Adoptera mera?

Av väldigt förklarliga skäl pratar vi för närvarande om miljön mer än vad vi gjort på länge. Trots att miljöhoten knappast är något nytt egentligen. Vi har bara kommit så långt mot stupet att det börjar bli omöjligt för gemene person att tänka ”någon annan kan fixa det där”. Undantaget en och annan SDare såklart. Många problemförmuleringar tillika lösningar har presenterats kring hur vi skall förändra den riktning vi är på väg i och förhindra att vi gör jorden obeboelig för majorieteten av människor. Majoriteten av lösningar fokuserar på micro komponenter och lägger det huvudsakliga ansvaret hos den enskilda individen istället för hos stater och storföretagare som de fakto står för de mesta utsläppen och de största möjligehterna att faktiskt göra något åt miljöföstörelsen. Ett av dessa individspår är att vi bör sluta skaffa barn. För att barn kommer innebära viss konsumtion och med det visst utsläpp. Att skaffa barn påstås tom vara det sämsta någon kan göra för miljön och alla som kämpar för miljön uppmanas därför att gå i första ledet och inte skaffa några barn öht. I kölvattnet av detta kommer såklart ”lösningen” att de som ändå gärna vill ha barn men ändå tänka på miljön bör adoptera. Adoption slängs fram som en enkel lösning, som om alla kunde adoptera och som om det finns en aldrig sinande ström av adopterbara barn som bara väntar på föräldrar. Inget av detta är sant. Inställningen är också enormt cynisk och omedvetet grovt rasistisk. Ja jag sa det, det ÄR en rasistisk tanke med att ”det går ju alltid att adoptera!”. Varför undrar ni? Låt mig förklara:

De absolut största delarna av riktigt giftiga utsläpp sker i länder med stor population fattiga människor. Länder som Indien, Pakistan, Srilanka, Peru, Chile osv. Länder som är huvudmål för dagens adoptionsmarknad och den typ av länder de flesta tänker på när de slänger ur sig adoption som en lösning på miljöproblemet. Dessa länder har stora utsläpp för att vi i väst kräver billiga varor. För att få fram dessa varor krävs låga löner, att skippa säkerhet och använda billigare men miljöfarligare ämnen vid tillverkning. Dessa typer av processer är förbjuna i väst, men tillåtet i en rad fattiga länder som är beroende av exporten och därför inte lagstadgar mot dessa vägar för produktion. Vi i väst utnyttjar alltså fattiga länder för att kunna flytta våra utsläpp till dessa länder och sen påstå att vi själva inte är en sådan stor del av problemet. När det kommer till att råka illa ut när miljöförstörningen får reella konsekvenser i form av död natur, naturkatastrofer osv så är det igen de fattiga länderna som drabbas värst. Det är dessa länder och dess befolkning som främst dör i jordbävningar, översvämningar och svår torka medan vi i väst klarar oss jämförelsevis bra. Det bidrar till att folk som de i SD svansen kan fortsätta hävda att klimatkrisen är påhitt för att vi inte sett de stora konsekvenserna av detta ännu.

Kombon av att jobba med farliga ämnen, leva i områden med högre risk för naturkatastrofer och ekonomisk utsatthet gör att många från väst tycker att föräldrar i dessa länder borde adoptera bort sina barn. Vissa blir förälralösa på grund av naturkatastroferna eller de farliga arbetena och där uppmuntras såklart också till adoption. Vad som sällan tas med i beaktande vid dessa situationer är att det kommer röra sig om äldre barn med ett bagage. Ett bagage som gör att det inte är lämpligt för vem som helst att ta hand om dessa barn. Någon som hade blivit en bra biologisk förälder till ett barn blir inte nödvändigtvis en bra förälder till ett adopterat (äldre) barn. Vi får också en situation där vi i väst skapat ohållbara liv för människor i andra länder och sedan pekar på just de omständigheterna för att kräva at få ta dera barn ifrån dem.

