Med vilken rätt pushar vi för kvinnor i förskolan?

Varning, denna text innehåller beskrivningar av sexuella övergrepp på barn.

 

Igår skrev Kerstin Weigl en krönika i  Aftonbladet om män inom förskolan. Hon frågar sig varför vi ska pusha för män i förskolan, för oss vuxna eller för barnen? I texten drar hon upp ett fall där en praktikant på en förskola upprepade gånger våldfört sig på barn, bland annat inne på förskolans toaletter. Lagom till den unge mannen skulle sluta sin praktik berättar ett av barnen för sin mamma om vad som skett och hon slår larm till förskolechefen. Som sig bör. Kerstin påtalar att vi idag har krav om att alla som vistas inom förskola och skola måste visa upp utdrag ur brottsregistret oavsett kön samtidigt som hon frågar sig hur vi ska förhindra övergrepp av barn inom förskolan. Svaret verkar vara att undvika fler män i förskoleverksamheten. Eftersom brottsregistren bara visar om en dömts för sexualbrott kan givetvis odömda pedofiler/våldtäktsförövare slinka igenom.

Nåväl, förutom det smutsiga insuinerandet att alla män inom förskolan är pedofiler så gör det mig också oerhört förbannad att Kerstin så blåögt osynliggör att det faktiskt finns kvinnliga pedofiler/våldtäktsförövare. I England hade de för ett par år sedan en mycket uppmärksammad pedofilhärva där flera kvinnor inom förskolan visade sig ha en pedofilcirkel där de på allehanda sadistiska sätt våldförde sig på de barn de hade hand om inom förskoleverksamheten. Detta hade pågått i flera år, med hundratals barn som offer. Varför såg ingen? Varför uppdagades det inte? Jo, för att ingen tittar efter kvinnliga förövare.

Föräldrar är vaksamma på män, de varnar sina barn för snuskgubbar, de håller utkik efter män som verkar stå och hänga utanför förskolor etc, men ingen tittar efter de kvinnliga förövarna, för folk tror att de inte existerar. Det var inte heller länge sedan vi hade en pedofilhärva i Sverige med många kvinnor inblandade och en man. Mannen fick hela skulden, kvinnorna påstods vara hjärntvättade offer. För kvinnor anses inte kunna vara pedofiler.  Faktum är dock att i intervjuer med offer visar det sig att kvinnliga förövare är lika vanligt som manliga förövare och att de agerar ensamma i samma utsträckning som män.

Att dessutom sikta in sig på förskolan som källan till pedofila övergrepp när vi vet att de flesta övergrepp sker av släktingar är förkastligt. Ska vi verkligen kunna skydda våra barn gäller det att prata med dem om integritet , om rätten att säga nej, att de ska våga berätta för sina föräldrar om allt och att en som vuxen lyssnar. En annan viktig grej är att inte bara prata om att vuxna inte får göra saker mot barnens vilja, vissa saker får vuxna inte göra mot barn öht. Pedofiler är skickliga på att få barnens förtroende och att få dem att vilja aktiviteter ett barn inte kan ge samtycke till.  När det kommer till övergrepp på pojkar är detta extra viktigt att ha i beaktande, speciellt om barnet är lite äldre då det är oerhört vanligt att förövaren lägger skuld på pojken att han ville det hela, att han gillade det för att han fick stånd.

Offer för kvinnliga pedofiler är bland de mest osynliga offer vi har. Få vågar berätta om det öppet eftersom de sällan blir lyssnade på, sällan tas på allvar och allt för ofta för höra att de ljuger för kvinnor gör inte sådant. Kvinnliga förövare och manliga offer är extra osynliggjorda då det tom finns ett glorifierande av dessa övergrepp inom vår kultur. Pojkar i 13-14 års åldern som förmås ha sex med vuxna kvinnor utmålas i det närmaste som hjältar, det påstås att de fått uppleva alla unga pojkars dröm, att pojkarna kanske inte ville, eller oavsett är för små för att samtycka till sex med vuxna är inte med i ekvationen. En 14 åring kille som har sex med en 35 årig kvinna är coolt, en 14 årig flicka som har sex med en 35 årig man är vidrigt i allmänhetens ögon. Vakna upp, pojkar kan vara offer och kvinnor förövare!

