”Jag är inte rasist, jag har en vän!”

Det finns inget som rasister gillar så mycket som att hänvisa till någon anonym vän som ett alibi till att de inte alls kan vara rasister. Amra och Ninni har skrivit en väldigt bra text om det som ni borde läsa.

Att hänvisa till sin vän, familjemedlem eller partner är på intet sätt hållbart i diskussioner om rasism, eller något annat läge för den delen heller, där någon påpekar att en uttrycker sig kränkande. Oavsett om den där vännen/partnern/familjemedlemmen existerar eller ej så är hens närvaro i ens liv ändå inget som gör att en är immun mot att vara rasistisk eller ha problematiska åsikter i övrigt.

Denna text delas friskt på FB (Trigger rasism och fördomar mot muslimer!)

Nu är jag så arg att tårna krullar sig!!! För att förtydliga innan nån läser så är jag INTE rasist eller mot invandrare. Punkt. Läste just att det ligger ett förslag att servera halalslaktat kött i skolorna. Nu är min gräns nådd. Det kommer muslimska flyktingar varje dag. Dom flyr från fasor vi kanske inte ens kan föreställa oss. Det jag blir så jäkla förbannad över är Sveriges flathet!! Dom vill ha moskeer. Japp vi bygger det! För skattepengar som muslimerna inte är den största betalande delen av. Om jag flyttar till ett land med muslimskt styre får jag bygga min kristna lokal själv ( om det inte är till hälften kristet folk där redan) och det bekostas inte av annat än dom kristna som vill ha lokalen. Jag tvingas skyla mig annars får jag skylla mig själv om jag blir våldtagen. Jag simmar två dagar i veckan. I badhuset står det tydligt att man ska duscha naken innan och man får inte ha kläder i badet. Detta gäller tydligen inte muslimer. Jo männen kastar glatt kläderna och går runt i badbyxor. Kvinnorna badar sällan men småtjejerna och tonårsflickorna har tights, tröja med långa ärmar och huvudduk. Och dom duschar inte utan kläder innan. Varför är dom ett undantag från regeln?? Lever vi inte i samma land med samma regler? Varför kan inte dom simma/bada i en baddräkt och en duschmössa?? Och varför slipper dom tvätta sig innan badet?? Personligen tycker jag att det är ofräscht att simma tillsammans med påklädda människor som inte har duschat!! KS har flera klasskompisar som är muslimer. Jag tycker att det är sorgligt att se dessa tjejer tvingas skyla sig och inte delta på vissa aktiviteter just för att dom är tjejer. Lever vi inte i ett jämställt land där kvinnor och män värderas lika?? Är inte det ett svek mot dessa kvinnor/tjejer från Sveriges sida att inte sätta ner foten och ryta ifrån?! Å nej KS får inte följa med någon av dessa tjejer hem för att leka. Dom får gärna komma hit men inte tvärtom. Fördomsfullt? Ja absolut! Men hur kan jag skicka min fria dotter ( i deras ögon även halvnaken) till en miljö där männen och pojkarna dömer henne som en slampa/hora och även mig som hennes mamma eftersom vi inte skyler oss och där dom kommer ifrån så kan vi behandlas som sexuella leksaker bara av den anledningen?? Och nu till köttfrågan… Jag jobbar med djur. Jag älskar djur och har vigt mitt liv åt att ta hand om dessa. I dom flesta muslimska länder behandlas djur som skit. Och halalslakt är djurplågeri på hög nivå!!! Vi har världens högsta djurskyddsregler i Sverige. Svensk halalslakt bedövar djuret först innan halsen skärs av. Så lidandet blir inte lika stort nej. Det är principen!! VARFÖR ska vi föra in det i skolorna?? Det är i grunden ett djurplågeri man har försvenskat! Varför ska den muslimska tron in i den kristna skolan?? För vi är ett kristet land med kristna värderingar. Då får man väl ha muslimsk skola i moskeerna?! För jag kan inte med dessa saker längre!! Båda mina barn har besökt både moskeer och synagogor genom skolan för at lära sig om och skaffa förståelse för andra religioner. BRA!! Men dom muslimska barnen satt kvar och ritade i skolan när dom skulle besöka den kristna kyrkan! Undrar vilka som egentligen är främlingsfientliga… Jag är trött på att folk särbehandlas pga tro. Ta seden dit man kommer är ett mycket bra ordspråk. Börjar dom servera halalslaktat kött i mina barns skola så kommer inte mina barn att sätta sin fot där. Punkt! Och kan vi bara sluta att ändra oss för andra?? Stå upp för vad VI är och vad VI tror på! Sluta förminska oss själva! Dom söker skydd och tillvaro här och det erbjuder vi, passar det inte så finns det ju returresor. Vi kan inte hålla på så här längre! Det är tyvärr dom som får anpassa sig till det svenska samhället precis som vi skulle få göra om vi flyttade till deras land. Återigen, jag är inte rasist eller främlingsfientlig bara så jävla trött på att vi svenskar alltid ska ändra oss för andra och aldrig vara stolta för vad vi är/kan och vill..Och en sak till.. Varför är det hela tiden krig i muslimska länder med det styre som dom har? Varför flyr dom till våra länder, kristna och demokratiska? Och varför är det sällan eller inga krig i kristna demokratier?? Dom söker tryggheten här men fortsätter ändå att bygga upp sin levnad här på deras grunder, som återigen leder till bråk och krig. Makes no sense….

