Vi lever i en våldtäktskultur

Det kanske känns lite tjatigt att jag börjar det nya året såhär med att nästan bara skriva om sexuella övergrepp. Deal with it, det är en fråga som aldrig kan diskuteras för mycket. Dessutom gäller det att passa på nu när så många män för en gångs skull helt frivilligt vill snacka om kvinnors situation. Att de flesta gärna skyller på andra är iof en helt annan femma men tja…vi måste ju börja nån stans antar jag.

Något som de flesta av oss kvinnor vet, men som män gärna ifrågasätter gång på gång är detta med att vi lever i en våldtäktskultur. Att i princip alla män vid en direkt fråga kommer ta avstånd från allt vad våldtäkt heter ses som ett ”bevis” på att våldtäkt inte alls är accepterat och att någon våldtäktskultur inte skulle finnas. Om vi skulle acceptera den retoriken som sann vill jag bara påpeka att det inte finns någon våldtäktskultur i tex Indien, Afghanistan, Eritrea, Sudan etc heller. För även där är våldtäkt något som ses på med avsky och i flera länder resulterar i livstidsstraff eller offentlig piskning. Saken med en våldtäktskultur är inte hur samhället ser på våldtäkt i teorin, utan hur offren blir behandlande samt vad som ses som en våldtäkt.

Det hjälps ju föga att hata våldtäkter men samtidigt anse att kvinnor som beter sig på vissa vis, klär sig på vissa sätt eller umgås med vissa personer inte kan våldtas utan helt enkelt får vad de förtjänar. Liksom synen på att våldtäkter inom relationer aldrig är riktiga våldtäkter. Att kvinnor pga sin klädsel, tidigare beteende under dagen/kvällen eller beroende på vem hon anmält kan anses få skylla sig själv är något som det svenska samhället är genomsyrat av. Det syns i reaktioner på anmälda våldtäkter, i skämt, och givetvis i hur domstolarna dömer.

kvinnohat

Vad tror ni, kommer dessa killar verkligen fatta gränsen för våldtäkt i en relation om de tror att sånt här beteende är okej? Att någon som sover i deras närhet automatiskt sagt ja till sex? Nej knappast. Detta är heller ingen ovanlig syn på sex i relationer och att kvinnor har en skyldighet att ”ställa upp för husfriden” är en åsikt som fortfarande är väl utbredd. Sex mot någons vilja är alltid våldtäkt, ändå kan till och med professionella inom vården ge kvinnor till råd att bita ihop och låta mannen få sitt fast hon inte vill.

När det kommer till domar kring våldtäkt är det nästan magiskt hur rättsväsendet gör krumbukter för att kunna ursäkta män från våldtäkt. Att kvinnan sagt nej, skrikit sig hes att hon inte vill, försökt komma loss osv kan fortfarande ge friande domar med hänvisning till att killen inte förstod, trodde det var lek eller att det ”bara är tjatsex, inte våldtäkt”. Här kommer ett litet axplock med exempel på friande domar.

Fint va? Detta är en stor del i en våldtäktskultur. Den sista biten är skuldbeläggande av offret. Något som är vardagsmat när det kommer till sexuella övergrepp i Sverige. Till sånt här hör också de ”välmenande råd” och varningar som bla polisen kommer med så gott som varje sommar kring hur kvinnor ska bete sig ute i det offentliga, samtidigt som inte restriktioner ges till män. Ofta tas det som exempel att alkohol påverkar risken för sexuella övergrepp under sommaren. Både offer och förövare är berusade och då sker övergrepp i parker, gruppvåldtäkter under efterfester osv. Här är det alltid kvinnorna som varnas om att de inte ska dricka för mycket, inte vara ensamma med män osv. Varför varnas aldrig männen att de bör ta det lugnt med drickat och inte vara själv med en ensam kvinna så de låter bli att våldta? Nej, för att i en våldtäktskultur förväntas kvinnorna ta ansvar för männens beteenden. Ofta med ursäkten att det ju är kvinnan som far illa och därför bör det vara i hennes intresse att inte skadas. För det är ju inte i mäns intresse att inte skada kvinnor….

