Om gud vore tiggare…

… så skulle hen hatas lika mycket som tiggarna på våra gator idag. Då skulle hen också fotas, hängas ut, hånas och förlöjligas. Då skulle även hen mötas av valaffisher från ett parti vars huvudfråga är att hen ska ut ur landet. (Om du inte gillar tanken på gud byt ut hen mot någon du faktiskt gillar,typ Zlatan, Obama, Reinfeld etc)

Idag är det fullt legitimt att slå mot uteliggare, både verbalt, på nätet och tom fysiskt. Det är så legitimt att göra att många inte ens förstår att de uttalar sig både kränkande och rasistiskt när de fotar och förlöjligar tiggare. Det är så legitimt att hata tiggare att de som står upp för tiggarna riskerar mordhot.

image

Bilden ovan är från instagram. Personen som la upp bilden tycker den är helt ok, rimlig och att den visar att hen är ”less på att se tiggare överallt”. Kritik viftas undan som missförstånd eller elakhet. Att denna bild utan tvekan spär på det hat som redan finns i massor mot tiggare är inget personen reflekterar över. Det är inget hen behöver reflektra över för det drabbar inte bildtagaren iaf. Nå, det intressanta kring bilden är inte att personen som tog bilden försvarar sig, utan det faktum att många andra förvarar det också. Att det finns många som är less på tiggare ses som helt legitim orsak till ett foto och de som kritiseras anklagas i vanlig ordning för att ha för hård ton, fokusera på fel saker eller misstolkar. Ingen verkar fundera över om det är tiggarna som är problemet eller det samhälle som skapar tiggare.

En annan bild har cirkulerat massor de senaste dagarna, ett smygfoto av en tiggande kvinna med mobiltelefon:

image

I kommentarerna har hatet flödat och väldigt många drar slutsatsen mobil =har pengar så det räcker och blir över. Andra drar direkt slutsatsen att det måste vara organiserade ligor bakom. En annan bloggare (som jag låter vara anonym i detta fallet) skrev ett bra inlägg om detta, ett inlägg som resulterar i flera hatfyllda kommentarer och mordhot. Vi lever alltså idag i en värld där hatet mot samhällets mest utsatta är så starkt att de som säger ifrån riskerar grova hot och kanske mer.

Att någon har en mobil har redan bevisata inte vara ett tecken på välstånd. Idag delar många organisationer ut begagnade mobiler till hemlösa för att de ska ha en chans att kontakta familj i hemlandet, ha kontakt med socialen osv. Mobiltelefonen är en livlina för dessa personer och därmed en prioritet. Utöver detta: om det nu skulle vara organiserade ligor, so what? Blir tiggarnas situation bättre av att de hånas och hängs ut? Kommer situationen i hemländerna bli bättre för att de hatas även här? För faktum är ju att de som hatar tiggare med motiveringen att det är organiserat hatar inte att det ev är ett fåtal människohandlare som utnyttjar fattiga och utsatta människor utan själva organiseringen i det. Jag tror iof helt på att tiggeriet är organiserat. Organiserat på så sätt att familjer går ihop och samarbetar för att få en trygghet i kollektivet, för att kunna spara mer pengar genom att dela på inköp och matlagning. Däremot är det bevisat gång på gång att det organiserade tiggeriet där en eller ett fåtal tar alla pengar från tiggarna är mindre än marginellt förekommande. Jag undrar även om de som utan problem fotar tiggare och skriver om hur less de är på att se tiggare överallt för att staten inte gör något åt problemet och hjälper dem, hade de kunnat gjort samma sak mot prostituerade traffickingoffer? Tagit en bild och ba ”Åter i vardagen, nu har de visst slutat hänga i sunkiga lägenheter och kommit ut på gatan. #horor #youwanttohavefun” för att sedan försvara det med att de är less att se horor överallt, varför kan staten inte hjälpa dem?

I går postades också en film med en tiggare som kastar vatten mot personen som filmat, upplagt med följande story:
image

I filmklippet kan en se hur kvinnan flera gånger ber filmaren att gå sin väg och till sist kastar hon vatten. En allt annat än oprovocerad ”attack” med andra ord. Galago uppmärksammade klippet och även det faktum att kontot som la upp klippet är fejkat:
image

Jag vågar drista mig till chansningen att namnet är valt för att låta lagom mkt utländskt för att försvara mot anklagelser om rasism, lagom svenskt för att tas seriöst och ge klippet spridning. Ett fult knep för att försöka slå mot de redan utsatta.

