Kvinnor och antivaxx

Jag har ju redan skrivit lite om varför jag tror att kvinnor dras mer mot alternativmedicinen än män. Jag tänkte nu prata lite mer specifikt kring ämnet vaccin, eller snarare rörelsen mot vaccin. Antivaxx rörelsen är en rörelse där kvinnor är i absolut majoritet både som deltagare men också som drivande personer bakom bloggar, youtube kanaler eller föreläsare.

Antivaxx rörelsen fick ett rejält uppsving efter den förfalskade forskningen som kopplade vaccin till autism. Efter svininfluensan och pandemrix har de fått ny luft under vingarna och allt fler väljer att inte vaccinera sina barn.

Det finns många argument från antivaxx sidan om varför vacciner är som bäst overksam skit och som sämst rent dödlig. Vad alla argument har gemensamt är att de baseras på anekdoter, förfalskad eller missförstådd statistik och konspirationsteorier. Big Pharma är ute efter att göra oss alla sjuka och tjäna pengar på det. All statistik som motsäger antivaxxarnas teser är lögner, köpta av läkemedelsbolagen för att lura oss. Av okänd orsak är också organisationer och statliga instanser såsom UNHCR/FN, WHO, Unicef mfl med i denna världsomspännande komplott. Jag skulle kunna skriva en hel bok om varför dessa teorier är ohållbara och motsäger varandra (eller den läskigt påtagliga funkofobin som genomsyrar hela rörelsen) men det är inte syftet med detta inlägg.

Frågan är ju varför människor och då främs kvinnor (mammor ) dras till denna rörelse trots kompakta bevis att vad de säger inte är sant? Jag tror svaret är: kontroll. Kontroll över en liten liten del av sitt och sitt barns liv.

För samhället idag är fientligt mot barn och fientligt mot mammor. Sjukvården är inte bättre. Mammor som oroar sig viftast ofta undan och får höra att de är hönsiga (jag har själv varit i sitsen). Detta resulterar i föräldrar/mammor med en oro inom sig som inte tas seriöst, andra vuxna (ofta män) som skrattar åt dem och därmed lämnar dem med en känsla inom sig av maktlöshet och frustration.

Antivaxx rörelsen är tvärt om. Där får dessa föräldrar iställer höra att de ska skita i läkarna, att de själva alltid vet bäst, att de förstår sitt barns behov mer än någon annan. Oavsett hur befängda storys de berättar som kopplar vaccin till allt från PSD och hjärnskador till hicka och snorig näsa så kommer de få höra ”absolut, du har rätt,det är vaccinens fel! Avgifta och gå inte till läkaren igen”. De får helt enkelt synas och höras och framförallt LYSSNAS på på ett sätt sjukvården inte kommer i närheten av. Med detta kommer en känsla av kontroll. Att DE har makten att ta beslut åt sina barn, att de minsann vet så mycket mer än tom läkarna vet.

Antivaxx rörelsen har många likheter med sekter. Det här med ”vi mot världen” är den tydligaste. Hur antivaxxers gärna ser sig som mer vakna, mer kritiska, mer pålästa än andra. Jag tror det är en motreaktion mot de (män) som närmast klappat på huvudet vid första funderingen om vaccinerna kanske innehåller dåliga saker. Eller reaktion mot alla de som hånar och skrattar när de för fram sina åsikter nu.

Jag förespråkar ständig dialog, och det gör jag i detta fallet också. Föräldrar som redan är fast i antivaxx rörelsen kommer ingen kunna nå så de kan lika gärna bara vara. Förr eller senare kommer de ha en ”felaktig” åsikt om något som går hand i hand med antivaxx förespråkandet och hamna i kylan. Då är det bra att inte ha bränt alla broar så de har folk runt sig ändå. För antivaxx brukar gå hand i hand med motstånd mot all medicin och sjukvård, med viss kosthållning och tro på andra konspirationer som ex chemtrails. I längden är det närmast omöjligt att upprätthålla den världsbilden i kontakt med andra.

De som vi fortfarande kan nå är de som tvekar. Som läst propaganda och tror deras bebis ska dö av en spruta. Där är det viktigt att tex prata om vilka risker som finns mer vaccin och vilka som finns med sjukdomarna. Vad är mest riskabelt? I min mening är det också viktigt att prata solidaritet och mänskligt värde. För att avstå vaccin om en kan ta det är en grymt egoistisk handling. Att inte vaccinera sitt barn är en egoistisk handling och har faktiskt rätt lite med sitt barn att göra utan bottnar mer oro för sitt egna samvete att göra (”vad ska barner säga om hen blir sjuk av sprutan ”).

Det finns mängder med artiklar som motsäger så gott som allt antivaxxers påstår, det finns massor av argument för vacccin. Att talanom detta på ett schyst sätt till föräldrar som oroar sig tror jag är vägen att gå så inte fler väljer bort vaccin för att antivaxxers lyssnar på dem. Detta är framförallt något  vården behöver bli bättre på. Sådant kräver dock tid och tid kräver resurser, vilket blir en helt annan fråga.