Som ni ser, en text pepprat med ”jag har vänner som…”, ”mina barn leker med personer som…” och ändå en text fylld med hat, fördomar och ja, rasism. Att avsluta en text med att det är de som flyr ifrån krig som orsakat krigen? Seriöst, hur lågt kan en sjunka? Texten i övrigt innehåller enormt många sakfel (mer om det längre ner) Detta är lite av ett typexempel på hur rasism ursäktas genom att hävda att en ju umgås med de personer en just spyr hat över så då kan en inte vara rasist.

Nu ska jag berätta något spännande: Att utsättas för rasism av sina egna vänner eller familj är extremt vanligt! Speciellt om en är rasifierad men tillsammans med någon som inte är det. Shit pommes var rasismen kan vina från partnerns familj i sådana lägen!

När texter som den ovan sprids, folk håller med och hyllar och samtidigt tycker ”jag är inte rasist, min vän är muslim” så undrar jag dels hur nära en står den där vännen, är det kanske i själva verket en kollega på jobbet en hejar på en gång om dagen? Dels funderar jag på vem som är så oempatisk med sina vänner? Med så hatiska vänner behövs inga fiender liksom… Det är dessutom generellt mkt svårare att orka säga ifrån till sina vänner när de uttrycker sig rasistisk än mot random främlingar just för att det så ofta bemöts med ”du vet vad jag menar, jag är ju inte rasist på riktigt!”. Alltså, rasistiska skämt, ord osv sårar även om det kommer från vänner som ”inte menar något dumt egentligen”. Bryr du dig om din vän, skippa rasismen.

Eftersom denna text spridits en hel del tänkte jag även passa på att besvara lite av påståendena i texten, klarar inte av att dela den såhär och inte besvara det som står.

1) Halalslakten: Halalslakt är varken mer eller mindre hemsk än annan slakt. Djuret dör, oftast har det lidit innan pga helt sjuk djurindustri. Ett dött djur bryr sig inte ett skit om ifall de välsignades innan dödsögonblicket eller ej, så vad spelar det för roll? ”En princip sak” står det i texten. En princip mot vad? Religion? Rimmar illa med att texten gång på gång trycker på att vi skulle vara kristna i Sverige. Om en faktiskt, på allvar, bryr sig om djurens situation är det läge att kritisera _all_ djurindustri, _all_ slakt, inte bara halal. Vägra släppa barnen till skolan så länge inte all mat som serverar är vegansk. Är det bara halal som stör är det inte pga hur djuren har det utan på grund av vilken religion det är som förespråkar det.

2) Moskéerna: Ja, vissa moskéer får statliga bidrag, de flesta har byggts med medel från muslimerna själva utan statlig inblandning utöver bygglov. Vad är det att gnälla om? Skattefrågan är ju bara nonsens. De flesta i Sverige idag är inte kristna, ändå underhålls och byggs kyrkor med skattemedel. Är det lika hemskt? Ser sällan upprörda texter om det faktiskt…

3) Badhusen: Japp, på många badhus görs det undantag för muslimska kvinnor motiverat med att det är bättre att de kommer och lär sig simma än att de stannar hemma. Helt ok tänk enligt mig men alltså inte enligt skribenten. Iof brukar det inte bara vara muslimer som skippar att duscha nakna, det finns rätt många som inte finner det bekvämt att duscha inför andra. Att duschbås fortfarande inte finns på de flesta badhus är för mig en total gåta.

4) Krigen: De enda som startar krig är de med makt, vanliga invånare i länder startar inga krig, de tvingas bara strida i dem. Flyktingar som kommit hit har inte startat några krig, de är offer för dem. Att kristna inte skulle kriga är så historielöst och okunnigt att klockorna stannar. USA, någon?! Där presidenten tom måste svära en ed till landet, flaggan och gud. Inget annat land är med i, och startar, så många väpnade konfliker som USA.

