Kulturell apropriering är inte kulturutbyte.

Jag får många frågor angående kulturell apropriering (CA), vad det är men framförallt varför det är något dåligt. Är det inte positivt att kulturer blandas och borde det inte vara något som motverkar rasism? Jag har gjort en liten liknelse som kanske kan hjälpa till lite att förklara vad CA handlar om, för att visa att det är mer än bara kulturella utbyten på lika villkor. Hoppas det kan räta ut lite frågetecken 🙂

Föreställ dig Dalahästen. Något unikt för Sverige som många turister uppskattar och gärna köper just för att den är så unik. Dalahästen används ofta för att symbolisera Sverige och det svenska. Så en dag snappas den upp av folk från en annan kultur som tycker att dalahästen är så häftig att de vill ha den själv men det är omständigt att importera eller själv ta sig till Sverige för att köpa en. Så de börjar tillverka egna dalahästar, de målar den på sätt som inte görs i Sverige för att den skall passa in lite bättre i sin egna kultur. Efter ett tag ger de den också en ny innebörd då någon kommer på en rolig lek att använda dalahästen till. Den andra kulturen börjar massproducera dalahästar till denna lek och allt färre vill köpa de svenska dalahästarna eftersom de dels anses för dyra men även för gammeldags. När svenskar försöker visa sina dalahästar blir de förminskade och det ses ner på dem, för de/vi följer inte den nya normen, den nya standarden för vad en dalahäst är. Våra dalahästar är inte längre fina nog och vi kan heller inte använda dalahästen som en symbol för svensk kultur eller sälja till turister som en prydnad eftersom den nu bara är förknippad med en lek. Det slutar med att den andra kulturen helt tar patent på dalahästar och svenskar kan inte längre visa dalahästar öppet utan att mötas av ifrågasättanden och tom påhopp. Att sälja dalahästar kan nu bara göras nästan i smyg mellan svenskar, ska andra dalahästar säljas måste de anpassas bort från den svenska traditionen för att istället passa den nya kulturen och den påhittade dalahästleken.

Skulle det kännas bra? Skulle det upplevas som byggda broar och ökad förståelse mellan kulturer eller skulle det kännas märkligt att en sak som är så självklar för oss idag som en dalahäst plötsligt är något vi inte längre kan använda för oss själva, på våra villkor eftersom en annan kultur istället definierar vad de är, hur de ska användas och hur de ska se ut?

DET är vad CA handlar om.

Inget utbyte av kulturer. Inget som sker på lika villkor. Det handlar enbart om ett ensidigt tagande och förvrängande av andras kulturer. Dessutom i kombination med att göra ursprungskulturen till något suspekt som inte bör praktiseras.

Nu sitter det garanterat folk här och tycker att det verkar väl inte så farligt, kulturer har ju alltid ändrats lite hit och dit. Vilket är sant. Att kunna se på sin kultur som något helt oviktigt som vem som helst kan ta är dock förunnat de som aldrig ens behövt fundera på att vara i sitsen att inte få uttrycka sin kultur men se andra göra det istället. För de vita i väst har kulturerna aldrig varit hotade för det är ”vi” som tagit från andra. Det är ”vi” som förvanskat innebörden i andras kulturer men gjort vår version till sanningen. Den som redan har all makten behöver liksom inte oroa sig.

5 reaktioner till “Kulturell apropriering är inte kulturutbyte.”

  1. Hej,
    Vad lustigt att texten med exemplet om dalahästen står skrivet här.. Jag känner personen som skrev detta och kan säga att du har stulit hennes text rakt av. Sånt här kan anmälas, det vet du om va?
    Haha texten är min. Jag skrev den på Facebook först och har INTE kopierat den från någon. Det är mina egna ord. Punkt slut.

  2. Jag har aldrig innan förstått mig på detta med CA, så jag vill bara säga tack! Jag har nu läst dina inlägg om detta och förstår äntligen! Det är så viktigt att bilda sig kring allt detta med rasism, CA osv. Så att man kan sätta ner foten när någon gör något fel och då kunna bilda vidare dem. För jag tror alldeles för mycket av vardagsrasismen handlar om okunskap (blandat med en stor del idioti). Men många tänker inte helt efter när de säger eller agerar på vissa sätt, för de har aldrig innan reflekterat kring det. Så tack till dig som bildar!!

  3. För de vita i väst har kulturerna aldrig varit hotade för det är “vi” som tagit från andra

    Du verkar hålla dina påståenden inom en väldigt snäv tidsram.

  4. Tack för förklaringen. Ja det finns väl inga kulturer som kommer undan längre. Pengarna styr. Den starkes makt. Läste att ngn av de stora franska modeskaparna snott ett mönster i Dalarna. Ikea snodde dalahästen för länge sedan. HM/Zarah osv lever på att sno. Människan är en kreativ varelse ständigt på resande fot. Är ngn förvånad längre? Tiden går. Den kultur jag växte upp i finns inte längre. Snart vältrar den ekonomiska makten över till Asien. Håll i hatten (vore häftigt om Afrika…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.