30 reaktioner till “Kvinnor och antivaxx”

 1. ”Big Pharma är ute efter att göra oss alla sjuka och tjäna pengar på det. All statistik som motsäger antivaxxarnas teser är lögner, köpta av läkemedelsbolagen för att lura oss. Av okänd orsak är också organisationer och statliga instanser såsom UNHCR/FN, WHO, Unicef mfl med i denna världsomspännande komplott. Jag skulle kunna skriva en hel bok om varför dessa teorier är ohållbara och motsäger varandra (eller den läskigt påtagliga funkofobin som genomsyrar hela rörelsen) men det är inte syftet med detta inlägg.”

  Är det funkofobi för att vi är rädda att våra barn ska bli sjuka eller autistiska av vaccin? Samtidigt är det inte vi som skriker högst efter vår rätt att ge barn med NPF mediciner, utan just ni.

  Du borde lyssna på detta Paula: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/68519?programid=2519

  Det är verkligen intressant av många orsaker, och kopplat till det här du skriver om.

 2. Bra text men precis som efterföljande kommentarer visar så går det inte att diskutera vaccination eller ej med redan frälsta (åt ena eller andra hållet).
  Tycker att du gjorde ett bra försök att bemöta länkarna till olika vetenskapliga artiklar men det dög ju tydligen inte.
  Jag tycker att det är bra me vaccin. Tycker också att vaccineringen mot HPV-virus borde omfatta även unga pojkar.
  Bra text som sagt!

 3. Att kritisera och ha negativa åsikter om rörelser som kvinnor är överrepresenterade i får och ska man absolut ha/göra om det finns fog för det. MEN det i sig innebär INTE att man per automatik har någon slags rätt att generalisera grovt och nedvärdera dessa individer/deras åsikter som du gjort i ditt inlägg och göra det som om dessa vore en homogen grupp.
  Du känner redan mycket väl till detta så frågan är fortfarande varför du gör så i ditt inlägg och att du inte någonstans visar att du inser att det du skrev inte var så genomtänkt?

 4. Anneli
  Kapat bort? Jag har inte kapat någonting. Bekräftelse på att det inte finns en enda evidensbaserad studie på att de grundläggande vaccinerna för polio, kikhosta, difteri, stelkramp, mässlingen, påssjuka och röda hund har effekt kan du hitta i Läkemedelsboken 2014, inget konstigt alls.
  Ja självklart är det oetiskt att utföra sådana studier. Men min poäng med att nämna det är att det ständigt hävdas att det finns studier på att dessa vacciner har effekt vilket är ren lögn.
  Och ja jag förstår att du tycker det är jobbigt med en massa studier/forskning – det är ett skitgöra att ta reda på fakta men livsviktigt. Men nu var mitt inlägg en reaktion på att skribenten av inlägget bloggen gjort grova generaliseringar och påstår att föräldrar som inte vaccinerar sina barn bla baserar sina argument på anekdoter, förfalskad/missförstådd statistik och konspirationsteorier. Det är jävligt illa från någon som har en hel blogg där väderbörande säger sig vara feminist, antirasist, vara för jämställdhet osv osv. Det är dubbelmoral deluxe!

 5. Är du verkligen emot rasism Paula?
  När jag läser ditt inlägg om Antivaxxers (som du kallar dem som vill att vaccinets säkerhet skall granskas) och sedan läser beskrivningen för vad vardagsrasism är, så är det ju exakt vardagsrasism som du sysslar med i ditt inlägg?

  ”Vardagsrasism är ett begrepp inom rasismforskningen, och handlar om sociala praktiker och tankescheman som omfattas av en större grupp än den öppet rasistiska. Enligt Siegfried Jäger måste tre faktorer föreligga för att beskriva ett beteendemönster som vardagsrasism: (1) I vardagsrasismen konstrueras ett ”vi” och ur denna position bildas en uppfattning om de annorlunda, som avviker från ”vår” normalitet. (2) Denna upplevelse av en skillnad mellan ”vi” och ”de” uttalas eller praktiseras på något sätt. (3) Detta får till följd att de som kategoriseras som annorlunda blir uteslutna.[1] Andra sidan av begreppet är de upplevelser av rasistiska mönster som människor kan ha i sin vardag. Dessa upplevelser kan gälla rasdiskriminering som relateras till en makrostrukturell kontext där ojämlikheter i maktrelationer representeras inom eller mellan grupper, eller nationalstater som konstruerar ”raser” och rasregelsystem, som tar sig uttryck i etniska och rasmässiga sociala ordningar på basis av kompetens, kultur och framsteg (social, vetenskaplig, materiell och så vidare).[2]

  Begreppet vardagsrasism anses inte kunna reduceras till extrema uttryck såsom rasistiskt våld av fysisk karaktär och anses heller inte vara en abstrakt process utanför en individs kontroll eller påverkan. Forskaren Philomena Essed menar att vardagsrasismen lever genom vanliga och triviala praktiker, de små ”orättvisor som förekommer så ofta att de nästan tas för givna – gnagande, irriterande, utmattande, till synes små orättvisor som man till slut börjar förvänta sig”.[3] Denna process anses upprätthålla den strukturella rasismens dagordning. Enligt forskarna Paulina de los Reyes, Masoud Kamali och Ulrika Schmauch är det i vardagen som rasistiska föreställningar reproduceras och förändras, varför det utan vardagsrasism inte kan existera någon strukturell rasism.[2][4]”