5) Besök till trossamfunds lokaler: Enligt skollag får elever inte tvingas besöka andra trossamfund eller delta i konfessionella inslag i skolans regi. All sådan aktivitet måste vara frivillig. Det är inte barnens fel att föräldrar har en religion som de tolkar förbjuder besök hos andra trossamfund. Uppenbarligen lever skribenten i ett område där Jehovas inte är speciellt starka, annars hade hon vetat att Jehovas är strängt förbjudna att besöka andra trossamfunds lokaler, tom om de inte är religiöst anknutna, tex fritidsgårdar. Så att detta skulle vara något bara muslimer pysslar med är helt fel. Dessutom gäller det långt ifrån alla muslimer, finns minst lika många som inte bryr sig ett dugg om deras barn besöker en kyrka eller synagoga.

6) ”Ta seden dit ni kommer!”: Sådär som svenskar gör när de kräver att alla på semesterorten ska kunna prata engelska? Sådär som svenskar gör när de bygger upp hela städer för svenskar, med svenska gatunamn osv för att ”känna sig hemma”? På samma sätt som svenskar som vill fira svensk jul, midsommar osv på charterresan? Sådär som svenskar som tar sig rätten att köpa sexslavar i tex Thailand gör, en industri som inte skulle finnas utan efterfrågan från rika västerlänningar? Nä. Inse fakta, vita svenskar är varken bättre eller sämre än folk från något annat land. Alla är vi samma skrot och korn så försök inte ens hävda att svenskar tar seden dit de kommer i någon mer utsträckning än andra.

7) Att uppmana de som ”inte tycker det passar” att resa hem/”Skulle jag flytta till deras land så”: Så bara för att en invandrat hit får en inte ha åsikter om landet? Önskemål om hur landet ska styras? En religiös lokal att gå till som passar ens tro? Är en flykting ska en alltså bara vara tacksam och inte ha några demokratiska rättigheter? Inte direkt förenligt med den jämlikhet, demokrati och kristna värderingar skribenten yrar om. Dessutom, vilket land är ”därifrån de kommer”. Det kommer liksom flyktingar från fler än ett land, alla länder är inte lika. Att tala om muslimska flyktingar/invandrare som en enda homogen massa är rasism, oavsett hur många muslimska vänner hens barn har. Å även om det vore sant, att vi inte hade fått några rättigheter i något muslimskt land, ska vi sjunka till samma nivå? Ser inte skribenten själv hur oerhört fånigt de låter? ”De är dumma så jag ska också vara dum!!” *stampar med foten som en 3åring*

Varför inte satsa på att var det bästa landet, det friaste landet, det land där alla har en chans att känna sig hemma och må bra istället för att satsa på att bara vara lite lite bättre än det sämsta av länder att leva i?

Nä hörrni, om ni har vänner ni använder som alibi för att häva ur er rasistiskt skitsnack, lämna den/de personerna ifred för uppenbarligen är du ingen vän värd att ha.

22 reaktioner till “”Jag är inte rasist, jag har en vän!””

 1. Självklart innebär det alltid lidande, men du måste väl också hålla med om att det finns olika nivåer av lidande?

  Med dubbelmoral så brukar man ju mena att människor som motsätter sig något i själva verket är lika dåliga själva. Gäller det alltså även köttätande människor som enbart äter kött där djuren lidit så lite som möjligt och starkt motsätter sig djurplågeri?

 2. Jag tycker dessa halalhatande rasister borde se dokumentären Food Inc. Visserligen en amerikansk dokumentär, men frågan är ju om slakten är så mycket bättre i Sverige.

  1. Menar du att du försvarar halalslakt för att ”någon annan behandlar också djuren illa”? Det låter ju som ett bra argument!

   Om det nu skall slaktas djur överhuvudtaget så måste väl utgångspunkten för vilken slakt som är bra och vilken som är mindre bra vara de regler man har satt upp för hur djuren behandlas?

   Är en slaktprocedur där bedövningen är borttagen så att djuret är vid fullt medvetande när det får halsen avskuren lika bra som en annan där det blir helt medvetslöst innan de hinner blinka?

   1. Skulle tippa på att det är därav filmtipset kommer. För det slarvas med bedövning, den sätts fel osv. Runt var 10e djur slaktas obedövad vid vanlig slakt för att bedövningen inte tagit som den ska. Vilket gör att var 10e djur får nöjet att först uppleva att få skallen rejält manglad och sen halsen uppskuren. Fun!