Att sexualbrott ses på med sådan avsky bidrar också paradoxalt nog till den våldtäktskultur vi lever i. Dels gör synen på våldtäkt att våldtäkt ses om en rimlig utväg för att visa makt och använda för att kränka någon maximalt. Det används också som ett ständigt hot mot kvinnor, bla i media genom att skriva hur kvinnor med ”fel” åsikter bör våldtas. Hotet om sexuellt våld är en vardag alla kvinnor fått lära sig att ta hänsyn till, och det börjar i snacket om våldtäkt som det värsta av brott som vi måste akta oss för. Vidare gör synen på våldtäkt att ingen frivilligt kommer tro att någon de känner faktiskt våldtagit någon annan. Då är det betydligt lättare att skambelägga och ge sig på offret som anmält än att se att offret faktiskt kan tala sanning. I detta sprids myten om att kvinnor systematiskt skulle ljuga om våldtäkter. I en artikel på en högerextrem sida påstods tex att 8 av 10 våldtäkter där förövaren inte kunde pekas ut direkt var falska anmälningar. Enligt ”anonym källa hos polisen”. Om nu poliser verkligen tror detta så kan det ju iof förklara lite kring varför så få anmälningar leder till åtal, än mindre till fällande dom….

De flesta känner till det som hände i den lilla orten Bjästa där ett helt samhälle valde att hota, förfölja och hata på två unga tjejer som anmält en kille för våldtäkt. Att han fälldes för brotten hindrade inte hatet mot tjejerna, en av dem fick flytta 50 mil bort för att komma undan från förföljelsen. Även om Bjästa var aningen mer extremt än  normalt så är det inte något unikt att tjejer skammas, hotas och hatas så pass att de tvingas lämna orten de bodde i.

När en våldtäkt ägt rum är det standard att rykten startar om tjejen som anmält, att hon är en hora, att hon inte kan ha våldtagits eftersom hon fortfarande umgås med killar, eller att hon bara hittar på för att få uppmärksamhet. Dessa rykten sprids lika mycket av tjejer som av killar som vill underminera den som anmält. Att tjejer hakar på denna form av ryktesspridning beror dels på att de söker acceptans hos killar, dels att de skapar en trygghet hos sig själva att just de aldrig kommer utsättas för de kommer inte vara dumma nog att hamna i ”fel” situation. En falsk trygghet minst sagt.

Såhär bla blev reaktionerna på det sexuella övergrepp jag själv anmälde efter vad som idag hade klassats som en våldtäkt av en lärare.

Det är så självklart att jag ljög för alla vet ju hur tjejer i gymnasiet beter sig mot lärare…. Liknande saker sades i media och även jag utsattes för en smutskastningskampanj bland eleverna i skolan jag gick. Jag söker inte sympatier här, utan jag vill bara visa att detta sker, och det är vanligt.

Det är detta som är en våldtäktskultur. Att fördöma våldtäkt i teorin har inte ett skit att göra med om våldtäktskultur finns eller ej, utan allt handlar om hur offren faktiskt behandlas när en våldtäkt ägt rum. I dagens samhälle är det, milt uttryckt, under all kritik. De män och kvinnor som förnekar denna situation, som förnekar att en våldtäktskultur finns och förnekar att kvinnor ses som fritt fram för män att nyttja efter eget tycke är en del i att detta kan fortsätta. De bär nästan lika stort ansvar som männen som våldtar, och de borde skämmas. Att förneka våldtäktskulturen är att sparka på offren.

29 reaktioner till “Vi lever i en våldtäktskultur”

 1. Vi lever i en antivåldtäktskultur. Den bärs upp av män och kvinnor, allmän opinion, massmedia och lagstiftning. Detsamma gäller synen på brottet rattfylleri, fördömandet är lika entydigt, Men ingen talar om en rattfyllerikultur, det vore idiotiskt. Talet om en våldtäktskultur är lika dumt. Våldtäkter och rattfylleri förekommer, inte för att dessa brott sker med stöd av någon kultur, utan i strid mot allmänt antagna samhällsnormer. Lars

 2. ”Varför varnas aldrig männen att de bör ta det lugnt med drickat och inte vara själv med en ensam kvinna så de låter bli att våldta?”

  Därför att ett sådant uttalande skulle vara att generalisera alla män som potentiella våldtäktsmän. Däremot en varning som;

  ”Ta det lugnt med alkoholen och var försiktig, det finns djur till människor som våldtar andra.”

