång när jag var 8 år -”kan inte barnen gå till kyrkan på julottan första advent. Det är en fin tradition” Svaret han fick av läraren var följande :- ”I Sverige är vi sekulariserade. Sånt kan du göra i ditt egna hemland.” OBS att detta var en etnisk svensk lärare. Likaså när det kommer till att sjunga nationalsången så skyller många lärare, rektorer och även föräldrar sin egna ovilja att fira sina traditioner på invandrarna. Mig veterligen har jag aldrig, ALDRIG någonsin hört någon invandrare säga att den inte vill höra den. Jag personligen tycker och tror att anledningen till att många rektorer inte vill att man sjunger den är att de inte ser alla elever som vanliga nysvenskar. De vill lära barnen tidigt i livet att de är och alltid kommer att vara annorlunda. Bara det är rasistiskt i mina ögon. Varför kan inte svenskarna vara stolta över sitt land och sin flagga istället för att skylla sin egna ovilja att fira sina traditioner på invandrarna?

 14. jag vill bara lägga till det att det är endast är pippiserien som ska gå på tv igen som de ska klippa bort ett ord och en typ 2sekunders sekvens ur. Böckerna ska sista jag läste vara orörda.

 15. När ska politiken skilja på rasism och taskigt skött integration av våra så välbehövliga nysvenskar. Att slå ifrån sig / sopa under mattan. Kasta ut folk/ barn ut ur landet utan att skämmas. Få anmälan från EU att vi inte kan hantera mänskliga rättigheter. Åka ner till Irak och be lokalpolitiker att se till att minska invandringen till Sverige, för att de som kommer till Sverige har svårt att anpassa sig. SEN i nästan samma andetag inte vilja ta SD med tång ens. Klart att det blir rasism inom såväl invandrare och resten av samhället. Nej ta krafttag mot rasismen och satsa det som behövs för att de som kommer hit får en fair chans att börja ett nytt liv.
  Vi har råd, vi har klarat det förut. Vi måste och det är bråttom… Tack för mig.

 16. ”Fakta däremot är: Kalle Ankas jul sänds i över 40 olika länder. I originalet finns inte den svarta dockan med”

  Faktafel av skribenten. Originalet är en kortfilm från 1932 under namnet ”Santa’s Workshop” från Disneys animerade filmserie ”Silly Symphonys”, och den dockan fanns med från första början. Precis som ett par andra ‘icke korrekta’ avbilder som även dem har plockats bort, till det bättre.

  Jag vill påpeka att jag håller med skribenten fullt ut i det som har skrivits. Just pointing out a factual flaw.

 17. Vilken tur att det finns bloggar och liknande nuförtiden, så de som aldrig kan bli författare, journalister eller debattörer ändå kan sitta och skriva dåligt och tunnt…

 18. Helt underbart skrivet!
  Men jag fick lite ångest nu, jag har alltid delat in folk jag lärt känna i två olika grupper, bra människor, och…hmm…bäst att skriva mindre bra människor här, det är säkert rasism att säga att några varit dåliga för min del?
  Men jag blev tveksam nu, är jag också rasist?
  Inte för att jag orkar bry mig direkt, men det kunde vara bra att veta ifall nån pratar med mig och påstår nåt liknande.
  Blir alltid lika störd när jag inte kan nonchalera folk som orkar hålla på med småaktigheter, och det är ju genast svårare om man inte vet vad de pratar om….

  Jag är medveten om att det kan kännas besvärligt att behöva lyssna lite, och se om det hänger ihop med verkligheten o så där, innan man har en bestämd åsikt osv, men det har funkat ok för min del i en herrans massa år nu, så det skulle kännas tråkigt om jag uppfört mig som ett rent svin emot folk jag gillar av olika anledningar, och av rent oförstånd bara!

  Det kanske t o m är bättre att säga svarta o vita, och bara låtsas som om man bryr sig lite, och ev lägga sig i andras liv i onödan, osv osv….

  En vän som är…öh..brunaktig, typ, honom kan jag förstå rätt väl, han tyckte om allt det ljusa med julen, och blev nåt som det inte fanns ord för då, när det blev Lucia igen, och fröken sa att han passade så bra som pepparkaka…
  Det året också?

  Han kan ju garva åt det, eftersom det inte fanns nåt elakt i det, och dumhet är inte olagligt på nåt sätt heller, så vad..
  Och bra folk hänger inte upp sig på saker som bara har marginell betydelse, om man inte vill ha det till nåt stort och farligt….men jag kan ha fel?

  Och…är jag rasist isf?
  Om jag nu kan se vissa olikheter i beteende osv, och faktiskt ogillar flera av dem?

  Det kommer att bli svårt att sova i natt är jag rädd för!
  Och kyrkan är väl inte att tänka på heller?

