De som bryr sig mest om Köln bryr sig minst om offren.

Cirkusen runt händelserna i Köln har dragit igång rejält. Trots att media skrev om det hela kort tid efter att Polisen i Köln gått ut med vad som hänt hävdas det att händelsen mörkas. Nu har Sverige fått sitt egna Köln. Stockholms polisen har gått ut med att det varit liknande övergrepp under ungdomsfestivalen ”We are Stockholm”. Enligt en polis, som även låtit sig intervjuas av SD stödda ”Nyheter idag”, beror detta på att media förvränger information och att polisen inte vill sprida info som gynnar ”främlingsfientliga krafter”. Jag vet inte om det stämmer, oavsett varför de inte tog upp händelserna är det såklart inte bra, men att media skulle mörka brottslighet för att skydda personer med ”icke svenskt ursprung” är bara lögn.

Allt detta har såklart satt fart på de väldigt selektiva kvinnokämparna. Igen och ingen frågas det ”Var ÄR feministerna nu då?”, för tydligen är inga fördömanden starka nog. Händelserna tas som slagträ i debatten om invandring och män skriver om att det får vara nog, att vi måste skydda ”våra kvinnor”. Denna ilska och vurm för kvinnornas säkerhet är dock ytterst selektiv. Faktiskt så selektiv att det inte handlar om offren öht, enbart om att få hata på invandrare. Så selektiv att det inte krävs mer än att en svensk kvinna skriver en artikel om att detta är ett generellt problem med män för att kommentarerna från svenska vita män (de där med så fin kvinnosyn) ska se ut såhär (Bild via ”Allt som Jack Werner rör vid”)

12493775_1225589697469881_2476265678324965498_o

Så mycket för att bry sig om kvinnors säkerhet och att hata våldtäkter… Möjligen tycker de sig vara så fina fina män med en så fin kvinnosyn eftersom de ju inte vill våldta själva, de bara önskar att 100 invandrade (muslimer/svarta får vi förmoda) män ska göra det… Så de liksom sen kan skylla på att det var de männens kvinnosyn som var problemet, inte att en massa svenska män satt och hetsade om hur mycket hon förtjänade våldtäkt. (För att vara övertydlig, hade hon verkligen blivit våldtagen som straff är problemet kvinnosynen hos de som våldtog henne och vidren som hetsar om att det är vad hon förtjänar.)

De som hetsar mest om Köln, om hur invandringen är problemet och invandrarmän från arabvärlden eller Afrika de som är farliga skiter egentligen fullständigt i offer för sexuella övergrepp. Offren ges bara en plats när de kan användas som slagträ för att hata på andra, annars är de helt ointressanta. Samma som nu r upprörda över händelsen i Köln kan med lätthet anklaga kvinnor för att ljuga när de pekar ut svenska vita män som förövare, för sånt gör ju inte svenska män… Här kan vi snacka genuint kvinnohat, som tom lyckas smyga sig in i feministiska rum.

Varje dag anmäls ca 46 sexuella övergrepp, varav ungefär hälften är våldtäkt eller våldtäktsförsök. Enligt BRÅ/Polisens uppskattningar begås i själva verket ca 400 sexualbrott om dagen. Ungefär 76.000 kvinnor utsätts för sexualbrott under ett år, hur många brott dessa blir i realiteten är svårt att säga eftersom varje kvinna kan ha utsatts flera gånger. Majoriteten av förövarna är nordiska män (främst svenskar). Detta är inga enstaka händelser, inga extremfall. Det är vardag.

Hotet att utsättas för sexualbrott finns alltid där från män, såväl nära vänner, partners eller totala främlingar utgör ett hot. Att leva med detta ständiga hot är något vi kvinnor fått lära oss hantera sedan barnsben. Vi ska inte klä oss för utmanande, inte gå på fel gator, inte befinna oss i fel bostadsområden, vara försiktig när vi tar en taxi hem på kvällen från krogen osv osv osv. För män att inse hur enormt begränsat kvinnors livsutrymmen är, är ingen enkel uppgift. När det dessutom inte bara är ”de andra” som upplevs som ett hot väljer många män att istället slå ifrån sig och bli arga.

