”Allt är rasism nu för tiden” – Juledition

Det lackar mot jul och knappt hinner någon säga ”Julgran” innan facebook flödar av ”BEVARA PEPPARKAKORNA!” eller ”BEHÅLL N*DOCKAN I KALLES JUL” inlägg, bilder och fb grupper. Egentligen har jag ju redan besvarat dessa grejer i mitt tidigare inlägg på ämnet, men eftersom en hel del av upprördheten baseras på en stor portion historielöshet så tänkte jag att det kan vara lämpligt med en mer avgränsad julversion med lite tillhörande historia. Fast främst skriver jag detta bara för att jag är så obeskrivligt less på hela ”vi måste ju bevara traditioooonerna” snacket. I synnerhet som de som förespråkar traditionernas bevarande sällan har någon som helst koll på hur de uppkom och varför de firas.

Först ut har vi denna bild som redan börjat spridas runt på facebook:

peppar

Nej, jag skämtar inte. Det pågår på fullt allvar redan en kampanj om att försvara pepparkakans ”självklara” plats i luciatågen. Jag undrar mer spontant vad pepparkakan hade där att göra från första början? Hade inte en lussebulle varit lite mer logiskt? Nåväl. Som alltid i dessa frågor är det traditionernas bevarande som det slås på stora trumman för. Så vad sägs om att tala lite om vad Lucia egentligen handlar om? För att inte tala om hur traditionen faktiskt såg ut från start? *plockar fram historieberättarrösten*

”Året var 1008 och Olof Skötkonung var den första regent att kristnas i Sverige och hålla fast vid sin tro. Kristendomen hade nu på allvar kommit till Sverige. (Även om Sverige inte fanns ännu men det är detaljer). Ca 700 år tidigare, år 304 påstods en ungkvinna vid namn Lucia ha dött martyrdöden på grund av sin kristna tro. Hon blev snabbt ett kristet helgon med helgondag 13 december. Nästan tusen år efter Olofs kröning förenades Lucia och kristendomen i en svensk tradition många kom att älska. ”

Från detta kom då till sist den Lucia vi känner till, men det tog riktigt lång tid. 1746 finns de första beskrivningarna av något som kan anses påminna om vår form av Lucia. Den Lucian var något som förekom i rika familjer och bestod av en kvinna med ljus i håret som bjöd på fika på morgonen. I ”lägre” klasser bestod firandet i en form av fastebrytande där det skulle ätas så mycket mat som möjligt under festlig stämning. Runt mitten av 1800-talet spreds traditionen med en lucia som bjöd på fika till universiteten och blev en form av studentspex där manliga elever gick runt och lussade och försökte få ”betalt” i form av mat eller alkohol som sedan intogs på en fest på kvällen. (Ja som ni märker, ännu inga pepparkakor) Tidigt 1900 började Lucia få lite mer genomslag. Hon kom själv, alternativt med 1-2 tärnor och i vissa fall någon tomte för att återanknyta till den hedniska tron att Lucianatten var full av oknytt. Ungefär såhär kunde det se ut, Lucia på en privatskola 1906:

n1_09295

1927 höll Svenska dagbladet den första tävlingen där en Lucia röstades fram, efter detta spreds traditionen snabbt då fler tidningar hakade på och ville ha sin egna Lucia. Genomgående för alla var dock att Lucias enda följe var Tärnorna. Nån gång runt 50 taletfick Stjärngossarna följa med på ett hörn. Stjärngossarna var tidigare en helt egen tradition och hörde till julspex där de skulle föreställa de 3 vise männen. När Lucia ökade i popularitet började spexet med stjärngossar falla i glömska och nån klipsk person kom på iden att låta Stjärngossarna slå följe med Lucia. Ungefär i samma veva som Lucia nådde universiteten snappades de också upp av kyrkan och tomtarna försvann för stunden. I samband med första Luciaröstningen firades också Lucia på skansen för första gången, för att visa på lokala sedvänjor då Lucia fram tills då i princip bara firades i västra Sverige. Jaha, så det var sagan om Lucia. Bild och fakta från nordiska museet: http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia

Oj vänta! Jag glömde nästan, pepparkakorna! Ja de kom troligen in i tågen nån gång runt 50-60 talet och har i alla tider varit förknippade med de mer informella icke traditionella tågen för barn. Det har förekommit 2 fall som media mig veteligen uppmärksammat där pepparkakorna tagits bort från tåg i skola/förskola, samt ett fall i en kyrka där prästen ville ha ett traditionellt ”äkta” Luciatåg, där pepparkakor och tomtar inte hör hemma. Pepparkakan i tågen är således inte särskilt hotade och den riktiga traditionsivraren bör inte ens vilja ha dem med. Att göra en hönsfarm av en fjäder i denna fråga handlar mer om att rasister vill skapa en hetsig stämning om att invandrare sabbar våra traditioner än något faktiskt hot mot dem, eller ens en koll på vad som är traditionsenligt.

