Jag hatar män i grupp!

Män i grupp… jag vet knappt var jag ska börja. Det finns få saker som omgående ger mig en sådan känsla av otrygghet och irritation som att behöva vistas i närheten av en grupp med män. Ibland kan jag rent av känna att det borde vara förbjudet för män att umgås fler än 2 åt gången om det inte blandas ut med människor av annat kön. Män i grupp är buffliga, högljudda, tar en jävla massa plats de inte har rätt att ta, beter sig inte sällan som sexistiska as och framförallt utgör de allt för ofta ett reellt trygghetshot mot personer de antar är kvinnor.

Sexuellt våld/ofredande i olika grad är inte alls ovanligt när män i grupp släpps lös på gatorna. Allt ifrån sexistiska kommentarer till gruppvåldtäkter kan bli resultatet. Något alla icke-män är väl medvetna om. Tyvärr verkar däremot männen betydligt mindre medvetna om detta. För att göra det lite enklare att förstå hur jag menar ska jag ge lite exempel på typiska ageranden från män i grupp.

Ex 1: Sitter för mig själv på ett närmast tomt fik. 4 män i 50-60 års åldern kommer fram och sätter sig runt samma bord som jag sitter vid. Högljutt börjar de prata om sex, om prostituerade i Thailand och vad de kan göra med dem. När jag tittar upp en sekund för att kolla på klockan börjar de skrocka och kommentera: ”Höhöhö, ja det där reagerade du på va gumman? Får du för lite sex eller?”, ”Hörru, vad gör du här ensam, vill du inte prata lite med oss istället?”, ”Le lite nu va, vi är ju snälla, är inte du snäll? Höhöhö”. Jag svarar dem inte och går efter en liten stund därifrån, i ryggen hör jag deras fortsatta skratt och någon av dem hojtar efter mig att de snart kommer leta upp mig för en fortsatt pratstund. Detta sker mitt på dagen, bland människor (ingen reagerar) en vanlig vardag.

Ex 2: Sitter på restaurang. En grupp med män kommer in, slår sig ned vid ett bord och plötsligt är nästan alla försök att ha en konversation lönlöst. De pratar högt i munnen på varandra, skålar, hojtar efter servitrisen, halvboxas och lever rövare. Ingen verkar tycka detta är något speciellt märkligt, det är bara sådär män är…

Ex 3: Detta är nog det vanligaste agerandet från män i grupp, detta är bara en beskrivning av hur det kan gå till, har varit med om detta fler gånger än jag orkar räkna. Utanför en krog/nattklubb på natten, inväntandes en taxi. Några berusade män i grupp står i närheten. Någon av dem försöker sig på att ragga men blir avvisad. Så står de där, snackar med varandra och hojtar till en om hur otacksam en är som inte uppskattar deras uppmärkskamhet. Varför fick inte deras vän bara ragga lite på mig? De börjar hetsa på varandra. ”Va faan, varför svarar du oss inte?? Öööh, vi vill ju bara snacka lite juu”. ”Amen, vi tycker bara du är söt, bli GLAD för faen!”, ”För fan Anders, ska du verkligen låta hon komma undan med sånt där snorkigt beteende? Jävla hora som tror du är bättre än oss va??”. Okvädningsorden kommer, de blir mer aggressiva i sina kroppsspråk. Hetsar vidare. Ibland går det bra, taxin kommer i sista sekund, en vakt ingriper och ber dem lugna sig. Ibland går det mindre bra, männen tar sig rätten att taffsa, fortsätta agera hotfullt och spy ur sig sexistiska elakheter. Ibland övergår det i våld, någon drar en i håret, eller slår till en. ”Jävla hora! Du ska fan inte tro att du är nått!!” Hela tiden påhejade av varandra, förenade i sitt förakt för kvinnan som inte ville ge dem den uppmärksamhet de tyckte de förtjänade. Som kvinna är att säga nej till uppmärksamheten från män i grupp något av det farligaste som finns.

