Att ”förklara” hur det känns att vara trans… 

När transpersoner eller att vara trans kommer på tal är det tämligen snabbt någon som vill ogiltigförklara transpersoners upplevelser genom att fråga hur det egentligen känns att vara trans. När det sen inte kommer något entydigt svar på frågan slås det fast att trans bara är en fix ide och hittepå som beror på att någon är missnöjd med könsrollerna. Därefter brukar debatten falla ner i allmän transfobi, påhopp och motsägelsefulla märkligheter. (Ex att personerna själva tydligt kan säga att de ÄR sitt tilldelade kön och absolut inte det motsatta, men inte själva sätta ord på varför det är så. Samtidigt som de ändå inte kan acceptera at transpersoner kan känna att de ÄR sitt kön, utan att riktigt få ord på varför.)

Nåväl, för att få till en rimlig debatt om transpersoners rättigheter måste alla först av allt ha klart för sig vad en transperson ”är”, det finns nämligen flera olika sätt att vara trans på. Det sätt de flesta vet om är transexuella, dvs de som ex är födda med snopp men är kvinnor. Sen finns det personer som är intergender (ex jag själv), det betyder att vi ser oss som mellan könen, dvs varken man eller kvinna. Sen finns de dem som är genderfluid vilket betyder att de flyter mellan könen och kan variera sitt sätt att klä sig och uttrycka sig beroende på hur de känner sig för dagen. Sen har vi de som är agender/non gender, dvs de har inget kön alls. Å sen finns det de som definierar sig som queer/genderqueer vilket i princip betyder att de är lite av allt samtidigt men inte bekväm med ett mer fast fack. Många av de som är utanför de traditionella tvåkönsnormerna gillar att tilltalas med pronomet hen just för att de inte är varken man eller kvinna eller båda. Sen finns det ytterligare varianter på trans men dessa är de vanligaste och som de flesta transpersoner faller inom. Könsidentitet, dvs vårt psykiska kön, består helt enkelt av ett rejält spektrum. Det ärär även därför könsroller blir så skadliga då de så starkt kopplas ihop med vilket kön vi förväntas vara.

Det framförs ofta argument om att kön enbart sitter i våra könsorgan, att en man är en man så länge han har snopp, görs den om till en snippa blir han en hon men någon med snopp är alltid man och det finns bara två kön. Det anses att kön inte kan sitta i hjärnan och att påstå något sådant skulle vara att cementera könsrollerna. Transpersoner anklagas gärna för att agera bromsklossar i feminismen eftersom det förhindrar ett entydigt prat om män vs kvinnor. Det krävs helt enkelt ett perspektiv till som många inte  vill behöva blanda in. Dessa påståenden är dock allt igenom felaktiga.

Först kan vi ta det rent medicinskt: Könsorganen är inte det enda som bestämmer vad för fysiskt kön en person har, även hormonnivåer och framförallt kromosomer spelar in i att könsbestämma någon rent fysiskt. Forskningen idag är rätt enad om att det finns mer än 2 fysiska kön, det talas tom om så många som 22 olika kön om varje kombination av könsorgan och könskromosomvariation räknas som ett kön. En person med snippa kan ha manliga könskromosomer, är personen verkligen entydigt kvinna? Är det rätt att säga att den personen är en kvinna enbart pga hur könsorganet ser ut när kroppens kromosomer ger signaler i puberteten att producera testosteron, bygga muskler, få mörkare röst osv, ja en manlig pubertet helt enkelt och personen själv ser sig som man? För mig är svaret själklart att den personen är en man för det är hur han definierar sig, och i det fallet har han dessutom biologin på sin sida.
Nu är dock inte kromosomer, hormoner och könsorgan det enda som spelar in, även psyket har sin roll. Hur psyket spelar in vet ingen exakt, det är lika svårförklarligt som vår sexualitet. Faktum är dock att transindivider finns även bland djur som inte alls har samma form av sociala könsmönster som människor. Transpersoner har funnits i alla tider i exakt alla kulturer så det talar också emot att det bara är någon form av fix ide. Att det bara skulle handla om att mixa i könsrollerna är inte heller sant. Det finns ex transmän som fortfarande gillar att sminka sig och ha klänning, men skulle de behålla dessa preferenser öppet skulle de inte ses som ”riktiga” transpersoner och de skulle vägras att få den vård de behöver. Samhället tvingar transpersoner att välja ”sida” för att få en chans till vård ex hormoner eller operation. Även vi som inte är entydigt man eller kvinna tvingas ofta välja bort saker som kodas som det kön vi tilldelades vid födseln. Någon född med snippa ex som är non gender kommer fortsätta att ses som just kvinna om hen söker vård om hen fortfarande ex sminkar sig eller går i högklackade skor. Det finns en myt och ett missförstånd just att det är de olika könsrollerna som lockar och att den som vill könskorrigera sig därför helt måste förkasta könsrollen från sitt tilldelade kön till förmån för könsrollen för sitt faktiskta kön.

