Med kroppen som politiskt vapen

Att använda sin kropp för att göra politiska ställningstaganden är en väl beprövad metod. Nu menar jag inte att använda kläder med tryck eller så, vilket iof också är en form av bruk av sin kropp, nej jag tänker mer på ex hungerstrejker eller ”slutwalks”. Jag tycker det är ganska förståeligt att dessa aktioner behövs, men samtidigt ser jag stora problem med dem också, framförallt för att hur vi än vrider på det underblåser dessa former av aktioner det förtryck de kämpar emot. Jag ska förklara hur jag tänker:

Ok, de vanligaste aktioner som sker med kroppen som vapen just nu är feministiska sådana, aktioner som syftar till att ge kvinnor större rättigheter till sina kroppar. En bra tanke givetvis men frågan är om vi får större rättigheter av att helt spela med i partiarkatets regler? Den kvinnliga kroppen är alltid politiserad. Om en kvinna inte rakar sig ses det som ett politiskt ställningstagande, lika så om hon inte sminkar sig, en kvinna som klär sig utstuderat ”kvinnligt” ses också som någon som tar politisk ställning med sin kropp. Alla val kvinnor gör värderas utifrån en verklig eller inbillad politisk åsikt. Kvinnors val är aldrig fria. Den ständigt politiserade kroppen gäller dessutom i ännu högre grad för transpersoner. En ciskvinna anses ju bara vara så som ”naturen” ämnat, en transkvinna har ”valt” sin kvinnlighet enligt samhällets skeva normer. Detta gör att transpersonernas kroppar ständigt sätts under lupp. Varje andetag, varje steg, varje blink med ett ögonlock är ett politiskt ställningstagande. Istället för att tillåtas vara en människa med känslor och tankar blir vi transpersoner vandrande levande reklampelare för politiska åsikter vi tillskrivs utan att någon ens frågar om det är så vi tycker.

När ens handlingar ständigt ses som politiska ställningstaganden och inget vi gör uppfattas som något vi gör får oss själva är det nära till hands att vilja använda sin kropp som ett politiskt vapen för att reclaima rätten att själv definiera sina handlingar. Problemet som jag ser det är att detta faktiskt ger de som tillskriver ens kropp ett ständigt politiskt läge rätt. Vi bekräftar deras syn på vår kropp som politisk om vi nyttjar den just som politiskt ställningstagande. Ett exempel på detta är när det gjordes en kampanj av att visa sin orakade armhåla till stöd för den kvinna som fick motta hat och hot efter att ha visat sin orakade armhåla under melodifestivalen. En god tanke, alla ska få välja själva om de rakar sig eller ej, men i spåret av detta följde också att personer som inte rakar sig bara för att de inte vill/orkar bemöts med skepsis då folk tror att de väljer bort rakhyveln för att göra ett politiskt statement. Istället för att avpolitisera den orakade armhålan blev effekten tvärt om och orakade armhålor blev ännu mer sett som ett ställningstagande.

Varje gång våra kroppar används som ett politiskt vapen lägger vi fokus på kroppen, när vi själva använder våra kroppar som politiska vapen öppnar vi också för att andra kan göra det på sätt vi inte önskar oss. Så kallade ”slutwalks” sker med jämna mellanrum i USA, här har vi haft ett ytterst fåtal. I USA har kampanjen dels fått kritik för att vara transexkluderande, men den har även slått tillbaka på kampen då den använts som exempel på just varför kvinnor bör klä sig ”rätt” för att undvika våldtäkt. Kvinnor som deltagit har hängts ut bla med kränkande kommentarer att de får skylla sig själva om de hade liknande klädsel under demonstrationen som vid våldtäkten. Istället för att få fokus på att våldtäktsmännen gör fel har fokus hamnat på att det är kvinnorna som gör fel och deras kroppar har avhumaniserats och gjorts till politiskt vapen för de konservativa makterna. Jag menar givetvis inte att det är demonstranternas fel att reaktionerna blivit dessa, tvärt om är det den våldtäktsbejakande kontext vi lever i som står för skulden. Dock är det en sak att föra en kamp utifrån hur vi önskar att samhället var som om vi redan var där, och en annan att driva kampen mot det mål vi önskar. I ett samhälle där kvinnor och transpersoners kroppar ständigt ses som politiska fungerar det inte på ett önskvärt sätt att använda kropparna för politisk makt.

Det finns så många mer exempel jag kan ta på kroppsliga aktioner där slutresultatet blir omvänt från det önskade men jag tror ni förstår min poäng. Med det sagt är det inte alltid misslyckat med kroppen som vapen, den gemensamma nämnaren för lyckade aktioner är dock att det är saker som inte redan ses som en norm eller politik. Givetvis svårt att finna när kroppen redan är så politiserat men ett exempel är Hijabuppropet. Den kampanjen blev lyckad just för att det inte är norm att vilja ta på en slöja eftersom kampen brukar gå åt andra hållet, kring rätten att slippa slöjan för de som inte vill ha den. Just nu pågår ett omvänt hijabupprop där Iranska kvinnor tar av sig sina slöjor eftersom de tvingas ha dem. Där fungerar också kroppen som vapen eftersom normen är att ha slöja. Även om dessa kampanjer kan ses som lyckade hade det dock setts som precis lika politiskt även om ingen hade gjort det som en kampanj. Att ta på slöja i Sverige och ta av den i Iran blir en politisk handling oavsett intentioner. Att spela på detta fungerade denna gång, men skall valen sluta ses som politiska motiv måste vi försöka komma bort ifrån att använda kroppen som vapen.

