Rasifierad, vad betyder det?

Rasifierad är ett ord som jag använder ofta i mina texter vilket kanske redan märks 😉 Men vad betyder egentligen ordet?

Ordet i sig har använts länge men inte nått de större massorna riktigt, nu har det anammats i bredare utsträckning inom framförallt den feministiska intersektionella rörelsen. Ordet syftar helt enkelt till att beskriva sociala konstruktioner som placerar människor i fack. Ofta kommer det invändningar från (vita) personer att ordet har sådan negativ klang och för tankarna till rasbiologi. Detta är exakt vad meningen med ordet är! Det är inget ord tänkt att vara trevligt eller positivt laddat utan visa på just negativa, orimliga föreställningar om människor baserat på ”ras”.

 

Som de flesta av oss vet fanns det förr en väldigt utbredd syn på människan som bestående av olika biologiska raser, svarta, asiater, arier osv. I Sverige hade vi liksom flera andra länder ett rasbiologiskt institut. Där försökte forskarna finna tydliga biologiska skillnader i både fysik och psyke mellan personer från olika länder och koppla detta till en påstådd rasprofil. Idag är vetenskapen enad om att det inte finns raser bland människor men tanken om mänskligheten som uppdelad i ”raser” lever kvar. Numer pratas det om etniciteter och kulturer där kultur gärna görs till något statiskt, något medfött som vi aldrig kan ändra helt på. Detta medför fördomar och ideer om att personer från vissa länder eller kulturer skulle bete sig på ett visst vis, se ut på ett visst vis och framförallt: vara rejält olika de födda i ett västerländskt land. Det är detta som är rasifiering.

 

Rasifiering liksom ”vit” är rent sociala konstruktioner och därför inget statiskt. Det finns även vita som på grund av sin religion eller härkomst/kultur rasifieras, ett tydligt exempel på detta är Romer och resandefolk. Det finns även de som passerar som vit så länge ingen frågar om deras ursprung, dessa har del av en del vithetsprivilegium men inte alla då det alltid finns en risk att de ”avslöjas”. Detta gäller tex personer från östeuropeiska länder som Ryssland eller Polen.

 

Rasifiering finns i både det lilla och det stora. SD har gjort politik på att rasifiera stora delar av världens befolkning, Alliansen har också skapat politik på att rasifiera människor tex genom REVA som är rakt igenom modern sanktionerad rasprofilering. Så kallad vardagsrasism (det jag tagit mitt blogg/twitternamn ifrån) är också rasifiering, att tex påstå att någon från Afrika har rytmen i blodet eller att latinamerikaner är sensuella, eller att i princip alla som inte är vita är hetsiga i humöret är rasifiering. Rasifiering är alltså ett sätt att beskriva hur rasism målar upp bilder av andra människor som inte är ”vita”.

 

Och vem är det nu som räknas som ”vit”? Jo det med vit hy, som av omgivningen ses som en normperson och med detta får de privilegier det medför. Om du aldrig egentligen behövt fundera speciellt på din hudfärg för att ingen behandlat dig annorlunda på grund av den är du mest troligt vit.

15 reaktioner till “Rasifierad, vad betyder det?”

 1. Man är helt klart mer utsatt när man har mörkare hy än ”vit” men det betyder inte att vi med utländsk bakgrund som har ljusare hy och kanske ljusa ögon blir sedda och behandlade som vita. Det räcker egentligen med att ha en mörkare hårfärg än ljusbrun och tydligt icke-svenskt utseende. Jag tror jag har behövt diskutera min hudfärg, etnicitet, gener osv mer än mina mörka vänner och syskon. Jag fått höra ”du har nog fått dina fina ljusa ögon från någon viking som varit där nere och haft till det med dina förfäder” på ett sätt så det låter som en komplimang. Jag har blivit kallad svartskalle, neger, laktrishuvud, självbombare osv trots att jag har ljusa ögon och är jätte blek. Rasism har inte med utseende och hudfärg att göra lika mycket som vi mot dem tankarna.

  1. Nä, hudfärg bidrar till rasifiering pga enkelt att se, men andra drag som anses ”icke nordiska” påverkar såklart också. Rasifiering handlar lika mycket om utseende som om namn, klass och kultur.

 2. Det blir bara dumt att säga ”rasifierad” . Är ju som att säga neger, blatte o liknande men som inom pk-eliten är ”ok” att säga eller nämna. Bättre då att säga ”person från mellanöstern” tex. Om du nu beklagar dig över att ett fåtål vita män är rasister, varför då nervärdera vita män? Det får precis motsatt effekt, fler blir förbannade och mer rasistiska.

 3. Lyssnade på en jättebra föreläsning av Tobias Hubinette för ett tag sedan. Han menade att man som vit aldrig egentligen kan vara antirasist även om man kanske brinner för att hjälpa människor med annan hudfärg etc. Den vita rasen har ställt till med all jävelskap och har förtryckt ex. asiater och afrikaner. Han menade att vår värld inte kan bli en bättre värld om den ” vita rasen ” fortsätter att plundra vår planet och jävlas med folk från utanför Europa. Allt som händer i Syrien, Irak etc är egentligen USA, Europas fel. Förtryck, plundring, råkapitalism gentemot rasifierade personer. Själv är jag till hälften lIbanes och hälften svenne. Min mor är etnisk svenska. Kan förstå att jag tyvärr tillhör förtryckarna. Tror att Tobias har rätt även om man hoppas på att man kan få fram en lösning.

 4. Du skriver att rasifierad används för att beskriva sociala konstruktioner som placerar människor i fack. Men ändå verkar du mena att vita ”normpersoner” på något sätt skall undantas. Genom att använda begreppet vit normperson så rasifierar du de facto. Den svenska, yppiga och lättfotade blondinen är ett tydligt exempel på rasifiering. Det är en tydlig förväntning på hur en svensk kvinna tros vara ute i världen. Rasifierad är inget man per automatik är utan något man blir baserat på föreställningar, förväntningar och fördomar. Genom att använda begreppet rasifierad bekräftar människor det genom behovet att placera folk i olika fack baserat på hudfärg, hårfärg, ögonfärg och ursprung. Begreppet rasifierad gör inget annat än att cementera de kategoriseringar som redan finns, när man egentligen bara borde fokusera på att ta bort rasbegreppet helt, eftersom det är en social konstruktion.

   1. Jag bodde i London i många och utsattes ofta för rasism från svarta just för att jag var vit, de sa det rätt ut när de trakasserade mig på olika sätt. Så jag vet inte riktigt vad du menar.

  1. Detta tänk är ju ett helt galet tänk. Det säger att det är alla vitas fel, oavsett handling och det arvet går aldrig övervinna heller pga detta.

   ”Han menade att man som vit aldrig egentligen kan vara antirasist även om man kanske brinner för att hjälpa människor” – så gruppen är viktigare än individen och handlingarna? Din hudfärg och grupp övervinner det du gör? Det är väl väldigt lik definition av rasism, där du dömer någon utifrån utseende/härkomst, ej handlingar?

 5. Fast jag är också under kategori rasifierad, som ursprung från latinamerika men anser att ni använder ordet fel. Dessutom använts ordet vit som ett skällsord. Det kommer jag aldrig gå med på.

 6. Rasifierad är ett jättepraktiskt begrepp tycker jag eftersom det lägger fokus på att “ras” är något som skapas. Rasifierad blir man ju först när någon rasifierar en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.