”Om vi svenskar flyttar utomlands får vi anpassa oss”

Gång på gång dyker detta argument upp, generellt i samband med någon diskussion om ”otacksamma invandrare”. Den som argumenterar såhär menar att flyktingar och invandrare i Sverige minsann skall sluta upp att ha minsta lilla åsikt om landet de hamnat i, absolut inte behålla några egna traditioner eller kulturyttringar utan hålla käft, anpassa sig och  vara glada. Oftast riktas dessa åsikter mot muslimer som ju anses lite extra otacksamma och oanpassade i samhället. ”Om vi flyttade till muslimland hade vi minsann fått följa deras regler, kvinnorna hade lynschats om de inte bar sjal!”

Under mitt senaste inlägg ang strumptvång på lekland har detta argument poppat upp flera gånger. Jag känner nu att jag är en liten aning less på att höra detta så jag bemöter det i detta inlägg istället för att skriva samma sorts svar gång på gång. Måhända kommer ni själva få användning av detta inlägg framöver.

Så först av allt kanske vi behöver ta reda på vad som egentligen menas med ”muslimland”? Syftas det på Turkiet, dit svenskar inte verkar ha några som helst problem med att åka på semester, utan att klä sig i burqa? Eller snackar de om Indien? Ett annat land där svenskar gärna reser runt, ”finner sig själva” och där muslimer lever sida vid sida med andra religioner? (I Indien är över 100 miljoner invånare muslimer). Eller är det skattesmitarnas paradis Saudiarabien som åsyftas? Eller något av alla de andra länder som svenskar mer än gärna både turistar eller flyttar till, Indonesien tex?

Hmm, nä. Oftas betyder ”muslimland” Afghanistan, eller Iran eller Somalia. Som om alla dessa länder var exakt samma sak med exakt samma kultur och exakt samma stadsskikt. Även om nu alla muslimska länder var som säg, Iran. Varför ska vi sträva efter att vara lika dåliga som de länder vi pekar ut som sämsta tänkbara? Är det inte ganska märkligt att säga ”Titta där, DÄR är de minsann totalitära och hemska och elaka! Nu går vi och gör samma sak!”. Borde vi inte sträva efter att vara jävligt mycket bättre än det vi ser som sämst?

Så hur är det då egentligen med svenskars anpassning? Jag skulle säga att det är rätt jävla dåligt ställt med den. Exempelvis har Svenska kyrkan tillåtits bygga egna kyrkor utomlands på ca 50 olika platser. Bland annat i det tidigare nämnda muslimska landet Turkiet och i Dubai. Bara de senaste 7 åren har det byggts nästan 6000 nya kristna kyrkor runt om i muslimska länder. Apropå det där med att anpassa sin religion efter det nya landet…

Nå, för att titta vidare mer specifikt på svenskars beteenden utomlands. I Thailand finns tex flera olika svenska kolonier bebodd av vita svenskar som velat flytta till varmare breddgrader. På dessa platser finns svensk kyrka, svensk skola, samt affärer som säljer svenska varor. Så mycket för att anpassa sig right?

flaggor

Liknande kolonier finns i andra länder också dit många svenskar flyttar. I USA finns en hel stad där vägskyltarna är på svenska, där skolan är svensk och de har en svensk kyrka och hela staden firar svenska högtider. Så vi svenskar är visst inte så bra på att anpassa oss eller?

Vad är då min poäng med detta? Jo att det där med att anpassa sig inte är så jäkla enkelt, och kanske inte ens helt önskvärt. När vi flyttar till helt nya länder, oavsett vilket land vi kom ifrån från början, är det naturlig att söka upp och bosätta sig nära andra som flyttat från samma land. Vi dras helt enkelt till de som delar vårt förstaspråk, som vi har vissa gemensamma  beröringspunkter med och som vi känner att vi kan relatera till på ett annat sätt.

Problemet är egentligen först när detta leder till att personerna som flyttat stannar i sina små grupper och inte vill börja knyta kontakt med landets invånare. Här är svenskar som flyttat inte ett dugg bättre än några andra vad gäller att lämna det trygga och knyta kontakter. Lägg nu här till att svenskar som flyttat gör det frivilligt, för att de vill uppleva något nytt. Flyktingar som kommer till oss däremot har inte haft det valet. De kommer inte hit för att de var sugna på äventyr, de kommer hit för att de måste. Ska vi då klandra dem för att de känner trygghet i sina landsmän efter den traumatiska upplevelsen att fly, när vi svenskar kräver samma trygghet för något vi gör av fri vilja?