En uppmaning till alla som hatar på tiggarna, bråkar om hur mkt pengar de tjänar och hur falska de är: BÖRJA TIGGA ditt jävla as. Om du nu kan få 20.000 skattefritt som det påstås är det väl förfan bara att slå ner röven utanför närmatse butik! Eller är det måhända inte värt det förakt du vet att du skulle möta? Om du nu inte känner för dessa ”enkla pengar” kan du ju iaf ha hyffs nog att hålla käften över att det är värt det för andra å sluta förpesta världen med ditt jävla gnäll.

6 reaktioner till “Om gud vore tiggare…”

 1. Det är inte rasismen att vara emot tiggeri. Men varför bjuder du inte in tiggarna och låt dessa bo i ditt eget hem eftersom du personligen inte har nånting emot dem?

  1. För att jag tvivlar på att de är intresserade av att komma och bo i vårat vardagsrum. Jag nöjer mig med att jobba för att de ska få bättre liv, skänker pengar och köper dem mat och kläder.

 2. Otroligt bra och tydligt skrivet, det sätter verkligen den verkliga frågan i fokus. Jag ska ta med många av dessa tankar i diskussionen med personer som inte är lika pålästa. Tack!

 3. Hela den här hetsen mot tiggare är så sjukt obehaglig. Om de nu tror att det är organiserat (jag har en bekant som anser att eftersom hon läst att det är så i enn skönlitterör bok, Marcoeffekten, så är det så…) så är det knappast de som sitter och tigger som är skurkarna i det hela, då borde en ju faktiskt försöka hjälpa dem att ta sig bort från de som utnyttjar dem.
  Men jag tror inte det egentligen är det som det handlar om. De som pratar högst om att de är organiserade och att de tjänar massor, de gör det för att de retar sig på att tiggarna ger dem fåligt samvete. Tiggarna är det mest uppebara beviset på vilka enorma klyftor det finns i vårt land, och det vill de inte veta om. De vill blunda, stoppa fingrarna i öronen och sjunga “Den blomstertid nu kommer” och sen är alla lyckliga.
  Men de lyckas inte stänga ute tiggarna, de ser dem och då får de dåligt samvete över att de själva har det så bra. Och dåligt samvete vill de inte ha. Så då måste de konstruera en historia om att tiggeriet är organiserat och att de som tigger håvar in multum på oss andra godtrogna. En berättelse de tycker sig få bekräftad genom boken Marcoeffekten, genom en enda artikel med en intervju med en enda polis (med rumänsk bakgrund, och kanske därför färgad av den rumänska synen på romer, som till och med verkar värre än den svenska synen på romer…) och bilder på tiggare med telefoner… Att polismakten som helhet, hjälporganisationer och politiska utredare klart och tydligt säger att den organisering som sker är mellan grupper, på ett naturligt sätt för att de ska slippa känna sig helt ensamma i sin tillvaro. Ingen brottslighet, ingen som håvar in massor av pengar…
  Mitt förslag är att de kan sluta att slå på den som redan är längst ner, de kan sluta att håna, de kan klara det här dilemmat så mycket enklare än så. De kan helt enkelt låta bli att skänka pengar, om de nu inte tycker det känns rätt. Och låta oss andra, som helst skulle vilja se, en annan, bättre, lösning på de globala orättvisorna, i väntan på det gärna hjälper till med det vi kan där vi kan.
  Förlåt för den långa kommentaren, men det här gör mig så förbannad!

  1. Ja det är verkligen tydligt hur historierna sprids om och om igen för att få folk att tro att tiggarna inte är så utsatta som det påstås.

   Här där jag bor har det kommit em grupp tiggare nu som är ”organiserade”. 5st som håller ihop. De hämtas upp av en av dem i en utländsk bil så jag antar att de åkt hit tillsammams, gått ihop för att de ska ha råd. Jag har sett bilen de hämtas i flera flera gånger då jag ofta lyckats ”pricka in” när de har återsamling. Bilen är en superduperskruttig gammal golf. Min man däremot har fått höra från flera håll att de minsann är en ”liga” som hämtas i dyra bilar och inte alls är fattiga. Jag undrar varför jag aldrig sett den där dyra bilen det pratas om trots att jag sett dessa utpekade tiggare plockas upp minst 10ggr? Jag tvivlar helt enkelt på sanningshalten utan tror mer att den däe skruttiga bilen förvandlats tiöl en dyr bil för att få mer tyngd i sin historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.