Det behövs mer än kvinnor  inom förskolan för alla barn mår bra av att ha förebilder av olika kön. Ett arbetsgrupp funkar bäst när det finns många olika erfarenheter och ju bredare sammansättning ju mer synvinklar, det gäller inte bara kön utan även ålder, etniskt ursprung osv. En förskola är fylld av alla sorters barn och behöver vara fylld med alla sorters pedagoger. Att börja peka ut en grupp som opassande inom yrket för att ett ytterst fåtal begått övergrepp är helt befängt.

Ska vi skydda våra barn på riktigt, ta av skygglapparna och se att kvinnor kan vara lika kapabla till hemska övergrepp som män. Med vilken rätt förutsätter vi att kvinnor i förskolan automatiskt ger en trygg förskola utan övergrepp? Hur kan en av Sveriges största tidningar ens publicera en text där alla män inom förskolan indirekt utmålas som pedofiler? Nej, sexuella övergrepp på barn är inte en fråga om kön, det är en fråga om makt, ofta utfört av personer som inte ens är pedofiler, låt oss inte luras att bara prata om männen.

10 reaktioner till “Med vilken rätt pushar vi för kvinnor i förskolan?”

 1. Karl, så bara för att det finns massa dokumenterade fall med pedofiler på förskolor så ska inga män få lov att studera till yrket? Vad hände med att se individen och inte gruppen, känns mycket SD över din logik.

 2. Vad jag vet finns inga fall av kvinnliga pedofiler på svenska förskolor men hundratals fall med män.
  Kan du ge ETT exempel på en kvinnligpedofil på en svenskförskola?

  1. Inget jag kan ge länk på iaf. Det finns flera uppdagade fall i andra länder med liknande förskolor som våra, varför skulle just Sverige vara fritt från kvinnliga pedofiler i förskolan?

 3. Mycket viktig text, och något jag alltid hävdade när mina barn gick på förskola som hade manlig personel. Det fanns altid bekanta som tyckte det var viktigt att påpeka att det kanske var så att den mannen var pedofil. Jag svarade alltid att med den enormt större mängd kvinnor som fanns på förskolan var risken extremt mycket högre att det var någon av den kvinnliga personalen som var pedofil…

 4. Det var ju ett fall i Australien där en minderårig pojke (12-14) blev sexuellt utnyttjad av sin kompis mamma som sedan blev gravid. Pojken berättade för någon och det uppdagades men kvinnan kunde inte straffas eftersom hon var en kvinna som utnyttjat en pojke var det inte olagligt.

 5. Hej! Intressant bloggpost. Har du någon referens för detta: “För kvinnor anses inte kunna vara pedofiler. Faktum är dock att i intervjuer med offer visar det sig att kvinnliga förövare är lika vanligt som manliga förövare och att de agerar ensamma i samma utsträckning som män.”
  Det vore ju intressant med statistik.

   1. Dina länkar ger vid handen följande:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15894146 (results)
    Contact CSA was reported by 16% of males and 25% of females. Men reported female perpetration of CSA nearly 40% of the time, and women reported female perpetration of CSA 6% of the time.
    http://www2.ed.gov/rschstat/research/pubs/misconductreview/report.pdf (p.24)
    In studies that ask students about offenders, sex differences are less than in adult
    reports. The 2000 AAUW data indicate that 57.2 percent of all students report a male
    offender and 42.4 percent a female offender with the Cameron et al. study reporting
    nearly identical proportions as the 2000 AAUW data (57 percent male offenders vs. 43
    percent female offenders).
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190740904000349 (sect 1.1)
    More recent research confirms that the actual figure is now as high as 25% (Elliott, Saradjian & Harris, 1997). Women sexually abuse approximately one in every 100 girls and one in every 100 boys during childhood (Elliott, 1994).

   2. Ja jag vet vilka siffror det stod där. Det finns ännu fler rapporter du kan googla också. Detta är en svår fråga och beroende på hur undersökningarna gjorts varierar siffrorna på kvinnliga förövare mellan 3-64%. Dvs en enorm variation. Flest utfall verkar dock säga att procenten ligger runt strax över 40%. Som det även står i det jag länkade tros mörkersiffran för kvinnliga förövare vara större än för manliga pga samhälles syn på kvinnor som just sexualförbrytare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.