Det är faktiskt ofta sådär gruppvåldtäkter startar. Någon börjar ge sig på en kvinna, hetsar andra att haka på, sen fortsätter de hetsa varandra så ingen fixar att vara den som avbryter, säger att de faktiskt gör något olagligt, något som skadar en annan människa. De hetsar varandra till värre och värre beteenden. När en läser i förhör från gruppvåldtäkter är det genomgående hur offret ofta upplever det som att männen närmast tävlar med varandra. Vem kan göra henne mest illa? Vem får stånd lättast? Vem våldtar bäst? Min poäng i detta: Män i grupp är reella faror, män i grupp inskränker kvinnors/icke-mäns rörelsefrihet och påverkar deras känsla av trygghet i det offentliga rummet. Icke-män ska inte behöva känna en klump i magen, byta sida på trottoaren eller tom dra sig för att gå ut av rädsla för att möta män i grupp. Ändå sker det dagligen och vi får lära oss att om vi inte känner så, om vi inte aktar oss, ja då har vi också en skuld i om vi råkar illa ut.

När feminister påstår att kvinnor måste behandla män som potentiella våldtäktsmän, speciellt när de agerar i grupp, blir många män extremt kränkta. Just DE tänker ju aldrig någonsin våldta någon. DE är ju schysta! Problemet är att det inte syns utanpå vilka män i grupp som kommer bete sig schyst, det syns inte utanpå vilken snubbe som kommer våldta en eller vem som kommer låta bli. Vi kan aldrig veta. Samtidigt som rättsväsendet, omgivningen, media, filmer etc gång på gång låter oss veta att om vi blir våldtagna för att vi valde att tro på att en grupp män var reko, eller att den där nya bekantskapen inte tänker våldta oss ja då är det vi som är naiva. Våldtas vi när vi väljer att tro att inte alla män är våldtäktsmän får vi skylla oss själva. Hur kunde vi vara så dumma? Damn if we do, damn if we dont.

Vi får inte prata om mäns kulturella problem, samtidigt som just dessa problem är något vi förväntas inordna hela våra liv efter. Vi får inte säga att män i grupp upplevs hotfulla, men om vi inte agerar efter ett verkligt eller inbillat hot är det vi som är naiva. Vi får inte tala om mäns våld mot kvinnor som ett mansproblem, för alla män slår inte, men samtidigt är det vi som riskerar få våra liv raserade av en våldsam man. Hela våra liv begränsas av mäns ageranden, men vi ska inte tala om det. Fuck that säger jag, vi SKA och MÅSTE tala om hur verkligheten faktiskt ser ut. De män som tycker detta suger, hey var med oss och gör något åt det då! Hjälp oss påverka hur män i grupp agerar, hjälp oss påverka hur det talas om offer för mäns våld! Hjälp oss påverka hur rättsväsendet ser på våldtagna kvinnor och mäns sexualitet!

Otrygghet_fordelning_kön_NTU_2012Ovan resultatet från en trygghetsundersökning, från 2012, avseende hur otrygga män resp kvinnor upplever sig vara när de befinner sig i offentliga rum. Skillnaden är markant. Vi behöver tala mer om detta, om hur män beter sig i grupp, hur de behandlar kvinnor när de kan ta stöd i varandra och framförallt den effekt detta ger på de som utsätts. En annan väldigt viktig aspekt att tala om i detta är också: Vad gör denna gruppdynamik mot männen? Hur mår män egentligen när de känner att de måste bete sig som as mot andra för att få cred i sin grupptillhörighet? För alla män i grupp är inte aktiva i att bete sig illa, men många står tysta, skrockar lite försiktigt eller visar på andra sätt att även om de inte aktivt deltar tänker de iaf inte säga emot. Vad gör det med mäns självkänsla att inte våga säga ifrån när folk far illa över hur deras vänner beter sig?

Ja det finns många aspekter i det hela, men en sak är iaf för mig given och det är att vi måste kämpa hårt för att skapa en annan kultur för de pojkar som nu växer upp och en dag kan komma att vara män i grupp. En kultur där sexism, rasism etc inte längre ska ses som ett så självklart sätt att bonda med sina vänner. En kultur där det faktiskt är okej att behandla andra väl.

För att gardera mig avslutar jag med ”Inte alla män” kortet så slipper ni börja med att kommentera att alla män i grupp inte är svin. Faktum är att tillräckligt många är det för att det ska vara ett verkligt problem som vi behöver adressera. Nu!

notallmen

28 reaktioner till “Jag hatar män i grupp!”