   2. På vilket sätt är att någon inte följer givna regler för en slaktmetod ett argument för eller emot när man diskuterar huruvida en helt annan metod är bra eller inte?

    Jag har själv sett Food Inc, det är en bra dokumentär. Den ger ju en tankeställare om man skulle vilja äta mat i USA eller inte. Hur man på något sätt kan koppla den till rättfärdigande av halalslakt förstår jag inte. Det är väl snarare ett starkt argument mot halalslakt eftersom man ser i filmen hur illa djuren far som inte blir bedövade. Skall man då ha det som standard att inte använda bedövning på något djur?

   3. Nä, det är inget argument emot mer än att belysa en viss dubbelmoral i att som vissa gör gorma om halal (som i Sverige sker enligt samma regler som all annan slakt) och samtidigt äta kött själv.

   4. Har svårt att tro att det är någon som är kritisk mot halal som riktar sig just mot den begränsade slakt som sker i Sverige just nu. Den är inte ens godkänd av alla religiösa grupper just på grund av bedövningen. Flera försök har ju dessutom gjorts för att lätta på det Svenska regelverket så att alla typer av religiösa slaktmetoder skall tillåtas. Det så att den halalslakt som sker i utlandet även kan genomföras här.

    Vart går gränsen för dubbelmoralen? En person som äter kött där den vet att djuret inte har lidit under varken uppväxten eller slakten är lika hemsk som den som äter kött från djur som plågats under hela sitt liv och sedan slaktats utan bedövning?

   5. Fast slakten innebär alltid lidande, det går inte att komma ifrån.
    Det är f.ö judar som ligger på mest att ändra slaktlagen för att kunna slakta koscher vilket är helt förbjudet i Sverige.

 3. Hej!
  Jag har just upptäckt din blogg, och ser fram emot att läsa mer än detta inlägg, som givetvis gav blodad tand. Enkelt, konkret och kort sagt superbra skrivet! Jag vill bara skjuta in att all slakt i Sverige måste följa djurskyddslagarna, halal eller ej. Importerat kött lever vanlitgvis inte upp till våra lagar om djurskydd, men köttindustrin är så vidrig, att jag har svårt att se satt det är någon reell skillnad mellan halal och annan slakt. Det brukar florera hemska videos och bilder på halalslakt i andra länder, men det sätts nästan aldrig i jämförelse med annan slakt, som i djurplågari räknat är likvärdigt.
  Hursomhelst, tack för att du skriver, vi behöver fler människor som dig!

 4. Jag såg den där texten på facebook för ett tag sedan. Idiot, var väl det jag tänkte. Med undantag för Halal-slakt. Där är jag inte övertygad än, inte åt något håll, måste nog kolla det där lite mer för jag har nog fått uppfattningen att så länge man köper svenskproducerat kött så ska slakten vara så human som det nu går att vara när man ändå dödar djuret. Men frågan är ju hur mycket svenskproducerat kött de serverar i skolorna och då borde personen som skrivit inlägget vara mer beskymrad över om skolan tar in svenskt kött eller irländskt. Men det är ett klassiskt exempel på hur alla smygrasister resonerar.

 5. Bra skrivet tycker jag. Riktigt roligt att hela din text sedan blir bevisad av vad en från SD skriver som svar. Allt du skriver i texten lyckas personen med =) Härligt härligt. Har läst några inlägg på sidan nu och gillar verkligen pålästheten och källorna. Inte-rasist-men-folk har fruktansvärt svårt att visa upp källor.

 6. Jag klassas som rasist varje dag för att jag är medlem i SD . Men jag är långt ifrån rasist. Jag anser att alla människor har lika värde, precis som dom flesta av mina partikamrater också gör.

  Men tycker att detta har gått lite väl lång och jag är långt ifrån ensam. Har du sätt hur halal går till? Djuret får strupen uppskuren och blöder till döds, ren och skär djurplågeri.

  Sverige är i grund och botten ett kristet land, varför ska vi göra undantag för just muslimer? Vi har judar, hinduer, buddhister , kristna ortodoxa osv. Jämställdhet?! Vad är det. Och varför ska vi föra in islam i den kristna skolan?

  Senast idag läste jag en artikel om 4 elever på en gymnasieskola i Södertälje som vägra bära slöja när dom skulle besöka en moské, dessa elever blev hotade av rektor och lärare med att få ogiltig frånvaro om dom inte gick med på detta!

  Hur tror du det skulle se ut om det var 4 muslimska flickor som skulle gå till den svenska kristna kyrkan och dessa skulle bli tillsagda av ta av sin slöja för att få inträda i kyrkan?

