På Busfabriken gäller strumpor på för alla.

image

Denna status har börjat florera en del. Skriven i går och sedan dess delad över 4000 gånger. Som vanligt när texter som visar hur muslimer/invandrare ”är” i negativa ordalag delas blir jag nyfiken på vem som döljer sig där bakom egentligen. Vem har skrivit och i vilket syfte?

Jag kikade in på denna Birgittas Facebook. Status på status om hotet från invandrarna, länkar till SD propaganda osv. Här är ett litet uttdrag från de grupper hon är med i:

image

Nå, givetvis kan ju en SDare tala sanning, även om det är mer troligt att det vrids och överdrivs en hel del i frågor som dessa. Jag ringde därför till den utpekade Busfabriken och frågade om det verkligen stämmer att de inte säger till muslimer att ha strumpor på sig på grund av deras reaktioner?

Svaret, föga förvånande, blev:

”Nej, självklart inte. Samma regler gäller för alla. Vilka som sen tar av sig strumporna ändå och inte lyssnar är en annan historia. Vi kan inte se att det skulle vara kopplat till etniciter eller religion, det problemet har vi med besökare oavsett ursprung”

De hade blivit varse om statusen på facebook sedan innan och kommenterade den såhär:

”Det är olyckligt att detta skrivits och delas. Händelsen hon beskriver har inte alls ägt rum och vi står inte bakom dessa åsikter”.

Edit: Busfabriken har nu även svarat via mail om sin syn på händelsen:
image

För mig blir det tydligt att Birgitta vridit på volymen en hel del kring vad som skett för att det ska passa in i hennes agenda och fördomar. Detta blev i hennes variant en perfekt berättelse för att peka ut invandrare/muslimer som bråkiga, stökiga, ovilliga att följa regler och integreras. I kontrast till de snälla svenskarna som lydigt köper och tar på sig sina strumpor. Berättelsen följer samma form av berättarteknik som vi sett från SDare tidigare. Tex i FB statusen om de tysta tacksamma svenska hemlösa och de bråkiga, högljudda romska tiggarna som aldrig var nöjda. En annan FB status som visade sig vara grovt överdriven. Kanske borde alla de som så snabbt vill peka ut muslimer som strumpvägrande busar läsa på lite mer? för när det kommer till fötterna är muslimer nämligen, just pga sin tro, väldigt renliga och att gå barfota på platser där andra också går och drar smuts är inget de gärna gör.

Birgitta har även intervjuats för lokalmedia angående sin status, där uttrycker hon sig bla såhär:

Tidningen har under måndagen pratat med Birgitta Nielsen om varför hon tycker det är viktigt att poängtera vilken religion hon tror att de andra besökarna har.
– För att de var muslimer. Det var inga svenskar. Hade det varit norrmän hade jag skrivit det.

Hur vet du att de inte var svenskar?
– Nu förstår jag inte vad du menar. Har man slöja så är man väl inte svensk.

Menar du att man inte kan vara svensk och muslim?
– Jo, man kan vara svensk medborgare. Men de var inte var kristna och de var av utländsk härkomst.

Så till de svenskar som konverterat till islam, nu vet ni, ni är inte svenskar mer 😉 Läs hela artikeln här: http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/07/20/sd-politiker-rasar-mot-strumpregler/

Det är dock inte slut här. Helt fantastiskt vad SDare springer på lekland och stöter på barn som utan problem redogör för sin religiösa tillhörighet inför främlingar. SDs ordförande i Piteå skriver:

image

Ja vad ska en ens säga? Jag börjar tro att SDare har nån form av muslimmagnet som gör att just de bevittnar dessa händelser. Jag har besökt en lång rad olika lekland, säkert totalt en 40-50ggr och aldrig någonsin varit med om nått liknande. Jag har sett barn springa runt utan strumpor, men den enda gemensamma nämnare har varit deras ålder.

Det delas även en status om samma lekland som Birgitta, men där skulle de anklagade istället ha lyssnat på hög musik trotts tillsägelser. Jag har ännu inte hittat belägg för att detta är sant. Jag tror sonliga med rasistiska intressen helt enkelt bör sluta gå på lekland.

Än en gång kan vi dra slutsatsen att källkritik är viktigt. Kanske i synnerhet när det delas runt påstådda händelser som spär på fördomar mot redan utsatta grupper. Sanningen är troligen den att Birgitta för all del sett personer utan strumpor, men att Busfabriken inte gör skillnad på folk och folk.

