Kapitalismens mörker – Företags svarta baksida

Ok, allt vi gör är på olika sätt politiska handlingar, även det privata. Samtidigt sker allt inom ramarna för det samhälle vi har vilket givetvist ger sina begränsningar. Jag kommer i detta inlägg lista olika problematiska företag och alla som kan bör undvika att stödja dessa företag. Egentligen är alla företag problematiska pga hur kapitalismen funkar, och som jag redan skrivit tror jag inte på konsumentmakt som den enda vägen till förändring. Med det sagt är det ändå onödigt att ge sina pengar till de värsta av företag om det går att undvika. Jag kommer inte länka källor till precis allt här just nu, ska dock försöka uppdatera med det allt eftersom jag hinner leta reda på det 🙂

Så, lista över företag alla bör göra sitt bästa för att inte stödja:

American Aparell – Ungefär det mest sexistiska företag som existerar. För mer info kolla in taggen hos Genusfotografen.

Nestlé/Unilever – Företag som bland annat utnyttjat fattiga i krigsdrabbade områden genom att erbjuda dem mat och medicin i utbyte mot att de köper produkter från företaget fast de egentligen inte har råd. De har även varit inblandade i att tvinga fattiga att ställa upp på medicinska försök i utbyte mot mat eller sjukvård. Nestlé äger även delar av Israeliska företag inblandade i ockupationen av Palestina. Tex ägs Hälsans kök av ett israelisk företag som i sin tur ägs av Nestlé.

BodyShop – Utger sig för att vara miljömedvetna och ”bra” men är delaktiga i att skövla regnskog, ha urusla arbetsförhållanden och är inte i närheten av att vara så ansvarstagande som deras marknadsföring påstår.

Shell/St1 – Använder sig av våldsam militär i bla Nigeria för att ”hålla lugn” vid sina oljefabriker. Har bland annat lett till avrättning av arbetare som försökt organisera sig fackligt. Har även rätt sunkiga anställningsvillkor i Sverige. De har även varit inblandade i flera stora oljeutsläpp som varit förödande för befolkningen i närområdet. Utsläpp de inte tar något som helst ansvar för.( http://edition.cnn.com/2012/02/27/opinion/simons-corporations-abuses/ )

Saltå kvarn – Biodynamisk odling låter miljömässigt bra men är i själva verket inte alls en sådant hit för miljön som det påstås vara. Finns även kopplingar mellan Saltå kvarn och Vidarkliniken som är en antoposofisk klinik som bla skriver ut homeopatiska läkemedel (aka vatten) till sjuka barn.

Myrorna – Ägs av Frälsningsarmen som använder pengarna till att bla stödja fängslanden av homosexuella i afrikanska länder, lobba mot abort och homosexuellas rättigheter och även kräva religiösa eftergifter för att ge bistånd.

Indiska – Butikskedjan är för det första en orgie i kulturell appropriering för det andra har de urusla förhållanden för sina arbetare i fabrikerna.

Max hamburgerrestaurang – Ger i brev till anställda uppmaningar till vad de anställda bör rösta på med förtäckta hot om att förlora sina jobb annars, diskriminerar Romer/resandefolk genom att inte tillåta dem in i restaurangen. Tvivelaktiga anställningsvillkor.

McDonalds/Burger King – Utnyttjar ung arbetskraft med urusla anställningsvillkor och är även inblandade i bland annat skövlad regnskog. (Ja jag vet att de är två olika företag men kritiken gäller båda)

Loreal – Har skadlig framställning av sina produkter, utnyttjar sin arbetskraft hänsynslöst.

Urban Outfitters – Har bland annat donerat pengar till homofoba organisationer som lobbar mot homosexuellas rättigheter.

H&M – Betalar löner under miniminivå, har flera gånger ertappats nyttja barnarbete och använda tillverkningsmetoder som är högst skadliga för arbetarna.

IKEA – Har haft många olika produkter i mattsortimentet skapade av barnarbetare. Deras låga priser är låga bland annat för att de utnyttjar fattiga i andra länder.