  Skuldbelägger inte målgruppen och pekar inte heller ut någon som förövare, det handlar inte om att flytta över ansvar och skuld utan helt enkelt om att inte begå förtal.

  Det faktum att kvinnor är mer utsatta än män är en bidragande orsak till varför varningarna riktas till största del mot dem.

  Men jag håller med om att det inte bara är förövaren/arna som bär ansvaret, även samhället och människor runt omkring har ett visst ansvar, nämligen att tydligt markera att sånt beteende inte är acceptabelt.

  Silence=Consent, iallafall när det handlar om att stå bredvid och observera utan att ingripa.

  1. Mja. Kontentan av att säga till kvinnor att inte dricka och vara ensam med män blir ju fortfarande: ”behandla alla män som potentiella våldtäktsmän”. Alla män målas ut som en risk kvinnan, inte männen, har ansvar att ta hänsyn till.

   Å som jag skrev i en annan kommentar: många fler män misshandlad på fyllan än antalet kvinnor som våldtas. Så varför inte rikta en varning till männen för _deras_ skull?

   1. Jo men du säger det inte rakt upp i ansiktet på någon och viktigast av allt, du pekar inte finger på någon specifik individ/grupp. Formulering är a och o för hur man tar till sig information och att fördöma sin målgrupp är ingen bra strategi om man vill att dom ska lyssna.

    Sen är det en påtaglig risk att vara full generellt sett oavsett kön. Den risken existerar och vi är medvetna om den. Men tyvärr så utsätts kvinnor oftare för sexrelaterade övergrepp, medan män oftare utsätts för fysiskt våld.
    (Vilket kan hänga ihop med att det oftast är män som är förövaren i båda fallen.)

    Jag kan upplysa dig om att även män varnas om att inte dricka för mycket med det ack så vanliga tillägget ”och sköt dig!” medan det i kvinnors fall oftast är ”var försiktig!”.

    Män generaliseras redan som gärningsmän och kvinnor som offer, men att peka ut den man riktar sin uppmaning till som ”The bad guy” har sällan någon verkan.

 3. Jag instämmer i allt du skriver här, men vill bara påpeka något angående polisens rekommendationer till kvinnor för att undvika våldtäkt: jag har ofta sett skyltar på tunnelbanan och liknande om att hålla koll på värdesaker för att unvika stöld, men aldrig skyltar om att tjuvar bör undvika att gå nära folk med handväskor eller plånboken i bakfickan… beror inte detta mer på att polisen tänker sig att våldtäktsmän helt enkelt är förbrytare som söker chansen att våldta, och att man ska försöka undvika dessa, precis som väskryckare är förbrytare som man kan försöka undvika att falla offer för? Jag anser inte att en människa NÅGONSIN har rätt till någon som helst sexuell kontakt så länge partnern inte har gett sitt tydliga godkännande (vilket är omöjligt om man sover eller är för berusad), oberoende av partnens klädsel eller beteende i övrigt, men jag skulle rekommendera både män och kvinnor att undvika riskfylla beteenden ändå, eftersom det finns förbrytare. Det är en svår balansgång att gå mellan att inse hur verkligheten ser ut och att implicit godkänna den, och det kan inte vara lätt i det sammanhanget.

  1. Nu är kvinnor människor, inte väskor eller värdesaker. Vad gäller rådet att inte dricka nämner jag det just för att polisen skyller våldtäkterna på att både förövare och offer varit fulla. Män frias konstant från våldtäkter pga fylla (de anses inte haft uppsåt att våldta utan bara varit för fulla för att fatta att tjejen inte ville). Om nu polisen rakt ut säger att fulla män riskerar att våldta varför får inte männen rådet att inte dricka? Iställer ges rådet att kvinnorna inte ska dricka så de har omdöme kvar att undvika fulla män…