52 reaktioner till “På Busfabriken gäller strumpor på för alla.”

  1. Islam har inte med slöja att göra, skärpning! Slöja är ett påhitt, det står ingenstans i koranen om att man ska ha slöja eller burqa eller niqab… Kolla Iran på 70-talet… Fanns knappt slöjor där innan… Det är en diktaturisk idé som är rent ut sagt idiotisk!
    Enda som står i koranen angående detta är att kvinnan ska dölja sig för att inte locka mannen, inte exakt citat, men innebörden är densamma.
    Försök inte klanka ner på folk som har faktan, det är de som gör detta som är de riktiga rasisterna
    .. Vardagarasismen.nu är inte så smarta heller…

  2. Tråkigt att detta kommentarsfält domineras av folk som tycker att felaktigt anklagande om rasism är ett av de största samhällsproblemen i Sverige, näst efter ”massinvandring”.
    Utan att bli särskilt utmanad av OP..

    Vardagsrasismen.nu har tappat stinget och är inte längre i fronten av kampen mot rasism. Vässa argumenten för fan!

    1. Nåväl Jens.. Det är kanske så att det inte finns några argument att vässa. Att gissa sig till ett händelseförlopp genom att med flit feltolka information ger knappast någon argumentationsfördel. Det är väl bra att vardagsrasismen.nu finns och kan ta upp riktiga rasistproblem när dom dyker upp. För det är ju ändå där som vi har det största samhällsproblemet. Det sanslöst rasistiska svenska samhället.Stå på dig Jens. Låt dig inte nedslås. Upp till kamp mot förtrycket!

  3. Diskussionen gäller väl oförmåga/ovilja att bete sig på ”normalt” sätt i samhället. Att invandrare är överrepresenterade här är inte konstigt. Klart man reagerar på detta! En sund reaktion.
    Men… Hur spanskt beter du dig på Mallis? Äter du blaskig risvälling till frukost i Peking?
    Frågan är hur vi hanterar det som kultur. Smälta samman, segregera, eller integrera?

    1. Troligen inte för då hade det inte skrivits en FB status om det som delats sissodär 10.000 ggr för det hade inte fallit folk in att dela något sådant och förvara sig över dessa missanpassade svenskar som inte bryr sig om att följa reglerna.

  4. Varför den här ständiga invandarare är se och muslimer är så? Människor är inte en homogen grupp, vi ser dagligen svenskar som beteer sig som rövhåll men säger vi att svenskar är såna? Jag ringde själv busfabriken och som man redan skriv så är alla som kommer ditt kunder och har samma regler och ingenting hon skrev stämmer. Dessutom har denna människa sakt rasistska saker redan innan hon skriv sin fb inlägg. Alla ni som säger SD är inte rasistska parti läs deras partiprogram, de är grunden till all hets mot invandarare och muslimer.

  5. Vad jag förstår så kommer många besökare ha med sig kamera till dessa ställen. Då får vi svart på vitt hur det ser ut. Så vi får vänta och se. Jag utgår från att resultatet publiceras här oavsett utgång.

      1. Skulle vilja gå så långt att du faktiskt inte har intresse av sanningen, så länge den inte stämmer överens med din världsbild. Har påtalat dubbelmoral tidigare, men det blev för mycket och vips ”blockad”, så slipper världsbilden bli rubbad!

      2. Jodå, men vad som smygfotas på lekland säger inget alls om verkligheten. Jag blockar som sagt vid påhopp eller oseriöst diskuterande. Att gång på gång hävda dubbelmoral utan minsta insikt i vad jag skrivit tidigare eller står för räknar jag som oseriöst. Då är personen (du) ute för att gnälla, inte för att ha en saklig debatt. Tjipp!

  6. Nu är det så, att storyn inte är från facebook, utan från Sydsvenskan. Din bedömning av sanningshalten hos folk, som röstar på SD är dessutom rasism i sin prydno, så Du skulle verkligen skämmas. Aldrig har jag hört så många fördomar på en gång. Gör om…..gör rätt.

  7. Jag har varit med om en liknande situation på ett badhus där bubbelpoolen skulle tömmas på folk när bubblorna slutade så att alla skulle kunna få chansen att sittta i bubbelpoolen men en grupp människor sket fullständigt i detta fastän att det var lång kö. De hånlog bara när man försökte påvisa detta. Trist tycker jag för denna grupp människor drar ner ryktet för andra som visar hänsyn som kanske inte man lägger märke till.