 1. jag råkar vara den typen av person som sätter mig i mot mina vänner om det är dom som beter sig på detta viset. jag går också in även om jag inte känner mänen eller kvinnorna. men också som jag poängterade att när man gör det och får skit för det från alla olika håll och inte ens kunna få ett tack när man springer på personen i fråga. har ett rätt bra exempel. när jag gick på högstadiet var det en kille som tog en tjej och höll på att slå hennes huvud genom en glasdörr den här tjejen hade mobbat mig sedan jag var 5 och varit den elakaste personen jag någonsin träffat och är än i dag bland dom värsta. jag gick in och stoppade killen från att kunna slå ihjäl henne för den killen hadde ingen spärr när han började slå då fortsatte han tills han var nöjd. jag fick inget tack ingen hjälp när jag var hos rektorn och höll på att bli reigerad och mobbningen blev värre. i synnerhet när hon var med sina vänner att det drev mig så lång att jag försökte åtaliga gånger be gå självmord. var min mamma räddat mig och andra perssoner gjorde det med var jag blev inlagd på psyke där jag bor för att slutta vara självdestruktiv.

  dom gånger man har fått ett tack kan jag räkna på två händer och då är det männen som ber om ursäkt 7/10 för sig och hur dom var och gjorde. jag generaliserar det till mänskor i grupp borde inte få finnans enligt lag då det är det som är problemet man ska alltid tävla och alla vill ha det bästa/vara bäst. jag tycker absolut att detta är ett problem som borde läggas mer tid på att fixa likväl som så mycket annat,

  och vad det gäller feminism ( den extream) där dom menar att allt ska vara lika slå du då en man så ta det när det kommer tillbaka, nej jag slår inte kvinnor och tycker våld är meningslöst. det är principen jag menar. vill ni ALLT ska vara gämnställt ge upp era fördelar och ta mänenen nackdelar så kommer männen också ta era nakdelar det är det som menas gämstält att man har samma lagar och regler samma lön samma privilegium som alla andra.

 2. Shit vad sjukt att så många snubbar som kommenterar här upprörs över minsta lilla punkt i texten de kan angripa.

  Jag tycker det var väldigt bra skrivet rakt igenom. Att vår kultur ser ut på det här sättet är ett utmärkt exempel på hur skadat och destruktivt stora delar av vårt samhälle är.

  Som man som ibland vistas i sällskap med andra män känner jag ett stort ansvar att ha civilkurage och säga ifrån när någon i min närhet beter sig illa, i synnerhet i liknande situationer du beskriver (utanför krogen eller motsvarande).

  Man måste vara extra vaksam när det gäller män i grupp. Det är tragiskt, men det stämmer som du skriver, de kan ofta utgöra en fara.

 3. Håller med helt och hållet att det är förbannat obehagligt med män i grupp. Det gjorde jag inte förr, utan det har kommit med åren, den där otrygghetskänslan. Så till den milda grad att jag inte åker in till stan mer än absolut nödvändigt och då bara för att uträtta ärenden. Att bli antastad av män som anser sej ha rätten att ofreda en med sexistiska påhopp, föraktfulla hånflin, att se avsky i mäns ansikten är så jävla obehagligt att det kryper utmed ryggraden, man känner sej utlämnad och sårbar och jag blir så arg, ledsen pch frustrerad. Va faan, ska man in te kunna röra sej fritt längre? Ska man inte våga gå på krogen ensam längre? Gå hem sent en kväll utan sällskap?

 4. Är inte texten en satir mot vardagsrasister? Byt ut generaliseringar om män till invandrare så har du SD:s argument. Därför är väl denna text en satir. Eller?

  1. Nej. Den är inte satir. Den pekar på ett problem många människor anser sig utsatta för. Lev med det och bli en annan typ av man än den som skrivs ner här.

 5. Hej. Bra skrivet där… Jag har själv varit med om en händelse som fick mig att tappa hakan… En kille på krogen tyckte att han hade rätt att klappa till mig på baken, så han gjorde det och försvann in i vimlet, ut på rökplatån… Jag vart rasande och skrek efter han: ”Ditt djävla as, va fan tror du att du gör?” Jag såg ju vem det var, en röd keps som rörde sig längre och längre bort ifrån mig, vakterna reagerade direkt och var redo att ingripa när jag skrek ”Lika bra du springer, för hjälp dig GUD om jag får tag på dig”… Jag var redo att slåss… Då, till min stora förvåning, greppar min kompis tag i mig och med repliken ”Men va fan, lugna ner dig, det är ju pinsamt… Måste du hålla på så här? Va glad, han tyckte att du var het…” tog tag i min arm, stoppade mig och drog med mig till baren…
  I den stunden insåg jag… Det är inte sådana män som är farligast… Det är vi, kvinnor som är värst, vi som stoppar andra från att gå till attack på grund av vi inte vill ha uppmärksamheten på oss… Vi som inte riktigt reagerar, för att enligt vårat tyckande så är det ett allmänt accepterat beteende… Vi som inte säger ifrån…