   1. Jag upplever det som att du missförstår mig med flit. Hade min jämförelse varit lättare att förstå om polisen sätter upp skyltar om att hålla koll på sina barn för att det finns kidnappare i trakten?
    Jag menar givetvis inte att polisen ska se fylla som en förmildrande omständighet för en våldtäktsförbrytare – jag skrev inte det för att det skulle bli för långt, det var därför jag började inlägget med att skriva att jag håller med om allt. Men när personer som använder droger riskerar att stjäla och rånmörda så kommer polisen fortfarande inte med rådet ”när du är ute på stan och känner sug efter droger, ta inte dem för du kan rånmörda någon” – utan de anser att verkligheten ser så hemsk ut och rekommenderar folk att undvika vissa beteenden för att inte blir utsatt. Är detta trevligt? Nej. Visar det på en acceptans gentemot det beteendet? Kanske inte, men en erkännande att problemet finns där och att dessa personer utgör en fara. Jag vet inte hur enskilda poliser eller ”polisväsendet” tänker – jag tror absolut att det finns gott om våldtäktskultur-tänkande är jag säker på. Men jag har svårt att se hur en ”kvinnor fortsätt festa, och ni män aja baja ni kanske blir våldtäktsmän”-kampanj skulle se ut. Istället skulle jag önska kampanjer i stil med ”tea consent” på YouTube.
    En gång till, för att klargöra: jag instämmer i det du säger, och språket hos många män om unga kvinnor som ”bjuder ut sig” är skrämmande. Alkohol, klädsel och beteende har inte med saken att göra – precis som att en väskryckning inte är mer okej bara för att ”väskan var så fin och ägaren visade den för alla som om hon ville att man skulle ta den”. Jag lägger till det bara så att det blir tydligt.

   2. Nej jag missförstår inte med flit. Jag försöker förklara det problem jag ser i polisens resonemang. Fylla på en festival bör ju rimligen ses som lika mycket ett val för en man som för en kvinna. Ändå uppmanas inte männen att chilla med spriten. Ens för sin egen skull. Trots allt blir fler män misshandlade på fyllan än vad kvinnor blir våldtagna men det är fortfarande bara kvinnorna som ska passa sig.

   3. Problemet här är väl att alla män som våldtar inte är män som söker efter chansen att våldta, utan i stort sett vilken man som helst som vuxit upp eller fallit in i en kultur där steget inte är långt till att våldta. De flesta män har förhoppningsvis en tillräckliligt stark spärr att ingenting kan få dem att våldta, men i ett samhälle där respekten luckrats upp blir faran stor att gemene man får en farlig inställning till våldtäkt. Jag förstår att ditt inlägg handlar om dessa män. Om att varna dessa män för tillstånd och situationer som kan få dem att gå över gränsen.

    Personligen tycker jag det är skrämmande att det är där det förebyggande arbetet ska ligga. Och jag förstår att det kränker en man som aldrig skulle kunna tänka tanken att våldta, att redan från början bli ansedd som en potentiell våldtäktsman. Kanske det t o m bidrar till mannens tro på sig själv som en som aldrig skulle kunna våldta. Det vore bra mycket vettigare om vi fick till en kultur där alla män och kvinnor har fått bygga upp en syn på våldtäkt som något helt otänkbart. Men det kommer alltid att finnas någon som går över den otänkbara gränsen, så då är det potentiella offer som måste varnas.

    Jag menar att det är respektlös porr som är det största problemet i den här frågan. En syn på sex som är pervers på så många sätt byggs upp genom sådan porr, och att det har nu blivit så tillgängligt över nätet hjälper ju inte. Vad är det då som skapat denna sortens porr? Hur har människor växt upp när de får ett intresse i sådan porr? Och hur har det blivit så accepterat att samhället i stor sanktionerar den? En motreaktion på tidigare förtryck? Då är vårt jobb att få pendelen falla på plats på en harmonisk mittpunkt. Och vi kan också använda Internet.

    God uppfostran i hemmet och respekt mellan män och kvinnor generellt är värden som måste ivaratas bättre.

  2. Skulle/brukar polisen ifrågasätta någon som blivit bestulen på sin plånbok vilken typ av väska/jacka/byxor hen bar? Eller vad hen gjorde på resa i Paris där ju alla vet att det finns så många tjuvar?
   Får en mördare som dödar någon ute på gatan nattetid mildare straff för att offret borde ju faktiskt inte ha varit ute mitt i natten i det området?
   Eller får någon som nästan blivit mördad höra att, du måste vara mer försiktig, klä dig mindre utmanande och inte bete dig si eller så eller vistas i ett sådant område?

