Allt är rasism nuförtiden.

Eftersom jag redan har börjat svara på lite allehanda mer eller mindre genomtänkta argument från rasister som kräver att kalla chokladboll för något helt annat så tänkte jag fortsätta lite på samma tema och bemöta ett antal exempel som ältas till förbannelse i antirasistiska diskussioner. Dessa dras upp för att påvisa hur mycket det överdrivs i pratet om rasism och att ”allt är ju rasism idag!”. Nu är ju saken bara den att de exempel de själva kommer dragandes med är gravt överdrivna och förvanskade av rasister som försöker tjäna enkla poäng. Så med det sagt, dags att krossa lite myter!

1) ”Sverige är så överkänsligt, vi får inte ens ha med en svart docka i Kalles Jul!” – Denna har varit en riktig favorit sedan ändringarna i programmet julen 2012. Det som väl snarast visar på en överkänslighet och rejäl egocentrism hos svenskar är det faktum att så många tror att beslutet handlar om oss. Fakta däremot är: Kalle Ankas jul sänds i över 40 olika länder. I originalet finns inte den svarta dockan med, den klipptes in nån gång tidigt 50 tal, klipptes bort en stund i början på 70 talet, klipptes in igen på 80 talet och togs så bort igen. Kalles jul började visas i Sverige på 60 talet men den svarta dockan är med första gången 82. (Den som här vill gnälla nått om tidsaspekterna: Inslaget med tomtens verkstad är från en film från 38, så även om kalles jul kom först på 50 talet är filmen äldre än så). Filmen skulle restaureras för att få en bättre kvalité, i samband med det bestämde sig  amerikanska Disney (aka huvudkontoret) att det var lika bra att ta den tillbaka till den ursprungliga versionen utan svart pickaninny docka som de ansåg förlegad och rasistisk. Av alla dessa länder som sänder Kalles jul var det ett enda land som reagerade med namninsamlingar, facebookgrupper, omröstningar i tidningen och folkstorm. Gissa vilket? Just det: Sverige. Jag misstänker att ansvariga i USA (om de ens fick veta om det hela) garvade sig fördärvade över detta. Så en gång för alla: Det var inte Sveriges idé att klippa i Kalles jul!! Dessutom är det aningen skrattretande att just avsaknaden av den svarta dockan gör folk så upprörda, medan den vita dockan och dockan som är en stereotyp på judar som också klipps bort knappt rönt någon uppmärksamhet.  ( http://www.svt.se/kultur/film/disney-censurerar-i-kalle-ankas-jul )

2) ”De censurerar Tintin på biblioteken!” – Detta handlade om att ett, one, uno, 1, bibliotek valde att flytta Tintin böckerna från en hylla till en annan. De upplevde att dessa serier inte lästes i någon stor utsträckning och tyckte det var lämpligt att lyfta dem till en hylla för mindre populära serieböcker för att göra plats åt nyare och mer efterfrågad lektyr. I en annan version förklaras beslutet med att böckerna är rasistiska (vilket de är) och att de inte passar bland böcker riktade till barn och därför flyttas de till en sektion för vuxna. Eftersom det blev sådan enorm upprördhet över detta ack så hemska beslut tvingades biblioteket flytta tillbaka dem igen. De står nu där de alltid stått. Jag har nog aldrig varit med om ett sådant missbruk av ordet ”censur” som i detta fallet.
Edit: Som ni kan se i kommentarerna har jag blivit upplyst om att det handlade om att en avdelning på kulturhuset ville ta bort TinTin böckerna medan en annan hade dem kvar. Avdelningarna i sig hade inget med varandra att göra. Dock kvarstår att diskussionen om att _hela_ kulturhuset ville censurera TinTin är felaktig, det handlade alltså enbart om den verksamhet som riktas till barn/ungdomar under 13 år.

http://www.ajour.se/tintin-debatten-handlade-om-en-flytt-av-bocker/

http://www.svt.se/kultur/bok/kulturhuset-backar-tintin-blir-kvar

3) Nån har bestämt att Nogger är rasistiskt! – Nä, nogger går att köpa idag, den har inte bytt namn och den ser ut precis som förr. Ingen har någonsin påstått att Nogger är rasistiskt. Däremot för 9 år sedan tyckte dåvarande ordföranden för Centrum mot rasism att reklamen för Nogger black var på gränsen till rasistisk och påtalade för GB att de borde fundera på att ändra den. Utformningen på typsnitt/reklambild gjorde det nämligen allt för lätt att läsa ”nigger+ lakrits= sant” istället för ”nogger+lakrits=sant”. Jag upprepar: Reklamen ansågs rasistisk, reklamen, inte glassen eller namnet på glassen. Nogger black fanns kvar i 2 år. 9 år senare har folk alltså fortfarande inte släppt detta utan drar upp det gång på gång, dessutom om fel Nogger version. Skärpning, move on!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10578012.ab

4) Skolavslutningarna har flyttats från kyrkan! – Ok first off är det en seglivad myt att det skulle vara nån allmängiltig tradition som ”alla” varit med om, detta att fira skolavslutningar i kyrkan. Enda avslutning jag hade i en kyrka var min student, pga utrymme och de som exkluderades där var Jehovas, inte muslimer (som vanligen ges skulden för denna ändring). Det är på sin höjd 50-50 huruvida en haft skolavslutningar i kyrka eller ej under uppväxten för oss som är 20+ idag. I mina föräldrars generation (40 talister) är det ännu ovanligare att skolavslutningar hölls i kyrkan. Vilket jag faktiskt tror har att göra med att kyrkan var starkare då än nu. Idag är kyrkan relativt svag och folk verkar glömma att en kyrka faktiskt är en helig plats för de som är troende och ser den istället bara som en extra utsmyckad aula. När kyrkan hade starkare ställning däremot var skolavslutningar sällan i kyrkan just för att de inte hörde hemma där. Kyrkan var för andakt och tro, inte för osnutna ungar att fira att de fick vara lediga. Att kyrkor idag börjar fasas ur igen från skolavslutningar har inte att göra med invandringen, det har att göra med sekulariseringen. Eftersom stat och kyrka är helt separerade nu och skolan har gjorts konfessionsfri har reglerna också ändrats till att kyrkobesök eller dyl skall vara en undervisande del av skolan med tydligt pedagogiskt syfte, men inte ”bara för att”. Således: ingen avslutning i kyrkan om den inte kan hållas fri från religiösa inslag såsom tex bön, välsignelser eller andakt. Eftersom få kyrkor tillåter att lokalen används utan att en präst får tala och ofta ge en välsignelse eller bön går avslutningar i kyrkan bort. ( http://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/2.6125/skolavslutning-i-kyrkan-1.175509 )

5) Det är rasistiskt att sjunga nationalsången! – Ummmm……nej. Nej det är det inte. Går du runt i ”stolt svensk” tröja, heilar och sjunger nationalsången samtidigt kan det nog te sig en aning rasistiskt ja, men brister du ut i sång under flagghissning på nationaldagen tex kommer ingen bry sig ett skvatt. Om du skippar heilandet.

I de fall där det bedömts som rasistiskt har det i så gott som samtliga fall handlat om just nynazister som betett sig olämpligt i samband med sjungandet. Eller nån enstaka rektor som skippat sjungandet på grund av problem med unga nazister på skolan. (Som parentes, Du gamla du fria är fortfarande inte officiellt klubbad som nationalsång, vi har egentligen ingen nationalsång)

6) Vi har tom fått ändra svenska flaggan! – Svenska flaggan ser ut som den alltid gjort. I samband med fotbolls/hockey vm ( sportintresse noll, rätta mig den som vet) hade hejarklacken andra flaggor för att de ansåg det vara snyggare på läktaren. Något vi knappast kan ta som ett allmängiltigt direktiv för hela landet. Det är också helt ok att ha flaggor i sin trädgård, på huset, på sin bil osv. Flagga på. Kallar någon dig rasist har det troligen mer med annat att göra än din vurm för svenska flaggan.