Chiquita bananer/Dole – Bananer är en av de hårdast besprutade varor som finns, både Chiquita och Dole behandlar sina arbetare uruselt, använder gifter som bland annat leder till svåra nervskador och skövlar regnskog. Rekommenderar att kolla in filmen Bananas the movie

Kaffe – Orkar inte rabbla företag här eftersom alla kaffeföretag är problematiska om en inte väljer krav _och_ rättvisemärkt. Kaffeplantagearbetare har ett av de tyngsta jobben i världen och utnyttjas hårt till löner de inte kan leva på. Kaffe är hårt besprutat med många olika hälsoproblem som följd.

CocaCola/Pepsi – Förbrukar livsnödvändiga vattenreserver och utnyttjar hänsynslöst sin arbetskraft i fattiga områden. (http://mobil.dn.se/kultur-noje/coca-cola-forbrukar-livsviktigt-dricksvatten/ )

 

Fler kommer. Vet du något företag jag missat låt mig veta så uppdaterar jag listan!

 

 

7 reaktioner till “Kapitalismens mörker – Företags svarta baksida”

 1. Hej där. Tack för listan.

  Tills jag kom till Saltå Kvarn och Vidarkliniken. Jag ser att du behöver läsa på en hel del om biodynamisk odling, om hur homeopati fungerar och hur man på Vidarkliniken tar hand om sina patienter på riktigt. De tar sig tid, de ser hela människan. De tar tex. in cancersjuka patienter och ger de behandlingar och mat som gör att de kan gå vidare i livet med styrka efter sin cellgiftsbehandlingar etc.

  Om dina underlag för de andra företagen du nämner är på samma nivå då tappar de alla trovärdighet (fast jag vet att många av dom är sanna). För detta visar att du inte på något sett vet vad biodynamiska odling innebär för människa och miljö. De har inte en susning vilka hjältar Vidarkliniken är. Du vet inte hur homeopatiska medel fungerar. Du vet inte hur våra kroppar fungerar. Jag önskar att du håller dig frisk och får en fint liv så du slipper åka till Vidarkliniken. Men samtidigt önskar jag dig erfarenheten från att får vård på den unika professionella nivå som finns där.

  Jag önskar att du tar bort det inlägget tills vidare läser på och omvärderar det hela. De som kritiserar Vidarkliniken biodynamisk odling och homeopati är ofta helt utan erfarenhet på området och förblindade av läkemedelsindustrins krafter. Det är lite arbete att läsa på. Jag rekommenderar studiebesök på några skolor i bidynamisk odling Skillebyholm och vårdinge tex., Saltå kvarn har också fina kurser gå på någon av dom OM homeopati finns hur mycket som helst på nätet. Kolla också upp Masaru Emotos arbete med vatten. Läs om viktor schauberger arbete med energi och vatten, Läs om Dr. Batmans (dr batmanghelidj) arbete med vatten. Kolla andra källor än Wikipedia för där är inte säkert att hela sanningen finns Du kan bara få mera kött på benen och bli ännu kunnigare på ditt område genom att veta även vilka de positiva företagen är, vilka vill man stödja. Vidarklk, homeopati och biodynamisk odling är inte av någon ondo, tvärtom av den goda sorten. Jag är påläst och har provat på allt möjligt i båda av världar så jag vet vad jag talar om. Från att vara skeptisk och förblindad till att vara påläst och mer upplyst, Självklart har jag luckor kvar, men inte i detta fallet.

  Allt gott

  1. Det om biodynamisk odling kan jag fundera på att revidera, men homeopati är jag väl påläst om och jag vet vilken bluff det är. Vill vuxna käka sockerpiller och dricka destilerat vatten i tron att de blir friska får de göra det bäst de vill men jag kommer _aldrig _ stödja eller acceptera att sånt ges till barn.

 2. Oj det var många företag som man ska försöka undvika att stödja. Om du har tid får du gärna tipsa om företag som tar hand om sina arbetare på rätt sätt och är miljömedvetna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.