 4. Rekommenderar boken av Katarina Wennstam
  ”Flickan och skulden : en bok om samhällets syn på våldtäkt”
  Hon skriver bland annat om hur svårt det är att fälla särskilt vita medelåldersmän. En mycket bra bok.

  Det finns en stor mängd mörkertal som aldrig anmäler. Vem vill anmäla när en tror att det ändå inte kommer leda någon vart? Och blir det en utredning och till och med rättegång får man vara glad.
  Anmäl ändå! Och när det ändå leder till rättegång om du har tur, får du chansen att säga till vederbörande att man inte behandlar kvinnor hur som helst. Blir han inte fälld, får du iallafall säga det. Om han inte förstått att du inte ville, är det han som är idioten och inte du. En del tycks se på kvinnor som en liten kaka vars existens endast är till för att tillfredsställa deras behov! Att männen är på detta vis- men rättsväsendet? Vad för signaler skickas ut? Låt inte det inte vara att det inte är värt att anmäla. För det är det! Oavsett hur det går i rätten ska du se på det som en upprättelse att du fick saken prövad.

 5. Nej, vi lever inte i en våldtäktskultur. Det finns ingenting i vårt samhälle som uppmuntrar till våldtäkt. Tvärtom vi har lagar stiftade för att göra detta så tydligt som möjligt och straff för överträdelser av dessa lagar.
  Vad vi däremot har är en sekt av sociopater som envisas med den sexistiska föreställningen att ”alla män är skyldiga till det” och att ”alla män borde göra något åt saken”.
  Tyvärr hör jag till dem som inte anser att kvinnan är ett hjälplöst offer eller att mannens plikt är att hjälpa dem ur sin nöd varje gång de skiter i det blå skåpet. Samtidigt som mannen alltid också är förövare. Det blir så oerhört tröttsamt att snacka med folk som på fullaste allvar tror att kvinnan är det enda offret här. Män drabbas av mer våld! Mycket mer våld, vart är din omtanke för dessa män? Män våldtas också. Vart är ditt ömmande för dem?
  Du är ett offer för en hjärntvätt, ganska lik den som föregick Hitlerjugend eller scientologerna och jag tänker inte delta eller lyssna på sånt här trams innan du avprogrammerat. Tack!

  1. Jag förstår vad du menar med offer för hjärntvätt och att personen med inlägget missar helheten. Men rent objektivt kan både hon du jag och alla andra som kommenterar /läser ha en undermedveten vinkling åt ett eller annat håll som styrker de väggar vi själva valt att luta oss mot i olika frågor. Att våldtäkter mot kvinnor blir generaliserat och i värsta fall rättfärdigat det är fakta. Att hela manssläktet blir åtlöjliggjort och även hatat pga att en viss procent stödjer det, är fakta. Personen med inlägget nämner att våldtagna kvinnor blir offer, men glömmer och blundar för alla ralen i ekvationen våldskultur. Där någon blir skadad är det alltid två offer. Två personer som blir utsatta för sig själv eller någon annan som behöver hjälp. Där respekt lämnar inkommer offerrolken och där blir du själv en del av det faktiska problemet enligt mig. Så länge det är fokus att ”hindra” män och ”rädda” kvinnor så har vi inte kommit någonstans. Titta mindre på symptomen och mer på grundorsakerna och dra inte alla efter en kamm. Folk vill hämnas och mörda sina mobbare och ingen lärare eller förälder lär barnen att ett barn som mobbar är ett barn som är utsatt. Det som gäller för mig är att barn och djur är de enda som kan vara offer. Som inte kan tänka själv eller ta ansvar och hundra rovent beroende av någon annans ansvar om de. Vuxna individer, som sätter sig i samma roll som ett utsatt barn. Skrämmer mig och det är där vi måste vakna och ta ansvar. Du som blev våldtagen har fortfarande lika mycket ansvar hur du dömer och tänker och handlar i ditt liv och hur du sprider dina ord kring dina erfarenheter, och är det enda du gör att hata ett helt kön och säga åt andra att se hur illa synd det är om ditt kön, please try something else.