7) Våra högtider är hotade, snart får vi inte ens köpa skinka i butiken längre! – Just detta har jag svårt att bemöta, det är liksom en så helt absurd tanke att en liten minoritet av landets invånare skulle bry sig ett skit om hur alla andra firar sina högtider så länge de inte tvingas delta mot sin vilja. Att de skulle bry sig så mkt att de tom får igenom lagförslag som gör att den stora majoriteten inte kan fira sina högtider som vanligt. Nä, det låter inte vidare troligt va? Sist jag var och handlade fanns det dessutom ”helgskinka”, något jag aldrig såg i butik som barn, så verkar snarare komma fler produkter från gris än färre. Fira lugnt!

8) Barn får inte vara pepparkaksgubbar på Lucia! – Jag har hört om två olika situationer som blossat upp i media angående detta. Fall 1 var på en skola där barnen fick rösta om vilka låtar som skulle sjungas i tåget, eftersom ingen låt som handlade om pepparkakor var med beslutade läraren att barnen inte skulle vara pepparkakor i tåget. Ett barn blev ledsen och hans föräldrar gick ut i media, han fick vara pepparkaka ändå. Situation löst. Det andra fallet handlar om några olika kyrkor som beslutat att Luciatåg som ska vara i kyrkan måste vara traditionsenliga enligt kristen tradition. I ett traditionellt kristet tåg finns egentligen bara Lucia och tärnor men de tillät även stjärngossar. Tomtar, pepparkakor och annat är hedniska inslag och var förbjudna. Märkligt nog handlade all upprördhet om pepparkakorna men inget om tomtarna… undrar varför? Det roliga är att i inget av dessa fall påstås orsaken vara att pepparkakor är rasistiska, det är något som hittats på av: Rasister.

http://na.se/nyheter/laxa/1.1909915-skolan-backar-mio-far-vara-pepparkaksgubbe

http://www.expressen.se/nyheter/tomtar-forbjuds-i-kyrkans-luciatag/

9) Men kritiken mot Lilla Hjärtat och Pippi då, DET är väl ändå överdrivet?- Kort svar: Nej.

Långt svar: Pippi är gamla vanliga Pippi, storyn, karaktären och Astrid Lindgrens berättarteknik försvinner inte av att ett ord som används, ja vadå, 10ggr totalt i hela boken, byts ut. Att modernisera böcker som ständigt får ny publik för att hänga med i språket osv är inget nytt, det görs ofta. Vad gäller Lilla Hjärtat tycker jag att debatten som rasade då rätt tydligt visade vad som var problemet. Syftet var att ge mörkhyade barn en karaktär att känna igen sig i, denna karaktär blev ritad på exakt samma vis som en PickaNinny. PickaNinnys är alltså rasistiska nidbilder som användes i reklam främst i USA framförallt under 30-60 talet. De hade som syfte att håna och förlöjliga svarta och på detta vis sälja antingen produkter till vita som kunde få se sig som överlägsna, eller kränga prylar till svarta genom att få dem att tro att det skulle öka deras status (ex blekmedel för hyn). Å detta tycker alltså Stina Wirsén var en lämplig utgångspunkt för en karaktär riktad till rasifierade barn. Jag tycker det är ganska rimligt att det i ett sådant läge påtalas att även om författarens avsikter var goda så klev hon rejält i klaveret. 3 bilder nedan, två klassiska pickaninnys, en lilla hjärtat. Den som inte ser de enorma likheterna bör kolla upp sin syn.

Healing-the-pickaninny-curse~~element55  lillahjartat Pickaninnysoap1910to1940

 

10) De tog bort kinesen på kinapuffar! – Ja till sist! Allt för sent dessutom om ni frågar mig. Den bild som var på kinapuffar tidigare är i samma liga som pickaninnys. En bild skapad för att nedvärdera inte bara kineser utan asiater i stort. Jag tycker de hade kunnat skippa rishatten som de lämnat kvar på förpackningarna också, men antar det är för mycket begärt.

11) Höll på att glömma den största myten av alla: ”Detta får en ju inte säga längre i det här landet!” – Har du sagt saken? har du kanske tom spenderat ett helt blogginlägg, debattartikel eller samtal med att prata om just den saken? Ja då får du uppenbarligen säga det. Att stå oemotsagt däremot är något helt annat, och det är något som inte är en rättighet. Så fort du säger ”men det får jag ju inte säga/tycka” så har du precis motbevisat dig själv då du just sa/tyckte den saken. Du säger ditt ,vem som helst får säga emot. Så fungerar en demokrati!

Nå som avslutning:  Kom ihåg att rasism var vardag i ännu större utsträckning förr än idag, att det ibland verkar som att det tjafsas om småsaker handlar helt enkelt om att sådant som alltid varit rasistiskt rensas bort eller kritiseras för att de som är utsatta nu har en större chans att göra sin röst hörd.

Det minsta du kan göra är att lyssna.

 

159 reaktioner till “Allt är rasism nuförtiden.”

 1. jag är absolut inte rasist men jag tycker att allt detta om vad vi kallar invandraren är rasistiskt men tydligen är det helt ok att dom kallar oss allt möjligt m.m beter sig hur som helst. jag mins ett program med uppdrag granskning som handlade om våldtäkt ock kriminalitet irunt blå linjen i sthlm och då säger killar na med invandrar bakgrund att vi våltar inte invandrare utan bara svenar o svenska tjejer och nä man då tänker att om jag sagt så att jag misshandlar bara invandrare och våldtar bara svarta o tjejer med invandrar bakgrund då hade det blivit folkstorm men när man då ringde och mailade fick man svaret att man inte ville ta in de rationen så allt detta som vi håller på med skapar bara ett ännu större främlings förakt låt negerboll få heta det utan att lägga politisk värdering och vill man inte fortsätta kalla det det så kalla det det du vill alla uttryck är inte rasistiska utan det finns en generation som vuxit upp med som det nu ska kallas chokladboll ,denna hets jakt på folk som inte utrycker sig som det nya sverige tycker skapar en ännu större plattform för höger extremister och främlings fientlighet för det är så att integrations politiken är usel och har skapat dessa klyftor så rikta alla dessa frågor på politikernas dåliga invandrings politik

 2. Märkligt hur många i den här tråden som inte ens fattat poängen i texten och snöar in på vem som tog bort Tin Tin osv i stället. Jag är inte mer en normalbegåvad och jag förstod den. Skärp er!

 3. Tycker knappast att frasen ”Allt är rasism nu förtiden” syftar till dessa exempel. Även om jag håller med kritikerna att de är skratt retande.

  Historien är inte perfekt och slår du upp ordet n*ger i ett lexikon från tidigt 1900-tal hittar du betydlsen: Svart Människoliknande varelse, snabb på korta distanser och gillar bananer.

  Detta är sorgligt, dock så sorligt att det blir komiskt. Människor som idag köper eller sympatiserar med den åsikten är en sån otrolig minoritet och av så lågt förnuft så att ta dem på allvar och bemöta påståendena är att hälla tändvätska på elden.

  Använd istället historien till att visa på den otroliga utvecklig samhället gör, för det går framåt inte bakot. Kolla med vilken person som helst uppvuxen i Göteborg eller Stockholm 70-talet och framåt så bedömer knappast gemenaman personer efter kön och hudfärg.

  Det är snarare ni Anti-rasister (som förövrigt tjänar pengar på denna propaganda) som tvingar på nya svenska medborgare och personer med invandrabakgrund en offerkofa. Och en lätt utväg. Går inte saker din väg? skyll på rasismen.