Kvinnan som inte ”tar hand om sig” får veta att hon var naiv och oförsiktig om hon utsätts för övergrepp. Kvinnan som erkänner att hon är otrygg runt män, speciellt män i grupp, får skäll för att dra alla män över samma kam. (Bild från Elin Lucassi)

11849282_902451486513405_1616090218_n

Ska vi nu faktiskt bry oss om offren för mäns sexuella övergrepp måste vi bry oss om alla offer, att utsättas för övergrepp av svenska vita män gör inte mindre ont, att utsättas av personer som inte har svensk härkomst gör det inte till ett värre brott. De män och kvinnor som vill lära ut en bra kvinnosyn till nyanlända invandrare bryr sig inte om offren i första hand, utan om att få peka ut vissa grupper som värre än andra.

Jag har pratat om närhetsprincipen förr, dvs hur människor tenderar att bry sig mer om personer som liknar dem och vars bakgrund de tror sig kunna känna igen sig i även om de bor i olika länder. Närhetsprincipen har en annan sida också, den där förövare som påminner om en själv lättare ursäktas. Det är enklare att se en person som varken till ytan eller kultur liknar en själv och säga att ”Ja, klart han är skyldig, se på bevisen!”. En person som däremot ser ut som en själv, ens förälder eller syskon… Där är det inte lika enkelt. Istället blir det lättare att skylla på annat, leta förmildrande omständigheter eller att lägga skulden på offret. ”De var ju fulla”, ”Han trodde det var BDSM”, ”Hon sa faktiskt inte nej även om hon gjorde motstånd”… Exemplen är många på hur svenska förövare ursäktas igen och igen av rättsväsendet, av omgivningen. Av de vänner som högt skanderat att de aldrig kommer acceptera våldtäktsmän i deras bekantskap.. För om de erkänner att dessa personer är brottslingar måste de också erkänna att brottslingar kan vara vita svenskar också, de kan även någon en tycker om. Detta är speciellt svårt i sexualbrott på grund av den generella bilden av sexualbrott som det värsta av alla brott som finns.

manshat-och-kvinnohat

Svenska män vill behålla bilden av sig själva som hyvens killar. Att deras tafs på krogen, opåkallade närhet eller kränkande kommentarer inte är okej vill de sällan erkänna. ”Det är ju bara skämt”. Att kvinnor säger att de faktiskt är rädda för dem gör dem förbannade, för det går emot deras bild som ”schysta snubbar”. De vill helt enkelt få peka ut ”de andra” som problemet, flytta fokus och slippa se den del de själva utgör i problemet. De kvinnor som försvarar svenska män och pekar ut ”de andra” som problemet vill invagga sig i någon form av trygghet. Att männen de har runt sig i alla fall inte kommer göra dem illa. Kanske har de rätt, kanske inte. Klart står iallafall att om de skulle utsättas för övergrepp av en svensk man kommer de ha betydligt svårare att bli trodd än om förövaren är invandrare från icke nordeuropeiska länder.

Givetvis finns det undantag bland svenska män, som ser problemen och erkänner dem. Erkänner den våldtäktskultur vi lever i. De får ändå leva med att kvinnor behandlar dem med viss skepsis, att vi inte omgående öppnar våra armar och vågar lita på att just Du kommer vara en kille som är schyst på riktigt.

Alla män bär ansvar för den våldtäktskultur vi lever i. I den struktur som gör att kvinnor inte kan vara trygga i offentliga rum. Alla män som förgriper sig på kvinnor borde straffas, oavsett varifrån de kommer. För den som bryr sig om offren är alla brott lika allvarliga, oavsett vem som gjort dem, och en kämpar mot sexuella övergrepp var det än sker, inte bara när förövarna kan användas som exempel i rasistisk retorik.