  1. Fantastiskt, du har just slagit fast att varje gång politiker för ett politiskt tal och pratar om sina meningsmotståndare är det rasism. (Hint, jag håller inte med om din tolkning av citatet eftersom den tolkningen gör att precis ALL diskussion som utgår ifrån att det finns grupperingar är rasism. Det håller inte)

 6. Mern du, du skriver ju själv väldigt ironiskt kring antivaxxare som kanske stuckit näsan något djupare i smeten…
  Är inte detta ironiskt? Citat: Vad alla argument har gemensamt är att de baseras på anekdoter, förfalskad eller missförstådd statistik och konspirationsteorier. Big Pharma är ute efter att göra oss alla sjuka och tjäna pengar på det. All statistik som motsäger antivaxxarnas teser är lögner, köpta av läkemedelsbolagen för att lura oss. Av okänd orsak är också organisationer och statliga instanser såsom UNHCR/FN, WHO, Unicef mfl med i denna världsomspännande komplott. Jag skulle kunna skriva en hel bok om varför dessa teorier är ohållbara och motsäger varandra (eller den läskigt påtagliga funkofobin som genomsyrar hela rörelsen) men det är inte syftet med detta inlägg.
  Slut citat.

  Har du någonsin kollat vem som sitter i de medicinska råden när det gäller WHO, Socialstyrelsen, så kallade medicinska experter inom olika EU- utredningar osv…?
  Har du koll på att de faktiskt, trots man skriver under på att man inte är jäv när det gäller olika expertråd, faktiskt sitter med fingrarna i kakburken i både medin och vaccinindustrin samt dentalindustrin. Har du kolla på sådant?
  Har du också koll på vad det innebär att få i sig kroppsfrämmande ämnen direkt i blodet och sen via hjärnan? I synnerhet vad det kan göra med en liten kropp och dens hjärna?

  Då jämfört med detta som du skriver här:
  Citat: Förresten ang aluminium: Dina barn är aldrig utomhus va? Eller åker bil? Eller äter fisk? Eller får ersättning eller välling? För du vet va att de får i sig samma mängd aluminium som via en dos vaccin av dessa grejer på nolltid?

  DET ÄR STOR skillnad på att få i sig saker genom mag – och tarmsystemet som trots allt avgiftar skräpet så gott kroppen förmår, än att få aluminium, kvicksilver och andra giftiga substanser via en nål rakt in i blodbanorna……
  Även om det kan vara en god idé att vara medveten också om vad annat skräp man utsätter sig själv och sina barn för i längden…
  Men det är ju ändå upp till var och en hur man förvaltar sin hälsa och kropp..
  Men det borde vara inspirerande att kolla av dem som faktiskt orkar läsa genom vad olika gifter och substanser kan ställa till med. Ibland akut, ibland efter åratal av konsumtion av diverse gifter som gör att kroppen (organismen) sjuk på ett eller annat sätt…

  1. Okej, eftersom du tror att vaccin går rakt in i blodomloppet så är vi så långt ifrån varandra i uppfattning här att vi bara kan lägga ner. Jag tänker inte försöka övertyga er, jag har läst MASSOR av info från antivaxx, texten är MIN upplevelse av rörelsen. Nej, ni kommer verkligen inte få mig att ändra uppfattning.

   1. Nåja…med blodomloppet menar jag inte rakt in i blodåderna. Kroppens kretslopp hade varit mer rätt uttryckt.
    Det finns ingen ambition hos mig att ändra din uppfattning…Behåll den du om du känner dig trygg med den…

    Syftet med mina protester kring din text var att påpeka att den har stora brister och kan upplevas som en kraftig känga till antivaxfolket, i synnerhet kvinnor.
    Intressant är då också man ska hitta ett korn av trovärdighet i det du skriver och inte en bunt hörsägen, skvaller, lust-att-slå-hårt-på-vaccinskadade, antivaxxare osv…när du enbart påstår en massa saker utan referenser….
    Vill man ha trovärdighet i en debatt är det väl läge att göra som ”Sould” gör, åtminstone visar ett hyggligt trovärdigt material som man bygger sitt ”fäktande” med..
    Och framför allt om man också påstår sig vara intresserad själv för att ta ställning till vaccin eller inte, inte avfärdar ett digert materal som ifrågasätter vacciner bara för man inte ids eller i värsta fall redan satt antivaccinfolk i utrymmet för korkskallar man inte en behöver ta notis om…. Material och ifrågasättande dokumentation som fakriskt finns från hela världen…
    Så ditt inlägg här känns inte speciellt trovärdig och textens innehåll blir liksom bara tunn, oproffsig, och ter sig som skvallrigt pladdrig när man inte får ett enda bevis på var du hämtat materal till alla dessa märkliga påståenden om dem som vågar vägra vaccin…..
    😞