  Så länge hela PK-eliten ser varje bild på en svart människa i en missunsam situation som en nidbild och ett rasistiskt statement kommer denna debattten aldrig ta slut. I jämnställdhetsens fana tycker jag då vi kan börja cencurera karikatyrer på vita också (inte bara judar).

  Kollar du sen på den Svenska komedi scenen så finns det mig veterligen inte en enda svensk komiker med invandrabakgrund som inte använder stereotyper kring sin egen härkomst när det skämtar. Detta är mycket mer skadligt än några Tin Tin album med nidbilder.

 4. Fan va löjligt allt detta är. Ändra namn på snövit också då.. Är ej rasist men orka bry sej… Gått till överdrift.

 5. Soft att kunna göra egna halmgubbar man kan argumentera mot. Enklare än att prata brottslighet eller bostadsbrist eller hur ?

  1. Långt ifrån strawman det här. Känner flera som har dessa åsikter. Det du pratar om är en helt annan diskussion.

  1. Kyssarna har jag bara hört talas om som mintkyssar innan jag första gången hamnade i en debatt om chokladbollar.
   Finska pinnar heter generellt just det, men sett konditorier där de kallas pärlsockerkakor :p

 6. Tack för ett mycket bra inlägg! Finns mycket att säga om detta så jag blir ibland alldeles gråhårig av all galenskap. En sak som jag läst här i kommentarerna är angående kyrkan och vikten att ha skolavslutningar i kyrkan. Har en stilla undran hur ofta de besöker kyrkan annars…? Det som retar mig angånde ”svenskar” är att många är så fantastiskt rädda om ”traditioner” som oftast har sitt urpsrung ur kristendomen, men tror de på Gud, går de i kyrkan, försöker de ge näring åt sin egen andlighet på något sätt??? Nej oftast är de inte ett dugg intresserade och framförallt inte troende. De enda som de går i taket över är att något ändras i Kalle Anka och de utbrister OMG, vart är världen på väg?

 7. Riktigt bra inlägg och då brukar jag inte ta ställning för varken vänster eller höger. Detta är dock inte ett inlägg som speglar en speciell syn från vänster. Detta är ett helt normalt ställningstagande med väl uppbyggda resonemang. Stort like, gillande, tycka om värde! Bra!

 8. Övervikt kommentarer angående skolavslutningar: vi firade minsann i kyrkan och det är skam osv.

  Kan berätta att denna 33-åriga tant ALDRIG firat en enda skolavslutning i kyrkan och jag har klarat mig bra ändå. Låg- och mellanstadiet var vi i gympahallen; högstadiet var vi i matsalen, där det fanns en scen; i gymnasiet hade vi en aula att fira avslutning i.

  Svårt för mig att förstå hetsen kring att vara i kyrkan och då kommer jag ändå från en familj som gärna besöker kyrkan. Nästan alla kyrkor är öppna för besök alltid, om man nu inte klarar sig utan kyrkan på sin skolavslutning kan man efter den vanliga avslutningen gå till kyrkan med sina kompisar för att be eller sjunga tillsammans. TROLIGT att det kommer hända…

 9. Någon blev ju så upprörd att man tog bort ordet negerkung i Pippi att han inte ville skaffa barn. Jag applåderar beslutet då rasister inte ska fortplanta sig och sina idéer överhuvudtaget. 🙂

 10. Fantastiskt bra artikel skriven med humor och ett tydligt budskap! Det ges en ofrivilligt komisk kvalitet i flera kommentarer. Jag får visioner av ett litet barn som håller för öronen och vrålar rakt ut eftersom hen inte tyckte om vad mamma sa – oförmögen att förstå mammas hela budskap och i vilket fall fast besluten att ta illa upp.

 11. Jag tycker inte något speciellt är så viktigt av de som togs bort, det stör mig inte nämnvärt. Om ordet ”negerkung” stryks från Pippi är det inget jag går och filosoferar över hur hemskt att de ska ändra Pippi. Att de flesta är över 20+ och fortfarande känner att de vill se Pippi är ju helt klart upp till dem, men hur många av dem kommer sitta där en fredagskväll och känna. ”Man kanske skulle ta och titta på en Pippifilm, synd bara att de har förstört hela filmen för att ordet negerkung har slopats. Negerkungskommentaren bygger ju så stor del av handlingen att filmen blivit totalt värdelös nu”. en 5-10 åring kommer ju inte bry sig ett skvatt och det är väl de hela handlar om.

  Men vem vet, om 30 år kanske dagens barn sitter och kör med samma jävlar argument som, ”de har klippt bort en scen från svampbob fyrkant, de har förstört filmen jag växte upp med i min ungdom”.

  Hur många av den äldre gällande generationen kommer se Pippifilmerna om de behöll ordet ”negerkung”. Mina vänner som sagt, ”Men det är tradition, tvivlar jag starkt på kommer ringa mig någon fredagkväll framöver och säga, ”du är inte sugen på att se Pippifilmen i helgen, det är orginalet där de säger negerkung så det kommer bli en otrolig filmkväll där inget har ”förstörts”. Men av de äldre (25-30+) som tycker att det är så hemskt, snälla säg åtminstone att ni kommer se filmen för att senare klaga över hur mycket bytet från negerkung till kung påverkat er och hör gärna av er om saken. Jag kanske är en cynisk svensk och inser inte hur stor påverkan av ordet negerkung egentligen borde ha för mig i pippi långstrump eftersom det ändrats 🙂

  Men jag hoppas starkt att de som vill ha tillbaka sakerna som var för oavsett om de Pippi eller Tintin tar tag i sakerna och antingen ser Pippi filmerna i helgen eller lånar Tintin böckerna snarast och verkligen läser detta så ni tar till er hur mycket ”negerkung” faktiskt betyder för er.

  Jag är 28 år och kommer troligen inte titta på Pippi igen så därav tar jag ingen skada över saken. Men ni i min ålder som gillar att titta på Pippi kör hårt och ni kan säkert hitta någon gammal VHS med originalet någonstans på blocket om ni verkligen letar.

  Sist men inte minst tycker jag den äldre generationen som tar det här på blodigt allvar borde gråta blod över att den yngre generationen detta egentligen är till för anser ofta att det som vi anser är den riktiga Pippi för dem är en tecknad version. Hur kan man förstöra Pippi och göra detta till animerad borde vara en större fråga för de som faktiskt bryr sig.

  Att kalla Pippi för ett svenskt kulturarv borde innebära att vi kör folkdräkter, sjunger smågrodorna och kör Pippis pappa är negerkung vid nästa tillfälle då Sverige verkligen ska firas 😀

 12. det är bra att ni går ut med faktamässigt om vad som är sanning iTin-Tin etc, men många blir påverkade och tycker mycket vi gör som svenskar är rasistiskt, en konditor har gjort kakor som ser ut som smileis, en vit, en brun och en svart och fått kritik att den svarta var rasirisk, men de andra då, och jag vet att på en skola fick man inte ha svensk flagga hissad p.g.a. en lärare (mörkhyad, tjock krulligt hår, såg ut att komma från Afrika) det är svårt att veta vad jag får kalla henne utan att kränka, förr sa jag neger, enkelt och bra utan rasistiska tankar, utan som ett folkslag, skulle kunna nämna fler händelser i mitt liv, jag har barnbarn, släktingar och vänner från många olika länder och är inte rasist, men det är svårt när man/jag kan bli påhoppad på tunnelbana att vara rasist för att jag inte ger en tiggare från annat land pengar, för mig handlar det inte om rasism, men fler och fler utnyttjar svenskarnas feghet att inte vågar vara svensk, men att stå för att alla är lika värda och ska accepteras lika

 13. Jag fattar verkligen inte varför folk blir upprörda, hade några ens märkt om man tog bort Tintin i Kongo helt?

 14. Sen sätter vi oss och kollar på Bastuklubben på Kanal 5. Det är ju humor och inte alls rasistiskt mot finländare. Antar att de inte är tillräckligt högljudda och rasifierade för att räknas?