20 reaktioner till “De som bryr sig mest om Köln bryr sig minst om offren.”

 1. Hej Smurfen,

  Jag ville med detta säga att fenomenet inte (framförallt inte enbart) beror på att män skulle bete sig värre mot ”deras” (återigen inte mitt ord) kvinnor, utan att vi absolut inte får glömma att det faktiskt finns skillnad i kulturella normer, vilka påverkar beteende. I Sverige har vi länge jobbat för kvinnors jämställdhet, och för att minska våldsbeteende från män. Vi har kommit långt, men jag erkänner öppet att vi är långt från i mål.

  Men, jag ogillar logiken att vi måste se alla män som en del av _samma_ problem, och att detta betyder att man inte får lov att oroa sig över nya former av t.ex. kvinnovåld som nu verkar eskalera i västvärlden. Jag känner stort avsky mot alla former av våld, mot såväl kvinnor som män, men jag anser också att vi måste få lov att föra en debatt baserad i verklighetsförankrad fakta.

  De som skriver om Köln gör det av en oroskänsla inför vad ökad invandring kan föra med sig. Det betyder inte att de är rasister, och det betyder inte att de inte bryr sig om offren. De vill helt enkelt inte att vårt samhälle ska ta ett steg tillbaka genom en ökningen i den rädsla som redan finns inför att bli utsatt, och dessvärre finns det tecken på att så kan bli fallet – inte minst eftersom det är väldigt svårt att integrera tiotusentals människor samtidigt, och som vi ser i statistiken ovan så är våld mot kvinnor vanligare i många av de länder varifrån asylsökande kommer.

  Återigen vill jag påpeka:

  1) Detta har INTE med ras att göra, utan den kultur man är uppväxt i och de värderingar man har fått lära sig, vilka GÅR att ändra men det är svårt att integrera 200.000 människor samtidigt;

  2) Jag, och många av de som skrivit om händelserna och kopplat det till invandring, vill absolut inte förminska kvinnovåld varken för offren i Köln (och Kalmar, Stockholm. Berlin, Helsingfors, etc.) eller för andra offer – och då inkluderar jag dem som blivit utsatta av ALLA män (i bemärkelsen män från alla kulturer, raser, och religioner). Det är ett uttryck av politisk framtidsoro, och en bristande förmåga att integrera det stora antalet nyanlända.

  1. Ok, men du svarade inte på min fråga på vad man försöker säga med statistiken. Jag tolkar det som att man försöker säga att dessa människor är värre än djur.
   Men låt mig ge min syn på saken, i många av dessa länder/världsdelar/kontinenter som man pratar om så är skam att ens titta på en tjej, ännu mindre att gå fram o tafsa eller våldta, så att påstå att det ligger i deras kultur är helt fel. Och skulle du fråga som varför det sker fler våldtäkter i deras länder så skulle som nog skyller dom på dom som invandrat till deras land, för det är vanligt även i andra länder att skylla problemen i samhället på invandrare.

   Men, även om kulturen förbjuder det, så kanske många ungdomar utomlands kollar på porr i smyg, och får sin bild om västerländska kvinnor (som är dom mest förekommande) därifrån, och vad är det för bild porrindustrin ger om kvinnor, vissa kanske har sett girls gone wild och tjejer som går med på att klä.av sig och kanske t.o.m. ha sex offentligt på nån festival, och tror att det är så man gör väst, och försöker ta efter det dom tror är kulturen här. Och visst finns en sån kultur här men det är ganska ovanligt, men på internet så kanske den kulturen är överrepresenterad. Och det kanske är nåt som lockar folk hit t.o.m, att dom får göra saker här som dom kanske inte får göra i sitt hemland.