   2. Allvarligt talat, jag skriver en blogg helt på frivillig basis, jag får inte ett öre betalt för det jag gör här. Så varför i hela fridens dagar skulle jag ta på mig att lägga ner minst 40 timmars jobb på att läsa igenom länkar jag bombas med när jag VET att jag redan läst massor från båda sidor? Nu tog jag mig ändå tid att kolla på några av länkarna, det får räcka. Har du lust att pröjsa mig 6000:- för en veckas arbete så shoot, alt vänta i 2-3 månader på att jag ska hinna gå igenom allt och sen svara men det tror jag varken du eller jag har lust till.

    Jag nöjer mig med att ge en enda länk: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/dear-parents-you-are-being-lied

 7. Lite synd att du inte kan tänka dig avsätta tid att verkligen sätta dig in i det som kindasoul tipsar om. Där finns mycket i det som även jag skulle kunnat bekräfta. Särsklit med all den reseach som jag ägnat mig åt i åratal. Men finner det nu ganska meningslöst att ens ta fram ytterligare material för att du ska förstå att det finns en botten och fakta som gör att många antivaxare är långt mer pålästa än de som bara tackar och tar emot vacciner utan att ens kolla innehåll, namnet på vaccinet osv..
  Sen att skylla på att det finns en otrevlig ton i det som sägs i kindasolus kommentar finner jag märklig. Har du läst och analyserat din egen ton och märkliga påhoppande av antivaxx-rörelsen…?

  Och utöver det, om du påstår att exempelvis inte autism kan uppstå via ett otal vaccinereringar av små barn, kan du vara hygglig att visa varifrån du har uppgifterna. Kan ju vara lite trevligt med källgranskning.

  Ärligt, det skulle också vara snyggt om du visade respekt och en hyfsad ton för dem som har en annan uppfattning än din.

  https://terapeuten.wordpress.com/2015/03/03/respektera-mitt-nej-till-vacciner/

  Tack för ordet…

  1. Eh ja det finns rätt myclet skriver om att vaccin inte ger autism. På smittskyddsinstituters egna sida tex. Eller WHO. Mwn just ja, alla statliga organ i hela världen är ju köpta av läkemedelsbolagen så glöm dem. Är ju bara de som tjänar pengar på örtmediciner som går att lita på. (Nej jag tänker inte vara trevlig mot folk som väljer att debattera utifrån att jag tagit ställning för vaccin istället för att debattera vad jag verkligen skrivit.)

   1. Oj jag orkar inte läsa igenom hela radan av länkar. Att bomba med massa länkar blir övermäktigt att diskutera och prata om. Vill bara bemöta den första. Att den inte finns en enda modern evidensbaserad studie. Ja varför då? Det har du/ni lite snyggt kapat bort. Läskigt att ange sanningen men bara välja det som passar ändamålet.

    För att vaccinet har används länge, innan dem moderna evidensbaserde studie fanns. Det är inte humant att göra en sådan studie idag. Det är oetiskt.

   2. Fast det gar ju inte att ”debattera” vad du har skrivt. En massa antaganden du har fantiserat upp.

 8. Otrevlig? Du skriver ett inlägg där du utgår från att argument från föräldrar som inte vaccinerar är anekdoter, förfalskad eller missförstådd statistik eller konspirationsteorier, du har en lång utläggning om det som om dessa föräldrar är oförmögna att själva läsa studier och tror på konspirationer. Om du utgå från något sådant som du faktiskt inte har den blekaste aning om så får du också räkna med reaktioner. Jag är innerligt trött på att helt okända människor tar sig friheten att bedöma mina kunskaper och förmåga att läsa forskning och studier och mer eller mindre dumförklarar mig utifrån att jag säger nej till vaccin. Och du är en av de som gjort det här i ditt mkt dömande och bristfälliga inlägg. Och du avfärdar dessutom peer rewired studier som anses som fullständigt tillförlitliga när de kommer från läkemedelsverket och/eller andra myndigheter med att du inte orkar läsa dem (men du uttalar dig gärna dömande om de som sätter sig in i dem och fattar beslut därefter!?)
  MEN det har jag orkat och jag har gjort det för att jag anser att det är min förbannade skyldighet att ta reda på ALL fakta och inte bara den putsade fakta som serveras av berörda myndigheter.
  Tyck vad du vill om vacciner men skriv inte nedvärderande och genersliserande om människor bara för att du inte håller med – det rimmar nämligen dessutom väldigt illa med feminism, jämställdhet och antirasism.

  För övrigt bör du läsa om och läsa rätt, det är bara poliovaccinet som är oralt och influensavaccinet som är nasalt vaccin, men de andra som MPR och vattkoppsvacvinet är vanliga injektonsvacciner och de som fått dessa kan smitta.