 15. Tack för en mycket bra artikel! Min åsikt är att etablerad media hjälper till att blåsa upp sådana händelser för egen vinning. Reaktioner som vi har sett här i Sverige sker inte (som du själv nämnde i texten) på samma sätt i andra länder där kolonialismen varit enorm. Så varför blir det sådana drev här hemma?

 16. Är så trött på hur vinklat allting är idag. O vad man väljer att försvara o samtidigt vad man väljer att blunda för.
  Att skolan ska vara religionsfri o att det är en av anledningarna till varför avslutningar inte hålls i kyrkan längre kan jag förstå. Jag bor i sydvästra Skåne o här är anledningen till stor del att de muslimska barnen inte får gå i kyrkan. Därför har många skolor slutat m avslutningar i kyrkan. Men däremot serverar många skolor halalslaktat kött. Detta är extremt religionsriktat. Det innebär även ett mer lidande för djuren, en mer plågsam slakt enbart för att uppfylla de muslimska kraven för slakt, o detta är ngt vi svenskar vanligtvis inte är för då vi är ett land m mkt hårdare krav på djurhållning o djurhantering. Men det är tydligen helt ok att våra kristna barn, eller kanske våra icke-troende barn, ska äta halalslaktat kött. Men att ha en skolavslutning i kyrkan går ju inte för sig för där står ju en präst o nämner Gud. Men att man plågar djur till döds när där står en man o ber till Allah, det är tydligen helt ok. Många föräldrar är idag emot att deras barn tvingas äta halalslaktat kött o menar på att det är religionsriktat o d ska inte skolan vara. Till svar får dem att då får de ta m egen mat till sina barn eller som i min väns fall, ”då kan ditt barn få filmjölk istället”. Så att argumentera o försvara saker o ting m att ”skolan ska faktiskt vara religionsfri” men att sen se mellan fingrarna när det kommer till andra saker är fel.
  För mig är d konstigt att hur saker o ting som ändras i Sverige, som tex avslutningar i kyrkan, inte sjunga ”nationalsången” längre, inte få gå som pepparkaksgubbar för det kunde vara kränkande för vissa, val av halalslaktat kött istället etc etc är alltid en fördel för invandrare o ngt vi svenskar bara ska acceptera o vara tysta om. Att tro att förändringar i Sverige inte beror på att vi viker oss för muslimer o andra religioner, ”landet lagom m svensken som aldrig vågar stöta sig m ngn”, då vet jag inte vart man har levt de sista 15-20 åren. Sen kan man vara helt ok m det. Kanske tom för det, men att påstå att det inte är så är löjligt.

  1. De saker du nämner på slutet bemöter jag ju i texten, det är helt enkelt inte sant.

   Vad gäller halal så har de skolor som serverar det Svenskt halalkött vilket innebär _samma_ slaktprocedur som för allt annat kött med ett undantag: djuret välsingnas innan. Resten är på samma vis. Så är halal djurplågeri är all slakt det och då ska barn serveras enbart veganskt i skolorna. Går du med på det?

   Häller det importerat kött kan det vara värt att veta att köper en själv kött från samma land kan en bidra till obedövad slakt även om en inte köpt halal. Finns ett annat inlägg på bloggen där jag skriver med om detta. Titeln ”jag är inte rasist jag har en vän”.

   1. Enligt Halal, så ska djuret vara obedövat och levande när bönen till allah bes, på samma gång som den stora pulsådern skärs av och djuret vid medvetande förblöder i allahs namn.. Helst ska slakteriet även var byggt så att just denna del av processen är i rikttning mot mekka.

    Däri ligger skillnaden mot svensk/europeisk slaktregler. Så ja eftersom djurplågeri är förbjudet så borde muslimer bara få hummus och inte kött då detta slaktsätt är emot svensk lag och svenska djurskyddsregler inte tillåter det. Hedersmord är också förbjudet i sverige, och inte blir det några undantag för dem heller.. (Får vi hoppas iaf)

   2. I Sverige är det förbjudet med obedövad slakt, även vid Halal. Många muslimer är nöjda med att djuret lever när halspulsådern kapas medan andra är emot bedövningen. Det beror helt på hur koranen tolkas. Oavsett är och förblir det samma regler för allt slaktat kött i Sverige. Huruvida importerat kött slaktats med bedövning eller ej beror inte på om det är halal utan på specifikt lands djurskydd. Så svensk halal i svenska skolor= djuret har slaktars enligt svenskt djurskydd. Känns det endå som djurplågeri stöttar jag alla som vill lobba för köttfri skolmat!
    Mer läsning här: http://www.metro.se/nyheter/sa-ser-faktan-ut-om-halalslakt-i-sverige/EVHndq!naxxnkF1o6aHc/

    (metro hänvisar vidare till experter så det är en vettig källa)

   3. Om det ar ”samma slakt procedurer som for allt annat kott med ett undantag: djuret valsingnas innan” sa tvivlar jag pa att det ar halal kott som slaktas i Sverige. Dessa djur ska enligt Islamsk tro/lag vara vid liv och slaktaren ska skara karotid artaren i ett enda snitt sa blodet kan rinna ur djuret. Ar det sa det gar till i Sverige?

   4. Vid vanlig svensk slakt av nöt, får och gris får djuret en bultpistol i huvudet som gör djuret medvetslös men inte död. Sen hängs djuret upp och ner i bakbenen och halspulsådern skärs upp. Djuret förblöder till döds. Kycklingar hängs upp och ner och får sedan huvudet doppat i strömförande vatten innan halsarna skärs av. Undantaget gris (av giva skäl) så sker svensk Halal på exakt samma sätt men djuret välsignas efter bultpistolskottet men innan halsen skärs upp.

    Hur trodde du svensk slakt såg ut? De största skandalerna som varit senaste åren gäller främst grishanteringen där levande (fullt medvetna) grisar bla knuffats i kokande vatten. Storskalig slakt är helt enkelt ingen vidare vacker historia oavsett om djuret bedövas innan slakt eller ej.

  2. Nu lever vi ju i ett mångkulturellt land, där ALLA är svenskar, inklusive invandrare. Alltså kan svenskarna per definition inte vika sig för ”andra religioner”, ty alla religioner eller frånvaron av dem är en del av att vara svensk. Med din retorik ställer du tanken om ”ursvensken” mot ”det yttre hotet”, något endast rasister gör. Ty det enda som gör dig till en svensk är att du har medborgarskap i den teoretiska idén om ett land. I grund och botten finns det inget svenskt, inget Sverige, inga svenskar. Bara människor som av olika anledningar befinner sig på en av politiker förbestämd yta av 449 964 km².

   1. Om det inte finns något som heter Svensk då antar jag att det inte finns något som heter Kurd eller något som heter Palestinier heller?

    Någon som förstår varför de vill ha sina egna länder?

 17. Jag bor i Japan med min familj. Japan är världens mest homogena land och som utlänning sticker man ut minst sagt.

  Jag blir stoppad av polisen för att visa dokument, folk skojjar om mitt vita utseende, man är misstänksam när jag har ärenden hos myndigheter, ingen tror jag kan japanska och det finns hur många stereotyper av vita människor i media.

  Vad tycker ni? Är det rasism? Jag är förvirrad.

  1. Ja det är en form av rasism. Rasfördomar finns i alla grupper och du märker ju tydligt av det nu. Enda skillnaden kan möjligen vara då att samtidigt som det i asiatiska länder(Japan framförallt) finns mycket fördomar och stereotyper om vita så innebär det också makt att vara vit. Det är väldigt vanligt tex med operationer för mer västerländsk utseende. Hur ofta opererar sig vita för att se asiatiska ut? Inte så ofta direkt. Så även om det finns rasism som drabbar vita finns det även en vithetsnorm i Japan. Ett väldigt tveeggat svärd.