   1. Jag tycker det är löjligt att snyfta för männens del i detta när vi diskuterar våldtäkt mot kvinnor. Skitlöjligt.

   2. Kan du se konsekvenserna av dina åsikter? Hu ska en kvinnlig ingenjör eller teknisk säljare kunna jobba utan att riskera att bli ensam med en manlig kollega. Låt säga att kunder ska besökas. En veckas resa genom Sverige tillsammans med en manlig kollega. Hotell, kanske gemensamma middagar på hotellet. Jobbsnack och förberedelse för morgondagen, kanske endel glada skratt. Efter några dagar tillsammans, kanske några minuter privat snack också. Jag har själv varit med om manliga kollegor som då plötsligt får för sig något helt annat. Man undrar: Vad hände här?. Personligen har jag klarat mig i dessa situationer men om inställningen att båda är skyldiga om kvinnan blir våldtagen så omöjliggör det alltså att män och kvinnor jobbar tillsammans. Ja, och då är vi tillbaka rätt långt i tiden igen. Män måste ta ansvar för sina handlingar.

   3. ”Där respekt lämnar inkommer offerrolken och där blir du själv en del av det faktiska problemet enligt mig. Så länge det är fokus att ”hindra” män och ”rädda” kvinnor så har vi inte kommit någonstans. Titta mindre på symptomen och mer på grundorsakerna och dra inte alla efter en kamm.”
    Det är självklart att en person som våldtar kan ha sina egna psykiska problem eller spöken från barndomen – liksom alla människor som begår våldsbrott. Det är lika mycket ett faktum att många som gör det INTE har en egen utsatthet att skylla på. De kommer från normala familjer där våldtäkt ses som något förkastligt eller tabu. Men även dessa hamnar i situationer eller försätter sig i situationer där de våldtar på eget initiativ eller hetsas till det.
    Ett av problemen är hur lite det egentligen pratar om våldtäkt hemma och i skolan. Tjejer får riktlinjer om hur de skall akta sig, men tjejer och killar får sällan riktig information om hur vanligt det är, vad som räknas som våldtäkt/trakasserier och när man som inblandad på något sätt (förövare, vittne) skall reagera, tänka och backa. Tjejer är inte automatiskt offer, på samma sätt som män inte är det. Men om en man och en kvinna går i lika korta shorts på en festival är det mestadels bara en av dem som kommer trakasseras och tafsas på – och det är inte killen! Varför skall han ha större rätt att visa hud och klä sig som han vill än hon, varför ser OMGIVNINGEN henne som ett offer och inte honom som ett?

    ”Du som blev våldtagen har fortfarande lika mycket ansvar hur du dömer och tänker och handlar i ditt liv och hur du sprider dina ord kring dina erfarenheter”

    I går blev en kille ihjälhuggen på en skola. Det var en kille som blivit mobbad länge som var gärningsman. Han har sin egen utsatthet i bakgrunden, men det ursäktar inte ett mord. Eller var det offrets fel att han befann sig i samma rum som en potentiell gärningsman? Samma sak med skolskjutningar/våld i nära relationer etc. Även om det finns en bakgrund till gärningsmannens agerande ursäktar det inte att man skadar en annan människa. Eller borde offren förutsett det?

    Att en våldtäktsman(kvinna) begår en våldtäkt kan inte ursäktas av egen utsatthet. En kvinna skall inte behöva ta ansvar för att hålla koll på vilka som är på en fest, inte kunna dricka, kunna ha en oklanderligt omdöme gällande vilka hon möter, talar med, flirtar med. Det finns rötägg överallt om alla måste ta hand om sig själva, men när sexuella trakasserier är så vanligt, samtidigt som informationen om dem är så dålig, och förövare hetsas, hyllas och skyddas då har vi ett problem. Och argumenten ”inte alla män” (för det ÄR inte alla män) och ”män våldtas också” presenterar två till synsätt – men de minskar inte kvinnors problem och skall därför inte oviktigförklara den diskussionen. Det är ingen tävling om vem det är mest synd om.

    Arbete för jämställdhet som gör att män och kvinnor kan vistas i offentliga och privata rum på samma premisser, som gör att förståelsen och RESPEKTEN för medtycke och eller ovilja stärks och som gör att informationen kring sexuella övergrepp etc förbättras och tabun försvinner – det gynnar båda könen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.