   1. Hej Smurfen

    Nu finns det risk att detta blir långt, för du tog in lite andra faktorer här än de vi diskuterade, men jag ska göra mitt bästa för att hålla det kort. Jag använder punkter för att styra upp det lite.

    1) Angående hur statistiken svarade på din fråga, så påpekade någon att män från vissa områden (t.ex. Nordafrika och Mellanöstern) till större grad utför våldtäkter. Du sa ”om detta stämmer,” så jag ville visa att det stämmer inte bara i t.ex. Danmark (som personen redan redovisat för), utan även i deras hemländer, vilket visar att det inte enbart handlar om att män i allmänhet beter sig sämre mot kvinnor från andra länder. Min statistik visade att män från vissa länder/kulturer helt enkelt är mer benägna att utföra sexualbrott I DAGSLÄGET, alltså INTE genetiskt. Att genetik skulle ligga bakom tar jag återigen avstånd från, för det tror jag inte för en sekund.

    2) ”Jag tolkar det som att man försöker säga att dessa människor är värre än djur.” Detta gör mig upprörd, för jag har försökt vara väldigt tydlig med vad jag har, och inte har, ämnat säga. I grund och botten har alla människor, oavsett ras, samma värde. Jag har inte ett rasistiskt ben i min kropp.

    3) Du nämner att det ofta är en skam att ens titta på en kvinna/tjej, än värre att tafsa. Det stämmer, men tror du inte det kan vara en del av problemet? En stor sexuell frustration? Vilka är invandrarna till deras länder som du skyller på? Har du någon statistik att tillgå som bevis att folk som invandrar till t.ex. afghanistan är mer benägna att våldta än afghanska män själva? Om du har sådan statistik, och inte enbart dina egna teorier, så skulle jag oerhört gärna vilja se den. Faktum är att det skulle kunna lägga grund för en riktigt intressant studie, och jag är akademiker.

    Dessvärre kan jag inte använda motargument från sverige som grund eftersom BRÅ slutade redovisa brottsstatistik baserat på ursprungsland 1996, och datan för den rapporten kom från 80-talet om jag inte minns fel. Jag kan ta fram datan om du önskar, men låt oss istället använda Oslo som utgångspunkt – detta eftersom Norge har officiell statistik att tillgå.

    I Oslo vet vi att folk från en Afrikansk och Asiatisk bakgrund står för strax under 5.5 respektive strax över 13 procent av befolkningen i Oslo5. Vi vet också att de står för 19.7 respektive 14.5 procent av anmälda våldtäkter6, alltså står dessa två grupper för cirka 18.5% av befolkningen, men 34.2% av alla våldtäkter. Personer av Norsk härkomst uppgör 68 procent av befolkningen, och 34.9% av våldtäkterna.

    Källa på detta har du här
    Befolkningen: https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/statistikk/befolkning/landbakgrunn/

    Brottstatistiken: https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_1309.pdf

    Här kan du alltså själv göra beräkningarna och komma fram till samma statistik.

    Ser du problematiken i ditt argument? För nu har jag visat två saker:

    1- Sexualbrott är vanligare i Afrika och Mellanöstern
    2- Det är vanligare att män från Afrika och Mellanöstern begår sexualbrott i Norge, än att Norrmän (eller Svenskar bosatta i Norge) gör det.

    Som sagt kan jag också ta fram statistik från Sverige, men den blir då gammal.

    4) Du drar in porr i diskussionen, vilket är intressant. Jag kan absolut köpa att porr ger män från såväl vår egen som andra kulturer en skev bild av sex. Eller ja, det är inget jag behöver ”köpa” utan faktiskt är väldigt övertygad om, inte minst för unga pojkar och flickor.

    Jag kan också köpa att män och pojkar från kulturer där kontakt med kvinnor är tabu är än mer lättpåverkade iom att de varit så skyddade från sex, och får en skev bild inte bara av sex, utan av västerländska kvinnor.