 18. Men nog kan man hålla med om att ordet rasist används nu som ett skällsord. Den 15 september bevittnade jag en händelse i en vallokal. Ett par kom in i lokalen, mannen som var etnisk-svensk sa till sin fru av en annan etnicitet att följa med honom bakom skärmen varpå den lokalensansvarige sa att hon fick vänta och gå själv strax därpå. Mannen skrek ”rasist” till den lokalansvarige (som dessutom var av en tredje etnicitet). Den lokalansvariga såg chockad ut och sedan försökte hen förklara att man ska rösta själv. Mannen fyllde sedlarna för både honom själv OCH frun i kuverten. och sedan gick de tillsammans fram för avprickning och lämnade in sina röstkuvert.

 19. Jag har läst det här inlägget jag vet inte hur många gånger och jag blir lika nöjd varenda gång jag läser det. TACK för att du hjälper oss som vill ta diskussionerna på jobbet och privat med fakta och källhänvisningar. Jag har delat ditt inlägg förut, och kommer att göra det igen, och igen och igen – med ojämna mellanrum för att folk ska få sig en påminnelse!

 20. Skulle vilja lägga till två saker till ovanstående rant:

  1. Det finns förvisso fler Tintinböcker än ”Tintin i Kongo” som med rätta kan anklagas för rasism. Vilket ändå inte är skäl nog att döma ut hela Hergés författarskap, anser åtminstone jag.
  2. TioTretton är ett fantastiskt barnbibliotek som inte förtjänade den negativa publicitet de fick p.g.a. en enskild incident. En bättre barnfristad med högre i tak får man leta efter.

  Ola H

  1. Du har också helt rätt i din punkt 1 här: Rasismen dyker upp på fler ställen än Kongo. Så även dess motsats. Tintin är en komplex serie, vars kvaliteter hållt liv i den långt efter att den samtid som skapade den blivit omodern.

 21. Hej. Bra artikel med många viktiga poänger.

  Som en av dem stod mitt i stormens öga under ”Tintingate” vill jag tacka dig (och de skarpsynta kommentatorerna) för att du hjälper till att rätta de felaktigheter som har spritts och som lever kvar i gemene mans föreställningar alltsedan det skedde. Som du redan rättat så var det alltså inte fråga om en ”flytt” (även om Kulturhusets dåvarande chef Eric Sjöström föredrog att kalla det så och Behrang Miri hävdar det än idag). Behrang beslöt att rensa ut alla Tintinböcker från biblioteket TioTretton. Därefter fick vi på bredvidliggande Serieteket erbjudandet att ta över dem. Vi tackade nej. Varför? För att vi naturligtvis redan hade samtliga. (Om jag minns rätt så tog vi ett exemplar av ”Rackham den Rödes skatt” för att ersätta ett trasigt ex, men det har inte så mycket med sakfrågan att göra.)

  Så sanningen hamnar som vanligt lite mittemellan de mer populära ytterligheterna. Nej, det var ingen flytt utan en total utrangering. (Man kan inte ”flytta” böcker till ett bibliotek som man inte har någon bestämmanderätt över.) Men ja, Tintinböckerna var hela tiden tillgängliga bara några meter från TioTretton, så i praktiken var det ingen stor sak och ganska jämförbar med en flytt.

  Viktigt är dock att påpeka är att Jörgen W har helt rätt i sin kommentar ovan. ”Tintin i Kongo” har aldrig funnits på TioTretton och utrangeringen av Tintin handlade aldrig om just den boken. Vad Behrang Miri gjorde var att rensa ut samtliga Tintinböcker utan urskiljning med argumentet att Tintin i sig var rasistisk. Vilket väl kan jämföras med att samtliga Astrid Lindgren-böcker skulle rensas bort med hänvisning till ”Pippi i Söderhavet”. Hade det enbart handlat om att rensa bort Kongo-boken tvivlar jag på att det någonsin hade nått allmänhetens kännedom eller lett till folkstorm – det finns massor med bibliotek som inte har ”Tintin i Kongo” och jag kan ärligt talat inte se varför något barnbibliotek skulle behöva ha den i sitt bestånd. (Även om jag anser att personalstyrkan på respektive bibliotek vanligtvis sköter den bedömningen bäst.)

  Så för att sammanfatta: Jag anser personligen att argumentet för utrensningen var ett feltänk från början till slut. Jag anser att man försökte släta över dumheten med att i efterhand kalla det för en ”flytt”. Men ingen kan påstå att utrensningen hade stora konsekvenser för Kulturhusets låntagare eftersom titlarna hela tiden fanns kvar några meter därifrån.

  Serieteket har samtliga Tintinböcker på våra hyllor, inklusive ”Tintin i Kongo”. Inte för att vi njuter av att sprida åldersstigna rasistiska nidbilder, utan för att vi är ett specialbibliotek för serier med ett folkbildningsuppdrag som ska visa upp även smutsiga delar ur seriehistorien. Vi är också ett uttalat vuxenbibliotek, vilket gör den stora skillnaden.

  Ola Hellsten
  Konstnärlig ledare Serieteket
  Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

 22. I fallet med såväl Tintin som Pippi är det fel att sitta och klippa och ta bort. I både fallen pratar vi om något som är skrivet i ”sin tid”. Att sitta och tvätta bort detta är lika illa som att sitta och försöka tvätta bort Sveriges dunkla historia med rasbiologiska institut och Hitlers tåg till tredje riket som fick åka obehindrat genom Sverige.

  1. Hej!
   I såväl tintin som Pippi fallet finns båda bevarade. Så ur historiskt perspektiv om en vill diskutera eller visa ”hur det var förr” finns de kvar och tillsammans med ett helt hav av rasistiskt kultur fyller de en funktion för att beskriva samhällets utveckling. Som barnprogram sänt på vanlig barntv där den pedagogiska biten inte finns (eller iaf inte kan garanteras) är det däremot en helt annan sak. Där blir det inte en historisk beskrivning utan en reproduktion av ett språk/människosyn som är förlegad och bör motarbetas inte tillåtas.

  2. Värt att nämna gällande Pippi är också att Astrid Lindgren själv sagt att hon ”aldrig skulle gjort Pippis pappa till n-kung idag” i en intervju en massa är efter att Pippi kom ut. Om hon hade levt idag hade hon alltså säkert varit positiv till ändringen!

   1. Det tror jag inte att hon hade gjort. Hade hon velat ändra det skulle hon har gjort det då. Hon levde många år till efter intervju. Så skyller inte på det. Det är respektlös mot hennes verk, tycker jag.

  3. Både i fallet med Pippi och Tintin har författarna själva ångrat och tagit avstånd ifrån dessa inslag/motiv. Vad är då problemet med att ta bort det? Rasbiologiska institutet är ju lyckligtvis stängt, och Hitler skickar inte längre några tåg genom Sverige. Hade så skett så hade det väl varit mer än välkommet att detta stoppades? Det finns en skillnad mellan att dra lärdom av historien (att alltså inte historierevidera) och att fortsätta på sunkiga spår, helt oreflekterat (typ låta allt fortsätta som förr, för att det först skapades i ”sin tid”)

 23. Helt lysande, förutom alla onödiga särskrivningar. Sen är Kinapuffar (lustigt nog INTE särskrivet) en sorts smällare. Godiset heter bara Kina.