Att leva i den samhälle vi gör och driva en feministisk kamp är inte enkelt. Hur vi än gör blir våra kroppar en del i kampen på ett eller annat sätt och det är svårt att inte falla för detta och underblåsa det ytterligare genom att medvetet använda sin kropp som ett politiskt reklamplank. Jag faller själv i fällan nu och då för samtidigt som jag inte vill att min kropp skall ses som politisk och alla val jag gör som politiskt motiverade vill jag gärna visa att min kropp är min, att jag bestämmer över den och ingen annan. När kroppen används som politik blir ju dock frågan, är det verkligen jag som bestämmer över min kropp när jag använder den precis så som omgivningen förväntar sig att jag ska göra? Att ha kroppen som vapen i dagens politiska värld blir att spela på patriarkatets villkor, att ge patriarkatet makt över ens kropp, att godkänna patriarkatets blickar och politiska utgångspunkt. Våra kroppar behöver inte bli mer politiska, de behöver avpolitiseras och få vara bara just kroppar och inte politiska slagträn.

2 reaktioner till “Med kroppen som politiskt vapen”

  1. Jag brukar också ha orakade armhålor och jag har alltid orakade ben när jag täner efter. Men eftersom jag bär en heltäckande beslöjad klädsel (läs: täcker över mycket, men ej ansiktet) och oftast inte visar mina ben eller armhålor för vare sig mig själv eler andra så tänker jag mestadels inte på det! Min kropp är ändå inte vad jag identifierar mig med, den är övergående. Jag skulle möjligtvis kunna använda mig av och visa upp det faktum att jag har minsta bröststorleken för att vara vuxen kvinna som någon form av konstnärligt politisk aktion, eftersom jag så oväntat valde den bröststorleken själv och föredrar den! Det var en kille som endast ville bli tillsammans med mig igen på premisserna att jag slutade vara så feministisk, började styla håret som normala tjejer gjorde och slutade träna så mycket, så att mina bröst kunde växa till sig nån gång när jag var 15. Jag fortsatte efter den uppmaningen medvetet träna hårt i den åldern då brösten utvecklas så att mina bröst inte skulle växa mer, för att jag ville fortsätta ha så små bröst och för att jag inte ville bli älskad för att ha större bröst än jag redan hade. (Istället för att börja käka hormontillskott för att få brösten att sent omsider börja växa så gjorde jag alltså tvärtom vad alla förväntade sig att jag skulle vilja göra.) Det fungerade och mina mycket små bröst växte inte mer och DET är ett val som jag ärligt talataldrig har ångrat. Det visade sig vara mycket praktiskt och smidigt att ha mycket små bröst och eftersom jag personligen blivit mycket nöjd med det trashade utseendet så är jag nöjd med dem! (Många killar har ju blivit missnöjda och klagat, men vad fan, det är ju min kropp:) Det enda jag stör mig enormt på är att de flesta i den här kulturen och tiden utgått ifrån att jag skulle ha valt att ha fått större bröst om jag själv fått välja och att jag känner mig missnöjd/ful pga mina små bröst! Tala om fördomar som verkligen liknar fördommarna ang det faktum att jag bär huvudsjal och heltäckande klädsel.

    1. Kom på nu när jag läste igenom vad jag skrivit att jag nog borde nämna att jag inte hade en särskilt heltäckande klädsel då jag var 15. Plus att jag tror att jag identifierar mig själv med vad jag själv har valt och fortfarande väljer och att det endast är min lilla barnsliga bröststorlek jag medvetet valt att utforma/behålla vad gäller mina kroppsformer! Sedan så är det ju så att de flesta inte trott på att jag själv kunnat välja något sådant, ens i någon form av protest, eftersom det ju blir så synd om väldigt småbröstade kvinnor i den här kulturen, som ju blir så sexuellt diskriminerande! Nästan lika svårt har folk haft att tro på att jag verkligen kunnat vilja täcka över mitt eget hår och min egen kropp i den här kulturen och tiden också! Av samma orsak, tror jag. En del har haft så svårt att socialt hantera detta mitt val att de välmenande sagt åt mig att det nog vore en bra idé om jag gick i kloster och inte hade något sexliv för resten av min existens i denna världen. All or nothing enligt deras hårda linje. (Det har inte varit religiösa folk, utan bara vanliga svenssons.) Att jag inte varit eller vill bli muslim eller tillhört/tillhör någon annan gruppering där min klädstil uppmuntras har ju inte gjort det lättare för dem att förstå att jag har valt att täcka över mitt eget hår och min egen kropp själv! Jag tror många ser det på samma sätt som att det är otroligt att jag skulle ha valt att ha så små bröst själv när jag inte tillhört/tillhör någon grupp som uppmuntrar detta val heller. Det sägs att individuaismen är så stor och glorifierad i Väserländska kulturent i nutiden, men det stämmer egentligen inte. Man förväntas (åtminstone som kvinna) tillhöra en grupp och följa gruppens demokratiskt beslutade normer även här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.