 6. Jag håller med i allt du skriver. Vill dock påpeka att uttrycket icke-män är uselt och missvisande då väldigt många transpersoner som inte är män ändå ses som män och inte ens nödvändigtvis feminina män av omvärlden och alltså INTE befinner sig i samma position som de som män antar är kvinnor. Bäst (enligt mig) är att helt enkelt säga kvinnor eftersom det handlar just om att läsas som kvinna utan att nödvändigtvis vara det men det är inget ett patriarkalt samhälle (och framförallt inte cis-män) tar hänsyn till.

 7. Kvinnor i grupp är ju minst lika jobbiga. Grupper med kvinnor OCH män är också jobbiga. Problemet är inte män utan det faktum att människor i grupp vill hävda sig inför sina polare. I övrigt så är detta en väldigt sexistisk text med en barnslig argumentation. Ni extremfeminister tenderar mer och mer att vara de riktiga sexisterna som gör skillnad på kön och kön. Tragiskt.

  1. Grupper av kvinnor tenderar inte till att mörda, våldta, misshandla eller bete sig hotfullt på samma frekventa nivå som grupper av män.

   Ta inte illa upp, bli en annan typ av man istället. Bli den som säger ifrån när kompisar och kollegor och främlingar beter sig illa och tar sig friheter.

 8. @Vardagsrasismen. Vad är det vi så fint illustrerar? Du lägger ut texter på internet av politisk karaktär och hoppas på ryggdunk allena? Där har du iallafall något gemensamt med fårskallarna a.k.a ”Sverigevännerna”.

  När jag var yngre trodde jag också på revolutionen. Tvära kast och störta alla som har fel (dvs, alla som inte tyckte som jag). Med åren har man fått lära sig att det är dött lopp. Ska man förändra något gäller det att med sakliga argument, mala ner motståndet. ”Sverigevännerna”, anarkafeministerna och andra ytterligheter har mycket gemensamt med religiösa fundamentalister och med det menar jag att det är svårt att föra en saklig debatt. Inga argument biter.

  För att verkligen kunna förändra något gäller det att lyfta ögonen och inte höja ens egna upplevelser till det allmängiltiga. De män som beter sig riktigt grisigt i grupp beter sig sannolikt illa även i andra sammanhang. Gruppdynamik och grupptryck ter sig olika överallt och ibland får det väldigt otrevliga konsekvenser.

  Ska man kategoriskt fördöma 50% av befolkningen gäller det att välja rätt ord och med tyngd.

  1. Äh, du illustrerar hela inläggets poäng fint. 🙂 var hedrad istället, du ingår i en norm som oftast inte behöver bry sig om andra människor och som får ett helt blogginlägg dedikerat till er!

 9. Män i grupp på flygplan kan vara det värsta. Ofta packade redan vid boarding, skräniga och hetsiga. Jag har flera gånger varit redo att explodera redan innan planet lämnat marken. Fy fan alltså.

 10. Dem killar som gör och beter sig på detta viset klart det är irriterande och frustrerande och jobbigt för tjejer. jag tänker inte försvar killarna i dina exempel, men kan inte annat än att hålla med OlovMelin till vis del i synnerhet till kvinnor i grupp också beter sig för djävligt många gånger det räcker att det är 2 så snackas det och viskas det som om man vore tillbaka i skolan, alla genus har detta gemensamt i grupp beter många sig illa. jag tycker att tjejer ska kunna gå ut ensam utan att vara rädd, och jag tycker att kvinnor som har ”dåligt med pengar” inte ska gå ut för att bli bjuden och sedan avisa killarna dom har ”flörtat” med hela kvällen. jag vet att många säger att dom inte vill bli bjudna men blir det ändå, tacka då nej istället eller våga bjud killen ni är intresserad av och inte stå och vifta med ögonlocken eller vad ni nu gör.