 24. Jag störde mig på att man tog bort delar av Disney´s julfilm, jag störde mig på att n-boll måste byta namn, jag störde mig på att Kinapuffsgubben ändrades, men allt handlar om att jag stör mig på förändring av i min värld harmlösa detaljer ”som alltid har varit så”. När jag fått fundera en stund stör det mig inte längre, eftersom det ju inte handlar om något som faktiskt påverkar mig. Att säga kakaoboll är ingen katastrof, jag hittar kinapuffarna i hyllan eftersom påsen fortfarande är gul – NO BIG DEAL. Varför då inte se den stora bilden, där vi faktiskt tar ett världsligt ansvar och rensar bort lite skit ur hörnen, gamla och förlegade bilder som inte längre gäller med den världskärlek vi påstår oss ha? 😉
  Jag tror att många reagerar som jag, man vill ha kvar den där invanda bilden, den trygga såhardetalltidvarit-världen. De flesta nickar när jag säger att det ju är en struntdetalj i sammanhanget! Sen är det svårt att cencurera bort alla cigaretter ur gamla svartvita filmer, det är svårt att retuschera och skriva om t ex Tintin – och jag är inte säker på att den rätta vägen är att rensa bort. Hellre upplysa barnen om hur samhällssynen var och varför den inte funkar idag än att förbjuda och gömma? Och många håller nog med mig i en önskan om att städa bland skiten på TV, där den ena märkligare skrikblubben efter den andra lemlästar, krossar och våldför sig på någon annan icke-mänsklig karaktär – som om det vore rätt då… 😉
  Storm i vattenglas… uppdatera fler förlegade, nedvärderande och snedvridna logotyper och gärna en och annan politiker när vi ändå håller på, så vänjer vi oss vid det nya också. 🙂 På samma sätt som vi – så sakteliga – vänjer oss vid att alla faktiskt är lika värda, har samma rätt till utrymme att uttrycka åsikter och är likvärdiga. 😀

 25. Well put! Bra skrivet.
  Det är skönt att kunna ändra sig och att saker inte måste förbli så som de alltid har varit.

 26. Bra artikel. Jag har arbetat som lärare i snart 10 år och det här med skolavslutningar i kyrkan är något som jag får diskutera många många gånger. De inställda examensfiranden i kyrkan som jag varit med om och hört andra lärare från andra skolor tala om beror i samtliga fall på grund av invändningar från frikyrkor såsom Jehovas eller Livets ord. Inte i ett enda fall har muslimer stoppat eller försökt stoppa ceremonin i kyrkan. Angående kinapuffarna så var det passande att de tog bort nidbilden, men jag störs inte av hatten.
  Som sagt bra artikel!

 27. Ang. julskinka. Det är EU-lagstiftning som ligger bakom det. Man vill förbjuda onödiga tillsatser. Man kan ju ha åsikter om EU, men när det handlar om bestämmelser som är till gagn för hälsa och miljö, kan man ju ha vissa sympatier. Många rasister är kritiska till EU, men de kanske ska påminnas om att i vårt fantastiska land har vi lyckats behålla sådant som EU (inte PTSD-drabbade muslimer från ett krigshärjat Syrien) vill förbjuda; snus, surströmming, falukorv, Systembolaget och allt vad det nu är. Men det finns kvar.

  Det skulle vara kul att få se/höra en inspelning med den eller de som menar att vi inte ska få springa runt en växtbeprydd fallossymbol och tillbe de små grodorna och Grinolle. Jag har inte hört någon hävda det. Förutom Bosse utanför bolaget, som fortfarande tycker att pommes frites är lite nytt och skrämmande. Har någon lämnat in en sådan motion till Riksdagen?

  Å Bosse: Trots att pommes frites numero uno bland barn och de flesta vuxna, så hindrar ingen dig från att äta kokt potatis. Det kanske känns ensamt, kanske är det vad du är rädd för? Att kokt potatis blir marginaliserat. Därför ska vi tvinga alla att äta kokt potatis och förbjuda pommes? Oj, vad hände där? Nu blev ju du förtryckaren. De flesta älskar ju pommes. Kan vi inte ha pommes på sillbordet bredvid färskpotatisen? Så tar var och en det de vill ha?

  Ref: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5539574

 28. I överlag bra artikel med källhänvisningar och allt. Just kritiken mot Nogger var dock rent löjlig. Såhär såg reklamen de upprörde sig över ut. Man får verkligen anstränga sig om man ska få det till “nigger”
  http://d3w2dr5idcaabk.cloudfront.net/n1rv4n4g8/2005/apriljpgs/nogger.jpg
  Jag kommer personligen sakna den där dockan i Kalles Jul då jag själv upplevde den som en väldigt positiv förebild under min uppväxt men med tanke på dess historia var det definitivt rätt att plocka bort den. Bara för att den för mig symboliserade mod att våga vara sig själv ändrar inte det faktum att den för andra är en väldigt kränkande rasistisk nidbild.
  Vad gäller skolavslutningar i kyrkan så hade vi alltid det åk 1-9 (30+ här) men jag tycker att religion bör hållas borta från skolorna så gått det går. De flesta högtider är så sekulariserade i Sverige att de inte riktigt kan räknas som religiösa men tycker vi iallafall kan hålla kyrkan borta från skolavslutningar och ev luciatåg i kyrkan ska definitivt inte ingå i lektionstid.
  Angående flaggan och nationalsången finns det givetvis inget förbud mot dem men man skulle definitivt tänka sig för innan man tog på sig en tröja med flaggan på för att folk inte ska tro att man är en av de där idioterna. Vilket förståss kan vara en anledning att uppmana folk att flagga mer så det inte bara är ultranationalister och rasister som associeras med den.

 29. En sak. Det var inte rasister som hittade på det med pepparkaksgubbarna, utan det var pappan som sa att skolan hade sagt att det var för att de inte ville stöta sig med någon. Annars bra.

 30. Ang punkt 4, jag är 20+ och hade avslutningar i kyrkan. Inte bara avslutningar, vi fick även gå dit under andra högtider. Mina barn (ej 20+) måste gå till kyrkan varje avslutning, trots att prällen snackar/nämner om gud mm.

  /Vilka är rasister mot vilka egentligen?!!

  1. Justme: Jag är verkligen 20+ och har aldrig haft en avslutning i en kyrka. Gick i skolan i rätt stor svensk stad. Eftersom det står i läroplanen att skolan (undantaget religiösa friskolor) ska vara konfessionslös och att ingen ska tvingas besöka helgedomar hen inte vill (eller snarare föräldrarna inte vill), borde du ta ett snack med skolledningen.
   Förstår inte riktigt din sista mening i sammanhanget.

   1. @KC Du kanske ska ta och läsa hela blogginlägget?
    Det handlar om saker som ANDRA drar upp i sammanhanget: ”Dessa dras upp för att påvisa hur mycket det överdrivs i pratet om rasism och att “allt är ju rasism idag!”. ”
    Det är alltså de som vill gnälla över att de inte kan lufta sina rasistiska åsikter oemotsagda, som tar upp kyrkan och skolavslutningar.
    Vardagsrasismen bara besvarar det dumma argumentet.

  2. Vi hade skolavslutningar i kyrkan i klass 1-6, eftersom vår skola inte hade någon tillräckligt stor samlingslokal. I högstadiet och gymnasiet hade de respektive skolorna en aula som rymde alla, så vi slapp hålla till i kyrkan.

   Eftersom avslutningen var i kyrkan hade prästen och kantorn vetorätt (!) på vilka sånger vi fick sjunga. Vi hade bestämt oss för att framföra Sjösala vals, men se det gick minsann inte, den var hemskans ogudaktig. Istället blev det nåt slätstruket istället.

   Prästen höll ett år en predikan om hur synden spred ut sig i samhället och att vi skulle akta oss för diskotek, ty dans är djävulens påfund. Verkligen en lämplig predikan för låg- och mellanstadieelever, inte sant?