  1. Läs igen, jag HAR läst både för och emot vaccin. Jag har debatterat denna fråga i över 6 års tid och läst mängder och åter mängder av studier från antivaxx sidan. Att jag inte håller med och anser er retorik bygga på framförallt anekdoter och missförstånd är en åsikt baserad just på alla dessa år diskuterandes denna fråga. Alltid lika kul att ni anklagar andra för något ni själva är extremt snabba på att göra. Lika goda kålsupare kanske.

   1. ” Att jag inte håller med och anser er retorik bygga på framförallt anekdoter och missförstånd är en åsikt baserad just på alla dessa år diskuterandes denna fråga.”

    Bygger min retorik på framförallt anekdoter och missförstånd??? Nu får du ju ge dig, du vägrar ju tom läsa studierna jag hänvisade till – och det är bara en extremt liten bråkdel av vad jag läst till och från under 8års tid!!!

    Det är verkligen toppen att du läst på utifrån ditt eget beslut och det menar jag verkligen. Men tycker du att det skulle vara ok om jag och andra med mig avfärdar och förminskar dig/dina kunskaper på det sätt du gjort mot en massa föräldrar i ditt inlägg och säga att dina argument för att vaccinera enbart är anekdoter, förfalskad eller missförstådd statistik och konspirstionsteorier, att du går i Big farmas ledband? Och att du får det upptryckt i ansiktet så fort du andas ordet vaccin? Knappast.
    Och du kan ju inte avfärda mina kommentarer och utvärdera min kunskap på vad helt andra okända människor har sagt till dig förut nån gång. Det är en generalisering utan dess like.

    Och än en gång, du har ju valt att skriva det du gjorde helt öppet i en blogg, du kan ju inte ha varit totalt omedveten om att du skulle kunna få reaktioner.
    Vi kan nog vara överens om att vi inte är överens ang hur vi ser på vaccinationer men att nedvärdera andras kunskap som du gjort i ditt inlägg är definitivt inte ok någonstans – för mig vittnar det både om brist på respekt men också om oförmåga att se bortom sin egen sfär.
    Och båda dessa företeelser verkar du ju väldigt gärna vilja att andra ska besitta med tanke på ditt engagemang i feminism, antirasism och jämställdhet.

   2. Med ”ni” syftade jag alltså till hela antivaxx rörelsen. Otydligt av mig. Vad gäller resten du skrev så eh… det är ju precis vad som händer så fort vaccin andas? Anklagelser om att vara betald av Big Pharma, dum, blind för verkligheten, oansvarig, barnmisshandlare osv osv. Som jag sa tidigare, ”vi” är nog rätt lika mycket goda kålsupare när det gäller att anklaga andra.

 9. Vilken kategori går peer reviewed studier, SCB, CDC, FDA, dokument från tex GSK eller Sanofi pasteur under ?  Förfalskad eller missförstådd statistik, anekdoter eller konspirationsteorier? Så jag vet hur jag ska kategorisera källorna jag använt för att komma fram till att jag inte ska vaccinera mitt barn. Och vad ska man kalla Läkarboken 2014 för som tar upp att det inte finns en enda evidensbaserad studie som bekräftar att de grundläggande vaccinerna i vaccinationsprogrammet har effekt? Foliehatts-lektyr?

  Och du, här kan du läsa lite sånt på som jag baserar mitt beslut på om att inte vaccinera mitt barn

  Här finns närmare 140 studier (peer reviewed) som visar kopplingar mellan vacciners innehåll och skador/biverkningar (bli inte skrämd av att det är samlat i en blogg, det är källorna som är intressanta)

  Och här är  lite mer axplock av  ‘anekdoter’ (eller vad du nu vill kalla det) som är orsak till mitt beslut.

  Vaccinerade är smittspridare
  Detection of measles vaccine in the throat of a vaccinated child.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11858860/no

  Diphtheria-tetanus-pertussis vaccine administered simultaneously with measles vaccine is associated with increased morbidity and poor growth in girls. A randomised trial from Guinea-Bissau.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093496

  Studies Show that Vaccinated Individuals Spread Disease (se källorna i artikeln)
  http://globenewswire.com/news-release/2015/02/02/702199/10118172/en/Studies-Show-that-Vaccinated-Individuals-Spread-Disease.html

  Denna uppmaning kan man läsa på St. Jude Children’s Researc Hospital

  “Avoid live virus vaccines and people who have received one.
  Some vaccines are made from live viruses. Currently, these include oral polio, smallpox, MMR (measles, mumps, and rubella), and nasal flu vaccines.
  These vaccines may pose a threat to your child’s health. Any person with a weakened immune system, including patients with cancer or HIV infection should not receive live virus vaccines.