  Undrar vem som fått igenom alla förändringar jag sett i alla år?
  Det är inte mina vänner iaf, så kan det vara politiska beslut som styr, och karriärer inom det där då?
  Och rökridåer o likn, så att de styr efter sin plånbok när vi får leka Moder Theresa lite som vi vill!

  Är jag rasist emot politiker nu?
  Bäst att sluta då!

  Men jag vet att de flesta kan ta saker för vad det är, om det inte ligger nåt bakom, nåt som knappast har med Negerbollar att göra
  isf, eller pepparkakor…!
  Nu när jag fått tänka på det lite, negerbollar är ju knappast det jag helst stoppar i munnen, så visst, chokladbollar funkar för mig också!

  Så enkelt, så vad är allt tjafset om?

  Gör inte nåt till något det inte är, så löser sig väldigt mycket i livet!
  Även om man kanske blir rasist av den inställningen!
  ”Get a life” är väl inte helt långgsökt heller……och lev det i stället för mitt och andras!

  Hm…jag bestämmer mig för att jag är rasist, så blir jag inte förvånad senare.
  Tack för all hjälp då, o..
  Tack o hej!
  G

  1. Rasism är nog bara en slags fördomsfullhet band många. Att bestämma sig för att alla är lika är väl också en slags artificiell fördom. Eller?
   Förutfattade meningar har säkert varit och är ett praktiskt sätt att strukturera tillvaron; se t.ex. Bondepraktikan som tjänat lantbrukarna väl i många generationer. Och att ha en skeptisk inställning till främlingar har säkert fungerat utmärkt i så många generationer att det är att betrakta som ett nedärvt beteende.
   Nykomlingar har säkert alltid bemötts avvaktande av dem som funnits på orten en tid, men efterhand som integrationen fortskrider så . . .
   Jag vet, jag har flyttat en del inom Sverige och även om jag inte har ett utseende som skiljer sig från mängden så tar det en stund att bli likabehandlad. Det har jag sett som något alldeles naturligt och inte ens kommit på tanken att känna mig kränkt. På den tiden var det inte heller en mänsklig skyldighet att dagligen känna sig kränkt.
   Att ha fördommar är nog inte så dumt alla gånger, bara man vet om att de är just fördommar.

   1. Fördomar har alla människor, det viktigaste är att inte utgå från de.
    Rasism ska inte bagatelliseras, den upplever människor varje dag i vardagen, att ta upp Kalle Anka och liknande är att förenkla problemet. Vem bryr sig vad Disney har producerat för ca 60 år sedan. Man pratar om sådant för att visa att man är mot rasismen, Det är vardagen som räknas där en svart man inte får jobb, där en beslöjad kvinna ogillas, där en mörkhårig pojke som är född här får höra ”i Sverige gör man inte så” då den busar precis som en blond svensk pojke och inte ens har varit i föräldrars ursprungsland. Behandlar man människor utifrån nationalitet, hud och hårfärg är det RASISM!

   2. Att bestämma sig för att alla är lika är väl också en slags artificiell fördom. +1
    På den tiden var det inte heller en mänsklig skyldighet att dagligen känna sig kränkt. LOL
    … fördommar … stavas fördomar

   3. Stämmer precis som malika skriver. Jag är född och uppvuxen här. Mina fördrag kom på 60 talet till Sverige. Allt jag gjorde och sa hade med min etniska bakgrund att göra, trots att jag aldrig sett annat land än Sverige. ”Det har säkert att göra med att du har annan bakgrund än svensk” ”du förstår inte danska för att du inte har svenska som modersmål”. -vilken jävla etnisk svensk förstår helt och hållet danskan!!!!! I te förrän jag åkte till USA när jag var 20 åring så insåg jag hur fel behandlad jag varit i Sverige. I isa var jag helt plötsligt en helt vanlig 20 årig tjej, i Sverige var jag en etnicitet. Helt plötsligt var jag som alla andra. Jag såg ut som vilken tjej som helst. T.oM killarna var mer intresserade och vågade komma fram utan att säga ”ööööh vågar man prata med dog utan att bli attackerad av dina bröder” ???? En gång svarade jag en svensk kille som sa detta till mig att -ööööh är din pappa pedofil? Jag har hört att alla svenska män över 50 är det. De åker till Thailand och har sex med barn. Ska vi börja ha fördomar mot varann så kan listan göras jävligt lång på båda hållen. Jag Älskade USA. Mest för att jag kunde identifiera mig med människorna där, vilket jag aldrig gjort här i Sverige eftersom jag gång påhäng fått höra att jag är annorlunda nu är det dock lite bättre, men att växa upp med de hemska jantelags 40 talisterna har inte varit lätt.

 19. Jag intresserar mig en del för fläskkött och mindre för rasism. Men jag har ändå en svag aning om att när media rapporterade att om nitritsaltade produkter som skulle förbjudas av EU (flintastek, fläskytterfilé och julskinka bland annat) var vissa inte sena att skylla på judarna… eller muslimerna… eller ryssen. Detta blev jag förvånad inte nämndes i punkten kring skinka.