Att erkänna trans som något medfött som sitter i psyket är inget som motsätter att samtidigt jobba för att krossa könsrollerna i den mån det går. Även i en jämställd utopi där alla får vara precis som de vill utan att sättas i fack kommer det att finnas transpersoner. Skillnaden mot nu är bara att de kommer slippa löpa gatlopp hela sina liv för rätten att vara sig själva. Precis som det inte går att fullt förstå varför det finns olika smak i musik, varför vi inte alla gillar exakt samma mat eller varför vi har olika klädsmak går det inte att fullt ut förstå varför vissa inte kan identifiera sig med det kön de tilldelades som nyfödda. Frågan är ju om det verkligen måste få en förklaring, kan det inte bara respekteras för hur det faktiskt ser ut? I varje skolklass, i varje förskolegrupp finns minst ett barn med ett könsöverskridande beteende, minst ett barn som skulle må bäst av att slippa få höra att könsorganet definierar hens kön. Kanske är det barnet ditt, kanske är det ditt barns bästa vän. Oavsett förtjänar dessa barn all respekt och att inte ständigt få sina känslor och behov ifrågasatta.

2 reaktioner till “Att ”förklara” hur det känns att vara trans… ”

 1. Hej! Jag läste din text, men tycker några saker är lite/väldigt otydliga.
  1. Vad exakt menar du med kön?
  Har du nån källa på ditt påstående om biologers konsensus gällande minst 22 olika biologiska kön hos människor? Att mutationer förekommer är en sak, att klassificera varje tillstånd som ett kön är en annan.
  2. Vad du menar med könsidentitet? Har alla det, enligt dig?
  3. Du säger att trans inte har med könsroller att göra, utan en känsla. Men du berättar inte vad det är för känsla. Varför tror du att der är medfött och orubbligt?
  4. Du säger att transindivider funnits i alla tider och även bland djur. Det låter som att du likställer könsavvikande avvikande beteende med att vara trans då, för hur kan vi veta hur dessa individer känner sig?
  5. På den skalan i bilden utgörs ändpunkterna av ytterligheterna för de könsroller/-stereotyper vi konstruerat. Det får det att se ut som att könsidentitet ÄR en fråga om identifikationen med en viss könsroll.

  Vore intressant att få svar på dessa funderingar, men förstår om det inte finns tid eller ork för det. Trevlig sommar!

  1. 1. Jag skrev inte att det är konsensus utan att det är en pågående diskussion exakt hur kön skall räknas. Däremot kommer du aldrig möta en påläst biolog som kommer hålla med om att kön är så enkelt som snopp eller snippa, xx eller xy kromosomer.

   2. Ja, även de som helt avstår ifrån att sortera sig har i sin avsaknad av definierbar könsidentitet fortfarande en könsidentitet. Könsidentitet betyder ju bara vad vi identifierar oss som. Att identifiera sig som saknandes kön är fortfarande en identitet.

   3. Själva poängen med inlägget är ju att känslan inte går att beskriva. Att det inte är något varken idivider eller vetenskap har kunnat sätta ord på. Jag har däremot inte skrivit att det är orubbligt. Tvärt om nämner jag ju att det finns många transpersoner som växlar och könsidentitet kan glida omkring beroende på var en är i livet. Igen så är en av poängerna i texten att varför detta uppstått psykiskt för vissa (fysiskt för somliga) faktiskt är rätt jävla irrelevant. Faktum är att det finns och alltid har funnits personer som upplevts sig födda med fel kropp/tilldelats fel kön.

   4. Att det funnits människor med transidentitet i flera tusen år vet vi för att det finns beskrivet i texter och avbildningar bla från gamla egypten, maya indianerna etc. Vad gäller djur är det givetvis svårare men att slå fast att de är trans i känslan, men däremot finns det djur som ”fysiskt” kategoriserats som tex honor men i beteende och även utseende agerar som hanar. Ex lejonhonor som lyckas få man och ändrar sitt ryt för att passera som hane.

   5. Bilden är ironisk och som jag skriver i texten så vägrar många helt enkelt acceptera att någon är trans om hen inte samtidigt förkastar allt som hör till könsrollen hen tilldelats och istället bara identifierar sig med en ny könsroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.