  Do not allow people to visit your child if:
  They have received oral polio or smallpox vaccines within 4 weeks;
  They have received the nasal flu vaccine within one (1) week; or
  They have rashes after receiving the chickenpox (varicella) vaccine or MMR (measles, mumps, rubella) vaccine.”
  http://www.stjude.org/stjude/v/index.jsp?vgnextoid=20206f9523e70110VgnVCM1000001e0215acRCRD
  Några exempel på sjukdomsutbrott i populationer trots hög vaccinationstäckning
  Mumps outbreak in a highly vaccinated population.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1861205

  Mild measles and secondary vaccine failure during a sustained outbreak in a highly vaccinated population
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2278542

  Measles outbreak in a vaccinated school population: epidemiology, chains of transmission and the role of vaccine failures.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1646939/

  An explosive point-source measles outbreak in a highly vaccinated population. Modes of transmission and risk factors for disease.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2910058

  Sustained transmission of mumps in a highly vaccinated population: assessment of primary vaccine failure and waning vaccine-induced immunity.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8277201

  Epidemic measles in a highly vaccinated population.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/65732

  Kloka ord från en kardiolog
  Arizona Cardiologist Responds to Critics Regarding Measles and Vaccines
  http://healthimpactnews.com/2015/arizona-cardiologist-responds-to-critics-regarding-measles-and-vaccines/

  Och om du har lite tid över så kan du ju ta en titt på immunologen Tetyana Obukhanych’s föreläsning när hon bla sticker hål på myten om flockimmunitet.
  Dr Tetyana Obukhanych, Ph.D. – Natural Immunity and Vaccination: http://youtu.be/8h66beBrEpk

  Fast nu när jag tänker efter så lär du nog inte ens publicera detta, jag menar det är ju bara konspirationsteorier…och det kan ju aldrig mäta sig med ditt mycket väl underbyggda och faktaspäckade inlägg.

  1. Jag tänker inte gå igenom alla länkar av enkla orsaken att det tar en jävla tid att studera medicinska texter och jag har heller ingen lust att lägga timmar på läsande för att möta någon som är otrevlig på en gång. Roligare saker finns helt enkelt i mitt liv. Direkt kan jag iaf säga att ditt citat ang levande virus i vaccin är rätt off då det tydligt står att det gäller vaccin som ges oralt (dvs genom munnen ex i dryck) eller nasalt (dvs genom näsan ex i form av nässpray). Inget av dessa former av vaccin ges till barn i Sverige i standardprogrammet. Jag har f.ö läst massor av fakta om vaccin, det är därför jag valt att vaccinera mina barn. Jag har aldrig förnekat biverkningar f.ö, allt som har en verkan har en biverkan. Att det däremot ger autism, eller orsaken bakom både PSD och SBS är bara myter skapade för att kunna hitta en syndabock för tragiska händelser.

   1. Nu gör du exakt det som du anklagar anti-vax människorna för, att vägra lyssna och se den andra sidan. Du fick länkar som är vetenskapligt godkända men vägrar att läsa dem och ändå anser du att vi som inte vaccinerar är dumma blondiner som tillhör en sekt. Sedan ingår Rotavirus vaccinet i barnvaccinations programmet som tas oralt och är faktiskt smittsam samt det finns levande virus i MMR vaccinet och det har varit känt sedan 80 talet att barn som får detta vaccin skall icke träffa sjuka och svaga individer. Läs bipacksedeln till vaccinet, det står där. Eller är det också för tidskrävande för dig??? Men sitta och anklaga oss i en blogg, det har du tid med.
    Vi är inte en bunt hjärtlösa mammor som vill se våra barn plågas utan vi älskar våra barn och vill ha dem friska från så mycket gifter det är möjligt.
    Vill du spruta in aluminium i ditt barn, var så god gör det men tvinga inte någon annan till det. Du gör ditt val, jag gör mitt val. Respektera det, tack!!!

   2. Ingen stans i texten anklagar jag antivaxxers för att vägra lyssna. Jag anklagar däremot vården för att vägra lyssna. Samt att folk int ska försöka omvända någon som är anti vaccin. Ingen stans skriver jag heller att ni är blonda, eller korkadem eller hjärtlösa. Fast det är väll enklare att debattera utifrån vad du TROR jag tycker än vad som står i texten. Å nej jag har fan inte lust att lägga en arbetsvecka på att läsa alla länkar för att besvara en kommentar på min blogg. Jag får liksom inte betalt för detta och ska jag läsa vetenskapliga rapporter tar det tid eftersom jag behöver granska metodiken, urvalet, vad som kom fram och slutsatser som dragits osv samt då huruvida det stämmer med vad ni påstår eller ej.

    Förresten ang aluminium: Dina barn är aldrig utomhus va? Eller åker bil? Eller äter fisk? Eller får ersättning eller välling? För du vet va att de får i sig samma mängd aluminium som via en dos vaccin av dessa grejer på nolltid?

  2. En god anledning till att vaccinera ditt barn är kanske för att du riskerar att ansvara för andra barns död. Vilket har hänt åtminstone en gång sedan mässlingen började bryta ut igen på grund av föräldrar som du.

  3. Okej, har faktiskt hunnit kolla på några av länkarna, här är mina åsikter:

   Vaccinerade är smittspridare
   Detection of measles vaccine in the throat of a vaccinated child.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11858860/no

   Detta är spekulationer. Att testa om dessa viruskedjor faktiskt är smittsamma vore högst oetiskt och därför kan forskningen inte säga så mycket mer än ”efter vaccination har vissa barn virus i halsen under en period, dessa kanske kan smitta men vi vet inte”. Faller alltså under: Missförstådd info.