Sen har vi den andra hjärtefrågan kring jul, den svarta dockan i Kalle Anka. Jag har skrivit om detta klipp tidigare så har egentligen bara en sak att säga om det: Svenska Disney bestämde inte detta! SVT bestämde inte detta! De var Amerikanska Disney som gjorde klippningen, på grund av associationerna i en amerikansk kontext. Detta har således inget att göra med nån svensk PK-maffia. Så vida inte denna maffia även lyckats infiltrera USA, och då är frågan hur svensk den är?  En må dessutom ha ett ganska enkelt, eventuellt tråkigt och troligen sorglöst liv om något av det värsta som skett i ens dagar är att Disney klipper två sekunder i en film….

Källa: http://www.svt.se/kultur/film/disney-censurerar-i-kalle-ankas-jul

Åh, en sista sak, jag vet att mintkyssar som brukar ses som traditionellt julgodis i vissa delar av landet tydligen kallats för något annat innehållandes n-ordet. Där kan jag bara säga att det är precis lika illa att använda det andra namnet för mintkyssar som att använda ett visst ålderdomligt namn för chokladbollar. Nej, det finns inte ens något att diskutera. Allt som finns att säga om det går att läsa här:

https://vardagsrasismen.wordpress.com/2014/04/24/debatten-som-inte-borde-existera/

13 reaktioner till “”Allt är rasism nu för tiden” – Juledition”

 1. Men som min appa säger,,,är de inte egentligen vi svenska som är rädda att ”verka rasistiska o måste va”duktiga nu”…mugglare kallar jag dem….

  1. Som gör de mesta ”jobbet”typ..jag ska bevisa för kolegorna jag e imot rasism för då accetperar dem mig….så ligger han i och kommer på ngt som kan va rasistisk…vem e de igentligen som är rasist då?

 2. Hej! Jag har läst en hel del inlägg som du skrivit, framförallt i genren rasism. Jag tycker att du kommer med klockrena, kloka och faktaunderbyggda inlägg. Jättebra. Min fråga är om du når ut till andra på annat sätt än bloggen? Med dina välformulerade texter skulle det vara guld värt om de kom ut i form av tex. föreläsningar. Jag tänker framförallt att fler unga borde få del av dina texter för att förhoppningsvis stilla flödet av nyrekryteringar till tex. SD. Kan du tala lika väl som du skriver så vore det synd om du inte hörs. Så tycker jag.
  Hälsningar A-K

  1. Hej! Vad kul att du gillar mina texter 😀
   Jag har just startat en pod med min vän Amra (länk finns under menyn högst upp på bloggen), vi planerar att föreläsa ihop! Har tidigare föreläst ensam när jag bodde på annan ort och jobbar på att få komma ut igen i skolor och gärna även arbetsplatser för att tala om rasism, sexism och mångfald 🙂

 3. Angående den svarta dockan i Kalles jul så var den ju en ”pickaninny” som är en nidbild av svarta som pekar ut dem som lata och korkade. Om man tittar på orkestern som går först i leksakståget så ser man att de är svarta. Alltså blev inte alla färgade bortklippta. Det kan ni ju påpeka när någon inte så värst påläst rasist börjar tjata. =)

  Tack för en bra blogg.

 4. Men isf, ska allt vitt från asien och mellanöstern bort för enligt mig är det rasistiskt för oss vita? Alltså, brun är bara en färg så varför ska pepparkakor plötsligt vara rasistiska? Chokladbollar heter det och icke N-bollar, såklart men det har ju rasism i namnet..

  1. Det är lite poängen med texten. Pepparkakor är inte rasistiska (jag tror inte ens jag använder ordet rasism i hela texten) däremot är de inte alls så självklara i ett Luciatåg om vi ska se till traditionerna, vilket jag anser att vi bör när så många är upprörda över att traditioner är hotade om pepparkakor inte får vara med.

 5. Det finns en del att tillföra historiebeskrivningen ovan. Prästerskapet och den katolska kyrkan, var förfärade under 900-talet över den nordiska traditionen, att fira den stora blotardagen i mitten av december. Då slaktades grisar, får och andra djur för att offras till asagudarna. Köttbitar hängdes upp i träden och man åt och söp kopiöst. Så katolikerna kom på hur man skulle byta ut den gamla traditionen till en ny och mer civiliserad sådan. Man införde tillbedjan av den helgonförklarade Lucia från Sicilien på samma dag som blotardagen, för att ändra den i deras ögon, barbariska nordiska seden. Vatikanen har än idag svårt att förstå att vi hyllar ett så obetydligt helgon som Lucia, som hade fått en uppenbarelse i en grotta på Sicilien. Det är intressant att vi förknippar julfirandet med den röda färgen och gärna hänger röda julgranskulor i julgranarna. De är lika röda som de köttbitar som offrades till asarna på medeltiden.

 6. Så kallade pojkflickor brukar inte sällan välja att vara pepparkakor. Kanske även pojkar som inte trivs som stjärngosse. Det bästa hade ju varit om pojkar kunde vara tärna och flickor stjärngosse men under de senaste åren har tomtarna och kakorna fyllt en genusfunktion.

  Sen att pepparkakor skulle vara rasistiska är naturligtvis fullständigt befängt. Jag har hört mörkhyade bli kallad pepparkakor, det är för j-vligt men gör ju knappast kakorna rasistiska. Diskussionen på båda håll är skrattretande, och det vet nog innerst inne alla inblandade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.