  Och när en kille försöker hjälpa er mot grupperna som ropar efter er och försöker tafsa det minsta ni kan göra är väll åt åtminstone att förklara för vakterna/polisen innan dom slänger ner den kille i marken och släpar i väg den, dom få bra personerna tröttnar på att hjälpa när dom bara får skit för deras goda gärningar som kanske räddat er.

  1. Kvinnor i grupp kan bete sig jävligt, men det är inte det texten handlar om. Att ta upp ett problem innebär i regel inte att man föringar ett annat problem (förutom när det gäller feminism/rasism kan tyckas för många!). Att kvinnor kan bete sig jävligt mot varandra och andra är självklart negativt, men kan inte se hur det är relevant till vad artikeln behandlar – dvs ett återkommande problem som de flesta (som identifierar sig som) kvinnor har upplevt. Möjligtvis om argumentet var att kvinnor i grupp också tenderar att skapa otrygghet i offentligt rum och trakassera män/andra som befinner sig i närheten? Annars är jämförelsen irrelevant för sammanhanget.
   Mobbing bland grupper av kvinnor är inte det som behandlas i texten.

   Jag har blivit illa behandlad av kvinnor i mitt liv. Vid ett tillfälle för många år sen kände jag mig även hotad av en grupp tjejer på krogen som ville starta bråk med mig. Men det kan inte jämföras med det ständigt närvarande upplevda hotet ifrån, särskilt, män i grupp. Som jag upplevt så många gånger i mitt liv, på väg från krogen, till bussen, från gymmet, på väg hem, på offentlig plats. Det hotet känner inte jag från kvinnor i grupp. Jag kan räkna på en hand de gånger som andra kvinnor fått mig att känna mig otrygg i offentligt rum.

   Det är så oerhört frustrerande att man, när man debatterar män/feminism/genus,HELA TIDEN måste värja sig mot ”men en del kvinnor gör ju såhär” och den ständigt återkommande ”inte alla män!”.
   Det för inte debatten, konversationen, framåt.

 11. När folk säger att det är en irrationell rädsla då man är rädd för övergrepp om man går själv hem från krogen men senaste gången man blev hotad med sexuellt våld på krogen var igår och gången innan man gick ut fick man höra hur gulligt det var att man var så liten och att man faktiskt var helt i deras våld om de nu skulle vilja göra något, av ett gäng killar, på en mack på natten. När jag gick ville de följa med mig och ropade efter mig. Jag är snäll och trevlig men jag får tårar i ögonen när jag springer så fort jag kommit runt hörnet. Fy fan.

 12. Vill bara säga TACK! för en grymt träffsäker och bra (fast så igenkännbar och otäck… ) text / Mvh Emma

 13. Finns ju alldeles för många tankefel i det här inlägget för att man ska orka angripa alla delar, men jag tänkte iallafall kommentera ditt resonemang kring statistik.

  Risken att utsättas för våld i det offentliga rummet, har alltid varit och är störst för män. Det mesta av våldet mot kvinnor sker inom hemmet kopplat till en relation av något slag. Vansinnesdåden och överfallsvåldtäkterna i Sverige är faktiskt mycket få (även om ETT fall är tillräckligt dåligt).

  Ditt resonemang kring att man aldrig kan se om en person är benägen att våldta dig blir också konstig. Med den tankevurpan måste du även betrakta alla andra grupperingar som har en överrisk att begå brott. Det kan röra sig om invandrare från ett specifikt land, människor som tjänar mindre pengar, eller folk som har namn som slutar på bokstaven ”Y”. Men i ditt fall resonerar du kategoriskt över könet ”man” och därmed är det de facto ett rent sexistiskt resonemang.

  Sen finns det ju andra typer av misshandel, som psykisk misshandel och där löper väl antagligen kvinnor en överrisk att begå detta. Jag upplevde själv ”terrorväldet” under högstadiet där tjejer mobbade varandra till självmordsförsök eller att folk bytte skola.

  Vi kan alltid hitta självupplevda anekdoter som stödjer vår egen agenda, men det är trots allt bara anekdoter.

  1. Hade inte kunnat säga det bättre själv. Att motverka sexism med sexism känns ju lite väl motstridigt.

  2. Var du seriös med den här kommentaren? Tyckte du på riktigt att den var ett smart svar till inlägget?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.