   Sverige är sekulärt. All undervisning och skolverksamhet skall vara icke-konfessionell. Därför är det självklart att skolavslutningar antingen skall hållas i andra lokaler, eller — om de hålls i kyrkor — vara befriade från bön, predikan, psalmer (dock måste jag tillstå att I denna ljuva sommartid är en synnerligen vacker psalm, men hellre än att ituta barn uppfattningen att ett fantasifoster skulle vara ansvarig för väder och årstider bör man nog antingen ha en alternativ text (*I SKOLSAMMANHANG* — självklart får kyrkan sjunga vad bäst de vill på sina högmässor), osv.

  3. Skolavslutningsfrågan har inget med rasism att göra — svenska skolväsendet är icke-konfessionell och konfessionella inslag hör inte hemma där.

   Däremot är valet av lokal för avslutning helt upp till rektor. Jag arbetar på en skola där man alltid haft sina avslutningar i kyrka och där prästen alltid håller tal för barnen (det rör sig om ett tal och inte predikan). Inga elever tvingas delta. Jag har däremot aldrig varit med om det, då har vi ändå relativt många muslimska elever. Det är dock inte helt oproblematiskt att välja att ha avslutningar i kyrkan då det kan upplevas tvingande att delta. Det är givetvis viktigt att det finns en dialog mellan skola, vårdnadshavare och elever.

 31. Det jag tyckte var tråkigt med Kalle Ankas Jul (tomteverkstan) var inte faktumet att det var en mörkhyad som togs bort och även blondinen. Det var scenen. Hade de inte kunnat göra om dockorna på något sätt bara annars? Det roliga med den är ju att ena dockan inte kan prata medans den andra kan det… Jag tyckte det var roligt.. Och det hade varit roligt hur det än gjorts…

 32. Uppgifterna om pepparkaksgubben i Laxå är inte heller korrekta, men det är den version som har blivit dominerande. De flesta massmedier nöjde sig med skolans inledande bortförklaring, kanske för att TT inte klippte uppföljningen där skolchefen gav en annan version. Syftet var att ingen skulle ta illa upp: http://na.se/nyheter/laxa/1.1911112-laxachefen-skolverket-gor-larare-osakra

  Uppgiften att den svarta dockan blev inklippt på 50-talet har jag inte hört förut. Varifrån kommer den+

  1. Ah ok. Så vi har alltså lyckats hitta en lärare som ballat ur, å sedan fick ändra sig.

   Lagom pinsamt men just nu hittar jag faktiskt inte källan till att den svarta dockan kom in först på 50 talet, källa till att den kom in i Sverige först 82 finns det däremot på Wikipedia.

   1. Min syster fick höra utav hennes lärare att dem inte skulle ha några pepparkaksgubbar i luciatåget på grund av att det är kränkande mot invandrare, så du kanske ska ta och kolla upp hela landet och inte bara sitta och söka på Wikipedia vilket inte är en trovärdig källa!
    och svenska flaggan kan man inte alls ha överallt då en kompis hade den hängandes i fönstret men polisen kom och beslag tog den och han blev häktad för hets mot folkgrupp pga en flagga i fönstret! :/ (TRAGISKT)
    Och där med kyrkan har jag alltid haft mina skolavslutningar i just en kyrka och då är det i 6 olika städer detta ägde rum och jag är 20+ så säg inte att det är 50/50 med avslutning i kyrka eller inte för då borde jag ha haft åtminstone en gång utanför kyrkan!
    MEN nu har min syster även i detta fall att fått höra utav lärare och rektor att dem flyttar till nya lokaler för invandrare ska inte bli kränkta? Hur kan det komma sig att lärare påstår detta om det nu är något helt annat? Och kom med fakta nu och inte några spekulationer!

   2. Jag tror inte du förstår hur det hela funkar. Jag påstod saker, gav länkar till mina påståenden (tex skolverket ang skolavslutningar i kyrkan). Nu påstår du, en anonym figur på nätet, att du/folk du känner upplevt lite olika saker. Då är det DU som ska ge bevis på att det är som du säger. Så nej. Jag tänker inte ge dig nån fakta på att dina story är påhitt (även om jag inte köper den på en fläck, speciellt inte flaggbiten) men du får gärna ge mig fakta på att det är sant.

   3. En mycket välskriven artikel, tack!
    Du har naturligtvis rätt i det mesta av det du skriver, men när det gäller negerkungen håller jag inte med; det är skillnad på kung och negerkung (oavsett vad man tycker om vår nuvarande monark). Det exotiska i att vara kung över ett fiktivt folk i ett fjärran land går förlorat och jag tror att det exotiska var en poäng i beskrivningen av pappan.
    Sen vill jag ifrågasätta effekten av att byta namn på företeelser i allmänhet . Ett kalhygge blir inte vackrare för att man kallar det föryngringsyta och en städare är en städare även om han kallas lokalvårdare eller sanitetstekniker. Sigenare är ett vackert namn på ett vackert folk, medan romer får mig att tänka på kors sätt att kommunisera. Och det går lika bra att ha fördomar mot en svart kvinna som mot en negress – tyvärr.

   4. Generellt byts det namn på saker för att ändra på värderingarna som läggs. Att vissa har fördomar ändå är en sak men för den sakens skull ska det ju inte uppmuntras genom att ha ett språk som bygger på fördomarna när vi vet bättre.

    Vad gäller Pippi, är det inte exotiskt att vara kung på Kurrikurridutt ön? Varför ska han vara just N*kung? Det är väl namnet på ön som gör det exotiskt? Nej jag köper inte alls behovet av att ha med gamla kränkande ord bara för att. Speciellt när författaren själv ångrar ordvalet. (Varav det redigerats bort från nyare bokutgåvor bla)

   5. Tack för svar!
    Även om det var så förutsägbart att det känns som om du bara kopierade det från dig själv eller någon annan.
    Du har säkert rätt, jag är nog bara lite gammalmodig, men visst är det tråkigt när vackra ord försvinner eller får en ny innebörd; solidaritet t.ex. som har blivit synonym med lojal, tycks det.
    Och alla människor som påstår sig vilja ”göra skillnad” i ett samhälle som berömmer sig av att inte göra skillnad, utan behandla alla människor lika. Det är dessutom en dålig översättning.
    Vägra göra skillnad!

   6. Tror du behöver sluta blanda äpplen och tigrar. Att göra skillnad behövs oavsett om gemene man tycker saker är rätt ok ändå. ”Inget är någonsin så bra att det inte finns rum för förbättring”. Lite av mitt motto i livet. Dessutom kan ju många vilja göra skillnad globalt inte bara lokalt och tja…så länge här finns utslagna missbrukare och hemlösa finns ju onekligen en del att jobba med.

 33. Många bra punkter. Men det här med Tintin är fortfarande fel. Tintin i Kongo fanns inte på Tio Tretton. Det var alla övriga Tintinalbum som rensades ut, många av dem med antirasistiska budskap. Böcker som Behrang Miri inte ens läst, vilket framgick av hans kommentarer i ämnet (“araber på flygande mattor” och liknande).

 34. Spela roll om det va en rolig kines på påsen. DEn skapades inte för att nedvärdera! Det är du som tolkar det så

  1. Mja, jag tolkar inte så mkt alls i den eftersom jag inte är Asiat berör den inte mig personligen men har valt att lyssna på personer det berör och där finns det många som ansett fd kinesen på kinapuffar som nedvärderande.

   1. Fast nu är du ju på en punkt som påminner om att jag känner en som.. Jag känner massa asiater som inte tog illa vid sig. Det kanske ska nämnas det med?

   2. Jovisst, men som i fallet med n-ordet: Det spelar ingen större roll för de som faktiskt tar illa vid sig är det rätt lätt att ta hänsyn till. Tex genom att ändra loggan som nu gjordes.