Nä, kanske dags att sluta kasta sten i glashus och se att det är naturligt att vilja hålla ihop i ett nytt land och att peka ut våra invandrare som mer ovilliga att ta del av det nya landet är ren lögn. Vi är liksom inte ett dugg bättre själva.

22 reaktioner till “”Om vi svenskar flyttar utomlands får vi anpassa oss””

 1. Tycker att det är lite konstigt att dom som kommer från krigförande länder har moderna mobiler och kläder !!! Det hadde inte då min mamma när hon kom från Finland 1943, men å andra sidan så gav vi ju hela hennes land till ryssen i ren feghet.
  Och på min fars sida som var same, så har då staten aldrig gjort något annat än kört över och stulit allt av värde.

  Men aldrig någonsin har någon av dem eller jag heller för den delen kastat sten på utryckningsfordon, eldat förorter, nekat boenden .

  Min far fick sin by tvångsförflyttad och förbjöds att använda sitt språk i skolan, från min mors land under kriget kom det kvinnor och barn. Men om männen lämnade Finland så hadde dom räknats som desertörer,
  men dom valde att strida för sitt land och rättigheter.

  Visst fan ska det städas i detta land, ut med skurkar och banditer och börja med regeringen, kungahuset som blöder pengar.
  Lägg pengarna på pensionärer och vård och omsorg, polis eller så är det bara att satsa militärt för det inbördes krig som komma skall.

 2. Sanning är relativ, ock bygger på dess livserfarenhet respektive har. Ock så länge vi accepterar religion, så kommer den ena att gräva en grop för den andra. En del har en bättre förmåga att se saker i ett större perspektiv ock med en bredare tidsaxel. Det vi har gjort med Jorden kommer att ge varenda person en käftsmäll som heter duga inom sinom tid. Sedan kan ju dessa sk. rasister ock antirasister käbbla i sin sandlåda om det är kränkande med att ha ”röda eller gula strumpor”…

 3. Ta seden dit man kommer bör gälla alla. Att man grupperar sig med landsmän är naturligt och inget nytt. Det gjorde redan våra förfäder i USA. Brott skall bekämpas och dömas på lika villkor oavsett om man är infödd eller invandrad. Det är bra att kulturer blandar sig, det skapar större förståelse för varandra. Det är dock inte ok när nya kulturer kommer till ett annat land med syfte att förändra synsättet på en demokrati eller införa lagar med religiösa förtecken. Det finns sådana målsättningar bland vissa muslimska grupperingar idag. Kan dock inte se samma drivkrafter hos svenskar i Thailand för att ta ditt exempel, varför din jämförelse blir ganska ihålig. Religion och politik får aldrig gå hand i hand!

 4. Kanske vore bra att tillägga att 100 000 000 i ett land som har innevånarantalet Indien har är en minoritet. Mindre än 10%, samt att många lever vid gränsen mot pakistan och att det där är allt annat än lugnt och fredligt.

 5. Tycker det är en dålig jämförelse då svenskar oftast inte lever på några bidrag och inte är överrepresenterade i brott. utan spenderar sina pengar i det landet dom är i.

  1. Nej de lever inte på bidrag där eftersom de får av våra skattepengar istället om de inte har jobb. Däremot är svenskar överrepresenterade inom vissa brott, ex köp av barnprostituerade.

   Nu handlar dock texten inte om den lilla procent som inte följer lagarna, utan om alla andra argument ang att ”ta seden dit en kommer”, något svenskar själva suger på.

  2. Kanske för att det inte var de argumenten texten svarade på.
   Argumentet om överrepresentation är ju exceptionellt dåligt och troligtvis inget du ens själv tycker vi ska använda för att döma grupper?

  3. Fast då är det väl ÄNNU mindre anledning att tycka det är så viktigt med de gamla ”trygga” traditionerna? Eller menar du att scenskar BETALAR för sig i andra länder medan folk från andra länder än Sverige INTE gör det när det kommer hit?

  4. Fast då är det väl ÄNNU mindre anledning att fortsätta med de ”truga” traditionerna? Och menar du att svenskar i andra länder BETALAR för sig medan folk från andra länder än Sverige, när de kommer hit, INTE gör det?

   1. Tror det förekommer en viss förvirring här mellan vad som är Saudiarabien och vad som är Förenta Arabemiraterna (i vilka Dubai ingår).

   2. Du kanske skulle läsa artikeln en gång till. Det står klart och tydligt att det finns kyrkor i Dubai som ligger i Förenade Arabemiraten. Det finns däremot inga kyrkor i Saudi Arabien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.