    Men faktum kvarstår att de våldtar mer än i sina egna länder, vilket möjligtvis förvärras när de kommer hit. Problemet i sin grund är alltså en kulturell skillnad.

    Tack för en trevlig diskussion, förresten – det är uppfriskande att inga glåpord har kastats, och jag fortsätter gärna debatten så länge du vill. 🙂

 2. Om svenska män i Thailand är överrepresenterade i sexbrott där så stödjer det väl uppfattningen att utlänningar begår fler brott. De svenska männen i Thailand är ju utlänningar där.

 3. Det som är häpnadsväckande är ju hur feminister, som vanligen är bra på att uppmärksamma när sexbrott tonas ner eller mörkläggs, i detta fall deltar i nedtystandet och mest är intresserade av att försvara sitt eget teoribygge, att sexbrott endast handlar om kön och att kultur inte har något med saken att göra. Detta trots att det är helt och fullt uppenbart att kultur är en viktig faktor.

  Några frågor man kan ställa sig:

  – Har man en sämre kvinnosyn i t.ex. arabländerna än i Sverige?
  – Spelar inställningen till kvinnors plats i samhället någon roll? I egypten tycker 8% att kvinnor kan vara bra företagsledare mot 80% i sverige https://politologerna.wordpress.com/2016/01/11/installning-till-jamstalldhet-bland-invandrare/#more-4778
  – Har hundra år av kvinnokamp i väst spelat någon som helst roll för dessa frågor.
  – Förändrar t.ex. en egyptier sin syn på kvinnor när denne korsar öresundsbron?

  Det är helt uppenbart för vem som helst som bara skrapar på ytan att man i många länder som många invandrare kommer till sverige ifrån har en föråldrad patriarkal kvinnosyn och att dessa invandrare tar med sig denna syn när de kommer hit, det är också uppenbart att detta tar sig uttryck i en överrepresentation i sexbrottslighet.

  Argument av typen ”de flesta gärningsmän är svenska”, ”svenskar begår sexbrott i thailand istället” skänker bara ett löjets skimmer över hela debtten.

  Svenskar är majoritet i sverige och är naturligtvis den största gruppen i all statistik, det man måste titta på är överrepresentation, där är vissa invandrargrupper gravt överrepresenterade. Att detta måste påpekas beror bara på att man vill förvirra debatten.

  Svenskar som begår sexbrott i thailand är vi väldigt medvetna om och det pågår ett omfattande arbete mot det, där är det för övrigt helt oproblematiskt att prata om vilken etnicitet som är överrepresenterade i statistiken.

  Att feminister är tysta eller väljer att motverka uppmärksammandet av denna aspekt är ett stort svek.

 4. Det är den jag har skickat. Nordiska ”innvandrere” er ”överrepresenterade” med 1,1 (obetydligt). Nordafrika med 3,7 Övriga Afrika 4,2.

  Klicka för att komma åt 2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf

  Tycker du intet att det är skilland på de kulturella strukturerna och kvinnosynen i Sverige och tex. Nordafrika, Irak, Syrien, Marocko och Afghanistan? Får man inte prata om det utan att man är racist?

 5. Kan du skicka länk med dokumentation om svenskarnas överrepresentation inom sexköp från barn i tex Thailand?

  Om Danska och Finska män utgör de två största grupperna ”invandrare” i Sverige varför är dom då inte överrepresenterad i våldtäkts statistikerne?