  Och bara för att man uttrycker sin åsikt om invandrare så behöver man inte vara rasist!!

  1. Vi gör undantag för andra religioner också. Ex genom att ikte föbjuda religiös omskärelse av pojkar som är något judar tryckt på att få behålla. Det serveras även speciell kost för judar i skolorna då de inte äter tex fläsk men märkligt nog vet få om detta. Att det i vissa skolor serveras halal till alla barn är pga ekonomi, det är helt enkelt billigare att servera samma kött till alla som äter kött än att köpa in olika. Om du tycker halal är så mkt värre än vanlig slakt undrar jag om du sett vanlig slakt öht? Det är ingen som helst skillnad, den vanliga biffen eller fläsket du köper i butik slaktas också genom att djuret får halsen avskuren och ofta slarvas det med bedövning så att de slaktas obedövade. Dessutom tar det bara sekunder för djuret att tappa medvetandet efter att strupen kapas, att det tar längre tid innan det dör är en annan femma. Djuret som slaktas enligt konventionell slakt lever också när halsen kapas, men är oftast bedövade genom medvetslöshet. I Sverige har halaldlakt samma regler som vanlig slakt, samma gäller i Danmark som är det land vi importerar mest halal ifrån. Så skippa dubbelmoralen please.

   Sist: skolan är inte kristen, den är sekulär och konfessionsfri och får _inte_ ha en religiös profil om den inte är en religiös friskola med särskilt tillstånd! Att tvinga elever ha slöja och gå med till en moské är emot skollagen och inget jag tycker är ok, eleverna bör anmäla det om de inte redan gjort det.

  2. Lina, du säger först att du inte gör skillnad på folk och folk men bevisar sedan motsatsen – och du är inte rasist? Dessutom är du okunnig – frågan är om du faktiskt tänker ändra åsikter ifall du får fakta, eller om du kommer att behålla dem. Om du föredrar att behålla en åsikt som grundar sig på lögner, då ser du faktiskt människor i Sverige som olika mycket värda, och då ÄR du rasist. Deal with it.
   Kosher- och halalslaktat kött finns redan i Sverige. Att få specialkost till sitt barn i skolan, t ex vegetariskt, är inget konstigt. Utom för SD tydligen. Innan muslimerna blev syndabockar i er världsbild, så var det judarna. Eftersom det inte längre känns okej för er att offentligt angripa judar, så har ni flyttat fokus från kosherslakt till halalslakt. Men fortfarande används det som ett slagträ mot dem ni ogillar.
   Hur menar du att vi “infört islam i den kristna skolan”? Om du inte går i en uttalat kristen friskola, så har inte den svenska skolan något religiöst tvång. Däremot finns det inskrivet att skolan ska vara icke-konfessionell. Och att eleverna ska lära sig om olika religioner, men däremot inte är tvungna att besöka religiösa lokaler. Varför vill du ändra på det? Duger inte den traditionen åt SD?
   Jag vet att historien från 2011 om gymnasietjejerna seglat runt länge i invandrarfientliga sammanhang (varifrån har du själv fått den?). Deras lärare gjorde fel (som många lärare kan göra) och när de anmälde till Skolinspektionen (som många gör i sådana fall), fick de rätt. Vad är det med det?
   Den som inte vill följa reglerna för ett besök i en helgedom, får inte komma in – det gäller vare sig du inte vill ta av dig skorna i ett buddisttempel eller täcka håret i en moské eller axlarna (och ofta håret också) i en katolsk kyrka.
   Eftersom det inte finns någon regel att kvinnor SKA vara barhuvade – snarare tvärtom! – i kristna kyrkor, så skulle det självklart aldrig hända att en tjej med slöja skulle tvingas ta av den. Så enkelt är det! Om du nu är så mån om kristendomen så borde du veta det!
   Varför ser du ö h t anledning att uttrycka “åsikter om invandrare”, om du inte har otäcka fördomar att komma med?

  3. Det är helt uppenbart hur rasister gömmer sig bakom ekonomiska och kulturella argument!

   Kan ni inte bara vara ärliga och säga ”vi vill helt enkelt ha dem här”. Mitt motargument här är att ”jag helt enkelt inte vill ha er (rasisterna) här”.

   Om vår politik är så hemsk varför flyttar du inte utomlands till ett land som bättre uppfyller dina politiska värderingar? Det är en win – win, du blir glad och vi får en rasist mindre.

 7. Håhå jaja! Det här med att “jag har minsann muslimska vänner” har man ju hört ganska så många gånger nu. Lite som en trasig skiva som har hakat upp sig!
  Ett mycket bra inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.