    1. När jag var på badhus förr i världen satt jag också kvar i bubbelpolen fast man inte fick. Jag till och med kissade i vattnet någon gång! Gissa min hudfärg och etnicitet?

    1. vad har den länken överhuvudtaget med denna diskussion att göra?
      ”ja, dessutom är det invandrarnas fel att busfabriken inte har nödutgångar. fy fan vad de ställer till med i vårt fina land!”.

  8. Hej

    Snälla ni s.k. ”goda människor” som betecknar det mesta som inte passar er agenda/politik.

    Ni vinklar saken precis lika mycket som de ni pekar ut som ”rasister”, t.o.m. mer.

    Ställ några frågor innan ni lägger upp saker på den här bloggen.

    -Varför tror ni den som varit med om händelsen på busfabriken är med i många grupper som stödjer svensk kultur?

    Enligt ert sätt så har ni en konspiratorisk vinkling av saken.
    vidga er vy.
    Personen behöver inte vara rasist
    Personen kan ha varit med om mycket mer än den här händelsen.

    Snälla snälla

    Sluta argumentera som att människor som ser olikheter mellan kulturer skulle vara onda typ nazister rasister m.m.

    Det kväver hela saken

    Erkänn att det finns kulturella skillnader som är svåra att sammanfoga.

      1. Wow.. Snacka om att generalisera och ha en skev människosyn?
        Alla som äter OLW är tjockisar, alla som röstar på vänstern har Palestinasjalar, alla som är invandrare är stökiga och alla som röstar på SD är rasister! De största rasisterna jag träffat har röstat på moderaterna och kristdemokraterna. Jag som kvinna vågar inte ha på mig shorts längre där jag bor, för att somaliska män ( en hel grupp av dem) bestämde att det var okej att spotta på min ”lättklädda” kropp en varm sommardag. Jag har även blivit antastad på badhus där en stor grupp med utländska killar (Mellanöstern) kommenterade och tog på mina bröst. Då var jag 13 år och LIVRÄDD. Sånna här saker har hänt mig nästan varje sommar sedan dess. Idag är jag 23. Jag bor i en liten ort i väst Sverige, och jag är inte SDare utan sosse. Men jag är äckligt trött på att folk tror att människor som kommer från länder där man stympar kvinnor skulle ha en bra människosyn. Jag är rädd att gå ute efter att flertalet gånger stött på stora grupper med utländska killar som faktiskt förföljer en. Mer än en gång har jag fått springa. Det handlar om MIN säkerhet som kvinna att dessa människor blir informerade om vad det är som gäller. De enda som har utgjort ett hot för mig, och som har sexuellt trakasserat mig är inte andra än nyanlända. Att ingen gör något eller drar rasistkortet på mig är fan skrämmande. Jag får inte ens prata om det utan att folk drar rasistkortet. Det är inte så att jag hittar på eller överdriver. Så fort jag får pengar så flyttar jag härifrån, känner mig inte längre trygg i min hemstad. Jävligt sorgligt.

      2. Jag förnekar öht inte att rasister finns i alla partier, skillnaden är att en måste vara rasist för att vara aktiv inom SD. Liksom du måste vara socialist för att vara med i V. Är det generaliserade att säga att alla i V är socialister också?

        F.ö såklart inte okej att bli trakasserad. Dock får kvinnor i dagens samhälle aldrifg prata om det utan skit på nått sätt. Jag har många gånger försökt snacka om alla trakasserier och övergrepp från vita svenska killar. Reaktionerna: jag ljuger, hittar på, smutskastar svenskar, för svenska män gör inte sånt det är bara invandare som gör.

        Vi sitter i samma båt, bara olika sidor av den. Ska vi då köra en tävlan i vilken mansgrupp som är värst eller helt enkelt snacka om problemet män i grupp?

