Do you belive in positiv rasism?

En vän till mig la upp denna bild på sin tidslinje på facebook idag, någon snubbe hade lagt upp den i en humorgrupp:

Image

När bilden fick kritik kom standardsvaret ”har ni ingen humor” samt ”det är ju positivt att asiater ses som smarta!”. Alltså first off: Asiater är en enormt stor grupp människor, det handlar om miljarder med människor. Så att liksom klumpa ihop dem till en och samma grupp med samma kultur, utseende etc är ju jäkligt vrickat. Typ lika vrickat som att SD vill påstå att hela Europa har en liknande kultur. För det andra: Det finns ingen sådan sak som en positiv rasism. Rasism är rasism och den är bajs oavsett om den används för att tala om att en hel grupp är extra smart eller extra dumma pga sitt ursprung.

Bilden ovan är dels rasistisk utifrån stereotypen att asiater (japaner?) är givet duktiga på datorer, dels utifrån stereotypen att asiater alltid pratar med en väldigt märklig brytning. Bilden på snubben med stora framtänder är bara för rasistisk för att ens bemöta känner jag. Denna form av rasism är oftast betydligt mer utbredd och accepterad än rasism som anspelar på mer uppenbart negativa fördomar. Faktum är dock som jag nyss skrev att båda är dåliga. Oavsett grunden i rasismen (”positiv” eller negativ) blir effekten att stora grupper av människor klumpas ihop och avpersonifieras på grund av sitt ursprung. Istället för att se individerna för vilka de är blir de bara representanter för de förutfattade meningarna.

Att inte få vara sig själv utan alltid en stereotyp har dessutom väldigt hämmande inverkan på individen, antingen för att en anser sig själv som oönskad i samhällets ögon och därmed annammar en internaliserad rasistisk syn på sig själv, eller så behöver en leva upp till de höga krav som ställs på ex att Japaner ska vara extra smarta. Istället för att få växa som den person en är måste en ständigt vara på vakt och representera hela sitt ursprung istället för bara sig själv.

Om en svensk klantar till det är det just en svensk som klantar till det, inte alla svenskar. Om en rasifierad klantar till det är det däremot ”alla” rasifierade som klantat till det. ”Positiv” rasism används ofta i reklamer, som ett sätt att få fram en exotisk mystik eller humor, att spela på fördomar som får de priviligierade att skratta samtidigt som de förtryckta skall vara tacksamma att de får synas öht. Ett annat exempel på sådant är Comviqs reklam med kioskägaren Karim som verkligen får anspela på alla fördomar om invandrare som driver kiosk.

Eftersom jag själv inte är Asiat är det svårt för mig att skriva om den rasism som specifikt drabbar asiater utan att börja ta mig tolknignsföreträde, men två riktigt bra bloggar som tar upp ämnet är Glitterblaster och Life according to Chip ,så jag rekommenderar er verkligen att gå in där och läsa mer.

7 reaktioner till “Do you belive in positiv rasism?”

 1. Mailade just ÅT och planerar att kolla vad den där annonsören är för någon…
  ”Hej
  Jag och flera med mig har reagerat på en skärmdump från er tidning. Det gäller en bild föreställande en annons för någon form av datorbutik – Nylands Data. Bilden föreställer en person som klätt ut sig till en asiatisk man (nidbild) och texten är ett försök att fonetiskt återge en asiatisk brytning.

  Bilden är publicerad i en facebookgrupp och sprids nu i sociala medier som ett exempel på hur olämpligt det uppenbarligen är accepterat att skämta om asiater.

  Det vore önskvärt med något bättre omdöme från er sida, när det gäller val av annonsmaterial. ”

  Har inte fattat om det är på skämt eller allvar. Trodde först det var ett skämt, men det kanske berodde på att du skriver att bilden finns på en humorsida på Facebook – inte i ÅT.

 2. En vän till mig som har kinesiskt ursprung (hennes föräldrar flyttade till sverige och hon föddes här) har berättat att hon ofta själv känt sig tvungen att anspela på rasism och stereotyper och alltså skämta om sitt eget ursprung för att hon annars anses vara tråkig, utan humor osv. Och då kommer alltså pressen från vänner vilket nästan verkar vara det vanligaste.

  1. Jupp, varje gång någon drar upp den där vännen som tycker det är ”helt ok” med rasistiska stereotyper undrar jag hur många av dessa ”vänner” som bara vill slippa få höra att de är tråkiga.

  2. Känner igen det där och vet att det finns många som gör det, vilket innebär att det är många ”goda, snälla, antirasistiska” människor som tycker att denna typ av rasism är OK, eftersom det är från dessa som pressen kommer ifrån, dvs de rasifierades närmaste omgivning och man får väl förmoda att de flesta av oss INTE umgås med sdu:are och annat för oss otrevligt folk.

   Jag har ju själv gått i fällan och på många sätt cementerar jag det genom att fortsätta framställa mig som jag gör i t ex min blogg, men jag känner att jag nu försöker använda den bloggen och mitt ”alter ego” till att säga andra saker än det som sas när jag var yngre.

   Och jag hävdar fortfarande – det är JAG som avgör när det är kul. Det är JAG som har rätt att säga när det gått för långt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.