  2. Um, om jag tar ett steg och trampar dig på foten så gör det ingen skillnad att jag inte tog steget i syfte att trampa dig på foten. Din fot gör ont ändå. Det är mitt jobb att se till att jag inte kliver på folk och gör dem illa, och om jag har gjort det (även om det är av misstag) så är det min förbaskade skyldighet som människa att be om ursäkt och försöka att inte kliva på fler fötter. Hur svårt kan det vara?

   1. Vette fanken om det stämmer. Intentionerna bakom ditt handlande påverkar givetvis hur vi värderar handlingens konsekvenser.

    Att av misstag slänga igen bildörren på kompisens hand eller med vilje dra igen den påverkar givetvis hur vi bedömer/värderar handlingen.

  3. Är du asiat? Inte? Kanske du kan visa lite mer ödmjukhet i så fall? Om du nu är asiat (vilket jag betvivlar) så kan du kanske ta i hänsyn till att det finns andra som faktiskt tar illa vid sig och inte framhärda och avfärda.

 35. Ang Pkt 2, igen.
  Nu var väl TinTin bara en liten del. Den stora diskussionen var det här citatet:
  Ref http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-konstnarlige-ledare-kastar-ut-tintin/
  “Tintin kan vara den första fiktiva karaktären men inte den sista som rensas ut ur Kulturhuset. Behrang Miri är införstådd med att det finns många andra barnböcker med lika otidsenliga värderingar som hos Tintin. Han har bett sin personal att undersöka om det finns flera böcker i hyllorna som, enligt honom, inte borde stå där. Böcker med bland annat homofobiskt eller utlänningsfientligt innehåll.”
  Dvs Behrang tänkte beordra sin personal att gå igenom hela biblioteket och ta bort, enligt honom, olämplig litteratur.
  Skulle det vara OK att en nyvald kulturansvarig från SD i en kommun beordrar kommunbilblioteket att ta bort olämplig litteratur efter ett maktskifte?

  1. Mja, nu handlar ju punkt två om just Tintin biten vilket var det största problemet för många och dessutom ett exempel som dras ofta kring ”allt är rasism”. Sen har jag iof inget emot om det rensas rasism/homofobi etc från _barn_ sektioner så länge de finns kvar att läsa på andra avdelningar. Så som fallet faktiskt var nu där den som velat läsa tintin bara kunnat vända sig till avdelningen vägg i vägg.

 36. Tillägg: det blir alltmer populärt i debatter att häva ur sig “så jag måste tycka som dig eller hålla käften?” – främst i debatter som rör protester och demonstrationer mot SD. Ett väldigt ologiskt resonemang som ligger på samma nivå som “yttrandefrihetsförsvaret,” där de hävdar att de har rätt att yttra sig precis hur som helst utan något mothugg.

  1. Vad då, det tyckte jag var ett ganska bra svar? 🙂 Jag har inte hört det själv, men ska nog använda det nästa gång jag hör nån upprepa samtidsmantrat ”men det får man väl inte säga i ……”.

 37. Vill påpeka att punkt 2 ej är korrekt.
  TioTretton i ledning av Behrang valde att ta bort Tintin i Kongo pga den speglade en nidbild med ett kolonialt perspektiv.
  Medan Serieteket Tintin-hylla ligger ett fåtal meter från TioTrettons ingång.
  Det var alltså ingen fråga om att det flyttades till en annan del, Serieteket har ingenting att göra med TioTretton.
  http://serieteketbloggen.wordpress.com/2012/09/25/serieteket-behaller-tintin-men-vill-ha-en-nyanserad-diskussion/

  1. Nu handlade iof debacklet om att det påstods att hela kulturhuset tog bort tintin när det var en verksamhet i kulturhuset som gjorde det (den för barn/unga). I vilket fall är Tintin kvar även på TioTretton så det är läge att gå vidare.

   (Kul dock att typ ingen reagerat på att stadsbiblioteket i Härnösand valt att inte köpa in nya upplagan av TinTin pga ”förlegad människosyn” och därför nu bara har ett ex av tintins samlade verk men inte de olika serierna för sig)

   1. Eftersom du inte skrev det under punkt 2, eller för den delen ändrat nu när jag faktiskt påpekat vad som faktiskt hände för dig så föreslår jag ju att du uppdaterar punkt 2 så det stämmer överens med verkligheten.
    Att Tintin i kongo flyttades till en annan hylla, stämmer helt enkelt inte.
    Den togs bort, därefter pudlade Behrang (Efter mediatryck) och nu är dom tillbaka.
    Fakta är fakta och vill du ha kvar din trovärdighet så börja inte tumma på fakta.

  2. Det finns en annan viktig dimension som också fallit bort i Tin Tin-fallet. Problemet var att det var en tillsatt chef och inte bibliotekspersonal som bestämde flytten. Det är inte en liten detalj. Bibliotekarie runt om världen plockar ner böcker som en del av sin profession och det är inget märkligt med det. Här var det dock ett politiskt beslut från en chef. Alla de som tyckte det var ett par meter (bl. a Gunnar Bohlin en av de bästa kulturjournalisterna på p1) har därför missat hela poängen.
   Frågan är helt enkelt hade de som stödde flytten genom beslut av Behrang Miri, stött liknande förslag av nästa tillsatta chef om denne kommit från kd eller sd?
   I sak är det nämligen ingen som helst skillnad. I båda fallen är det politiskt beslut och en moraliska överväganden som ligger bakom.
   Den diskussionen fördes aldrig och hela “debatten” havererade i en massa epitet.
   Jag tycker hela din blogg är riktigt välskriven och oerhörd informativ, så missförstå mig inte, men antirasismen har inget att vinna på att inte ha argument utan köra på argumentum ad hominem, typ vita kränkta män etc etc.

   1. Förstår hur du menar men argumentet jag bemöter i inlägget handlar just om alla de som _inte_ pratar om problemet att chefen fick för sig att plocka bort en seriebok utan de som envisas med att ”det gått för långt” för att TinTin ses som rasistiskt och ”censureras”. Samma personer som skriker om censur för att Pippiböckerna omformuleras för att plocka bort n-ordet. Det fanns absolut rättfärdig kritik kring hur TioTrettons chef behandlade detta men nu är det alltså inte den biten av TinTin gate detta handlar om.

  1. Faktafel:
   Silly Symphonies med ”Santas ”Workshop” kom 1932 och innehöll den i Sverige bortklippta scenen. Läs här:
   http://www.disneyshorts.org/shorts.aspx?shortID=177
   (Undrar varför man behöll kinesdockorna i Sverige. De är minst lika rasistiskt tecknade).

   Tintin skulle inte flyttas till annan hylla utan skulle rensas bort totalt.
   http://www.expressen.se/nyheter/tintin-kastas-ut-fran-kulturhuset/

   Skolavslutning:
   Jag kan förstå Paulas inställning och åsikt till avslutning i kyrkan eftersom hon antagligen började skolan på 90-talet och inte kände till vissa traditioner.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Skolavslutning

   1. Vilket iof inte förklarar att mina föräldrar aldrig hört talas om att avslutning i kyrkan är en tradition och de började skolan på 50 talet. Som jag skriver i texten är avslutning i skolan mer lokala traditioner än något som kan kallas en svensk allmän tradition eftersom det helt enkelt inte är så att alla skolor firat avslutningar i kyrkan ens för 60 år sedan.

   2. Jag tror att du missar nånting här: Visst, Silly Symphony-varianten i sitt original innehöll den bortklippta scenen. Artikelförfattaren syftar dock på den nedklippta versionen i det ”paket” med starkt nedklippta versioner av diverse Disney-inslag som sänds i en mängd länder till jul.

    Det relevanta är dock att klippen gjordes av Disney, inte SVT, så de som försöker få det till att det är en svensk ”PK-grej” att det inte längre finns med är gör det antingen med en politisk (rasistisk) agenda eller utifrån ren okunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.