  9. Åter igen så märker man inte mycket av, vad skall man kalla dom,? ( barfotafolket )= utan att diskriminera,!, men varför uttalar dom sig inte själva????,,för det är väl inte 1 gången,!
    Jag håller delvis med Birgitta, varför skall bara hon betala och inte dessa individer, som tycks ” slinka genom ”
    Vill dom klättra över i Sverige utan att betala för sig ??,,,,javisst,, allt detta beror på att ingen sätter en gräns, krav och traditioner är messiga, så,,, vi har oss själva att skylla,,!,.,
    Eller snarare politiker som messar & inte sätter gränser,! därför får ( lilla Birgitta betala dyrt,) !,, bara för deras övertramp, lekfabriken gör också fel, dom skulle dragit alla över en kam, till att betala, det skulle ingått i inträdet

  10. Först till Benge: du är lika naiv som alla andra! Det beror helt på i vilket sammanhang det säga och återigen får man inte säga något om våra medmänniskor som kommer hit. Så ja, efter att ha tagit emot detta under fem års tid i Malmö,vet jag att det inte är så snällt menat att säga ”jävla svenne”. Det är omvänd rasism… Nu trampade jag återigen på något man inte går lov att säga men jag står för mina åsikter!!,

    Till Tommy: nej, detta baseras INTE på enstaka tillfälle utan under fem års tid, varje dag så gott som. Läs ordentligt innan Du börjat hacka på något. Det handlar INTE om att dra alla över en kant utan att få alla att inlemma sig i det svenska samamhället. Vänd på situationen: om vi hade åkt ner till deras gamla hemland så hade vi också fått anpassa och och lära oss vad det innebär att bo i vårt nya hemland med allt från att bära slöja till att lära oss språket så vi kan göra oss förstådda…

    1. Hur kommer det sig att du tycker att vi ska kräva att nyanlända till Sverige ska, som du skriver, ”lära sig språket och göra sig förstådda”, när du själv kommunicerar på så bedrövlig svenska? Det är en uppsjö av grammatiska fel och stavfel och diverse uttryckstecken som du nog inte förstår innebörden av.

    2. Om jag åker till muslim land som kvinna ock vägrar att ta på slöja så räcker dett inte att jag säger att jag blir arg om jag måste följa deras lagar

      1. ”Muslimland”? Vilket specifikt? Finns många muslimska sekulariserade länder, liksom länder där enbart muslimer bär slöja och övriga får göra som de vill. Ack, denna okunskap. *suck*

      2. Om det vore tvärtom att vi hade fått flytt från detta land och inte accepterat dom lagar och regler som gäller så hade vi blivit lynchade och det spelar ingen roll om vi flytt till ett muslimsk eller kristet land.

  11. Det är ju den grova generaliseringen i alla dessa debattinlägg vad rasism och SD anbelangar som stör mig. Märkligt nog tycks de inlägg med främlingsfientliga undertoner vara baserade på enskilda observationer vid enstaka tillfällen. Kommentarerna haglar sedan in och åsiktskalabaliken, som ytterligare ett led i att dra alla över en kam, är ett faktum. Gå hellre man ur huse och be företaget i fråga att ytterligare bättra på sitt arbete med att ”alla ska ha strumpor på” istället för att peka ut en hel etnisk grupp — det är bara löjligt, ett uppenbart grepp vinna sympatier på och det späder på främlingsfientligheten.

    1. Om SD’s företrädare kunde låta bli att säga nåt rasistiskt, kvinnofientligt eller homofobt i en vecka så lovar jag att ”pk-medias” ”förföljelse” skulle upphöra. Men det vore som att moderater skulle sluta prata privatiseringar.

  12. Tror Att det ligger mycket sanning i Birgittas påsyende. Hon säger det många menar. Jag har jobbat många år i Malmö och att bli kallad ”svenne” (som för mig spm svensk är OERHÖRT förnedrande) och inte få lov att anmäla det för då är jag som svensk rasist och som svensk 2015 i Sverige ska man ta emot vad som helst…

    Läste en artikel i Aftonbladet som gjorde mig mycket OROLIG. Det var att snart är IS i Sverige men vi ska kanske bok och niga och sön: välkommen till Sverige, vi ör så dumma så vi vår med på att anpassa oss efter ande i vårt fina land så bar kom och förstör…

    Det skrin är vad många, många tycker men inte bågR säga för då är man rasist och det gör mig arg…

    1. Men fatta! ”Sven” är inget rasistiskt utryck!

      Släpp sargen och lämna dina Breivikinstinkter i soptunnan!!