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/flintasteken-rokt-med-nya-eu-regler_8247968.svd

 20. Rasism är aldrig OK! Det kan för mig dock aldrig vara rasism om jag har synpunkter eller kritiserar en handling även om den utförs av en invandrare (använder detta ord för att det är det som vanligen används/uttrycks även om det finns bättre beskrivningar) så länge jag har samma invändningar/kritik om någon annan utför det.

  Detta tycker jag ibland tappas bort, det kan inte vara rasism att tycka att våldtäkt är fel bara för att gärningsmannen kommer från ett annat land så länge jag inte tycker att det är OK att en etnisk svensk (samma sak här, använder detta ord för jag tror de flesta förstår vad som avses) begår samma handling, det är här handlingen som är fel och har inget med personen att göra.

  På samma sätt som det inte är OK att diskriminera på grund av ras, kön, sexuell läggning eller religion kan det för mig inte heller vara en förmildrande omständighet. Huruvida detta förekommer eller ej kan jag inte uttala mig om med källhänvisning men ibland kan man i det allmänna samtalet uppfatta det som att :”det är väl inte så konstig med tanke på ….”, detta för mig är lika mycket rasism/diskriminering som den som kritiserar.

  1. Det mest tragiska är väl att du måste förklara på ett övertydligt sätt vad du menar när du kommer med argument för att inte bli kallad Sverigedemokrat eller rasist..

   1. Bra sagt, handlingen är densamma om du kommer från usa, ryssland, sverige, makedonien, somalia eller syrien så om det gäller att identifiera någon, skriv då ut det, för vi kan alla enas om att vi ser olika ut beroende på var vi kommer ifrån, utan att vara rasister…

   2. Ja det är sjukt tragiskt. Jag känner exakt samma sak men inte din ironi. För alla sociala forum har människor som pickar på människor som står mittemellan och ifaktiskt inte tycker som alla antirasister, precis som feminister. Då blir man stämplad som rasse och sen går alla på. Sen måste man motbevisa gång på gång genom att skriva en halv bok. Så jag förstår.

  2. Jag måste säga att jag har svårt att förstå vad du menar med det du skriver om våldtäkt. Hur skulle en våldtäkt NÅGONSIN kunna sägas ”vara fel bara för att gärningsmannen kommer från ett annat land”? Man blir ju knappast våldtagen av en etnicitet, så jag anser nog att om en blandar in våldtäktspersonens ursprung och menar att våldtäkten på detta sätt blir mer fel, så gör man sig nog skyldig till rasism, ja.

 21. Så härligt att veta att jag kan använda min yttrandefrihet utan att bli anklagad för att vara rasist eller för att vara en dålig syster. Jag är ju trots allt både kristen och vit.

  Men visst, jag har inget emot att se ett SD som växer med 125% till 2018, vem vet, då kanske vi kan stoppa oikofobin och hetsen mot vita och deras traditioner.

  1. Du har läst, men inte förstått. Ditt hjärta är helt enkelt stängt, precis som med de skriftlärde och fariséerna på Jesu tid. Men din inställning ska du nog inte räkna dig till Jesu efterföljare, men du har nog förstått lika lite om det budskapet som om det som framförs här.
   P.s. – Yttrandefrihet är en lag som reglerar förhållandet mellan staten och medborgarna, inte medborgarna sinsemellan. När staten uppmanar dig att hålla tyst med dina rasistiska åsikter, då har yttrandefriheten kränkts. När jag eller någon annan ber dig, då har du blivit emotsagd.

 22. Normalt bör man vara misstänksam mot historier som ”gratis körkort för invandrare” och liknande som ofta hittas på av främlingsfientliga. I några få fall kan det dock vara resultatet av överdriven ängslighet.

  I fallet med pepparkaksgubbarna i Laxå så säger verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen där att beslutet togs dels pga vilka sånger som valts, men också:
  ”- Men läraren tog också beslutet utifrån den diskussion som funnits på senare år om vilket uppdrag skolan har i samband med traditionsbundna högtider. Och då kom läraren fram till att det var säkrast att välja bort pepparkaksgubbarna, för att ingen skulle riskera att stötas av detta.”

  Vidare:
  ”- Å ena sidan är vi en skola i Sverige, som har sina traditioner. Å andra sidan ska vi naturligtvis skicka budskapet att vi är en skola som är till för alla. Här har de senaste årens diskussioner, som inte minst Skolverket har initierat, nog skapat en ganska stor osäkerhet ute på skolorna. Frågan är var gränsen går, eller kanske snarare när vi går för långt i vår iver att vara politiskt korrekta. Det är inte lätt att veta, jag har inget enkelt svar.”

  Källa: http://na.se/nyheter/laxa/1.1911112-laxachefen-skolverket-gor-larare-osakra

  Så i just detta fall var det lite överdriven känslighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.