   Diphtheria-tetanus-pertussis vaccine administered simultaneously with measles vaccine is associated with increased morbidity and poor growth in girls. A randomised trial from Guinea-Bissau.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093496

   Okej, vi vet alltså att det inte är superbra att ge massor av vaccin samtidigt. Vilket är varför vaccinationsprogrammet delar på doserna och inte kör alla sjukdomar samtidigt. Vad var nytt med det?

   Studies Show that Vaccinated Individuals Spread Disease (se källorna i artikeln)
   http://globenewswire.com/news-release/2015/02/02/702199/10118172/en/Studies-Show-that-Vaccinated-Individuals-Spread-Disease.html

   Samma här, spekulationer. Ungefär lika hållbart som mina egna spekulationer 😉

   Denna uppmaning kan man läsa på St. Jude Children’s Researc Hospital

   “Avoid live virus vaccines and people who have received one.
   Some vaccines are made from live viruses. Currently, these include oral polio, smallpox, MMR (measles, mumps, and rubella), and nasal flu vaccines.
   These vaccines may pose a threat to your child’s health. Any person with a weakened immune system, including patients with cancer or HIV infection should not receive live virus vaccines.

   Do not allow people to visit your child if:
   They have received oral polio or smallpox vaccines within 4 weeks;
   They have received the nasal flu vaccine within one (1) week; or
   They have rashes after receiving the chickenpox (varicella) vaccine or MMR (measles, mumps, rubella) vaccine.”
   http://www.stjude.org/stjude/v/index.jsp?vgnextoid=20206f9523e70110VgnVCM1000001e0215acRCRD

   Detta handlar alltså framförallt om orala vaccin med levande virus (parantes men alltså om ni nu menar att det är bättre för barnen att bara få sjukdomarna själva är ju levande orala vaccin i princip samma sak som att få sjukdomen, viruset måste igenom alla skyddsbariärer osv, logiskt borde ni tycka dessa vaccin är asbra). Att INFEKTIONSKÄNSLIGA barn inte skall möta barn som kan ha en infektion är väll rätt jävla basic kunskap? Eftersom levande vaccin ger en infektion (men mildare än att få själva sjukdomen) så finns det alltså risk att de smittar under denna tid. Samma gäller barn som ex vaccinerats mot vattkoppor och har utslag eftersom det inte går att veta om utslagen är en infektion eller ej. Seriöst, trodde detta var vanlig jäkla allmänbildning? Du besöker inte infektionskänsliga personer ens som totalt ovaccinerad ifall du har utslag, eller feber, eller ens är lite snorig! Detta faller utan tvekan under ”missförstådd info” då det är tydligt att ni inte verkar förstå hur levande vacciner fungerar och varför det är givet att inte besöka infektionskänsliga individer som nyvaccinerad.

   Några exempel på sjukdomsutbrott i populationer trots hög vaccinationstäckning
   Mumps outbreak in a highly vaccinated population.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1861205

   Orkar inte ta med alla länkar här men min åsikt är samma oavsett, nämligen: Ingen har någonsin påstått att vaccin är 100% säkert, tvärt om, alla VET att det inte är säkert att vaccinet kommer ge 100%-igt skydd mot sjukdom. Att då ta exempel på utbrott även i grupper med hög vaccinationsfrekvens är lite som att påstå att det är lögn att rökning ger cancer för det finns så många fall av personer som rökt i 40 år och mår prima. För faktum är ändå att det är vanligare och oftare mer svårstoppade utbrott i grupper med låg vaccinationsfrekvens. Sen fungerar statistik lite så att ju fler personer som gör en grej, ju större sannolikhet att biverkningar eller annat dyker upp. Förr gick det i princip två barn i varje klass med skador från de sjukdomar som vi idag vaccinerar för. Så gott som alla kände någon med men av dessa sjukdomar eller någon som dött av dem. Idag ser det inte ut så vilket gör att det går att lura sig att det är ofarliga sjukdomar. Ju fler som skippar vaccin, ju fler som får sjukdomarna istället ju fler kommer få men igen. Samtidigt så ju färre som vaccinerar ju färre får vaccinbiverkningar och till sist kanske vi får omvänt läge igen, där vaccin verkar absolut helt fritt från biverkningar medan sjukdomarna är hemska. Fast jag hoppas verkligen vi aldrig hamnar där, verkar rätt meningslöst att massor av barn ska behöva dö eller skadas för livet för att bevisa att vaccin är rätt bra grejer trots allt.

   1. Inte ens när du ska försöka bemöta fakta du fått kan du göra det utan att ironisera och förlöjliga.
    Du har inte svarat med något konstruktivt alls du bara tycker en massa. Läs studierna ordentligt I stället eller förresten skit och det. Min poäng och min reaktion på ditt inlägg handlade om att du generaliserar mycket grovt och gör nedvärderande omdömen om människors kommentarer/kunskaper. Och att göra det med den väldigt specifika inriktningen du har på din blogg är så illa att jag inte finner ord för det.