  13. Denna kritik mot busfabriken är inte ny…
    Sambon kom hem i lördags och berättade i princip samma sak. Om nu dessa personer inte skulle vara ”betrodda” att säga sanningen så är det väl inte svårare att du/ni åker dit o tittar och inte bara stoppar ”huvudet i sanden”?
    För som det är nu så går vi aldrig dit mer och vi är inte ensamma om detta

    1. Jag har besökt en väldans massa lekland med mina barn. Ser varje gång ungar som springer runt utan strumpor. Vita som mörkhyade, med föräldrar i slöja eller inte. Jag ser öht ingen koppling till etnicitet, däremot i ålder på barnen.
      Om nu just muslimer ska pekas ut i detta som de som skiter i strumporna rimmar det ju rätt illa med att just muslimer, pga sin tro, generellt vägrar vara barfota pga hygienen….

  14. De hände mer den dagen också…….satt familjer med bluetoothhögtalare o spelade arabisk musik högt som fan o blev tillsagda att skruva ner volymen dom sänkte men efter ett tag så höjdes den igen och dom började klappa med händerna.

    1. Ännu ett påstående utan bevis (ja jag har sett FB statusen). Ändå rätt märkligt att dessa händelser sker precis runt de som redan har en mycket svart/vit syn på ”goda” vs ”dåliga” invandrare…

      1. Här är en liten tanke, utanför lådan: Det kan väl inte vara så att de som redan blivit stämplade som rasister för att de stödjer SD är de som vågar delar med sig av skiten de upplever då de ändå inte kan rasiststämplas två gånger? Rasistkortet dras ju i tid och otid vilket gör att gemeneman inte kan ha en endaste åsikt som kan tolkas som favorisering av icke-invandrare, utan att buntas ihop med KKK.

  15. Har du märkt att en av de SD-grupper du markerat är ”Sverigedemokrater MOT rasism och främlingsfientlighet”? Ska vi tolka det att du tycker att alla SD-grupper är lika dåliga, även de som är emot rasism?

      1. Dra alla över en kam, huh? Om du själv kunde hålla dig etiskt korrekt och inte applicera fördomar så kunde detta ju ha varit intressant… Om du inte också förvred källorna. Slå upp ordet ”källkritisk”. Innebär bland annat att inte tolka in egna känslor och fördomar utan att redogöra dem ord för ord.

  16. Men jag förstår inte, det var ju ingen lögn , vilket bekräftas av Busfabrikens svar . Rätta mig om jag läst fel.

    1. Lögnen/lögnerna eller iaf överdrifterna ligger i påståendet att personalen inte brytt sig, att besökarna skulle agera otrevligt samt viktigast: i att personalen skulle ha uttryckt att muslimer vid tillsägelser blir så aggressiva att polis ka behöva tillkallas så därför har de slutat säga ifrån.

      1. Du har ju faktiskt inte den blekaste aning om vad som hänt! Varför uttalar du dig i frågor där du inte vet. Tycker du inte att du är ute på farlig mark?

      2. Det flödar en mängd påståenden utan bevis på nätet. Du har något här som nästan kan liknas vid en bloggversion av viralgranskaren i Metro. Och precis som Jack så vrider du på verkligheten till att det skulle vara ett falskt påstående enbart med utgångspunkt av att det handlar om invandrare/muslimer. Någonting har uppenbarligen hänt åt det hållet som statusen påstår. Att Busfabriken skulle erkänna till dig (eller t ex viralgranskaren) att någon i personalen uttalat det statusskrivaren påstår är naivt så till den milda grad att jag nästan tror att du skämtar. Dom ÄR redan uthängda i media. Tror du verkligen att dom vill bli jagade av vänstern som rasister också? Men precis som viralgranskaren påstår du att en händelse är lögn baserat på din egen tro och din egen övertygelse. Du VET nämligen inte. Men presenterar det ändå som källkritik och fakta. Rent källkritiskt kan man t o m säga att du inte är trovärdig i din kritik p g a den blogg du har. Ditt påstående är vad du TROR har hänt och inte vad du vet rent faktiskt. Samtidigt så ställs det mot någon som beskriver det hela från sin egen ögonvittnesskildring. Det kan naturligtvis vara en överdrift. Men det kan också vara helt sant. Faktum är att du inte har en aning.

  17. Nja, det ligger lika mycket i Busfabrikens intresse att tona ned och kanske t.o.m. förneka att detta hänt (om det hänt).
    Därför blir denna text också bara ett inlägg i debatten.

    1. Exakt. Och det ligger i denna bloggs intresse att påstå att allt som en SD-sympatisör säger är lögn. Trist, för det gör inte vårt samhälle ett dugg bättre med denna polarisering

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.