Kort och gott, vad som blir kontentan av argumentationen om att adoptera för miljön är att vi skall rädda den miljö vi skapat genom att adoptera barn till dem som haft allra minst med miljöförstörelsen att göra. Vi vill rädda miljön genom att utnyttja miljöförstörelsens största offer… Somliga påstår att miljöfrågan är den viktigaste av alla för utan att rädda miljön spelar saker som rasism och sexism ingen roll. Jag vill hävda motsatsen. Så länge vi tillåter rasism och sexism där vissa människors liv värderas lägre och deras utsatthet mest omvandlas till något för oss att dra nytta av så kommer miljön inte kunna räddas. För just nu ligger fokus på att vi i väst kommer drabbas i framtiden om miljön inte räddas, men faktum är ju att bruna och svarta människor redan drabbas. Varför räknas inte deras lidande? Varför kan vi inte rädda miljön för deras skull och inte bara av rädslan för att själv råka illa ut?

Att adoptera är inte lösningen på miljöproblematiken och vad det i praktiken skulle innebära är att västlänningar för att få visa sig goda krasst räknar med att bruna och svarta barn skall bli adopterbara för att deras föräldrar faller offer för ekonomsk ojämlikhet och förstörd miljö. Jag skrev tidigare att det var ett cyniskt sätt att se på det hela, men egentligen är det för milt uttryckt för den människosyn som krävs för att bygga ett helt politiskt resonemang på att kunna ha så många föräldralösa barn att det skall räcka till alla barnönskande i västvärlden. Vi behöver rädda miljön, men att ta barn från de svagaste är inte rätt väg.

11 reaktioner till “Adoptera mera?”

 1. Jag skrattade gott åt några av kommentarerna här 😉
  Tack vare Rahyanas kommentar gicks det rejält off topic i kommentarerna.
  Men det är fakta att vita adoptioner till svarta är ett stort ämne i USA. Och just nu är det högaktuellt pga den virala youtube-videon där en svart brittisk mamma tillsammans med sin vita dotter berättar och fördomar och rasism de stött på. Finns en del intressant i ämnet att läsa. Och det är helt klart något som blir vanligare. Givetvis finns det olika åsikter om det.
  Vad tycker du, Paula?
  Jag är själv splittrad till adoptioner. Den typ av adoption som du har utsatts för där fattig hämtas av rik och förs till rikt land har alltid gett mig magont. Även om jag har vänner som adopterats så och lever lyckliga liv här. Vem är jag att ha en åsikt om att deras adoption var fel? Jag tycker att såna som du, Paula, som har egen erfarenhet är de som kan uttala sig. Och det gjorde du mycket bra i din text.
  Hur som helst (för att gå off-topic igen) är det kul att vit-till-svart-adoptioner diskuteras. Jag tror som Apinya skriver att det är lite obekvämt. Framförallt för alla ”goda”, vita såkallade ”antirasister”.

 2. varför lägger du ut så elaka kommentarer för under den här adoptera artikeln? i alla fall är arg tants kommentar för elak och borde tas plockas bort?? lr?

 3. haha, adoption av svenska tjejer? bästa jag läst på länge, man kan börja med det här blonda kaxiga tjejgänget som skränar nere vid korvkiosken i den lilla värmländska byhålan jag bor i. Skicka upp hela bunten för adoption tack. Gärna så långt bort som möjligt. Varför inte till Papua Nya Guinea eller nåt. Skulle bli succé! Det kryllar av söta blondiner i detta land. Jag vill mena att vi kan undvara några tusen …. Asiatiska och afrikanska familjer kommer bli utom sig av lycka!

  1. Kul och spännande kommentarer och idéer om svenska flickor som man aldrig läser nån annanstans! Skulle älska en artikel i ämnet. Jag är själv asiat med ursprung i Thailand.
   Grattis till en jättebra blogg och följer dig på Facebook också. Du skriver SÅ bra.
   Jag gillar att du publicerar kommentarer som är utanför boxen och ”obekväma” för de vita.

   1. jag ääälskar Arg icke-vit tant i Värmland!!! så bra och så rätt. skicka iväg hela bunten.

 4. I think more white girls shall be made available for black and/or muslim families to adopt. I am african woman and after visiting Sweden i realized the local girls there would be amazing to be able to adopt. Dont you agree?

  1. agree …

   man kan skratta åt idén men är den egentligen så dum eller fel? vad skulle krävas för regeländringar för att det skulle bli verklighet?

  2. det är många POC-familjer som tittar med nyfikna ögon på de vita svenska flickorna och tänker att adoption borde vara möjligt. inget konstigt inget att skämmas för alls tycker jag.

  3. Så länge adoption inte är koloniol, dvs att vita adopterar svarta och bruna är jag OK med det. Vad skulle felet vara med det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.