    Det är inte ok att generalisera och nedvärdera människor som har annat etnisk ursprung eller om det handlar om tex kvinnor eller utifrån sexuell id men det är helt ok att göra det med ‘gruppen’ ‘anti-vaxxers’ – som du kallar det ( upplysningsvis är människor som säger nej till vaccin inte en homogen grupp). Detta är dubbelmoral deluxe!

    Nej, gör om, gör rätt!!!

   2. Nej det är inte dubbelmoral, världen är full av grupperingar och jag generaliserar tom när jag skriver om rasism. Funkar inte att diskutera något öht utan att generalisera. Vidare skriver jag inte en enda gång att antivaxxers är dumma, eller korkade eller what not ni tillskriver mig i åsikt men efter alla dessa år diskuterandes ämnet med hundratals antivaxxers är MIN uppfattning att åsikterna generellt baseras på just anekdoter, missuppfattad forskning (eller ibland förvanskad forskning) samt konspirationer om Big Pharma som vill oss alla illa. (Note: Jag har noll till övers för läkemedelsindustrin. Att kritisera en sak betyder inte att en älskar det andra)

    Jag läste de länkar jag besvarade, så länge du inte vill betala mig för att göra mer jobb än så är det helt enkelt vad du får ta. Jag har som sagt ett liv och att verkligen gå igenom och granska vetenskapliga studier är vad andra får lön för att göra men ni vill avkräva mig att göra det gratis på min fritid. Nej, det kommer inte ske. Jag HAR läst på, att jag inte tänker länkbomba er med hundratals artiklar betyder inte att jag inte vet ett skvatt. Min blogg, mina texter, mina åsikter. Du kan tycka jag gör så fel du vill men du kommer fan inte här och beordrar mig vad eller hur jag ska skriva saker eller vad jag ska läsa för att ha en åsikt. Det får du göra på din egna sida.

    Om du hade brytt dig om att läsa vad jag verkligen skriver i min text är slutsatserna dessa: 1. Vården sviker framförallt kvinnor som fan.
    2. Försök inte omvända antivaxxers, låt dem vara.

    Jag tycker det är rätt feministiskt ja. Feminism för mig är INTE att jag absolut inte får kritisera eller ha negativa åsikter om rörelser som kvinnor är överrepresenterade inom. Om så vore fallet hade jag ju inte fått skriva kritiskt om feminism heller, vilket jag gör.

   3. Och nej vaccin för mässlingen, påssjuka, röda hund och vattkoppor är INTE oralt eller nasalt vaccin. Det är helt vanliga vacciner som injiceras. LÄS OM LÄS RÄTT!!

    Och ditt påstående att det gick två i varje klass med skador från dessa sjukdomar är inte sant.
    Att utgå från sin egen erfarenhet har iof ingen evidens men jag känner ändå att jag vill nämna att jag uppnått en ålder som innebär att jag levde då dessa barnsjukdomar var vanligt förekommande och jag har själv genomgått allihopa och de är inte värre än en rejäl förkylning eller influensa och ibland betydligt mildare. Och jag finner det högst märkligt att bland alla de barnkullar som fanns runtomkring mig inkl vänner i bekanta så hörde man aldrig talas om att det var någon som fick alla dessa idag påstådda livsfarliga följdsjukdomar och ännu mindre att någon dog. Herregud läkare rekommenderade att man utsatte sig för smittan.
    De siffror som används idag för dödsfall ang tex mässlingen är baserat på människor i tredje världen. Så dödssiffrorna beror inte på att mässlingen i sig är en farlig sjukdom utan på att dessa människor är undernärda och lever under vidrigt sanitära olägenheter. Och i ett sånt skick är tom en simpel förkylning livsfarlig. Så dessa människor behöver inte vacciner som fuckar upp deras redan svaga immunförsvar, de behöver fungerande avlopps- och vattenledningar och möjlighet att försörja sig själva så att de kan odla/skaffa sig näringsrikt mat.

    Kolla gärna statistiken ang sjukdomsutbrott/dödsfall från början av 1900-talet så ser du tydligt att dödsfallen/sjukdomarna hade sjunkit drastiskt långt INNAN vacciner infördes. Vaccin är inte på något sätt anledningen till att sjukdomarna sjunkit, det påståendet är en väl inarbetad myt. Men det gäller som sagt att leta efter alla de studiet som man inte gärna framhäver från myndighetshåll/läkemedelsindustrin.

   4. Jag håller med dig om att diskussionen är lönlös då du hela tiden undviker själva huvudkritiken mot ditt inlägg.
    Jag skiter fullständigt om du vaccinerar ditt/dina barn eller inte, det var hur du buntar ihop alla som är mot vaccin och hävdade det du gjorde om vad de baserar sina argument på.
    Det enda som jag sett är pinsamma bortförklaringar för att få göra så här.

    Och javisst det är din blogg och du skriver precis vad du vill men så länge du gör det helt öppet så får du helt enkelt räkna med reaktioner på det du skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.