  1. Inte största grupperna invandrare utan de största grupperna invandrare i brottsstatistiken. Dvs av invandrare som registrerats som misstänka fär brott utgör danskar och finskar, därefter personer från baltländerna de största grupperna. Dessa siffror finns hos BRÅ.

   http://www.expressen.se/nyheter/har-sager-de-ja-till-sexkop/

   http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/halsa-och-sexualitet/preventionsgrupper/personer-som-koper-och-saljer-sex/

   1. BRÅ har inte haft etnicitet i deres rapporter sedan 1996.

    Etnicitet/Andel misstänkta (i gruppen)/Risk el. Överrisk
    Svenskfödda med båda föräldrarna födda i Sverige/5/1,0
    Svenskfödda med ena föräldern född i Sverige/7/1,4
    Svenskfödda med båda föräldrarna födda i utlandet/10/2,0
    Födda i utlandet/12/2,5

    (Source: https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf)

    Länkarna som du har skickat taler om sexköp och inte om sexköp av barn (altså pedofili). Har du någon dokumentation som bevisar din anklage mot svenska vita män att dom är överrepresenterade inom sexköp från barn i tex Thailand? #vardagsfeminismen 🙂

 6. Angående ”Majoriteten av förövarna är nordiska män (främst svenskar)”, så såg jag nyligen någon påstå motsatsen, dvs att de flesta våldtäkter i Sverige begås av invandrare. Jag tyckte att det lät som en grotesk rasistisk lögn, så jag försökte hitta mer pålitliga källor om ämnet än Affes Statistikblogg, som det hänvisades till. Jag hittade en artikel från Aftonbladet (dock från år 2000), som med stöd av BRÅ hävdade att invandrares överrepresentation när det gäller våldtäkt var 4,5 gånger.

  Om 17 % av Sveriges befolkning är födda utomlands, och överrepresentationen i våldtäktsstatistiken är 4,5 ggr, så betyder det att dessa personer står för 48% av alla våldtäkter i Sverige. Lägger man till våldtäkter från icke folkbokförda och invandrares barn (som också är överrepresenterade), så verkar det faktiskt som att folk med invandrarbakgrund med god marginal står för de flesta våldtäkter i Sverige.

  Om det inte är så, vad har jag missat? Finns det bättre källor att tillgå? Finns det forskningsstöd för att Sveriges rättsväsende låter vithyade våldtäktsmän gå fria i högre grad? Jag tycker fortfarande att det låter absurt att invandrare skulle stå för de flesta våldtäkter i Sverige, men jag har inte hittat statistik eller forskning som säger motsatsen, så om någon har det får de gärna kontakta mig.

  1. Jag kan tyvärr inte ge dig någon statistik. Det ända jag vill påpeka är att i ordet ”invandrare” i Sverige hör väll även norskar, danskar, tyskar osv de som vi i allmänheten ogärna kallar för just invandrare. Läser man statistiken noggrannt ser man att dessa ”invandrare” kan vara lika mycket ”vita män” som inte

   1. Det er inte vita män i Danmark som er overrepræsenteret. I Danmark er det bruna män som står for 40% af voldtægter (de udgør blot 10% af befolkningen generelt) Jeg vil gissa at det är samma tal i Sverige.

    (Source metroexpress http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/15585293)

    QUOTE:
    I perioden 2004 til 2013 er 615 blevet dømt for voldtægt i Danmark.

    403 dømte kommer fra Danmark, mens 212 er indvandere eller efterkommere af indvandere

    DØMTES OPRINDELSESLAND TOP 5

    Danmark: 403
    Irak: 41
    Tyrkiet: 26
    Somalia: 25
    Libanon: 24

    Kilde: Danmarks Statistik

   2. Detta säger väl om något att män tenderar att bete sig svingare mot kvinnor de inte räknar som ”sina”? Svenska vita män är överrepresenterade inom sexköp från barn i tex Thailand. Danska och Finska män utgör de två största grupperna ”invandrare” i svensk statistik osv.

   1. Ok, men varför är det vanligare där? Och vad INNEBÄR det att våldtäkter är vanligare i Afrika och Mellan-östern? Vad försöker den som lägger upp sån statistik säga?

   2. Hej Smurfen,

    Ser nu att jag råkade svara på fel ställe – du kan se mitt svar högre (just nu högst) upp i diskussionen. Ursäkta misstaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.